Bir işletim sistemi neden ücretsiz olmalıdır.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Uzun süredir düşünüyorum böyle bir yazı yazmayı. Konuya girmeden önce destek hizmetlerinden değil kullanım hakkının ücretsiz olmasından bahsedeceğimi ve bu konuda yanlış analışmaların olmasını istemediğimi belirtmek isterim.
Peki neden bir işletim sistemi ücretsiz ve özgür olmalıdır? Düşünün, insan hakları evrensel bildirgesinde geçen temel maddeleri. Barınma, Beslenme, Sağlık, Güvenlik vs.. şeklinde sıralanan her insanın eşit şartlar altında alması gerektiği haklardır. Çünkü bir insanın yaşaması için bu haklara ücretsiz sahip olması gerekir.
Gelelim işletim sistemlerine. İşletim sistemleri de bana göre bu tarz bir kullanım alanıdır. Çünkü bilgisayar kullanan bir insanın muhakkak kullanması gereken bir yazılımdır, olmazsa olmazdır. Bir işletim sisteminin ücretli olması insanların zorunluluklarından faydalanmaktır bana göre.
Hatta biraz daha ileri giderek, birilerinin muhakkak bir “Bilgisayar Kullanımı Evrensel Bildirgesi” diye bir şeyler yayınlamalı diye düşünüyorum. Çünkü zorunluluklarımız için para ödüyoruz (En azından dünyanın ~%80′i ödüyor). Şimdi bu yazıyı okuyanlar şöyle diyebilir “O zaman donanımlar da ücretsiz olsun”. Fakat bu düşünce yanlış. Çünkü yaşayan her insanın evinde bir bilgisayar bulunmasına gerek yoktur. Fakat her bilgisayar kullanan bir kişinin bilgisayarını açabilen bir işletim sistemine ihtiyacı vardır.
Temel programların bir çoğu zaten işletim sistemleri ile birlikte gömülü olarak gelmekte. Bu yüzden programlar konusunda bu kadar katı düşünmüyorum. Fakat ücretli işletim sistemine tamamı ile karşıyım. Kapalı kaynak olsun açık kaynak olsun.
Bu noktada şunuda belirtmek istiyorum. Destek hizmetleri bu düşüncemin dışındadır. Çünkü her bilgisayar kullanıcısı, bilgisayarını çalıştırmak, işletmek, hatalarını düzeltmekle yükümlüdür. Bu noktada birilerinden destek alması, ya kullanıcının bilgisi dışında olan bir durum ya da kullanıcının kendini yeterli hissetmediği bir durumdur. Bu noktada destek hizmetlerinin zorunluluğu işletim sistemlerinde ki zorunluluk ile aynı değil. Bir insan sürekli desteğe ihtiyaç duymaz. Eğer bir kurumsa işletim sistemini kullanan, kurumsal olarak işletilmesi noktasında destek alabilir. Fakat bu destekler dediğim gibi kullanım zorunluluğu kadar net bir zorunluluk değil, kurum veya kişiye bağlı.
Kısacası, bir işletim sistemi kesinlikle ücretsiz olmalıdır. Ücretsiz olan bir işletim sisteminin gelişmesinin en kolay ve güçlü yolu ise onun açık kaynak olmasıdır.

Benim yazım değil tamamı alıntıdır
Yazar:Özgür Kuru
Kaynak:http://www.ozgurkuru.net/ozgur/2009/03/17/bir-isletim-sistemi-neden-ucretsiz-olmalidir/

captaingreen

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Bence boşbir yazıdır bu zaten bedava işletim sistemi dolu ortalık millette paralı olanını almasın herkes yaptığı,aldığı şeyde özgürdür,bugibi yazılara gerek yok bence.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
ya şu linux tayfasını anlamıyorum(çoğunu)
ona gerek yok buna gerek yok şuna gerek yok
neye gerek var o zaman?
sen de gerekli olanı yap ne yapılacaksa
aşın şunları artık, sonuçta kendim bir programlama bilgim yok ki linux'e yardım edeyim
böyle içimden geliyor yazılar yayınlıyorum forumda tanıtmak için
doğru ya da yanlış onu burada tartışırız
ama açılan linux konularına gereksiz deme olayını aşın artık
yaa en çok bunu bir linuxçunun demesi üzüyor
windowsçular dese canları sağolsun

