Bilgisayarınızdaki en hantal 5 program!

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan mila12
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mila12

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
255
Hantal programlar. İngilizce'de bu tür programlara "Elephantware" adı veriliyor. Adından da anlaşılabileceği gibi bu programlar yepyeni bilgisayarınızın size yavaş, çok yavaş, aşırı yavaş çalışıyor gibi görünmesine neden oluyorlar ve o kadar para verip en son model işlemcili bir bilgisayar aldığınızda "hiçbir değişiklik görmüyorum, yandı, gitti paralar" gibi düşüncelere kapılmanıza yol açıyorlar.

Zaman zaman çalışırken "ekranın donmasına" neden oluyorlar. Sistem kaynaklarını inaılmaz bir savurganlıkla harcıyorlar. İki de bir ekrana daha yeni, daha güncel ve daha hantal yeni bir versiyonun çıktığına dair uyarı kutuları görüntülüyorlar. Peki bu uygulamalarla hayatımızı karartmaya devam etmek zorunda mıyız? Bu programların özel dosya formatlarını okuyup görüntüleyecek ve bunlar kadar çok sistem kaynağı tüketmeyecek uygulamalar yok mu?

Okuyalım, öğrenelim, bu programları ve (varsa) alternatiflerini tanıyalım.

Acrobat Reader
Hayatımızın önemli bir parçası haline gelen PDF formatının yaratıcısı olan bu program tek bir işe yarıyor. PDF görüntülemek. Ve bunu da sistemi son derece zorlayarak yapıyor. Neredeyse iki ayda bir yeni bir versiyon çıkarıp sisteme kurmanız gerektiği konusunda uyarılar görüntülüyor. Zaman zaman sorunlu olarak yüklenen veya hiç yüklenmeyen eklentileri yüzünden sistemi kilitleyebiliyor. Tüm bunlar, alt tarafı bir sayfalık bir belge görüntülemek için!

Alternatifi var mı? Evet. Karşınızda FoxIt Reader

iTunes
Apple'a sormak gerekli. Alt tarafı tüm görevi medya yönetimi ve çalması olan bir uygulamayı bu kadar hanta yapan şey nedir? Gün geçtikçe daha da karmaşıklaşıyor, yüklemesi uzun sürüyor, görüntüsü çirkinleşiyor ve bellekte aşırı yer işgal ediyor. Güzel, dört dörtlük bir alternatifi de yok işin kötüsü.

Real Player
Real Player doğru adımları atmış olsaydı YouTube kadar popüler bir sistem olabilirdi. Onun yerine elimize herkesin nefret ettiği, sistemine yüklemek bile istemediği bir medya formatını destekleyen oynatıcı kaldı. Sürekli olarak ekranda uyarı kutuları görüntülemesi, size Rhapsody ve SuperPass satmaya çalışması da Real Player'ı kullanıcıların uzak durması gereken bir program haline getiriyor.

Alternatifi var mı? Evet. Karşınızda Real Alternative

Internet Explorer
Tüm zamanların en büyük kavgasına hoş geldiniz. Hangi tarayıcı? Internet Explorer mı? Yoksa alternatifleri mi? IE 7.0 kesinlikle IE 6.0 sürümüne göre daha iyi, ancak bu bile programın itici yönlerini gizlemeye yetmiyor. Kavga devam edecek gibi görünüyor ama en azından eğer IE'den bıktıysanız Firefox kullanmayı deneyebilirsiniz.

Alternatifi var mı? Evet. Karşınızda Firefox

Microsoft Outlook
Acaba Microsoft'un 2008'li yıllara geldiğimizden haberi var mı? Hem GMail hem de Yahoo Mail Microsoft'un en gözde e-posta uygulamasından daha hızlı çalışıyorlar hem de daha faza özellik içeriyorlar. Özellikle günümüzün en önemli derdi olan spam filtreleme konusunda da zayıf bir grafik çizen Outlook işyerinde kullanım aşamasında da gerek organizasyon gerekse zaman yönetimi konusunda kullanıcıların başına derde sokup duruyor. Oysa amacı onlara yardımcı olmak, hayatlarını kolaylaştırmak.

Alternatifi var mı? Evet. Çok sayıda. Ama en azından yine Microsoft ürünü olan Outlook Express ya da Vista ile beraber gelen Windows Mail kullanarak problemlerinizin çoğunu çözebilirsiniz.

kaynak:http://www.chip.com.tr/konu.asp?id=5318&sayfa=1

ikxan

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Acrobat Reader kesin hantal, Visual studio bile daha hızlı açılıyor. Hızlı açılmasını sağlayan eklentisi nette görmüştüm ama hiç denemedim. Real Player(codec ini yükledim) ve itunes kullanmıyorum. IE ve Outlook bende normal açılıyor.

Bunu keşke Winamp, WLM için söyleyebilseydim, yenilendikçe daha çok hantallaşıyorlar. Windwos Media Player 11 bile bende 1-2 sn. de açılırken winamp için bir kahve molası veriyorum.

