- Katılım
- 6 Ağustos 2008
- Mesajlar
- 20,603
- Reaksiyon puanı
- 493
- Puanları
- 7,263
Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, stresle savaşanlara enerjik hissetmelerini sağlayacak besinleri sıraladı.
Keyifli bir yaz döneminin ardından sonbahara hazırlandığımız bugünlerde amel yoğunluğu, toplantılar, amel seyahatleri, seminer ve konferansların arttığı stresli bir döneme giriş yapıyoruz.
Stres, aslında yaşama ve hayata verilen bir tepki ve canlılığın gereği tabii bir vaziyet. Ancak denetim edilemediği vakit uyku düzeninde bozulma, sinirlilik, kafa ağrısı, bağırsak faaliyetlerinde düzensizlik, sindirim sorunları, iştahsızlık veya aşırı yeme, migren ile muhtelif ten rahatsızlıkları gibi sağlığımız üzerinde birçok olumsuzluklar yaratabiliyor. İşte tam bu nokta da stresle kafa etmenin belki de en mühim yollarından biri olan 'doğru beslenme' ön plana çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, stresle savaşan, yoğun amel ile sosyal hayatınızda daha rahat ve enerjik hissetmenizi sağlayan besinleri ve bunları hangi sıklıkta, ne kadar tüketmemiz gerektiğini anlattı.
STRESLE SAVAŞAN TOP 8 BESİN
1. Fındık, koz, badem: Fındık, koz ve badem gibi yağlı tohumlar içeriklerindeki çinko minerali ile beraber seratonin, yani kamu arasında 'sevinç hormonu' olarak bilinen hormonun salgılanmasına muavin oluyor. Bu vitamini içeriği sayesinde sinir sistemini onarıcı tesir oluşturuyor. Ne kadar tüketmeli? Strese karşı her gün 10 tane badem veya fındık ya da 4 yarım koz tüketilebilirsiniz.
2. Ruşeym Ekmeği: Ruşeym buğdayın fazla kıymetli bir kısmını oluşturuyor. Buğdayın öz ve çekirdeği olarak da biliniyor. Vitamin ve mineral değerlerine bakıldığında içeriğinin oldukça varlıklı olduğu görülüyor. Magnezyum, çinko ve krom gibi birçok minerali içermesi sayesinde sinirlilik ve gerginlik halini yatıştırmada mühim rol oynuyor. Bu nedenle başka ekmek türleri arasında dönüşümlü olarak sofraları süsleyebiliyor. Ne kadar tüketmeli? Enerji ihtiyacınıza göre günlük birkaç dilim tüketilebilirsiniz.
3. Türk kahvesi ve çikolata: Yapılan çalışmalar, sabah saatlerinde içilen kahve ile beraber alınan bir şeker kaynağının konsantrasyon yeteneği ile düşünsel yeteneği geliştirdiğini, stresi uzaklaştırdığını gösteriyor. Yapılan çalışmalar aynı zamanda Türk kahvesinin başka kahve çeşitlerine göre pişirme tekniği sayesinde antioksidan kapasitesinin daha yüksek olduğunu ve strese bağlı vücutta oluşan zararlı bileşenleri uzaklaştırdığını gösteriyor. Ne kadar tüketmeli? Dikkati belirli bir yöne odaklamak, zihinsel kabiliyetinizi artırmak ve günlük rutin işlerinizi verimli bir şekilde gerçekleştirebilmek için sabah saatlerinde 1 fincan şekersiz Türk kahvesi ile beraber kakao yüzdesi yüksek 20-40 gr kadar bir bitter çikolata (en az yüzde 70 kakao içeren) yiyebilirsiniz.
4. Somon Balığı: Omega 3 yağ asitlerinden oldukça varlıklı bir kaynak olan somon balığı kortizol ve adrenalin gibi stres hormonları ile savaşmaya muavin oluyor ve bağışıklık sistemini destekliyor. Ne kadar tüketmeli? Gün içinde yaşayabileceğiniz stresi azaltmak ve mevsim geçişlerinde bağışık sistemini desteklemek ismine haftada 2-3 defa enerji ihtiyacına göre yaklaşık 120-150 gr somon yiyebilirsiniz.
