Bilgisayarınızı İnternette Tutun :: Online İşletim Sistemleri

Sizin tercihiniz hangisi


  • Kullanılan toplam oy
    12

Bu konuyu okuyanlar

boraalper4

Öğrenci
Katılım
18 Haziran 2009
Mesajlar
35
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
İlk yazıma olan ilginizden dolayı hepinize çok teşekkür ederim. Umarım bunuda beğenirsiniz.

Yaygınlaşan geniş bant internet bağlantılarıyla birlikte internetten dosya indirmek ve dosya yüklemek gibi işler oldukça kolaylaşmaya başladı. Bu durum bazı geliştiricileri web tarayıcısı üzerinden çalışan online işletim sistemleri üzerinde çalışmaya yönlendirdi. İnternet üzerinde sanal bir masaüstü yaratarak dosyalarınızı burada saklamanıza olanak sunan online işletim sistemleri belki de gelecekte hayatımızda çok önemli yerler işgal edecek. İnternete bağlanabildiğiniz her yerden ulaşabileceğiniz bir masaüstünüzün olmasını istiyorsanız bu yazıyı okumaya devam edin.
Online işletim sistemleri, yapıları gereği birçok avantajı beraberinde getiriyor. En önemli avantajları, şüphesiz her yerden ulaşılabilen masaüstleri sunmaları. Dosyaları ücretsiz olarak depolayabilmek ve kolayca düzenleyebilmek de önemli avantajlar arasında.

Hatta sanal işletim sistemleri üzerinden beş dakikada oluşturacağınız bir web sayfasında çok sevdiğiniz şarkıları, videoları ve fotoğrafları sınır tanımadan eş dostla paylaşabiliyorsunuz. Üstelik genellikle kullanılan 128 bitlik şifreleme özelliği, yabancılarla paylaşmak istemediğiniz fakat her an elinizin altında olmasını istediğiniz dosyaları da güvenle kullanmanızı sağlıyor.

Online işletim sistemleri, gelecekte bazı yazılım maliyetlerini de tarihe gömecek gibi gözüküyor. Çünkü bu tür ortamlarda güvende olmak için herhangi bir güvenlik duvarı, anti virüs yazılımı, anti spyware vs. yüklemenize de gerek yok.
Online işletim sistemi dendiğinde öne çıkan beş ismi sizin için inceledik. Şimdi sistemlerin ayrıntılarına bir bakalım.


GlideOS 3
www.glidedigital.com

GlideOS, renkli ve parlak görüntüsüyle çevrimiçi işletim sistemleri içinde görsel olarak oldukça ilgi çekici bir alternatif. GlideOS’u kullanmak için ücretsiz kayıt oluyoruz ve beş kişinin ortak kullanabileceği, 10 GB alana sahip sanal işletim sistemimizi kullanmaya hazır hale geliyoruz.
GlideOS Flash kullandığı için Flash player eklentisinin yüklü olduğu herhangi bir tarayıcı üzerinden kullanılabiliyor. Burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Sisteminizde Flash’ın 9 ve sonrası versiyonlarından birinin yüklü olması gerekiyor. 1 Mbit bir bağlantıyla sorun yaşamadan kullanabileceğiniz GlideOS, hem eğlence hem de ofis uygulamalarını bünyesinde barındırıyor. 10 GB alanınıza, normalde kullandığınız tüm dökümanları yüklemeniz mümkün. Kullanıcıya geniş imkanlar sunan GlideOS’da dilerseniz görüntü temanızı değiştirebilir, dilerseniz sunumunuzu hazırlayabilir, dilerseniz Cube adlı programda yer alan video, müzik ve resim dosyalarınızı kurcalayabilirsiniz. Masaüstünde yer alan takvime randevularınızı kaydedebilir, Glide Write programıyla yazılarınızı düzenleyebilir, Meeting programıyla canlı görüşmelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Tüm bunları yaparken, GlideOS’un size hazır olarak sunduğu müzikleri dinleyebilirsiniz.
Kendinizi internet ortamına açmak istiyorsanız yine masaüstünde bulunan My Website ile hazır şablonlardan faydalanarak anında kendi web sitenizi hazırlayabilirsiniz. Tüm bunlardan faydalanırken veri alışverişleri sırasında 128 bit şifreleme güvencesi altında olduğunuzdan içinizi ferah tutabilirsiniz.
Sonuç olarak internetin sunduğu her türlü nimetten faydalanan GlideOS, hem renkli görüntüsüyle, hem sık kullanılan programların elinizin altında olmasıyla hem de geniş kapasitesi ve hızlı sistemiyle tercih edilebilecek bir sanal işletim sistemi.

