Bir Sitenin Aynısını Yapmak Suç mu?

kaptan31

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Şimdi bir üniversitenin öğrencilerine yönelik site yapıyoruz bunu yaparkende okulun sitesine benzer bir site yapma fikri aklımıza geldi, kesinlikle programlarla indirip üzerinde oynamalarak yapılarak hazırlanmayacak siteye baka baka tüm herşey bizim tarafımızdan hazırlanacak, merak ettiğimiz bu yaptığımızın suç olup olmadığı.
konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

iskoco

Profesör
Reaksiyon puanı
12
öyle şeymi olur ya sende nasıl olsa başka adresle açacaksın telif hakkı varsa bile bişey olacağını zannetmiyorum...

skys

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
11
Suçtur arkadaşım o adam kim bilir ne kadar düşündü taşındı güzel bir tasarım çıkarmak için ortaya sen gidip hazıra konuyorsun ayıptır..Telif hakkı onlara aitse dava açmadıkları sürece bir şey olmaz, ama okulun sitesi diyorsun elbet telif hakları vardır

NikeSteeL

Dekan
Reaksiyon puanı
131
Eğer Tescillenmiş Yazılımlar Veya Kişi Yada Kurumları Temsil Etmeye Yakın Sunum Veya Adresler Varsa Hakkında Bilişim Suçu Davası Açılabilir

ilgicekici

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Biraz esinlenirsin ya da bazı özelliklerini beğenirsin menü yapısını filan, onların benzerini yapabilirsinde birebir aynısı olmaz. Ayrıca örnek aldığınız site üniversite sitesi yani kurumsal bir site. Tamamen benzerini yapmak hukuksal olarak başınızı epey ağrıtabilir. Üniversite web biriminde 3 yıl çalışmış birisi olarak söylüyorum. Başka bir tasarım bulup yapmanız daha mantıklı.

kaptan31

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Biraz esinlenirsin ya da bazı özelliklerini beğenirsin menü yapısını filan, onların benzerini yapabilirsinde birebir aynısı olmaz. Ayrıca örnek aldığınız site üniversite sitesi yani kurumsal bir site. Tamamen benzerini yapmak hukuksal olarak başınızı epey ağrıtabilir. Üniversite web biriminde 3 yıl çalışmış birisi olarak söylüyorum. Başka bir tasarım bulup yapmanız daha mantıklı.
Üniversitede web biriminde çalışmış birini bulmuşken bırakmayayım peşini bana biraz yardımcı ol :D şimdi tamamen benzeri demişsin burada ince bir nokta var galiba ama ben o noktayı tam olarak kavrayamadım galiba :) o yüzden şöyle söyleyeyim sitede değişiklikler yapılacak zaten bizim yapacağımız site bir üniversite sitesi olmayacaği için mecbur farklılıklar olacak ama bakıldığı zaman benzediği anlaşılacak.

Ayrıca şunuda belirteyim biz farklı bir tasarım yapamadığımızdan yada siteyi çok beğendiğimizden aynısını yapmak istemiyoruz zaten kendi tasarımımızı yapmak bu işi yapmaktan çok daha kolay ancak bizim amacımız biraz espiri olması, aslında okulunda buna birşey diyeceğini zannetmiyorum çünkü kötü bir niyetimiz yok ancak riskede atmak istemiyoruz.

unattended

Asistan
Reaksiyon puanı
8
herşeyden öte aynı üniversitenin öğrencilerine yönelik site yapıyorsanız bence buna üniversite yönetimi birşey demeyecektir, destek verecektir. Hatta resmi sitede bence linkinizi bile bulundurabilir. Ama alaksız bir üniversitenin, yada başka bir okulun sitesini örnek alırsan orda problem çıkabilir. Bence sen tıpkısının aynısını yapmak için başla, Ben %100 benzetemeyeceğine, yaparken farklı fikirler çıkacağına eminim :) Ama bişeye bakarak fikir almak istiyorsan Templates sitelerinden fikir alabilirsin

ilgicekici

Asistan
Reaksiyon puanı
3
herşeyden öte aynı üniversitenin öğrencilerine yönelik site yapıyorsanız bence buna üniversite yönetimi birşey demeyecektir, destek verecektir. Hatta resmi sitede bence linkinizi bile bulundurabilir.

Merhaba;

Malesef yanılıyorsun. Üniversiteler resmi kurum olduğu için internet sayfalarında her sitenin linkini veremezler. Ayrıca link verdikleri zaman o sitenin içeriğinde ki herhangi kötü bir durum onların başını ağrıtır. Normal bir forum ya da şahıs sitesi gibi düşünme üniversite sitelerini.