captaingreen

Profesör
Reaksiyon puanı
20
ya şu linux tayfasını anlamıyorum(çoğunu)
ona gerek yok buna gerek yok şuna gerek yok
neye gerek var o zaman?
sen de gerekli olanı yap ne yapılacaksa
aşın şunları artık, sonuçta kendim bir programlama bilgim yok ki linux'e yardım edeyim
böyle içimden geliyor yazılar yayınlıyorum forumda tanıtmak için
doğru ya da yanlış onu burada tartışırız
ama açılan linux konularına gereksiz deme olayını aşın artık
yaa en çok bunu bir linuxçunun demesi üzüyor
windowsçular dese canları sağolsun

Ben yıllardır WİNDOWS'çuyum zaten :flowers:

trinitrotoluen

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Yine linux topiği yine windows'a sitem:)
Bende her ikiside var, keşif ve merak gidermek için linux, günlük işlerim için windows.
Aslında ikisinden biri olmadan olmuyor ;)

snow fox

Profesör
Reaksiyon puanı
13
özgür kuru'yu severim ama bu yazısını beğenmedim.özgürlükçüyseniz özgürlükçü olmayana da karışamazsınız.bırakın herkes istediğini kullansın.sanki millet para verip alıyor da windows'u bana linux'u övüyor tövbe ya Rabbim

-mert

Asistan
Reaksiyon puanı
0
çok saçma onlarca mühendisin tasarlayıp hazırladığı bir işletim sistemini sen yapsan ve dünyaya bu denle yayılsa kullanılsa sen microsoft dan daha pahalıya satardın emin ol ;)

ALMİ

Profesör
Reaksiyon puanı
60
Bunu Microsoft'a sokuşturmayın ekmek parasını yazılımdan çıkaran bir şirket ve on binlerce çalışanı var.Onların hakkına girmeyin MS Windows u ücretsiz satsa nasıl para kazanıcak?

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Bunu Microsoft'a sokuşturmayın ekmek parasını yazılımdan çıkaran bir şirket ve on binlerce çalışanı var.Onların hakkına girmeyin MS Windows u ücretsiz satsa nasıl para kazanıcak?

Yazıyı anlamadan okuyorsunuz. Sırf laf atmak için bir şeyler gönderiyorsunuz.

Sorunuzun cevabı metinde zaten yazıyor. Temel ihtiyaçları karşılayacak işletim sisteminin bedava olması gerektiğini, diğer hizmetlerin ve teknik destek hizmetinin yine ücretli olması gerektiğini orada zaten yazıyor.

Aslında Microsoft'ta buna yakın düşünüyor zaten. Çünkü satığı en ucuz yazılım Windows.
Windows'u 100 ~ 150 Liraya satarken 800 TL'ye bile Ofis var. Visiual Studio 450 lira'dan başlıyor vesaire.

ALMİ

Profesör
Reaksiyon puanı
60
Yazıyı anlamadan okuyorsunuz. Sırf laf atmak için bir şeyler gönderiyorsunuz.

Sorunuzun cevabı metinde zaten yazıyor. Temel ihtiyaçları karşılayacak işletim sisteminin bedava olması gerektiğini, diğer hizmetlerin ve teknik destek hizmetinin yine ücretli olması gerektiğini orada zaten yazıyor.

Aslında Microsoft'ta buna yakın düşünüyor zaten. Çünkü satığı en ucuz yazılım Windows.
Windows'u 100 ~ 150 Liraya satarken 800 TL'ye bile Ofis var. Visiual Studio 450 lira'dan başlıyor vesaire.
Ben yazıyı okumadım ama bedava olsa şirketlerde bedava olana yönelir peki nasıl kazanıcak bu MS anlatınsanıza bana?