EyeOS
www.eyeos.com
EyeOS girer girmez sizi şık bir ana sayfayla karşılıyor. Ardından hemen My EyeOS’tan işletim sistemimize giriş yapmak için üyelik işlemlerini yapıyoruz. Yani sadece dört adet kutu doldurarak işlemlerimizi kısa sürede tamamlayabiliyoruz.
GlideOS’dan farklı olarak kendi programlarımızı da yükleyebileceğimiz EyeOS doğruyu söylemek gerekirse biraz daha profesyonel bir yaklaşıma sahip. KDE masaüstü yöneticisini kullanan Linux işletim sistemlerini andıran görüntüsüyle ilk bakışta iyi etkiler bırakan EyeOS, hızıyla da kullanıcının ilgisini çekiyor. Deyim yerindeyse siz daha tıklamadan istediğiniz bilgi veya programlar önünüze gelmiş oluyor.
Temel mantık olarak normal bir işletim sisteminden pek de farklı olmayan EyeOS’a tüm belgelerinizi yükleyebilir, fotoğraflarınız arasında gezinebilir, sunumlar hazırlayabilir, yazılarınızı yazabilir ve çeşitli görsel temalarla sanal işletim sisteminizi özelleştirebilirsiniz. Sağ tuş fonksiyonunu da eksik etmeyen EyeOS, çeşitli genişlemelere izin veriyor. Üst kısmında yer alan küçük bir menüyle bütün fonksiyonlara ulaşabiliyorsunuz. Hatta belki de bu yöntemi işletim sistemi hazırlayan firmaların değerlendirmeye alması hepimiz için büyük bir kolaylık olacaktır.
Herhangi bir internet tarayıcısı üzerinden çalışabilen EyeOS, sağladığı 128 bitlik şifrelemeyle dosya ve verilerinizi kem gözlerden koruyor. Beraberinde gelen iki oyunsa boş zamanlarınızı eğlenceyle doldurmanızı sağlayabilir.
Türkçe dil desteği de sunan EyeOS, farklı durumlara farklı çözümler sunuyor. Örneğin okullara, küçük işletmelere özel EyeOS işletim sistemleri oluşturulabiliyor. Bunun için yapmanız gereken web sitesinden firma yetkililerine başvurmak.
Hem Türkçe dil desteği hem de geliştirilebilir fonksiyonlarıyla, ağ oluşturma yeteneği ve hızlı çalışması sayesinde EyeOS sanal işletim sistemi kullanmayı düşünenler için oldukça iyi bir tercih olacaktır.


