- Katılım
- 12 Eylül 2009
- Mesajlar
- 13,907
- Çözümler
- 2
- Reaksiyon puanı
- 17,394
- Puanları
- 4,958
- Yaş
- 40
- Konum
- /root
Hepimiz bilgisayarlarımızın sonsuza dek çalışmasını istiyoruz, ancak siz onların zamanından önce bozulduğunu düşünüyorsanız, alışkanlıklarınızı suçlayabilirsiniz. İşte bilgisayar başında iken kaçınmamız gereken bazı davranışlar.
Hiçbir şey sonsuza kadar sürmez özellikle teknolojik ürünlerde ama iyi bir cihazınız varsa, bilgisayarınız birkaç yıl sizi idare edebilir. Eğer dizüstü bilgisayarınız yapmanız gerektiğini düşündüğünüzden daha erken bozulma eğilimi gösteriyorsa, bazı kötü alışkanlıklarla birlikte yardımcı olmanıza imkan var. Burada, bir şeyleri yanlış yaptığınızı fark etmeden bir PC'ye yapabileceğiniz en kötü şeylerden bazılarını sizlere derleyeceğim.
1- Dizüstü Bilgisayarınızı Yumuşak Bir Yüzeye Bırakma (ve Diğer Aşırı Isınma Sorunları)
Cihazımızın ısısı bizim için ölümcül bir düşman olarak görebilirsiniz. Bilgisayarınız çok ısınırsa, işlemcinizin, fanların ve pilin içindeki donanımın kullanım ömrünü kısaltabilir; bilgisayarınızın yüksek sesle ve cızırdamasına kadar sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.
Masaüstü bilgisayarlar için çözüm oldukça basittir; Tozları bir süre içinde bir miktar basınçlı hava ile temizleyin ve dolap içerisinden uzak tutun. Bilgisayarınız üzerinden havanın serbestçe akmasını, dar bir alanda sıkışıp kalmamasını sağlayın. Tozu zeminden uzak tutarak ve giriş fanlarınıza filtre koyarak da önleyebilirsiniz.
Öte yandan dizüstü bilgisayarlar biraz daha fazla dikkat gerektirir. Taşınabilirlikleri bir battaniyeye veya başka bir pelüş yüzeye koymak gibi birçok kötü alışkanlığa yol açabilir. Bu, dizüstü bilgisayarın altındaki hava akışını engeller (lastik ayaklar genellikle bir masayı kaldırır) ve potansiyel olarak dizüstü bilgisayardan (battaniyenin fan kanallarını kaplaması). Mümkünse, dizüstü bilgisayarınızı düz bir zeminde kullanın ya da en azından kucağınızın hava akımını engelleyebilecek battaniye ve diğer şeylerden arınmış olduğundan emin olun. Dizüstü soğutucu masaları, işlerin iyi kalmasını ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olacaktır.
Bunun dışında, dizüstü bilgisayarlar için de aynı kurallar geçerlidir: Sıcak yerlerde (güneşli bir günde bir araba içerisi gibi) bırakmayın ve bir süre sonra bir miktar basınçlı hava ile temizleyin. Tozsuz tutabiliyorsanız, bileşenleri uzun süre mutlu bir şekilde kullanabilirsiniz.
2- Dizüstü Bilgisayarınızı Dikkatsizce Kullanmak
Yine, masaüstünüzde rahatça oturmanın lüksüne sahipken, dizüstü bilgisayarlar her türlü darbeye maruz kalmaktadır. İnsanlar dizüstü bilgisayarını ekranından aldığını, bir taraftan menteşeyi çok fazla kuvvetle açtığını ve dizüstü bilgisayarın odanın diğer tarafındaki kanepeye attığını görebiliriz, belkide kendimiz bile yapmış olabiliriz. Hatta insanların kapalı bir dizüstü bilgisayarını içki masası yada çerez masası olarak kullandıklarını biliyoruz, Bu da cihazınıza zarar veren nedenlerden bir tanesi olarak görebilirsiniz.
Dizüstü bilgisayarlar taşınabilir olmak zorundadır ve bazıları oldukça dayanıklı olabilir - ancak daha fazla kötüye kullanırsanız, bir şeye zarar vermeniz daha olasıdır. En iyi ihtimalle, yıpranmış bir dizüstü bilgisayar menteşesi veya kasadaki bir çatlak ile uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Ancak dizüstü bilgisayarınız bir SSD yerine geleneksel bir eğirme sabit diskine sahipse, bilgisayarı fırlatıyor veya sallıyorsanız (özellikle de sürücü etkin durumda ise) diskin yüzeyine ya da diskin yüzeyine dokunmasına bile neden olabilir. Yaygın olarak görülmüş bir sorun değildir, ancak bu olursa, özellikle verilerinizi yedekleme yapmadıysanız, kötü bir sonuç ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Dizüstü bilgisayarınız pahalı bir mülktür; düzgün davranmanız da fayda var.
