Bios eski mi yeni mi

MUĞLALIM

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
Bilgisayar mavi ekranda kaliyor suanda iso dosyasi ile yeni kurulum gerçekleştirmek gerekiyormus iso dosyasini yazdıracam fakat biosun uefi oldunu çözmedim hangi seçeneğini seçecem bulamadım mbr mi gbt mi yardımcı olursanız sevirim şuan bilgisayar açılmıyor yani

MUĞLALIM

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
Denemek herhangi bir hataya neden olurmu

HP Kullanıcısı

Profesör
Reaksiyon puanı
1,272
İlk önce UEFI dene. eğer karşına böyle bir ekran çıkarsa sistemin eskidir MBR yap.
Mesaj otomatik birleştirildi:

UEFI kurulum yaparken resimdeki gibi hata çıkarsa sistemin eskidir. MBR yapacaksın. eğer resimdeki ekran çıkarsa.

Ekli dosyalar

• 193757145_fdbfa6eb04982ca14a00e3339535afc5_800.jpg
    193757145_fdbfa6eb04982ca14a00e3339535afc5_800.jpg
    72.6 KB · Görüntüleme: 273

Alois Alzheimer

Profesör
Reaksiyon puanı
2,321
1-Windows + R kombinasyonu ile "Çalıştır" menüsünü aç.
2-Açılan menüde "msinfo" yaz ve enter'la.
3-Açılan ekranda "BIOS Modu" diye bir satır olması lazım. Onun karşısında "Eski" yazıyorsa, bilgisayarın UEFI desteklemiyor demektir. Bu durumda Rufus'ta "MBR" seçeneğini seçerek ISO dosyasını yazdırman lazım. Eğer "UEFI" yazıyorsa, bilgisayarın UEFI'yi destekliyor demektir. Böyle bir durumda ise Rufus'ta "GPT" seçeneğini seçerek ISO dosyasını yazdırman lazım.

MUĞLALIM

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
3-Açılan ekranda "BIOS Modu" diye bir satır olması lazım. Onun karşısında "Eski" yazıyorsa, bilgisayarın UEFI desteklemiyor demektir. Bu durumda Rufus'ta "MBR" seçeneğini seçerek ISO dosyasını yazdırman lazım. Eğer "UEFI" yazıyorsa, bilgisayarın UEFI'yi destekliyor demektir. Böyle bir durumda ise Rufus'ta "GPT" seçeneğini seçerek ISO dosyasını yazdırman lazım.
Selamlar malesef bilgisayar açılmıyor ? mavi ekranda kalmış durumda

HP Kullanıcısı

Profesör
Reaksiyon puanı
1,272
Arkadaşın bilgisayarı açılmıyormuş.

MUĞLALIM

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
Selamlar malesef bilgisayar açılmıyor ? mavi ekranda kalmış durumda

HP Kullanıcısı

Profesör
Reaksiyon puanı
1,272
Tüm bölümlerinin fotosunu at bana bakayım.

Cihazın markası nedir?

MUĞLALIM

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
Teşekkürler ilginize

HP Kullanıcısı

Profesör
Reaksiyon puanı
1,272
Eğer olmassa GPT yap.

Teşekkürler. Eğer olduysa bize yazın.

oguzrx

Profesör
Reaksiyon puanı
680
İlk önce UEFI dene. eğer karşına böyle bir ekran çıkarsa sistemin eskidir MBR yap.

UEFI kurulum yaparken resimdeki gibi hata çıkarsa sistemin eskidir. MBR yapacaksın. eğer resimdeki ekran çıkarsa.
Sizden mbr ve bios yapmanızı istiyor bu durumun aciklamasi(eski biosunuz var uefi kuramazsin)

Akkara

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,394
Hangi işletim sistemini kullanıyorsun ve mavi ekranda yazılar var mı? Ekran görüntüsü paylaşır mısın? Cihazında kurtarılması gereken dosyalar varsa, onları yedeklemek gerekiyor aksi durumda format işlemi sonrasında hepsi silinmiş olacak!

BIOS ayarlarından şu işlemleri gerçekleştirin.

Save and Exit kısmından "Restore Defaults" yapın, değişiklikleri kaydedin.
Security kısmını kontrol edin. Secure Boot Control seçeneği Enabled ise onu da Disabled yapın.
BOOT > Boot Option Priorities >sekmesinden flash belleği birinci sıraya (Boot Opion #1) alın
Yapılandırma ayarlarını korumak için BIOS'tan çıkmadan önce Save Changes and Exit (Değişiklikleri Kaydet ve Çık'ı) seçin, sonra tekrar deneyin.