G.ho.st
http://g.ho.st
Henüz alfa sürümüyle karşımızda olan G.ho.st, sanal işletim sistemi için ücretsiz olarak verdiği 5 GB disk alanının yanı sıra 3 GB’lık e-posta alanı da veriyor. Pek de kısa olmayan bir kayıt işleminin ardından üçüncü parti yazılımlarla görüntüsü değiştirilmiş bir Windows XP’ye benzeyen arayüz karşımıza geliyor. Başlat çubuğu, hali hazırda yüklenmiş bazı eklentiler ve küçük bir açılış müziğiyle sanal masaüstümüzle karşılaştıktan sonra, birkaç programın yüklenmesini bekliyoruz. G.ho.st bu noktada da Windows işletim sistemleriyle benzerliğini sürdürmeye devam ediyor. Hatta öyle ki, başlat çubuğunda “masaüstünü göster” simgesi dahi yer alıyor!
Online işletim sistemi açıldıktan sonra kayıt işlemlerimizi tamamlıyoruz ve artık G.ho.st kullanıma hazır. Last.fm, MSN Messenger, AOL Messenger, Yahoo Messenger, tam yirmi iki adet oyun, çeşitli gadget’lar ve diğer sanal işletim sistemlerinden de aşina olduğumuz çeşitli online ofis uygulamaları hazır olarak sistemimizle beraber geliyor.
G.ho.st gelişme aşamasında olduğundan yeni ziyaretçilerin katılımını arttırmak amacıyla, arkadaşını davet eden kullanıcılara ekstra 1 GB sanal disk alanı veriyor. Üstelik Türkçe dil desteği de sunan G.ho.st, Flash kullanarak hazırlanmış olduğundan bütün internet tarayıcılarla sorunsuz bir şekilde çalışıyor.
Alfa aşamasında olmasından dolayı G.ho.st halen bazı konularda sıkıntı çektiği söylenebilir. Özellikle zaman zaman yavaşlama problemi yaşayan online işletim sistemi, kararlı sürümüne ulaştığı zaman umuyoruz ki bu problemler çözülmüş olacaktır. Fakat yine de denemek ve 5 GB ücretsiz web alanından faydalanmak herkesin ilgisini çekebilir.


Desktop Two
www.desktoptwo.com
Sun Microsystems tarafından desteklenen Flash tabanlı DesktopTwo, sadeliğiyle dikkat çekiyor. Kısa süren kayıt işleminin ardından EyeOS kadar olmasa da hızlı bir servis sunan DesktopTwo, sağladığı 5 GB’lık disk alanıyla rakiplerinin gerisinde kalmıyor. Başlat çubuğuna benzer bir özellikle tüm programlara erişim kolaylaşıyor. Beraberinde gelen not defteri benzeri uygulama tanıdık duygular yaşatıyor. Yine beraberinde gelen anlık mesajlaşma uygulamaları diğer DekstopTwo, MSN Messenger, Gmail Messenger ve Jabber kullanıcısı arkadaşlarınızla iletişim olanağı sunuyor.
Ek olarak hazır şablonlar sayesinde kişisel web sayfalarınızı hazırlamanıza olanak sunan sanal işletim sisteminiz, çalışırken bir yandan daha önce sisteme yüklemiş olduğunuz şarkıları dinleme olanağı da sunuyor. Diğer taraftan online ofis uygulaması yüklü olarak geldiğinden ihtiyacınız olan tüm ofis programlarına sahip oluyorsunuz. Hatta PDF okuyucu kullanarak günümüzde oldukça yaygın bir şekilde kullanılan PDF dosyalarını da görüntülemeniz mümkün. Bu özelliğe sahip olmayan diğer sanal işletim sistemlerine göre bir avantaj sayılabilir. Sistemin bir diğer avantajı da bedavaya sahip olduğunuz 5 GB’lık online disk alanınızı belirli bir ücret karşılığında artırabilmeniz. Yıllık 25 dolar ücret karşılığında disk alanınıza 5 GB daha eklemeniz mümkün.
Halen beta evresinde olmasına rağmen DesktopTwo hataların kolaylıkla geri bildirilmesi ve yeni özelliklerin sürekli eklenmesiyle gelecek vaat eden bir online işletim sistemi. Şimdiden bir DesktopTwo hesabı edinmekte fayda var çünkü ilerde ücretsiz edinmek mümkün olmayabilir.