5. Muz: İçeriğindeki magnezyum ve potasyum sayesinde kasların düzenli çalışmasına ve denetim edilmesine muavin olurken, strese bağlı oluşabilecek yorgunluk ile uykusuzluk halinin üstesinden gelmeye muavin oluyor. Ne kadar tüketmeli? Şeker içeriği yüksek bir meyve olduğu için günde 1 adetten çok tüketmeyin. Yanında da mutlaka fındık, koz, badem, süt ve yoğurt gibi kan şekerini dengelen bir gıda yiyin.
6. Yumurta: Kaliteli bir protein kaynağı olan yumurta içeriğindeki B6 vitamini ile beraber seratonin hormonu salgısına destek oluyor. Ne kadar tüketmeli? Haftada 2-3 defa haşlanmış olarak ve omlet şeklinde veya salatalara ek edilerek yiyebilirsiniz.
7. Kivi: C vitamininin mühim bir kaynağıdır. C vitamini adrenalin oluşumunda vazife alıyor ve stresli durumlarda tüketimi artıyor. Stresin ağır bastığı dönemlerde yatıştırıcı etkisinden yararlanmak için Ne kadar tüketmeli? C vitamininin en iyi kaynaklarından biri olan kiviyi günlük 1-2 porsiyon kadar yemenizde yarar mevcut.
8. Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Mevsimine müsait olarak tüketilen maydanoz, roka, tere, ıspanak, pazı ve lahana gibi sebzeler, içeriklerindeki yoğun magnezyumla sayesinde stresi azaltıcı etkiye sahipler. Avustralya' da yapılan bir çalışmada; magnezyum alımındaki artış ile depresyonun azaldığı ortaya konulmuş. Ne kadar tüketmeli? Yeşil yapraklı sebzeleri her gün mutlaka salata ya da yemeği şeklinde yemeye itina gösterin.
Aktif Medya
![bu-besinler-stresle-savasiyor.jpg](/proxy.php?image=http%3A%2F%2Fwww.aktifmedya.com%2Fimages%2Fhaberler%2Fbu-besinler-stresle-savasiyor.jpg&hash=ae1b8c5f08760126992d888fcec9aa8b)
Keyifli bir yaz döneminin ardından sonbahara hazırlandığımız bugünlerde amel yoğunluğu, toplantılar, amel seyahatleri, seminer ve konferansların arttığı stresli bir döneme giriş yapıyoruz.
Stres, aslında yaşama ve hayata verilen bir tepki ve canlılığın gereği tabii bir vaziyet. Ancak denetim edilemediği vakit uyku düzeninde bozulma, sinirlilik, kafa ağrısı, bağırsak faaliyetlerinde düzensizlik, sindirim sorunları, iştahsızlık veya aşırı yeme, migren ile muhtelif ten rahatsızlıkları gibi sağlığımız üzerinde birçok olumsuzluklar yaratabiliyor. İşte tam bu nokta da stresle kafa etmenin belki de en mühim yollarından biri olan 'doğru beslenme' ön plana çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, stresle savaşan, yoğun amel ile sosyal hayatınızda daha rahat ve enerjik hissetmenizi sağlayan besinleri ve bunları hangi sıklıkta, ne kadar tüketmemiz gerektiğini anlattı.
STRESLE SAVAŞAN TOP 8 BESİN
1. Fındık, koz, badem: Fındık, koz ve badem gibi yağlı tohumlar içeriklerindeki çinko minerali ile beraber seratonin, yani kamu arasında 'sevinç hormonu' olarak bilinen hormonun salgılanmasına muavin oluyor. Bu vitamini içeriği sayesinde sinir sistemini onarıcı tesir oluşturuyor. Ne kadar tüketmeli? Strese karşı her gün 10 tane badem veya fındık ya da 4 yarım koz tüketilebilirsiniz.
