Bios !

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Slokr
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Slokr

Profesör
Reaksiyon puanı
33
Win xp professional kullanıyordum oyunlara girdiğimde bad_pool_caller hatası geliyordu mavi ekranda arşatırma yaptım ve ramlerin mhz ını düşürürsem işe yarayacağını öğrendim bıostan ramlerin mhz ının düşürdüm oyunlar açıldı.Fakat bilgisayarı tekrar açışımda bilgisayar açılmadı.Fanlar çalışmaya başlıyor il açılırken ard arda 2 saniyelik 3 bip sesi geliyor.Nasıl çıkabilirim bu çıkmazdan :unsure:

çağlar522

Doçent
Reaksiyon puanı
5
bios u sıfırla olmadı bios pilini çıkar tak default ayarlara dönsün açılır.

yusher

Profesör
Reaksiyon puanı
12
ramler aynı hızlarda çalışmıyor olabilir.

lukande

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Bios bip sesleri ve çözümleri:
1- Sürekli Ses Güç kaynağı arızası
2- Birçok kısa bip Anakart arızası
3- 1 uzun Bellek tazelenmesinde hata
4- 1 uzun 1 kısa Anakart veya BIOS çipi arızası
5- 1 uzun 2 kısa Ekran kartı arızası (Genellikle eski kartlardaki DIP switch kaynaklıdır)
6- 1 uzun 3 kısa Ekran kartı arızası
7- 2 uzun 1 kısa Ekran kartı arızası (RAMDAC kaynaklı (?) )
8- 2 kısa Bellek parity (eşlik) hatası
9- 3 kısa Belleğin ilk 64k’lık bölümünde hata
10- 4 kısa Timer hatası
11- 5 kısa İşlemci hatası
12- 6 kısa Klavye işlemcisi hatası
13- 7 kısa İşlemci hatası
14- 8 kısa Ekran kartı belleğinde okuma/yazma hatası
15- 9 kısa BIOS ROM hatası
16- 10 kısa CMOS okuma/yazma hatası
17- 11 kısa Tampon Bellek Hatası

Gördüğünüz gibi bu bip sesleri hiç de hayırlı manalara gelmiyor. Bu sorunların çözüm yolları;

1. hata için, güç kaynağınızın bağlantılarını kontrol edip bir deneme daha yapın. Eğer sorun devam ediyorsa, üç vakte kadar size yeni bir güç kaynağı gelecek demektir.

2, 4, 10, 12, 15 e 16 numaralı hatalar için, tüm kartları işlemciyi ve RAM’leri söküp tekrar takın. Öncelikle mümkün olduğunca az bileşenle bilgisayarı başlatmaya çalışın. 4, 15 ve 16 numaralı hatalarda BIOS çipinin yerine düzgünce oturduğundan emin olmak için üstüne hafifçe bastırın. Değişen bir şey yoksa 4, 15 ve 16 numaralı hatayla karşı karşıyaysanız yeni bir BIOS çipi edinin, yok eğer değilseniz zaten yeni bir anakartınız olacağınız için BIOS çipiniz otomatik olarak değişmiş olacaktır.

3, 8 ve 9 numaralı hatalarla baş etmek için öncelikle RAM’lerinizin yerlerine düzgün oturduklarından ve yuvalarla aralarında herhangi bir yabancı maddenin bulunmadığından emin olun. Eğer birden fazla bellek modülü kullanıyorsanız değişik kombinasyonlar deneyin. Hata hala devam ediyorsa belleklerinizi tek tek deneyerek sorunun hangisi/hangilerinde olduğunu bulabilirsiniz.

5, 6 ve 7 numaralı mesajı alıyorsanız, ekran kartınızın yerine iyice oturduğundan ve monitör bağlantısının düzgünce bir şekilde yapıldığından emin olun. Problem sürüyorsa başka bir ekran kartı ile bilgisayarı başlatmayı deneyin. Sonuç alırsanız sizi tebrik ederiz çok yakın bir zamanda yepyeni bir ekran kartınız olacak. Ekran kartlarıyla ilgili alacağınız sesli hata mesajlarının neredeyse tamamı 6 numara olacaktır. Bu nedenle şimdiden “diii di dit dit” sesine alışmanızda fayda var.

11, 13 ve 17 numaralı hatalar için işlemcinizin düzgün bir şekilde takıldığından emin olun. Mümkünse başka bir işlemciyle denemelerde bulunun, sonuç alamazsanız özellikle 17 numaralı hata için anakartınızdan şüphelenin.

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Yanlız bu hatalar BIOS un markalarına görede değişiyor, hatırlatayım.

Kötü olanı pek farklı olmuyor :S

sarsarhos

Asistan
Reaksiyon puanı
6
bios pilini çıkarıp takmayı dene çağlar522 arkadaşımızın dediği gibi. genelde işe yarar bu çözümler

Slokr

Profesör
Reaksiyon puanı
33
bios pilinin neye benzediğini öğrendikten sonra çıkradım 30 dakika bekledim taktım bios büyük ihtimalle resetlendi ama ramler cızırt olduğu için açılmadı.

sci3

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Cızırt nasıl oldu?
Cızırt iptal mi oluyor yani..
Olmaması lazım

Slokr

Profesör
Reaksiyon puanı
33
cızırt uctu oluyor dedeciğim sizin zamanınınzda ram yoktu kağnı vardı

sci3

Profesör
Reaksiyon puanı
1
cızırt uctu oluyor dedeciğim sizin zamanınınzda ram yoktu kağnı vardı
Abartma sende ha :huh: Bizim zamanımızda o ramlerin çiplerini elimizde tutarak çalıştıryor transistörleri kucağımızla taşıyorduk :blink::rolleyes:

Başka bilgisayarda dene ramleri çalışır yahu.. Çalışmazsa başka biligsayarda o zaman yaz..

BuzzKnight

Doçent
Reaksiyon puanı
3
Ramler kadar başağrısı yapan farklı bir donanım yok.

Slokr

Profesör
Reaksiyon puanı
33
şimdi 2 gb 800 mhz ram aldım sorun devam ediyor biosu tekrar resetliyorum şimdi bide öyle deniyeceğim.