Bir Hürriyet Klasiği''Yağlı Güreş korunması gereksiz gelenek''

Bu konuyu okuyanlar

Narkoz23

Öğrenci
Katılım
17 Kasım 2010
Mesajlar
72
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Buyrun size Hürriyet haber anlayışı...

http://fotoanaliz.hurriyet.com.tr/GaleriDetay.aspx?cid=41882&p=1&rid=4369

---------- Post added at 05:46 ---------- Previous post was at 05:44 ----------

21cz1js.jpg

2hfthjd.jpg


---------- Post added at 05:47 ---------- Previous post was at 05:46 ----------

bu da yağlı güreş hakkında genel bilgiler.
Yağlı güreş, geleneksel bir Türk sporudur. Güreşçiler vucutlarına yağ sürerek güreştikleri için bu şekilde adlandırılır. Er Meydanı denilen alanlarda yapılır.

Güreşçilerin vucutlarının yağlanması nedeni ile birbirlerini tutmaları zorlaştığından, büyük güç ve ustalık gerektiren bir spordur.

Bugün resmî müsâbakalarda yeralan Serbest ve Greko-Romen güreş türlerinin dışında, sırf millî geleneklerimiz arasında yeralan yağlı güreş ise, Türklerin Anadolu’dan Rumeli’ye geçtikleri tarihten beri memleketimizde yapılagelen bir güreş türüdür. Bugün, yurdumuzda yağlı güreş, düğünlerin, panayırların, mola veren askerî birliklerimizin en önemli eğlencesidir.

Her yıl, haziran ayında Edirne’nin Sarayiçi mevkiinde yapılan tarihî Kırkpınar güreşleri, Süleymân Paşa komutasında, bir gece Çanakkale Boğazını geçerek, Gelibolu’ya çıkan ve Rumeli fetihlerine katılan Müslüman kırk Türk yiğidinin hâtırasını anmak gâyesiyle yapılmaktadır.
Pehlivan [değiştir]

Selçuklular zamanında kahramanlık gösteren savaşçılara, üstün başarı kazanan atıcı, güreşçi, gürzcülere pehlivan denilse de, bu sıfat 16. yy. başlarında yalnız sporcular için kullanılmıştır. Pehlivan deyiminin bu anlamda kullanılışı Sultan II. Mahmut devrinin sonuna kadar sürmüştür.

Türkler, erkeği, kadını ve çocuğuyla güreş sever; ruhlarındaki savaşçı duyguların da etkisiyile güreşçiye saygı duyar ve pehlivanlara ayrıcalık tanırlar. Güreşçiye karşı duyulan sevgi ve saygı, pehlivanların güçlü kuvvetli, vücut yapısı ve adaleleri gelişmiş, sağlıklı görünümlü insanlar olmasından kaynaklanır. Pehlivanların kahraman, yiğit, doğru ve mert, 'eline, beline ve diline sahip' insanlar olduğu düşünülür.

Osmanlılar zamanında saray dışında yapılan güreş müsabakaları; panayırlarda, düğünlerde, bir hayır kurumu yararına veya bu işi meslek edinmiş kişilerin özel yer ve salonlarında yapılırdı. Ayrıca düğün ve Ramazan güreşleri adı altında düzenlenen etkinlikler de yapılmıştır.
 

bayneden

Asistan
Katılım
22 Şubat 2009
Mesajlar
298
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Dünya geneline yayılmış..
Dikkat edin bu sene Japon Güreşçiler bile vardı..
Eğer basın ilgi gösterse tüm dünyaya yayılır..
 

EzberimSin

Profesör
Katılım
10 Nisan 2009
Mesajlar
1,340
Reaksiyon puanı
11
Puanları
38
Hürriyet ve onun zihniyetinden ne beklenirki başka
 

yavuz_4106

Dekan
Katılım
17 Aralık 2008
Mesajlar
6,118
Reaksiyon puanı
51
Puanları
48
Hürriyetin bu haberini hiç beğenmedim zaten takipte etmiyorum beyefendileri..
Türk güreşi (yağlı güreş ) bizim kültürel mirasımızdır avrupanın minder -grekoromen vb. gibi saçma sapan güreş sitilleri değil...

Kırkpınar gibisi varmı be? Meydana bi çıkıyorsun tabi senin memleket hep bi arada onlara selam ver :D
sonra güreşirken alkışlar yuhlamalar şişe fırlatmalar :D
Ayrıca kırkpınar Türkiye içinde yapılan güreş müsabakalarının en büyüğüdür :devil:
 
Üst