OOS
www.oos.cc
Nostalji yapmak isteyenler için en uygun sanal işletim sistemi tartışmasız OOS. Zamanında Windows 98 kullanmış olanların hemen ısınacağı olacağı OOS, başlat çubuğu, Notepad, Image Editor gibi ihtiyaç duyabileceğiniz uygulamaları online masaüstünüze seriyor. Sağ tıkladığınızda “özellikler” bağlantısını görmek kullanıcıda tanıdık duygularla gülümseme yaratıyor. Windows işletim sistemlerinden aşina olduğunuz birçok özellik OOS’da başarılı şekilde taklit edilmiş. Örneğin masaüstüne sağ tıklayarak “yeni” seçeneğinden yeni bir dosya oluşturabiliyorsunuz. Fakat bu dosyaya yeni bir ad vermek mümkün olmuyor. Belki bu eksiklik de ilerde kapatılacaktır.
OOS, kendi web sayfalarınızı oluşturmanıza da olanak sunuyor. Bir süre Super Mario oynadıktan sonra artık web sitenizin tasarımına başlayabilirsiniz. :) Evet, yıllar öncesinin bilgisayar duygularını tekrar hissettirmeyi amaçlar gibi bir hali olan OOS’da Super Mario bile var.
OOS arayüzünün çalışma hızı konusunda oldukça başarılı. Online işletim sisteminin üzerinde zaten yoğun işlemci yükü gerektiren işlemler yapmayacağınız için arayüzün hızlı olması OOS’u denemek için geçerli bir sebep olabilir. Ancak OOS arayüz konusunda yakaladığı başarıyı tarayıcı desteği konusunda sergileyemiyor. Örneğin Google Chrome ile sistemi kullanamıyorsunuz. Bu problem de belki ilerde aşılabilir.
Windows 98’in yanında Windows XP’ye benzeyen bir teması da bulunan OOS’un ayrıca Crystal Clear adında neredeyse özgün denebilecek bir görünüm seçeneği de var.
Nostaljik duygulardan hoşlananların tercih edebileceği sade tasarımıyla dikkat çeken OOS, kolay kullanımı ve sunduğu geniş disk alanıyla sanal işletim sistemleri arasında ilgi çekici bir alternatif. Diğer işletim sistemlerine kıyasla bazı konularda geriye düşüyor olsa da kullanılabilirlik açısından oldukça başarılı.

 

kaberdey

Müdavim
Katılım
22 Aralık 2008
Mesajlar
4,262
Reaksiyon puanı
87
Puanları
0
EyeOs kullanıyordum ama güven vermiyor bana maalesef,
hatta server'ım gelecek, geldiğinde ben de kendime kuracağım bir tane...
 

kortoz

Doçent
Katılım
21 Şubat 2009
Mesajlar
574
Reaksiyon puanı
7
Puanları
18
teşekkürler açtığın konu faydalı oldu
 

kaberdey

Müdavim
Katılım
22 Aralık 2008
Mesajlar
4,262
Reaksiyon puanı
87
Puanları
0
DipNot: Bu konu daha önce de açılmıştı :D
 

boraalper4

Öğrenci
Katılım
18 Haziran 2009
Mesajlar
35
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Beğendiğinize sevindim. Yorum yazdığınız ve okumaya layık bulduğunuz için teşekkür ederim.

DipNot: Bu konu daha önce de açılmıştı :D

Şaka ise önemli değil fakat gerçek ise hatırlatırım:

"Bölümü açtığımızdan beri görmekte olduğum bir sorunla ilgili görevli arkadaşları(moderatörler), içerik paylaşanları ve SDN üyelerini bilgilendirmek isterim:

Junior Editörler bölümü, amatör ruha sahip arkadaşların, hazırladıkları içerikleri diğer SDN üyelerinin beğenisine sunabilmeleri için açılmış bir platformdur ve diğer forum bölümlerinden farklıdır.

İster SDN ana sayfasında olsun, ister forumdaki diğer başlıklarda olsun, daha önce verilmiş haber, Junior Editörlerimiz tarafından kendi kalemlerinden tekrar yazılabilir. Hatta aynı haberi üç farklı yazar, üç farklı başlıkta paylaşabilir. Bölümün amacı, bu arkadaşlarımızın kendilerini denemeleri için uygun ortamı sağlamaktır.

İşbu bilgilendirme yazısının ardından, Junior Editörler bölümünde bir içeriğin benzerini daha önce forumda veya ana sayfada gören üyelerin "Daha önce verildi bu konu" tarzında yorumlar yapmamaları, görevlilere bu yönde şikayette bulunmamaları forum düzenini korumaya yardımcı olacaktır.