MaviAteş dostum sana bu konuda katılıyorum,Ama Windows'un en ucuzu,temel ihtiyaçlarıda görüyor tabiki (72TL)çok bi miktar değil.

Link: http://www.hepsiburada.com/microsof...Details.aspx?CategoryId=139&productId=by70000
Çok doğru ucuz.Acaba Windows 7 Starter ne kadar?

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
72TL
bedava karşısında pahalı kalıyor
ki benim deneyimlerim

arkadaşlarıma sordum dedim ki aynı filmin korsanı 2 lira orjinali 2 lira 10 kuruş hangisini alırsın, cevap hiç sekmedi
KORSAN :D

captaingreen

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Windows 7 starter edition 32bit TR OEM var 90TL civarı,dolar değişiyor çünkü sürekli ,bugün böyle yarın farklı olabilir.bu fiyat bizim satış fiyatımızdır.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
evet arkadaşlar
captaingreen bir provakatördür
windows provakatörü
seni pis windows çalışanı

burada windows'u ölümüne övenlerin bu işten kazancı olduğuna eminim

captaingreen

Profesör
Reaksiyon puanı
20
evet arkadaşlar
captaingreen bir provakatördür
windows provakatörü
seni pis windows çalışanı

burada windows'u ölümüne övenlerin bu işten kazancı olduğuna eminim

Yapma dostum onuda nerden çıkardın,sonuç ta burda bi paylaşım yapıyoruz değilmi herkes fikrlerini düşüncelerini burada paylaşıyor,eee doğal olarak bende paylaşıyorum.ayrıca kullandığım ürünün markasını övmem provakatörlükmüdür.

captaingreen

Profesör
Reaksiyon puanı
20
zaten burada kendi kendini ele verdin fazla söze gerek yok

şu cümle ile birlikte ya akli seviyen bozuk ki hiç sanmıyorum ya da burjuva sınıfındansın, sonuçta 72 milyon en azından bana 1 hafta rahat yeter(öğrenciyim)
-İlk alıntının cevabı;
Bu fiyat bizim satış fiyatımızdır dememin sebebi,internette bilinmiş alışveriş sitelerinde olmamasından dolayı dedim.

-İkinci cümlemin yanıtı ise,72 tl nin Vista işletim sistemi sınıfının fiyatlarında en ucuz olanı maksatıyla söyledim.

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
Sen dünyanın herhangi bir yerinde yemek yemeye, ilaçlara, barınmaya para vermediğin zaman işletim sistemi de ücretsiz olmalı demelisin...

Temel ihtiyaçların hangisine para vermiyoruz?

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
hepsine veriyoruz doğru
ancak vermememiz daha iyi değil mi?
doğru olanın bu olması gerekmez mi?
ancak gelin bu harekete siz de katılın
açık kaynak o yüzden bir felsefedir
adamlar sizin ayağınıza kadar bedava işletim sistemi getiriyor, saygınız olsun

gvn

Profesör
Reaksiyon puanı
19
konuya bak yavf kim ne kullanısa kullanıyor kimin hoşuna ne gidiyorsa kendi özgürlüğpünüde onun için yaşıuyor zaten kim linux kimi mic. ürünleri yada mac gibi

sonucta pc si olan birini kullanıyor orjinal yada crak li bu konular hakkında cok konuşuyor yok ücretsiz olsun ozaman da linux kesimi cıkıyor bizde beleş :D
microsoft kesimide hehh biz para veriyoruz diyolar vs. vs.
sonucta herkes mutlu en azından bn öyleyim 2 sistemide kullanıyorum :D

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
haklısın gvn
isteyen istediğini kullanır tabiki
benim kızdığım şey windows provakatörleri ve fanatikleri

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
yaw güzel anlatıyorsunuz....
İyi hoş söylüyorsunuz...
Ama kardeşim ben kendimi iyi bir bilgisayar kullanıcısı olarak kabul ederim...
2-3 kez denedim Linux kullanmayı...
Yok olmuyor... tatmin etmiyor...
photoshop'u yoğun kullanırım....
Gimp tutmuyor yerini...

