Bira hakkında ilginç bilgiler

DarkLady

Dekan
Reaksiyon puanı
12
1)Genç bir adamın genç bir kıza birasından bir yudum içmesini teklif etmesi, onunla evlenmeyi düşündüğü anlamına geliyordu.

2) Eski Mısır'da bira aynı zamanda para ve asgari ücret ölçüsüydü. İki sürahi bira, bir günlük asgari ücrete eşitti

3) Eski Mısır'da bira, ekmekle birlikte günlük gıdaydı. Zengin ve fakir Mısır halkı, sağlık için bira içti ve birayı tanrılara sundu.

4) Günümüze ulaşan en eksiksiz derlemeler olan Babil Kralı Hammurabi'nin yasalarında da biradan söz edildi ve bira ile ilgili yasaklar sıralandı. Yasanın 108–111. maddelerinde doğrudan birayla ilgili hükümlere yer verildi. Müşterilerinden fazla ücret isteyen içki sahibinin suda boğularak öldürülmesini öngören yasaya göre, günde normal bir işçi 2 litre, sivil görevli 3 litre ve yüksek pozisyondaki bir idareci 5 litre bira alabiliyordu.

5) Bundan 4 bin yıl kadar önce Çorum, Amasya, Yozgat ve Kayseri illeri civarında biranın üretilip tüketildiği bir gerçek olarak tarihe geçti.

6) Orta Avrupa ülkelerinde 9. yüzyıla doğru biranın yapımı manastırlara mahsustu. Bazı bölgelerde köylüler manastıra olan borçlarını arpa vermek suretiyle ödemekle yükümlüydü. Manastır süreciyle birlikte bira yapımında kadının rolü azaldı, keşişler bira yapımıyla ilgilenmeye başladı. Her keşişin günlük 5 litre bira içmesine izin verildi.

Biranın içim sıcaklığı

Genel olarak türkiyede satılan tüm biralar gerçek tadının alınabilmesi için sıcaklığının 4–8 derece sıcaklıkta olması gerekir. İdeali 6 derecedir. 4 derecenin altında içildiğinde biranın gerçek tadı alınamaz, sadece çok soğuk maden suyu içilmiş gibi hissedilir. 8 derecenin üstünde ise gittikçe rahatsız etmeye başlar.

onair

Profesör
Reaksiyon puanı
7
5) Bundan 4 bin yıl kadar önce Çorum, Amasya, Yozgat ve Kayseri illeri civarında biranın üretilip tüketildiği bir gerçek olarak tarihe geçti.

Çorum ve Amasya' yı bilmem, Kayseri' de 6 sene yaşadım, işitmedim. Fakat Yozgat' ta bu tarihin gerçekliği hala yaşanmakta. İlde bira üretimi 4 bin yıldan beri devam etmekte. Tekel bira fabrikası bu görevi üslenmiş :D Ne demişler tarihi bilmek ve tarihi yaşatmak lazım :D :D

Şerefinize... :happy:

ayhan.akyuz

Asistan
Reaksiyon puanı
1
bilgi olarak kalmasında fayda v hayır faydada yok içkinin her türlüsüne alıştıran zilletin başlangıcı devlet eliyle üretilmesi buradan gelen iratın beytülmala aktarılması zaten rezaletin son perdesi
kardeşim senden helal konular üzerine araştırma bekliyoruz

DarkLady

Dekan
Reaksiyon puanı
12
kardeşim öncelikle şunu belirtmek isterim araştırma yapmadım sadece arkadaştan aldığım dosyaların içnde bu bilgiler vardı ilgimi çekti paylaşmak istedim.

onair

Profesör
Reaksiyon puanı
7
"Arkadaşlar yalnız lütfen tartışma ortamı olmasın."
"Arkadaşlar lütfen tartışma yaratmayacak cevaplar verelim."
--SDN Huzur Paktı--

Lütfen kullandığımız ve kullanacağımız kelimelere dikkat edelim.

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
bilgi olarak kalmasında fayda v hayır faydada yok içkinin her türlüsüne alıştıran zilletin başlangıcı devlet eliyle üretilmesi buradan gelen iratın beytülmala aktarılması zaten rezaletin son perdesi
kardeşim senden helal konular üzerine araştırma bekliyoruz

Arkadaşım hassasiyetlerini anlıyorum...
Ancak senin bu tavrın sen istemesen dahi bir çok kesim açısından itici duruyor...
Hani bu gün sen bu uyarıyı yaptığın zaman çok az kimse senin insanların iyiliği için yaptığını düşünür... Çoğunluk ise senin dini hassasiyetleri senin kadar olmayan kesimi sınırlandırmayı amaçladığını düşünür... bu da ne yazık ki toplumda fitne çıkarmaktan başka bir şeye yaramaz...

Arkadaş bira ile ilgili bir yazı koymuş
Arkadaşı sorgulamak yerine sen de Biranın daha doğrusu alkolün zararları ve Dinde haram olması hakkında bir konu açarsın isteyen oradan nasiplenir...
bu gün bizim bilip bilmeden böyle uyarılarımız bir kesim tarafından topluma baskı yapılmaya çalışılıyor tezi olarak sunuluyor... Mahalle baskısına örnek gösteriliyor...
Laik bir ülkede yaşıyoruz... biz onlara saygı gösterelim onlar bize...
;)

EBB

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Kimine göre de k. abdest suyu..