Junior Editörler bölümünde yayınlanan; yazarın kendisine ait olsa dahi başka sitelerde paylaşılmış yazıları ve forum kurallarının ilgili maddelerine uymayan diğer yazıları şikayet etmekte, sürüm sürüm süründürmekte halen özgür olduğunuzu da hatırlatmak isterim.

- Müdüriyet."
 

penguin

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
3,494
Reaksiyon puanı
201
Puanları
63
Benim yorumum olumsuz yanı ile ilgili olacak.
Biz bu tarz online işletim sistemleri üzerinde yürüttüğümüz çalışmaların güvencede olduğunu daha doğrusu izlenmediğini ve çalınmadığını nasıl bilebiliriz ?
Bir de bu sistem hack edilmeye benim şu an kullandığım işletim sisteminden daha mı dayanıklı ? Olası bir saldırı da, her an her yerden ulaşılabilme fikrine tezat bir şekilde, saatlerce açılmasını beklemek zorunda kalabilir miyim ?
 

Komanachi

Öğrenci
Katılım
6 Temmuz 2008
Mesajlar
19
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Teşekkürler, çok yararlı bir konuya değinmişsiniz.Ben de biraz okuyup araştırdım sağdan soldan.EyeOS ile başladım.Meraklısına baldan tatlı gelecek bir yazı olmuş.
 

kaberdey

Müdavim
Katılım
22 Aralık 2008
Mesajlar
4,262
Reaksiyon puanı
87
Puanları
0
Şaka ise önemli değil fakat gerçek ise hatırlatırım:

"Bölümü açtığımızdan beri görmekte olduğum bir sorunla ilgili görevli arkadaşları(moderatörler), içerik paylaşanları ve SDN üyelerini bilgilendirmek isterim:

Junior Editörler bölümü, amatör ruha sahip arkadaşların, hazırladıkları içerikleri diğer SDN üyelerinin beğenisine sunabilmeleri için açılmış bir platformdur ve diğer forum bölümlerinden farklıdır.

İster SDN ana sayfasında olsun, ister forumdaki diğer başlıklarda olsun, daha önce verilmiş haber, Junior Editörlerimiz tarafından kendi kalemlerinden tekrar yazılabilir. Hatta aynı haberi üç farklı yazar, üç farklı başlıkta paylaşabilir. Bölümün amacı, bu arkadaşlarımızın kendilerini denemeleri için uygun ortamı sağlamaktır.

İşbu bilgilendirme yazısının ardından, Junior Editörler bölümünde bir içeriğin benzerini daha önce forumda veya ana sayfada gören üyelerin "Daha önce verildi bu konu" tarzında yorumlar yapmamaları, görevlilere bu yönde şikayette bulunmamaları forum düzenini korumaya yardımcı olacaktır.

Junior Editörler bölümünde yayınlanan; yazarın kendisine ait olsa dahi başka sitelerde paylaşılmış yazıları ve forum kurallarının ilgili maddelerine uymayan diğer yazıları şikayet etmekte, sürüm sürüm süründürmekte halen özgür olduğunuzu da hatırlatmak isterim.

- Müdüriyet."

Bu nerenin müdüriyetinin koyduğu kural pek anlayamadım, bence kendiniz yorumlamışsınız Junior editörler başlığının anlamını, herkes aynı başlığı açtıktan sonra forum çöplüğe döner, bilen de yazar bilmeyen de, isteyen aradığını nereden bulacak, hangisinin doğru olduğuna nasıl kanaat getirecek, arama yaptığımda 15 tane aynı başlıktan görürsem ben o yazıların ve sitenin ciddiyetinden ve yazılan yazıların güvenirliğinden şüphe duyarım.

Bu da benim yorumumdur, tabiiki beni ilgilendirmez, moderatör arkadaşalar yardımcı olacaklardır size.
 

boraalper4

Öğrenci
Katılım
18 Haziran 2009
Mesajlar
35
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Bu nerenin müdüriyetinin koyduğu kural pek anlayamadım, bence kendiniz yorumlamışsınız Junior editörler başlığının anlamını, herkes aynı başlığı açtıktan sonra forum çöplüğe döner, bilen de yazar bilmeyen de, isteyen aradığını nereden bulacak, hangisinin doğru olduğuna nasıl kanaat getirecek, arama yaptığımda 15 tane aynı başlıktan görürsem ben o yazıların ve sitenin ciddiyetinden ve yazılan yazıların güvenirliğinden şüphe duyarım.

