Biostar TF7050-M2 Anakart

Bu konuyu okuyanlar

Berkin Bozdoğan

Müdavim
Katılım
18 Mayıs 2005
Mesajlar
4,926
Reaksiyon puanı
38
Puanları
0
Her ne kadar Phenom yolda gibisinden haberler yapsak da en az yarım sene daha AMD'nin temsilcisi AM2. Tümleşik grafikli bir çözümü sizler için inceledik. Genellikle orta seviye özellikle sahip makul fiyatlı anakartlarla anılan Biostar, çok gösterişli olmasa da detaylı BIOS'lara sahip ve bileşenleri sağlam görünen ürünlerle (çatırt! gitti baskılı devre kartı, gibi durumlar pek yok yani) memleket sathında boy gösteriyor. Elimizdeki TF7050-M2 anakart ise tümleşik grafik işlemcisine sahip bir AMD AM2 soketi çözümü. Üzerindeki grafik işlemcisi önceki 6100 serisinin biraz daha iyisi. Her ne kadar 3DMark 2005 ve 2006'da olay slayt gösterisine dönse de düşük detay ve çözünürlükte oyunlar konusunda bir şeyler yapabiliyor.

AM2 Beklentileri

2008'in ortasına kadar görmeyeceğimiz AMD Phenom işlemcileri her ne kadar şimdiki AM2 yuvasında sorunsuz (ama birkaç küçük özellikten yoksun) şekilde çalışsa da, yeni işlemcileri şimdiki anakartlarda değerlendirebilmeniz için en kötü ihtimalle bir BIOS güncellemesi yapmanız gerekecek. Eğer bu tür işlerden kaçınan veya, yeni işlemciye yeni anakartla geçerim ben, diyorsanız yatırım için biraz daha (en az 6 ay) beklemeniz gerekecek. Diğer taraftan şu sıralarda sıfırdan bir sistem kurup işlemci tercihinizi AM2'den yana yapacaksanız ve grafik işlemcisiyle pek işiniz olmayacaksa (ya da tek üç boyut hesaplaması gerektiren işiniz Windows Vista Flip 3D uygulamasıysa) tümleşik grafik yeterli gelecektir.


Biostar Ne Yapmış, Bakalım

Tümleşik grafik işlemcilerinin micro ATX boyutlarındaki anakartlarla sınırlı kalması yönündeki eğilimlere ayak uyduran Biostar bu anakartıyla bize bir anakarttan beklenen tüm genişleme imkânlarını sunuyor. Alışılageldik şekilde iki tane 32 bit PCI, bir adet 16x PCI Express, 1x PCI Express veriyolu var. 1x PCI Express veriyolunun asla kullanılacağı düşünülmediği için çift yuva kaplayan grafik kartlarına yem olarak sunulmuş durumda.

biostar_tf7050m2_005.jpg

Arka panelde dört, anakart üzerinde ise altı tane USB bağlantı noktası var. Ayrıca tek IDE bağlantısının yanında dört tane SATA yuvası bulunuyor. Artık kullanan kaldı mı bilmiyoruz ama, disket sürücüleriniz bu anakartta öksüz kalmıyor. Gördüğümüz tek eksik, FireWire bağlantısının olmayışı.

biostar_tf7050m2_001.jpg

İşlemci yuvasının etrafı temizlenmeye çalışılmış, özellikle yuvanın kenarlarını takip eden hizada yüksek bir bileşen bulunmuyor. Yuvaya oturan soğutucunun sabitleme mandalını anakartın dışına doğru getirirseniz, aslında pek yakın olmasa da, kuzey köprüsü soğutucusuyla da fazla yakınlaşmamış oluyorsunuz.

biostar_tf7050m2_002.jpg

Anakarttaki bellek yuvalarından aynı renk olanlar çift kanal bellek erişimi sağlıyor. Kartta bizim gibi uzay montaj çalışanların seveceği bir özellik olarak, güç ve sıfırlama düğmeleri ayrıca yerleştirilmiş. Tornavidayla kısa devre yaptırmaya çalışmamak güzel bir şey.

