Bu İşlemciye Nasıl OverClock Yapılır?

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Merhabalar.Laptobumun işlemcisi şu:
Intel® Core™ i5-2450M Processor (3M Cache, up to 3.10 GHz) Specifications
Sitede up to 3.10 GHz yazıyor.Peki ben nasıl 3.10GHz hızına çıkarabilirim?İşlemcinin Turbo Boost özelliği varmış.Bu Turbo Boost özelliğini nasıl kullanabilirim?Nasıl OverClock yapabilirim?OverClock yapınca performansı nasıl etkiler?

@Ben Kenobi @eronis @Seyhoo @errno @Zafer Computer @f.krtl1 @__kadıköyRAP__ @Lazzz @Creative
--- Gönderi Güncellendi ---
İntel Turbo Boost Tecnologh hakkında şuna ulaştım:
Intel® Turbo Boost Teknolojisi, ihtiyaç duyduğunuzda hız artışı sağlamak için termal ve güç boş alanlarından yararlanarak ve gerektiğinde enerji verimliliğini artırarak işlemcinin frekansını dinamik olarak artırır.
Şimdi ben nasıl bu Turbo Boost teknolojisini çalıştırabilirim?

Son düzenleme:

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
Turbo boost kendi aktif olur, ekstra OC yapamazsın, laptopta yapma da zaten soğutması sıkıntı.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
@__kadıköyRAP__ Intel Turbo Boost Technology Monitor diye bir program indirdim.Sizce bu işe yarar mı?

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
O monitor sadece yani gözlemene yarar kaç ghz çalıştığını, başka bişey yapmaz.

errno

Doçent
Reaksiyon puanı
567
Merhaba,

Aşağıda belirttiğim adreste bir program var. Bunu kurabilirsin sanıyorum ki. Ayrıca kullanım kılavuzunu lütfen okumayı ve işlemciniz ile bu programın kullanımı arasındaki detaylara da bakınız.

Intel Extreme Tuning Utility : Downloads for Intel® Extreme Tuning Utility (Intel® XTU)

Not : Tekrar ediyorum; eğer program bilgisayarınıza kurulabiliyorsa, lütfen bilgi sahibi olmadan kullanmayınız.

Saygılarımla

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
notebookla tost yapmak istiyorsan oc yap ama üstünü pişirmez altınıda yakar oc için desktop sistem gerek oc uyumlu motherboard,kasa,psu ve cpu soğutucu gerek tabi cpu da buna uygun olucak bir bakmışsın 3-5-10K para gitmiş daha monitör,ekran kartı klavye,fare yok parçaları masaya koymuş onları seyrederken buluyorsun kendini akabinde kapı çalıyor tak tak...
... icra dairesi hacze geldik diyorlar...
uyanıyorsun masa boş.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Merhaba,

Aşağıda belirttiğim adreste bir program var. Bunu kurabilirsin sanıyorum ki. Ayrıca kullanım kılavuzunu lütfen okumayı ve işlemciniz ile bu programın kullanımı arasındaki detaylara da bakınız.

Intel Extreme Tuning Utility : Downloads for Intel® Extreme Tuning Utility (Intel® XTU)

Not : Tekrar ediyorum; eğer program bilgisayarınıza kurulabiliyorsa, lütfen bilgi sahibi olmadan kullanmayınız.

Saygılarımla
Yardımınız için teşekkürler.Bu programı siz söylemeden önce kurdum.Peki performansın artması için ne yapmam gerek bu programla?
notebookla tost yapmak istiyorsan oc yap ama üstünü pişirmez altınıda yakar oc için desktop sistem gerek oc uyumlu motherboard,kasa,psu ve cpu soğutucu gerek tabi cpu da buna uygun olucak bir bakmışsın 3-5-10K para gitmiş daha monitör,ekran kartı klavye,fare yok parçaları masaya koymuş onları seyrederken buluyorsun kendini akabinde kapı çalıyor tak tak...
... icra dairesi hacze geldik diyorlar...
uyanıyorsun masa boş.
Hikayeye bak :D
@errno Nasıl OverClock yapacağım?

errno

Doçent
Reaksiyon puanı
567
Merhaba,

bu konuda size yol gösteremeyeceğim. Bunun nedenleri;

1) bilgisayarınız hakkındaki kullanımına ait ve teknik detaylar hakkında bilgi sahibi değilim,
2) işletim sisteminizdeki ek yapılmış tüm ayarlar hakkında bilgi sahibi değilim,
3) bilgisayarınızın yabancısıyım ve herhangi bir fikrim bile yok bilgisayarınızda,
4) Bios ayarlarınız hakkında bilgi sahibi değilim,

vs. vs.

Bu ve bunun gibi nedenlerden dolayı size yol gösterirsem sonradan yapacağınız herhangi bir yanlışa ve/veya tarafınızdan kaynaklı olmayan bir hatanın ortağı olurum. Bu da beni ciddi şekilde üzer.