2. Ruşeym Ekmeği: Ruşeym buğdayın fazla kıymetli bir kısmını oluşturuyor. Buğdayın öz ve çekirdeği olarak da biliniyor. Vitamin ve mineral değerlerine bakıldığında içeriğinin oldukça varlıklı olduğu görülüyor. Magnezyum, çinko ve krom gibi birçok minerali içermesi sayesinde sinirlilik ve gerginlik halini yatıştırmada mühim rol oynuyor. Bu nedenle başka ekmek türleri arasında dönüşümlü olarak sofraları süsleyebiliyor. Ne kadar tüketmeli? Enerji ihtiyacınıza göre günlük birkaç dilim tüketilebilirsiniz.
3. Türk kahvesi ve çikolata: Yapılan çalışmalar, sabah saatlerinde içilen kahve ile beraber alınan bir şeker kaynağının konsantrasyon yeteneği ile düşünsel yeteneği geliştirdiğini, stresi uzaklaştırdığını gösteriyor. Yapılan çalışmalar aynı zamanda Türk kahvesinin başka kahve çeşitlerine göre pişirme tekniği sayesinde antioksidan kapasitesinin daha yüksek olduğunu ve strese bağlı vücutta oluşan zararlı bileşenleri uzaklaştırdığını gösteriyor. Ne kadar tüketmeli? Dikkati belirli bir yöne odaklamak, zihinsel kabiliyetinizi artırmak ve günlük rutin işlerinizi verimli bir şekilde gerçekleştirebilmek için sabah saatlerinde 1 fincan şekersiz Türk kahvesi ile beraber kakao yüzdesi yüksek 20-40 gr kadar bir bitter çikolata (en az yüzde 70 kakao içeren) yiyebilirsiniz.
4. Somon Balığı: Omega 3 yağ asitlerinden oldukça varlıklı bir kaynak olan somon balığı kortizol ve adrenalin gibi stres hormonları ile savaşmaya muavin oluyor ve bağışıklık sistemini destekliyor. Ne kadar tüketmeli? Gün içinde yaşayabileceğiniz stresi azaltmak ve mevsim geçişlerinde bağışık sistemini desteklemek ismine haftada 2-3 defa enerji ihtiyacına göre yaklaşık 120-150 gr somon yiyebilirsiniz.
5. Muz: İçeriğindeki magnezyum ve potasyum sayesinde kasların düzenli çalışmasına ve denetim edilmesine muavin olurken, strese bağlı oluşabilecek yorgunluk ile uykusuzluk halinin üstesinden gelmeye muavin oluyor. Ne kadar tüketmeli? Şeker içeriği yüksek bir meyve olduğu için günde 1 adetten çok tüketmeyin. Yanında da mutlaka fındık, koz, badem, süt ve yoğurt gibi kan şekerini dengelen bir gıda yiyin.
6. Yumurta: Kaliteli bir protein kaynağı olan yumurta içeriğindeki B6 vitamini ile beraber seratonin hormonu salgısına destek oluyor. Ne kadar tüketmeli? Haftada 2-3 defa haşlanmış olarak ve omlet şeklinde veya salatalara ek edilerek yiyebilirsiniz.
7. Kivi: C vitamininin mühim bir kaynağıdır. C vitamini adrenalin oluşumunda vazife alıyor ve stresli durumlarda tüketimi artıyor. Stresin ağır bastığı dönemlerde yatıştırıcı etkisinden yararlanmak için Ne kadar tüketmeli? C vitamininin en iyi kaynaklarından biri olan kiviyi günlük 1-2 porsiyon kadar yemenizde yarar mevcut.
8. Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Mevsimine müsait olarak tüketilen maydanoz, roka, tere, ıspanak, pazı ve lahana gibi sebzeler, içeriklerindeki yoğun magnezyumla sayesinde stresi azaltıcı etkiye sahipler. Avustralya' da yapılan bir çalışmada; magnezyum alımındaki artış ile depresyonun azaldığı ortaya konulmuş. Ne kadar tüketmeli? Yeşil yapraklı sebzeleri her gün mutlaka salata ya da yemeği şeklinde yemeye itina gösterin.
Aktif Medya