Öğrenciler için yapılsa bile, o sitede üniversite logosunu kullanmak yasaktır ayrıca aynı tasarımı almakta suçtur. Devlet sitesi olduğu için 5651. kanuna göre değerlendirilir.

Bence en baştan yeni bir tasarım yapmanız doğru olacaktır. Bazı noktalar, renkler, sayfa yapısı aynı olabilir tabii ki bunlara kimse birşey diyemez ama aynısının neredeyse kopyasını yapmayın. Üniversite Web Sitesi sorumlusu bu işlere birazcık dikkat ediyorsa sizin için sıkıntı olabilir...

RealKiss

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Suç değil diye biliyorum.. Eğer suc isede bi durum olmaz.. Ortalıkta bircok google kopyası bile geziyor.. Net ortaminda bir sürü scriptler var.. Hackerler DB sine varasiya siteyi kopyalayıp nette downloada sürüyorlar ve bircok kisi kuruyor.. En kötüsü üniversite size mahkeme acar.. Ee zaten onlar acasiya kadar siz duyar siteyi kaparsiniz :)

Lost Eden

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Şimdi bir üniversitenin öğrencilerine yönelik site yapıyoruz bunu yaparkende okulun sitesine benzer bir site yapma fikri aklımıza geldi, kesinlikle programlarla indirip üzerinde oynamalarak yapılarak hazırlanmayacak siteye baka baka tüm herşey bizim tarafımızdan hazırlanacak, merak ettiğimiz bu yaptığımızın suç olup olmadığı.
konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

sen şimdi bir üniversitenin sitesini yapıyosun ve glip böle bi soru soruyosun ::D

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Merhaba;

Malesef yanılıyorsun. Üniversiteler resmi kurum olduğu için internet sayfalarında her sitenin linkini veremezler. Ayrıca link verdikleri zaman o sitenin içeriğinde ki herhangi kötü bir durum onların başını ağrıtır. Normal bir forum ya da şahıs sitesi gibi düşünme üniversite sitelerini.

Öğrenciler için yapılsa bile, o sitede üniversite logosunu kullanmak yasaktır ayrıca aynı tasarımı almakta suçtur. Devlet sitesi olduğu için 5651. kanuna göre değerlendirilir.

Bence en baştan yeni bir tasarım yapmanız doğru olacaktır. Bazı noktalar, renkler, sayfa yapısı aynı olabilir tabii ki bunlara kimse birşey diyemez ama aynısının neredeyse kopyasını yapmayın. Üniversite Web Sitesi sorumlusu bu işlere birazcık dikkat ediyorsa sizin için sıkıntı olabilir...

Sen de yanılıyorsun... Üniversiteler Öğrenci siteleri Öğrenci kolları diye Site Linkleri verebiliyor...

Birebir aynısını yapmakdan ziyade sadece esinlenseniz iyi olur...
Yani kurumsal renkler kullanmanız yeterlidir...

Diğer türlüsü sonuçta bir devlet kurumunun sitesinin taklidini yapmaya girer ki burda bir sahtekarlık yapılma ihtimaline karşı mutlaka sözleşmelerin altında büyüteçle okunacak türden maddeler vardır...

Siz sizin ünüversitenin logosunu ve Kurumsal renklerini kullanmakla yetinin...

Eğer işinizi iyi yaparsanız Üniversite size her türlü desteği sağlar... Zamanında bunu yaşamış biri olarak diyorum...
:flowers:

ilgicekici

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Sen de yanılıyorsun... Üniversiteler Öğrenci siteleri Öğrenci kolları diye Site Linkleri verebiliyor...

Birebir aynısını yapmakdan ziyade sadece esinlenseniz iyi olur...
Yani kurumsal renkler kullanmanız yeterlidir...

Diğer türlüsü sonuçta bir devlet kurumunun sitesinin taklidini yapmaya girer ki burda bir sahtekarlık yapılma ihtimaline karşı mutlaka sözleşmelerin altında büyüteçle okunacak türden maddeler vardır...

Siz sizin ünüversitenin logosunu ve Kurumsal renklerini kullanmakla yetinin...

Eğer işinizi iyi yaparsanız Üniversite size her türlü desteği sağlar... Zamanında bunu yaşamış biri olarak diyorum...
:flowers:

Bende 3 yıl üniversite web biriminde çalışmış biri olarak söylüyorum. Öğrenci kulüpleri için link veriliyor ama arkadaşların yapacağı öğrenci kulübü değil, öğrencilerle ilgili herhangi bir site. İkisi aynı şey değil.

Ünivesiteden destek alacaklar diye kesin birşey yok. Yeni kanuna göre bu çok daha zor. O yüzden daha dikkatli olmaları gerektiğini söylüyorum.