Bu da benim yorumumdur, tabiiki beni ilgilendirmez, moderatör arkadaşalar yardımcı olacaklardır size.

Arkadaşım lütfen bölümün forum kurallarını oku. Forum kurallarına oku, öyle gel de benimle polemiğe gir. Genellemelerle konuşma. Kişisel fikrin doğru ve buna saygı duyarım fakat olayı forum suçuymuş gibi göstermenin lüzmu yok. :hammer:
Bu kategori ile ilgili forum kuralları:
http://forum.shiftdelete.net/junior...or-editorler-bolumu-ilgili-bilgilendirme.html
 

kaberdey

Müdavim
Katılım
22 Aralık 2008
Mesajlar
4,262
Reaksiyon puanı
87
Puanları
0
Haklısınız özür diliyorum densizlik etmişim
Junior editör olmak gibi bir niyetim ya gayretim olmadığı için hiç dikkatimi çekmemiş o başlık, biraz da tavrınızı düzelttiğiniz zaman iyi bir editör olabilirsiniz,
başarılarınızın devamını dilerim
 

boraalper4

Öğrenci
Katılım
18 Haziran 2009
Mesajlar
35
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Benim yorumum olumsuz yanı ile ilgili olacak.
Biz bu tarz online işletim sistemleri üzerinde yürüttüğümüz çalışmaların güvencede olduğunu daha doğrusu izlenmediğini ve çalınmadığını nasıl bilebiliriz ? [1]
Bir de bu sistem hack edilmeye benim şu an kullandığım işletim sisteminden daha mı dayanıklı ?[2] Olası bir saldırı da, her an her yerden ulaşılabilme fikrine tezat bir şekilde, saatlerce açılmasını beklemek zorunda kalabilir miyim ?[3]

[1] = 128 bit'lik şifrelem var. O yüzden bu konuda rahat olabilirsiniz. Zaten bunu yapan şirketler de çeşitli sertifikalarla destekleniyor. Bu sertifikalar ve editörlerin yorumu ile de bu sorunu çözebilirsiniz.
[2] = Bunu bende tam olarak bilmiyorum. Kusura bakmayın.:unsure:
[3] = Online sistem olduğu için sunucu yoğunluğundan ve bağlantı genişliğinden dolayı belki bi' 15 dakika bekleyebilirsiniz(özel durumlarda, normalde başınıza asla gelmez.) Ama donma gibi sorunlar olmazsa saatlerce bekleyeceğinizi sanmam.


Son olarak kalın olarak işaretlediğim cümleyi biraz basitleştirir misiniz. (12 yaşındayım tam olarak anlamadım)

Haklısınız özür diliyorum densizlik etmişim
Junior editör olmak gibi bir niyetim ya gayretim olmadığı için hiç dikkatimi çekmemiş o başlık, biraz da tavrınızı düzelttiğiniz zaman iyi bir editör olabilirsiniz,
başarılarınızın devamını dilerim

Estağfurullah. Amacım sizi kırmak değildi. Fakat suçlanmak biraz sinir bozucu oldu o kadar. Yoksa kişisel görüşlerinize saygı duyarım.
 

emubaltaci

Müdavim
Emektar
Katılım
21 Kasım 2005
Mesajlar
18,862
Reaksiyon puanı
129
Puanları
63
arkadaşlar hitaplarmızda karşılıklı saygı sınırlarını geçmeyelim lütfen!!

ayrıca peşpeşe mesaj yazmak forum kurallarına aykırıdır. lütfen daha dikkatli olalım
 

Rom.

Müdavim
Emektar
Katılım
11 Aralık 2008
Mesajlar
15,332
Reaksiyon puanı
177
Puanları
63
EyeOS kullanıyorum büyük kolaylıklar sağladığını söyleyebilirim ;)
 
Üst