MetalStorm1

Asistan
Reaksiyon puanı
0
ie, .. evt yani aslında winamp 5.5 ten önceki versionları wmpden hızlıydı bence , ama şimdi winamp 5.5 ve ie diyorum bu konuya ;)

turoksin0

Profesör
Reaksiyon puanı
0
yaa bu gidişle bende firefoxçu olacam gibi :D ama hiç işe yaramıyo ne yapsam anasayfam değişti firefoxta bilen biri varsa bi el atsa bi zahmet :)

mila12

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
255
firefox u aç araçlar'a gel ordan seçeneklere gel Firefox açıldığında kısmında seçeneklerden boş bir sayfa göster de ve tamam de bu kadar.

bu arada giriş sayfası 495$ bi yazılım yüzünden mi değişti acep :)

turoksin0

Profesör
Reaksiyon puanı
0
ya olmuyor denedim yeniden başlayınca gidiyor o kadarda acemi değiliz :) sadece firefox u açınca işe yarıyor firefox kapanınca tekrar aynı :)

googledan baktım hep ie ile ilgili :D çözümdede çoğu firefoxa geç demiş :D

demekki yazlımı kimse almıyo böyle reklam yapıyolar :D

mila12

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
255
bdco dedi ki:
ya olmuyor denedim yeniden başlayınca gidiyor o kadarda acemi değiliz :) sadece firefox u açınca işe yarıyor firefox kapanınca tekrar aynı :)

firefox'u kaldır yeniden kur belki işe yarar :)

megaman

Doçent
Reaksiyon puanı
0
bdco dedi ki:

bdco şunu dene

c:/document and settings/user name/local setting/aplication data/mozilla/firefox/profiles

user name yerine kendi kulanıcı ismin olacağını biliyorsun. Ben yinede başka arkadaşların da faydalanacağını düşünerek açıklamamı yapıyım. Adresteki klasörü yedeğini aldıktan sonra sil ve firefox u yeniden başlat. ilk kurulumdaki ayarlarına dönmesi lazım :)

turoksin0

Profesör
Reaksiyon puanı
0
olmadı yav shift delete ile siliyorum profili tekrar firefoxu açınca yer imlerimde dahil olmak üzere geri geliyor anlamadım ben bişey :D

Alex1024

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Ohoo.. birşeyi unuttunuz.. Windows Live Messenger. Oda çok sistemi yavaşlatıyor. Alternatifleri var ama webcam desteği pek nadir.
Live Messenger --> Trillian,Pidgin

mila12

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
255
bdco dedi ki:
olmadı yav shift delete ile siliyorum profili tekrar firefoxu açınca yer imlerimde dahil olmak üzere geri geliyor anlamadım ben bişey :D

program seni çok sevmiş o zaman 465$'lık yazılım insanı kasıyo :)

megaman

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Mess patc ile reklamları kaldırıyorum, benim msn im baya hızlı o yüzden :D

bdco shift+delete ile siliyosan fabrika ayarına döner. firefox açıldığı için profile klasörü yeni profilinin dosyaları ile tekrar dolar o gayet normal :)

ikxan

Doçent
Reaksiyon puanı
1
bdco dedi ki:

Registry deki değerlerini silmeyi denersen belki düzelir. Başka kullanıcıdan oturum aç, eğer başka oturumdan da anasayfa değişmiyorsa arkaplanda çalışan uygulamardan şüphelenebilirsin.

turoksin0

Profesör
Reaksiyon puanı
0
başka oturumdan açtım anasayfa sorunu olmadı
kendi oturumumdada glary utilitesle registry temizleme yaptım gitmedi nerden bulcamki registryleri
bu arada yardımınız için teşekkürler :)

1ruby1

Profesör
Reaksiyon puanı
38
Opera'yıda unutmaynın bence firefox'dan bile hızlı..

ikxan

Doçent
Reaksiyon puanı
1
bdco dedi ki:
başka oturumdan açtım anasayfa sorunu olmadı
kendi oturumumdada glary utilitesle registry temizleme yaptım gitmedi nerden bulcamki registryleri
bu arada yardımınız için teşekkürler :)

Önemli değil.
Başlat>Çalıştır> "regedit" yaz tırnaklar yok
Hkey_Current_User>Software anahtarını seç
onun altında firefox gibi bir anahtar olabilir varsa sil. Korkmana gerek yok burda sadece özgün kullanıcı için ayarlar depolanır. Ben firefox kurmadığım için bilemeyecem ama firefox gibi bir isim olması lazım yada firma isminin altında olabilir.

dragonfly

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Beyler asıl kasan programı yazmamışsınız. NERO hiç gerek olmayan özelliklerle (aslında sedece nero express yeteli) bilgisayarı o kadar kasıyor ki cd yazma isteği gelmiyor içimden alternatifleri ise cdburnerxp, deep burner veya ashampoo burning studio

vural

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ben nod32yi yükledim yalnız bldiğim kadarı ile nod 32 pcyi yavaşlatmıyormu benim 2gb ram var ama pek bir faydasını görmedim