3-Açılan ekranda "BIOS Modu" diye bir satır olması lazım. Onun karşısında "Eski" yazıyorsa, bilgisayarın UEFI desteklemiyor demektir.
Yüklü olan sisteminiz eski BIOS'u mu kullanır yoksa UEFI mi kullanır, onu anlarsınız. Bilgisayarınızın/anakartın UEFI destekleyip desteklemediğini belirtmez. Mesela, UEFI ve eski BIOS ürün yazılımı modlarını destekleyen bir cihaza klasik yükleme yapılabilir. O zaman BIOS modu Legacy (Eski) olur. Lütfen bilginize.

MUĞLALIM

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
se
Hangi işletim sistemini kullanıyorsun ve mavi ekranda yazılar var mı? Ekran görüntüsü paylaşır mısın? Cihazında kurtarılması gereken dosyalar varsa, onları yedeklemek gerekiyor aksi durumda format işlemi sonrasında hepsi silinmiş olacak!

BIOS ayarlarından şu işlemleri gerçekleştirin.

Save and Exit kısmından "Restore Defaults" yapın, değişiklikleri kaydedin.
Security kısmını kontrol edin. Secure Boot Control seçeneği Enabled ise onu da Disabled yapın.
BOOT > Boot Option Priorities >sekmesinden flash belleği birinci sıraya (Boot Opion #1) alın
Yapılandırma ayarlarını korumak için BIOS'tan çıkmadan önce Save Changes and Exit (Değişiklikleri Kaydet ve Çık'ı) seçin, sonra tekrar deneyin.

Yüklü olan sisteminiz eski BIOS'u mu kullanır yoksa UEFI mi kullanır, onu anlarsınız. Bilgisayarınızın/anakartın UEFI destekleyip desteklemediğini belirtmez. Mesela, UEFI ve eski BIOS ürün yazılımı modlarını destekleyen bir cihaza klasik yükleme yapılabilir. O zaman BIOS modu Legacy (Eski) olur. Lütfen bilginize.
selamlar dediğiniz gibi bu mavi ekran hatası bilgisayar kullanırken almıştım içinde verilerim var bir ön yükleme ekranını açabilirsem bir video var oradan verilerimi taşınabilir hardiskke aktarmam gerek öncelik ama beceremedim şuan boot opinion menüsünden illk sıraya almayı beceremedim

Laptop - Laptopum açılmıyor şurada konu açmıştım aslında

Son düzenleme:

Akkara

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,394
Başka bir konu açmanıza gerek yoktu, diğer konudan devam etmeniz daha uygun olurdu.
HDD/SSD üzerinde C dışında başka bir bölüm varsa (veya harici bir veri depolama diski/bellek varsa) oraya dosyaların bir kopyasını alabilirsin hemen format öncesinde. Evvela bilgisayar USB'yi görmeli ve Windows Setup (Kurulum) ekranı gelmeli.

MUĞLALIM

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
Şu adımları yaptım win 10 iso dosyasını indirdim rufus ile bir adet taşınabilir harddiskim mevcut içine attim yükleme yapmak istediğim bilgisayara taktım fakat boot menüsünde bağlandığım aygit çıkmıyor en son save exit kısmında en altta çıkıyor

Bir video vardi ön yükleme ekranı geldiğinde shift f10 adımları ile verilerimi kurtarabiliyormuşum fakat o ekran bir türlü gelmedi önceliğim verilerimi kurtarmak format atmadan önce .Sizin başka önerebileceğiniz bir yol varmı verilerimi kurtarmak için

Akkara

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,394
Farklı bir bağlantı noktasına flash belleği bağlayarak tekrar deneyin. Windows 10 medyası eksik inmiş olabilir veya RUFUS ile yazdırma işlemi doğru yapılmamış olabilir.

MUĞLALIM

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
Disk bölümünu gbt yada mbr yapmam biosda usb yi görmemeye engelmi

Akkara

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,394

MUĞLALIM

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
Şimdi biosdan ilk sıraya almam gerekiyor değilmi

MUĞLALIM

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5
Bu adımda
1 TB'lık birim, taşınabilir disk mi yoksa USB flash bellek mi?
Taşınabilir harddisk

Burada ne yapmam gerekiyor burda taktiğim disk gözüķmüyor galiba

Bu adımda

Taşınabilir harddisk

En altta TOSHIBA External USB 3.00 Muhtemelen taktiğim disk bu fakat boot menüsünde çıkmıyor ben mi hata ediyorum

Son düzenleme:

Akkara

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,394
Bu adımda

Taşınabilir harddisk

RUFUS ile işlem yaparken aygıt listelenmiş ve yazdırma işlemi gerçekleşmişse, sorun olmaması lazım. Yalnız BIOS menüsünde USB olarak görmeli.
Cihazı yeniden başlatarak tekrar deneyin.

MUĞLALIM

Öğrenci
Reaksiyon puanı
5

Yazdırma işlemi başarılısı gerçekleşti
Kullanmadığım marka asus esc tuşu ile bu ekran çıkıyor buradan 3. SIRADAKINI seçiyorum gene olmuyor malesef