Bu adamın amacı ne? Network Hakkında Tecrübeliler İçin

quazar

Doçent
Katılım
6 Haziran 2007
Mesajlar
805
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
Biz bir okulun network işini yapıyoruz. Kablolama ve fiziki işler bana ait. Bubölüm bitti. Diğer kısım ise bir adama ait ki bu da server odasının konfgurasyonu ile alakalı bölüm. Yani anahtar teslimi yapıp vereceğiz. Aşağıdaki kriterlere dikkat ederek bu sistemde text tabanlı işletim sistemlerinin tercihindeki mantığı hakkında ne dersiniz?

Okul olduğu içn microsoft ürünlerinin tamamına yıllık 800 dolar vererek sınırsız kurlum yapabiliyoruz. Hal böyleyken bu arap arkadaş text tabalı Ubuntu server kuruyor ama diğer 3 server ise Win2003 enterprise olarak kuruyor. Ubuntu sever dns guardian adlı bir internet denetim programı için ayrılmış durumda ve başka bir işlevide yok!

1-Microsoft ürünlerine zaten sınırsız erişim hakkı olan bir okul için linuxun text tabanlı bir işletim sistemini kullanmaının anlamı nedir?
2-Anahtar teslimi iş bitnce linuxtan anlayan hiç bir personel kalmayacak geride! İnternetin zaralı içeriklerinden okulu korumak için DNS Guardian eşdeğeri Microsoft ürünü kullanamaz mıyız? Veya böyle bir yazlım mı yok?


Şimdilik bu kadar. Konuya ilgil gösterecek tecrübeli arkadaşlara teşekkürler.
 
Son düzenleyen moderatör:

m1903

Profesör
Katılım
15 Ağustos 2007
Mesajlar
2,870
Reaksiyon puanı
8
Puanları
38
Ben linuxtan falan pek anlamam ama linux kullanılmasının sebebi linux için daha az zararlı program(virüs,truva atı vb.) bulunmasına bağlıyorum. Diğer bir olasılıksa DNS Guardian adlı programın windows muadillerinin çok fahiş fiyatlarla satılması olabilir.O yüzden linux kurarak adı geçen yazılımı kullanmak daha uygun geliyor olabilir.
 

SyK112

Öğrenci
Katılım
20 Haziran 2008
Mesajlar
73
Reaksiyon puanı
1
Puanları
8
linux kurmasının altında yatan sadece 2 amaç olabilir sölediklerinin altında yatan. 1.si kafasına koymuştur böle bi sistem yapmayı istediğin kadar uğraşsan da o adam onu kuracaktır. dicem belki öğrencilerine birşeyler göstermek için ama çocuklar linux öğrenip napsınlar? aynı sistemi üniversitede kullanıyoruz ve sistemin kırılması pekte zor olmayan bi güvenliğe sahip. tamam ufaklıklar yapamaz ama işi bilen adam ana bilgisayara kolay yoldan girer. 2.si yaptığı&yapacağı gizli veya açıkça bi aktivite, plan vardır o makine üstünden yürütecektir herşeyi dicem ama dns guardian ile işi olunca bu seçenek daha mantıksız geliyor. yapacağı fazla bi seçenek yok linuxun tüm text ve grafiksel arayüzlü sürümlerini bizzat kendi makinamda kullanıp test etmişliğim var..

sadece 1 makineyi dns guardian için ayırmış olan birinin alnından öpmek lazım :) tabi kendi ödememiştir parayı ondan rahattır :)
 

quazar

Doçent
Katılım
6 Haziran 2007
Mesajlar
805
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
Sağolun arkadaşlar. Benim aklımdan geçen gereksiz yere işi komplex hale getirip kendini aranan kişi yapmak gibi geldi. Etik olarak bu uygun değil burda zira okulun kendi elemanı var ama linux L'sini bilmez ve okulun onu linux için eğitime göreceği falanda yok. Toru topu 120 bilgisayar olan bir network bu ve toplamda DELL'in Poweredge 2950'lerinden 4 tane var. İlk mesajımda dediğim gibi okulun yazılım için sarfettiği bir masraf yok gibi zaten. BUrası Avustralya! Microsoft okulllara çok kolaylık sağlıyor. Dediğim gibi yıllık 800 dolar veriyor ve hemen hemen akla gelebilecek tüm yazılımların volume licencelarına sahip oluyorsun. Kur kurabildiğin kadar yani..
Ayrıca kendiside bir kaç linux komutu haricinde bir şeyt bilmiyor. Ne zaman bir problem çıksa alıp makineyi gidiyor birilerine konfgure ettirip geri getiriyor. Yani fikrimce bu kadar kasmaya ne gerek var kur graik tabanlı bir şeyler tamamdır. DNS guardinana 2 tane adres ekle desek 10 dakiikayı alıyor çok saçma geldi bana bu..
 

Alex1024

Asistan
Katılım
13 Ekim 2007
Mesajlar
388
Reaksiyon puanı
4
Puanları
0
Windows bilgisayarları Linux bilgisayarları üzerinden mi gidiyor? O zaman mantıklı. Hem firewall işlevi görür hem zararlı içerikleri filtreyebilir. Bende öyle yapardım, zira okulda uygum olmayan içeriklerin filtrelenmesi lazım bence. Ama bu tür işler için IPCOP denen bir linux daha uygun bence. (IPCop.org :: The bad packets stop here!)
 

quazar

Doçent
Katılım
6 Haziran 2007
Mesajlar
805
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
Tüm bilgisayarlar linux box üzerinden dışarı çıkıyor. Anlamadığım nokta aynı işi görecek kullanımı ve yönetimi daha kolay bir şey yokmu?
 

Alex1024

Asistan
Katılım
13 Ekim 2007
Mesajlar
388
Reaksiyon puanı
4
Puanları
0
Vardır da Windows çözümü pahalıya patlar.
 

Son mesajlar

Üst