biostar_tf7050m2_004.jpg

Kartta tümleşik grafik işlemcisi var dedik. Bu grafik işlemcisinin çıkışı olarak HDMI ve D-Sub bağlantıları kartın arka panelinde bulunuyor. Ayrıca ağ bağlantısı için de bir ethernet yuvası var.

biostar_tf7050m2_003.jpg

BIOS'um Biçim Biçim

Gelelim Biostar'ın BIOS'una. Önce olmayan birkaç şeyi söyleyelim, aradan çıksın. BIOS'ta herhangi bir fan hızı denetimi görmedik; ama bir şekilde FAN sürekli en hızlı şekilde çalışmıyor.

Biostar'ın OverClock Navigator Engine adını verdiği BIOS bölümü, anakarta ve üzerindei işlemci ve belleğe her türlü işkenceyi yapacağınız yer. İsterseniz tümleşik grafik işlemcisini de yakmayı deneyebiliyorsunuz. Biz denemedik ama ilk ayarı Manual Overclock şeklinde değiştirdiğinizde bütün ayarlar sizin. Nıhahaha! Ehm, evet, güzel bir özellik.

Değerlendirme

Bu ürünün sağlam bir platform olduğunu ve tümleşik grafikle ister oturma odasındaki çoklu ortam bilgisayarı isterseniz de ayrı bir grafik kartıyla delilercesine oyun oynanan, hiç kapanmadan şehir şebekesini sömüren bir oyun canavarı konumunda iş yapabileceğini gördükten sonra 79 dolar + KDV olan fiyatının makul olduğunu söyleyebiliriz.

Üzerinde barındırdığı özellikler ve genel bileşen dizimleri bu anakarta 4 teknik puan vermemizi sağlıyor. Açıkçası daha yüksek puanları daha fazla özelliği olanlar (HD sesin optik ya da eşeksenli kabloyla da sunulması yanında çift grafik kartı desteği ve üzerine cilası olacak şekilde FireWire gibi) için saklıyoruz. Artistik puanda ise gerek fiyatı, gerekse de kutu içeriğinin kibar şekilde paketlenmiş (fermuarlı bir çanta içinde kılavuzlar, sürücü ve diğer kablolar) olması önemli getirilere sahip. Ayrıca tasarımın işlemci çevresini rahat bırakıp kuzey köprüsünü soğutabilecek işlemci soğutucularına da izin vermesi önemli bir artı. Bu da 4,5 artistik puan olarak dönüyor. Ortalamamız ise 4,25 puan! SDN olarak bu ürünü oturma odası bilgisayarı kurmak isteyenler kadar bilgisayar bileşenlerini kötü emellerine alet etmek isteyenlere de öneriyoruz.

Biostar TF7050-M2
Anakart

Soket Uyumluluğu: AMD AM2, Sempron, Athlon 64, Athlon 64 X2 ve Athlon 64 FX işlemcileri
Yonga: Nvidia Nforce 7050 tümleşik grafik ve güney köprüsü yongası
Güç Gereksinimi: 24 iğneli ATX bağlantısı, işlemci için 4 iğneli bağlantı.
Bellek: 4 tane DDR2 yuvası, teorik sınır 800 MHz
İç Bağlantılar: 1 tane 16x PCI Express, 2 tane 1x PCI Express, 2 tane PCI, 3 başlıkta toplam 6 USB 2.0 bağlantısı, 1 tane IDE, 1 tane disket sürücü, 4 tane SATA, 3 tane üç iğneli fan bağlantısı, dört iğneli işlemci fanı bağlantısı.
Dış Bağlantılar: PS/2 klavye ve fare, 6 tane 3,5 mm ses bağlantısı (8 kanal yüksek tanımlı ses için), HDMI, S-Video, D-Sub, Ethernet, 4 tane USB

Fiyat: 79 dolar + KDV

Üretici: Biostar / Tayvan
Ürünü Sağlayan: Mascom
Telefon: (212) 312 50 00

Yazan: Berkin Bozdoğan
SDN - http://shiftdelete.net
 
Üst