Bir problem oluyor
Nasıl halledilecek bilmiyorum
Sonra ilgili sürümün forumuna gidiyorum bu problem nasıl çözülür diyorum
Adam dünya kadar anlamadığım şey yazıyor...
Şu kodu yaz düzelir diyor...

Ben bilgisayar açılmıyor
boot dan sonra reset atıyor diyorum...
Kod yaz diyor...
Elime kalem alıp monitöre mi yazayım kodu...
Nereye yazacam bu lanet kodu diyorum...
Adam cevap vermiyor...

Format atıyorum yine kuruyorum...
bir güncelleme yüklüyor otomatik olarak...
Güncelleme iyidir diyorum bekliyorum...
Güncelleme bitiyor bilgisayar bir daha açılmıyor...
Ne denediysem olmuyor...
DÜnyalarca GB verimi kaybediyorum...

Ordan birisi pişkin pişkin windows olsa çökmeyecek miydi diyor?

Windows kaç kez çöktü ama her seferinde ben belgelerimi kurtarabildim...

Forumlarda problemim olduğu zaman bana hemen yardımcı olanlar oldu...
En azından ne dediklerini anladım...

Linux forumlarında tek bildikleri kod yaz...

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
o konuda kesinlikle haklısın
ben de zaten linuxçulerle hep bunu tartışıyorum
dolayısıyla windowsçular tarafından da linuxçuler tarafından da sevilmiyorum
kaç kez linux sitelerinden(Türk) ban yedim
tüm suç komitede
iddia ediyorum Linux'un koda komuta ihtiyacı yok
sana söyledikleri bütün şeyler kodsuz da yapılabilir
ancak Ubuntu'da ve gnome'da değil
gnome bir kere kendiyle çelişen bir masaüstü
birşey 360 derece dönerse değişmez hesabı
güya kullanıcıların kafasını karıştırmamak kolay kullanım için birçok profesyonel görsel ayar yok
dolayısıyla bunları kodlar zorunda yapıyoruz
ki az önce diğer konuda açıkladım
adam deb'e çift tıklayarak gerçekleştireceğimiz işlemi kod ile söylemeye kalkıyor
ulan diyorum desene deb'e iki kez tıkla diye
sonra bir ton sayıyorlar anlatamıyorsun da
dar görüşlü insanlar
inanki şu an linux bulunduğu konumu hak ediyor
ancak sistemin hakkını yememek lazım, çok kaliteli
opensuse bu konuda %100 iddiası var, kod komut olmadan her türlü sorunu çözebileceğinize dair
mono projesiyle microsoft uygulamalarına %100 destek veriyor
yeni başlayanlara da en son önerilen sistem opensuse'dir
bu nasıl bir kısır döngüdür
desem ki bu olay sadece bizim millette var
yok valla ecnebiler de aynı
neyse yaa sinirlendim iyice

GKHNCKR

Profesör
Reaksiyon puanı
47
İstek güzelde bu işletim sistemlerini kim oturup babasının hayrına yazıp geliştirecekti? Unix, windows, mac gibi sistemler gelişmeye başladıktan sonra linux, unix'ten koparak ücretsiz bir işletim sistemi olarak hayatımıza girdi. Yoksa daha çok beklerdik ücretsiz bir işletim sistemini.

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
özgür kuru'yu severim ama bu yazısını beğenmedim.özgürlükçüyseniz özgürlükçü olmayana da karışamazsınız.bırakın herkes istediğini kullansın.sanki millet para verip alıyor da windows'u bana linux'u övüyor tövbe ya Rabbim

+1 ...

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
siz kullanıcılar para vermiyorsunuz belki ama
kurumlar ve kuruluşlar ki özellikle devlet kurumları veriyor hem de her bir lisans için tek tek
linux varken windows kullanmaları yazık