Yol göstereyim ama :
Sol menüden Manual Tuning'i işaretleyip "I agree" diyerek menü açılır. Oradaki ayarlar fiziksel olarak Cpu ve Memory üzerinde fizikel değişimler yapmanıza olanak tanır.

Benden buraya kadar, bundan sonrası sizin kararlarınız ve seçimleriniz. En ufak yanlış bir ayar fiziksel kötü sonuç ve/veya sonuçlar doğurabilir.

Saygılarımla

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Merhaba,

bu konuda size yol gösteremeyeceğim. Bunun nedenleri;

1) bilgisayarınız hakkındaki kullanımına ait ve teknik detaylar hakkında bilgi sahibi değilim,
2) işletim sisteminizdeki ek yapılmış tüm ayarlar hakkında bilgi sahibi değilim,
3) bilgisayarınızın yabancısıyım ve herhangi bir fikrim bile yok bilgisayarınızda,
4) Bios ayarlarınız hakkında bilgi sahibi değilim,

vs. vs.

Bu ve bunun gibi nedenlerden dolayı size yol gösterirsem sonradan yapacağınız herhangi bir yanlışa ve/veya tarafınızdan kaynaklı olmayan bir hatanın ortağı olurum. Bu da beni ciddi şekilde üzer.

Yol göstereyim ama :
Sol menüden Manual Tuning'i işaretleyip "I agree" diyerek menü açılır. Oradaki ayarlar fiziksel olarak Cpu ve Memory üzerinde fizikel değişimler yapmanıza olanak tanır.

Benden buraya kadar, bundan sonrası sizin kararlarınız ve seçimleriniz. En ufak yanlış bir ayar fiziksel kötü sonuç ve/veya sonuçlar doğurabilir.

Saygılarımla
Yardımınız için teşekkürler.İnşallah sorun olmaz.Hem sorun olursa sizi suçlamam.Çünkü sorumluluk bana ait.

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
Benim işlemcim 2670QM, 3.1 GHz'ye kadar hızı var. Ama 3.1 GHz dediği sadece anlık bir çekirdek falan çıkıyor bu hıza. Dediğim programları indir ve kendin gözle. CPU-Z ve HWMonitor.

Sana nasıl 3.1 GHz'yi görürsün anlatayım. Windows içinde güç seçeneklerinden Yüksek Performans'ı seç, Dengeli seçersen 3.1'i görmez, ben göremedim, güç tasarrufu seçersen hiç görmez zaten. Daha sonra HWMonitor'ü aç işlemci altındaki değerlerden Clocks'u gözle, diğer yandan CPU-Z aç ve Bench kısmından Bench CPU'ya bas, tek çekirdek performansını ölçerken küçük bi süre bi çekirdeğin 3093MHz falan olduğunu görürsün, çoklu çekirdek performansını ölçerken de 2793MHz de olduklarını görürsün. 3.1 GHz'ye kadar dediği bu işte. Sürekli o hızda çalışmaz, 2.8GHz'de çalışır sürekli bi iş yapıyorsa.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
@errno Bende manual tuning diye bir seçenek yok.Acaba kullandığımız programın sürümleri mi farklı?
Adsız.jpg

Ekli dosyalar

• Adsız.jpg
    Adsız.jpg
    135.5 KB · Görüntüleme: 908

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
Manuel OC için insanlar Z serisi anakart alıyor masaüstlerinde, iyi de bi soğutucu takıyorlar, laptopta yapacağın iş değil bu. Heyecan arama.

errno

Doçent
Reaksiyon puanı
567
Merhaba,

Bios ayarlarınız ile ilgili olma ihtimali var. Yani işlemcinizin buna izin verip vermediğini ilk olarak öğrenin ve ardından Bios ayarlarınız ile ilgili araştırmanızı yapınız.

Ayrıca resim paylaşıyorum bende açılıyor. Sürümden kaynaklı olmadığını düşünüyorum.

Saygılarımla

Ekli dosyalar

• Untitled.png
    Untitled.png
    160.7 KB · Görüntüleme: 774

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Manuel OC için insanlar Z serisi anakart alıyor masaüstlerinde, iyi de bi soğutucu takıyorlar, laptopta yapacağın iş değil bu. Heyecan arama.
İntelin sitesinde işlemcimin özelliklerinde up to 3.10GHz yazıyor.Ama anca 2,50GHz'ye çıkıyor.Sizce bunu yapmam mümkün mü?

errno

Doçent
Reaksiyon puanı
567
Merhaba,

ayrıca @__kadıköyRAP__ üye arkadaşımızın dediklerini şiddetle kulak ardı etmemenizi tavsiye ediyorum.

Saygılar

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Merhaba,

Bios ayarlarınız ile ilgili olma ihtimali var. Yani işlemcinizin buna izin verip vermediğini ilk olarak öğrenin ve ardından Bios ayarlarınız ile ilgili araştırmanızı yapınız.