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Destek illa maddi anlamda değildir...
Öncelikle rektörlük sitenin sahibini bir çağırır...
Yönetim kadrosundaki Mod lar hakkında bilgi toplar...

yani demek istediğim şu...
Eğer siz teknolojiyi seven Okulumuzun bir Öğrenci topluluğu olsun diye yola çıkmış birileriyseniz Rektörlük size kolaylıklar sağlar...

Ancak siteyi kuranlar yönetimdekiler... Ülkücüler gibi, Solcu gruplar gibi üniversitede yapılanmaya çalışan belli ideolojilerin yandaşları ise Rektörlük bu öğrencileri çok iyi bilir size hiç bir destek sağlamaz...

Destek konusuna gelince...
Her üniversitenin kendi kurulları vardır ancak genelde Kültür müdürlüğü sizin çalışmaları destekleyecek olan birimdir... Rektörlüğün izniyle Kültür müdürlüğü sizin çalışmalarınızda Üniversitenin logosunun olmasına izin verir... Böylece Üniversitede yapmak istediğiniz aktivitelerin posterlerini afişlerini Üniversitede serbestçe dağıtabilir her fakülte de duyuru panolarına afişlerinizi asabilirsiniz...
Kültür müdürlüğünün İzni olmazsa bu afişleri siz asarsanız hakkınızda araştırma başlar...

Aktivitelere gelince...
Mesela bir konferans vermek isterseniz Üniversite siz uygun bir anfi veya toplantı salonu ayarlar...
Bu konferansta kendi afişlerinizi kullanabilirsiniz...

Yani siz belli ideolojilerin temsilcileri değilseniz ve gerçekten öğrencilere faydalı olmak istiyorsanız çok şey yapabilirsiniz...

Destekten kastım budur...

Yok belli bir ideolojinin Üniversitede tabanını arttırmaya yönelik bir çalışmanız varsa siz sadece bir site kurun fazla bir şeylere karışmayın :D

ilgicekici

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Olayı çok garip bir yere getirmişsin. Öğrenci kulüplerinin işleyişini anlatmışsın ama site hakkında konuşuyorduk. Neyse, sonuçta üniversite benzeri bir site yapmaktan vazgeçip, orjinal bir tasarım yapmak en iyisidir. Anlatmak istediğim sadece bu.

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Olayı çok garip bir yere getirmişsin. Öğrenci kulüplerinin işleyişini anlatmışsın ama site hakkında konuşuyorduk. Neyse, sonuçta üniversite benzeri bir site yapmaktan vazgeçip, orjinal bir tasarım yapmak en iyisidir. Anlatmak istediğim sadece bu.

Hayır öğrenci klüplerindne bahsetmiyorum...
Ben direk bildiğin hiç bir öğrenci klübüne topluluğuna ait olmyan FORUM SİTESİNDEN bahsediyorum... Resmi hiç bir hükmü olmayan... 1 kişinin Bizim üniversitenin niye forum sayfası yok diyerek açtığı yönetimdekileri bile tanımadığı ama forumu ilk açtığı zaman mod olmak isteyenler diye seçtiği bir FORUM SİTESİNDEN bahsediyorum...

Forum sitesi çok hızlı büyüdü ve Üniversite o forum sitesini TANIDI...

Sonuç... 2 yıl sonra siteyi kuran arkadaş mühendislik okuduğu için derlerin yoğunluğu yüzünden siteyi devretmek istedi... Büyük paralr teklif edildi.. ancak Teklif edenlerin hepsi ideolojik gruplar olduğu için oluşturduğu bu markayı birilerine kaptırmamak için kapattı...

Yani Öğrenci klüplerini nasıl çalıştığını ben de çok iyi biliyorum...

bahsettiğim bir forum sitesiydi ve üniversitede konferanslar tiyatro günleri, kitap kampanyası, fuar gezileri, buluşma günler, batak okey turnuvaları, gibi aktivitelere imza atmıştı...

unattended

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Hepiniz yanılıyorsunuz :D Gerçek bir tasarımcı kopyalama zaten yapmaz. Bir siteye bakarak site yapsan zaten değişir. Dikkat ederseniz amaç öğrencilerle alakalı bir site. Kimse benim öğrencim benim sitemden yapmış diye dava açmaz. açtığını varsay, hakim ceza vermez. :) ben genelde fikirsiz kaldığımda template sitelerine bakarak fikir alıyorum, aynısını yapmayı hiç denemedim ama, baktığım şey bile yaptığımı hiç tutmadıki. sen başla arkadaşım, gerisi gelir. hatta çok sıkıntı olursa ben yardım eder değiştiririm :)

rolmodel

Asistan
Reaksiyon puanı
0