Haber Birleşik Krallık'ta Başbakanlıktaki üst düzey görevliler bir bir istifa ediyor! Bir kaç saatte tam 5 istifa!

Bu konuyu okuyanlar

Katılım
15 Aralık 2021
Mesajlar
510
Reaksiyon puanı
114
Puanları
43
Yaş
27
Birleşik Krallık'ta Başbakan Boris Johnson'ın üzerindeki artan istifa baskısıyla beraber, Başbakanlık'taki üst düzey beş yetkili birkaç saat arayla görevlerinden ayrıldı.

İletişim Daire Başkanı Jack Doyle, Politika ve Strateji Direktörü Munira Mirza, Başbakan'ın Kabineden Sorumlu Danışmanı Dan Rosenfield ve Johnson'ın Özel Kalem Müdürü Martin Reynolds, Perşembe günü istifalarını sundu.

İstifa ettiğini duyuran 4 kıdemli üyenin ardından bugün Başbakan Boris Johnson’ın Politika Danışmanı Elena Narozanski de görevinden istifa etti.

Başbakan Johnson bir süredir, mensubu olduğu partisi Muhafazakar Parti'nin bazı milletvekilleri tarafından, Covid-19 önlemleri esnasında kamu kuruluşlarında düzenlenen partiler nedeniyle istifaya davet ediliyor.

Doyle, personele yaptığı açıklamasında, "Geçtiğimiz haftalar aile hayatıma korkunç bir zarar verdi" dedi.

BBC'ye göre bugüne kadar 17 Muhafazakar Parti milletvekilinin Johnson'ın istifasını istiyor. Ancak Başbakan hakkında güven oylaması için partiden en az 54 milletvekilinin bunu talep etmesi gerekiyor. Muhafazakar Parti'nin 360 milletvekili bulunuyor.

Johnson'ın istifasını isteyen milletvekillerinden pek çoğu, gerekçe olarak Covid-19 salgınındaki kapanma döneminde başbakanlıkta yapılan partileri gösteriyor.

Birleşik Krallık'ta Kraliçe 2.Elizabeth'in Başbakan'ı görevden alma yetkisi var ancak tahta çıktığından beri bu yetkisini kullanmıyor.

Aslında, Kraliçe ile Başbakan arasında sular ısınmaya başlamıştı. 2019'da Kraliçe Elizabeth'in ilk kez bir Başbakan'ı görevden almak istediği iddia edilmiş ancak Johnson'ın, Kraliçe'den Parlamento'yu 5 hafta tatil etmesini istemisi ve bu isteğinin kabul edilmesi ile birlikte iddialar rafa kalkmıştı. Siyasi bilimcilere göre Johnson, bu hamle ile Kraliçe'nin fermanını da yok hükmünde bırakarak Brexit sürecinde Parlamento ve Kraliçe'yi bertaraf etti.

Sizce Parlamento ve halk tarafından yoğun baskı altında kalan Johnson, görevinden istifa edecek mi yoksa Kraliçe Elizabeth ilk kez bir Başbakan'ı görevden alacak mı?
 
Üst