Ayrıca resim paylaşıyorum bende açılıyor. Sürümden kaynaklı olmadığını düşünüyorum.

Saygılarımla
Ama bende sizdeki kadar gelişmiş göstermiyor.

errno

Doçent
Reaksiyon puanı
567
Merhaba,

bendeki sürümü 4.2.0.6

Saygılarımla

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Benim işlemcim 2670QM, 3.1 GHz'ye kadar hızı var. Ama 3.1 GHz dediği sadece anlık bir çekirdek falan çıkıyor bu hıza. Dediğim programları indir ve kendin gözle. CPU-Z ve HWMonitor.

Sana nasıl 3.1 GHz'yi görürsün anlatayım. Windows içinde güç seçeneklerinden Yüksek Performans'ı seç, Dengeli seçersen 3.1'i görmez, ben göremedim, güç tasarrufu seçersen hiç görmez zaten. Daha sonra HWMonitor'ü aç işlemci altındaki değerlerden Clocks'u gözle, diğer yandan CPU-Z aç ve Bench kısmından Bench CPU'ya bas, tek çekirdek performansını ölçerken küçük bi süre bi çekirdeğin 3093MHz falan olduğunu görürsün, çoklu çekirdek performansını ölçerken de 2793MHz de olduklarını görürsün. 3.1 GHz'ye kadar dediği bu işte. Sürekli o hızda çalışmaz, 2.8GHz'de çalışır sürekli bi iş yapıyorsa.
O zaman neden "up to 3.10GHz" diyorlar? Acaba pazarlama stratejisi mi? :)
Bench yapıp gözledin mi diyorum?
Bir bakayım.Şu İntel Extreme Tuning Utility ile bir bench yapayım.
@__kadıköyRAP__ 3.10GHz olmuyor.Ortalama 2.48GHz oluyor.

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
CPU-Z ile Single thread bench yaparken o hızı görürsün demiştim. Senin yaptığın program multi thread bench yapmıştır, sadece tek çekirdek o hıza çıkar diyorum o yüzden single thread yapman lazım diyorum kime diyorum? Okumuyorsun.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
CPU-Z ile Single thread bench yaparken o hızı görürsün demiştim. Senin yaptığın program multi thread bench yapmıştır, sadece tek çekirdek o hıza çıkar diyorum o yüzden single thread yapman lazım diyorum kime diyorum? Okumuyorsun.
Kusura bakmayın.Yazdığınızı tam anlamamışım.Okudum ama demek ki üzgün okumamışım.

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
İşlemcin normal kafanı bunlara yorma, temel frekans 2.5 GHz diyor zaten. Turbo'ya ihtiyaç halinde anlık çıkıyor, gözlemlemen zor. Sen linux'a odaklan OC masaüstü topladığın zaman yaparsın.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
İşlemcin normal kafanı bunlara yorma, temel frekans 2.5 GHz diyor zaten. Turbo'ya ihtiyaç halinde anlık çıkıyor, gözlemlemen zor. Sen linux'a odaklan OC masaüstü topladığın zaman yaparsın.
Linux'ta neye odaklanmamı önerirsiniz?Programlama dili bilmiyorum ki.

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
Kullan, kurcala, tecrübe kazan. Ben de linux bilmiyorum ki tavsiye vereyim. :)
Donanımı OC falan kurcalama diyorum yani elinde kalmasın, laptop zaten bu OC yapamazsın bi şekilde yapsan da bunu kaldırmaz.

[Fi]Lounge

Asistan
Reaksiyon puanı
114
Kardeşim benim işlemcim AMD a6 6310 1.8 GHz turbo ile 2.4GHz çıkıyor. Laptobumda güç modunu önerilene alınca 1.8 GHz den yukarıya çıkamıyor, yüksek performans a alınca boşta bile 2.0 GHz hızının aşağısına inmiyor 2.0-2.4 GHz hızında çalıştırıyor. Fakat tam yükte en fazla 2.25 den yukarısını görmedim. Bazende yüksek performansta 2.0 GHz nin aşağısında çalışmaması gerekirken darboğaz yaşayıp 1.5 GHz ye düştüğü oluyor. Benden sana tavsiye fazla kurcalama :) insanın başına ne gelirse ya meraktan ya da fazla kurcalamaktan gelir. İntel işlemcili Windows tabletim vardı. İntel atom z3735f işlemcisi bulunuyor 1.33 GHz turbo ile 1.83 GHz turbobost ta bile 1.55 i geçmezdi. Fazla takma kafana.

Ekli dosyalar

• Ekran Görüntüsü (1)_LI.jpg
    Ekran Görüntüsü (1)_LI.jpg
    1.9 MB · Görüntüleme: 784
  • Ekran Görüntüsü (2).png
    Ekran Görüntüsü (2).png
    163.4 KB · Görüntüleme: 485
  • Ekran Görüntüsü (3).png
    Ekran Görüntüsü (3).png
    164.1 KB · Görüntüleme: 459