- - - - - - - - - - - -

Ayhan kardeşime kısmen katılıyorum.. tartışmaya mahal vermemek adına;

Paylaşımın için sağolasın..

findukfaresi

Dekan
Reaksiyon puanı
73
Arkadaşım hassasiyetlerini anlıyorum...
Ancak senin bu tavrın sen istemesen dahi bir çok kesim açısından itici duruyor...
Hani bu gün sen bu uyarıyı yaptığın zaman çok az kimse senin insanların iyiliği için yaptığını düşünür... Çoğunluk ise senin dini hassasiyetleri senin kadar olmayan kesimi sınırlandırmayı amaçladığını düşünür... bu da ne yazık ki toplumda fitne çıkarmaktan başka bir şeye yaramaz...

Arkadaş bira ile ilgili bir yazı koymuş
Arkadaşı sorgulamak yerine sen de Biranın daha doğrusu alkolün zararları ve Dinde haram olması hakkında bir konu açarsın isteyen oradan nasiplenir...
bu gün bizim bilip bilmeden böyle uyarılarımız bir kesim tarafından topluma baskı yapılmaya çalışılıyor tezi olarak sunuluyor... Mahalle baskısına örnek gösteriliyor...
Laik bir ülkede yaşıyoruz... biz onlara saygı gösterelim onlar bize...
;)

+ bir milyon

bu forumda her türlü insan var. saygı meselesi ;)

bira değil de ben hep şarapın eskiden değerli olduğunu düşünmüştüm. şimdi bile şarap biradan pahalı

DarkLady

Dekan
Reaksiyon puanı
12
şarap her zaman için daha değerli
eski Türklerde Ishtar dı sanırım şarap tanrısı
ilgi alanıma girdin corpus:)

Elbruz arkadaşımada teşekkür ediyorum

ahmet331

Asistan
Reaksiyon puanı
0
the kpkÖldrn onun markası bilmiyormusun :)

ama 3 ytllik şaraplar yok artık şişeleri büyütmüşler 10 ytlye var :s oda gazeteye sarılmıyor bea:)

findukfaresi

Dekan
Reaksiyon puanı
73
zaten ben de parasını verip içmedm o şarabı.tadı hala ağzımda:D

ama bıraktım ben lisede kaldı alkol alışkanlığı :D

en iyisi bu

hatırlamıyorum ademaktekin,yıllar oldu.ama orjinal bişeydi.ürgüpte meşhurdur şarap üzüm yetiştiğinden orda içmiştim.kuzenm ısmarlamıştı

DarkLady

Dekan
Reaksiyon puanı
12
corpuss zengin gördüm senii

myefsane

Dekan
Reaksiyon puanı
49
Biranın içim sıcaklığı

Genel olarak türkiyede satılan tüm biralar gerçek tadının alınabilmesi için sıcaklığının 4–8 derece sıcaklıkta olması gerekir. İdeali 6 derecedir. 4 derecenin altında içildiğinde biranın gerçek tadı alınamaz, sadece çok soğuk maden suyu içilmiş gibi hissedilir. 8 derecenin üstünde ise gittikçe rahatsız etmeye başlar.

Bira içesim geldi. DarkLady teşekkür ediyoruz. Sayende biranın kaç derecede içileceğini öğrendim....

RadoN

Dekan
Reaksiyon puanı
3
Hahha evet köpek öldüren bilinmez mi ya.. Adı bile ne olduğuna yeter hocam..
Gazete tek sayfa olursa sığmaz.. tam sayfaya sığıyor anca.. :D

ben kadehi kaç bin dolar olan şarap içtm radon.;)

:sorry2: :sorry2:

Napalım biz öğrenciyiz.. bizde köpek öldüren şarabı içmiyoruz yani..

findukfaresi

Dekan
Reaksiyon puanı
73
yok ya ne bende para var ne kuzenimde.
kuzenmn çevre geniş olduğu için bar sahibi ondan da para almamıştı

DaY_WalkeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Bence sizi kazıklamışlar. Kimse kimseye bedavaya bişey vermez.. ucuz şaraptır o.. :D

findukfaresi

Dekan
Reaksiyon puanı
73
bence değildi ben kuzenime inanırım.zaten diğerleri epey para ödemişlerdi.

bide bar sahibinin karun gibi parası vardı :D

ahmet331

Asistan
Reaksiyon puanı
0
tamam o zaman bizde pietrusu posta gazetesinin çift sayfasına sarar içeriz :)

chimera

Dekan
Emektar
Administrator
Reaksiyon puanı
577
Arkadaşlar bırakın alkolü falan sağlıklı yaşayın. :D :D :D

DarkLady

Dekan
Reaksiyon puanı
12
yaşasın yemek yemek diesim geldi corpus

findukfaresi

Dekan
Reaksiyon puanı
73
kesinlikle dark.mesela ben biraz önce saate bakmaksızn erişteli çorba yaptım içitim :D

onair

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Yemek demeyin ya! Bu saatte bana nöbetçi kebapçı arattıracaksınız :D