3- Pilinizi Sürekli Şarjda Bırakma
Sadece dizüstü bilgisayarınızın pilinin "sekiz saatlik pil ömrü" ile başlaması, sonsuza dek bu şekilde kalacağı anlamına gelmez. Piller zamanla azalır; cihazınızı ilk satın aldığınızda tam şarjla sekiz saat sürebilir, ancak birkaç yıl sonra bu süre yedi yada altı saate düşebilir. Bu düşüşten kaçınılmaz, ancak dizüstü bilgisayarınızı her zaman yüzde 0'a düşürdüğünüzde şarj etmeye kalkarsanız, gerekenden daha hızlı bir pil bozulma tepkisi alabilirsiniz. Pilinizin uzun süreli sağlığını uzatmak için, sığ deşarj yapmak ve sık sık yeniden şarj etmek en iyisidir. Bu konuda aşırı strese girmeyin, elbette ki - eğer bir uçaktaysanız ve çalışmanız gerekiyorsa, düzenli olarak şarj etmenin bir sakıncası olacağını düşünmüyorum çünkü yapacağınız iş bittikten sonra şarjdan çıkaracaksınız.
Daha ayrıntılı bir bilgi için lütfen bu konuya göz atabilirsiniz.
4- Elektrik Güvenliğini Göz Ardı Etme
Bilgisayarınız kayda değer miktarda güç çeker ve güç dalgalanmalarından zarar görmeye yatkındır, güç hattından gelen voltajdaki küçük ve geçici artışlar cihazınıza zarar verebilir. Bunlar elektrik kesintilerinden sonra, evinizde başka bir yüksek güçlü cihazı açtıktan sonra veya şehrinizdeki güç şebekesinden gelebilir. Bilgisayarınızın içindeki güç kaynağı bazı temel dalgalanma koruması içerir, ancak özel bir dalga koruyucudan daha uzun süreli bir koruma alırsınız.
Bunun, gerilim dalgalarına karşı koruma olmaksızın birden fazla çıkış sağlayan bir elektrik prizinden farklı olduğunu unutmayın. Her üç ila beş yılda bir de değiştirmenizde fayda var, çünkü bu koruma zamanla işlevini kaybetmektedir eğer eskiyse, sıfır koruma sunma olanağı vardır.
Dalgalanma koruyucusunun yüksek voltajlı dalgalanmalara (yıldırım gibi) karşı koruma sağlamayacağını, fakat sizi daha küçük dalgalanmalardan koruyabileceğini ve bilgisayarınızın ömrünü uzatabileceğini unutmayın. Harcayacağınız bir kaç liranız varsa, ani bir elektrik kesintisi sırasında PC'nizin kapanmasını ve veri kaybını önleyen bir pil yedeği içeren kesintisiz bir güç kaynağı (UPS) almak sizin için daha güvenli olabilir.
Son olarak, dizüstü bilgisayarlar taşınabilir olduklarından dolayı biraz daha fazla dikkat gerektirir. Bir masaüstünün güç kablosu yıllarca sabit bir şekilde durabilirken, dizüstü kablonuz her yere girer ve bükülmeye, duvardan sert yanlara ve diğer yanlış kullanımlara maruz kalırlar. Bu sadece kabloyu güvenilmez hale getirebilir, yangın tehlikesi yaratabilir, bu nedenle şarj cihazını daima kablodan değil fişten duvardan çekin ve çok sıkı bir şekilde sarmayın.
5- Gereksiz Bakımların Yapılması
Windows XP günlerinde, donanım sınırlı olduğunda ve bilgisayarlar yavaşken, bilgisayar bakımı bir fark yaratmış olabilir. Ancak bu günlerde kullanılmayan ve geçici dosyaları silmeniz, size fark edilebilir bir hız artışı sağlamayacaktır. Birçok "PC Temizleme" yardımcı programı, sizi ürün satın almanız için zorlayacaktır, ancak illa temizleme programı kullanmak istiyorum derseniz CCleaner kullanabilirsiniz.
Ayrıca, bazı "bakım" türleri aslında zararlı olabilir. Kayıt defteri temizleyicileri hemen hemen hiç fayda sağlamazlar, ancak ihtiyacınız olan bir kayıt defteri girdisini silerse, aslında büyük sorunlara neden olabilirler. Benzer şekilde, Windows 10'u "casusluk" dan durdurma iddiasında bulunan bu yeni "gizlilik" uygulamaları, nedenini bilmeden bazı özelliklerinizi silebilir. İnternet üzerinde buna benzer nedenlerden dolayı kafası karışmış insanlarla dolu, sadece bu araçlardan birinin hatası olduğunu bulmak için Google'da arama yapmaktalar. Windows 10'un ayarlarını birazcık kurcalarsanız söz konusu ayarları bulabilir ve gerekli temizliğinizi yapabilirsiniz.
Sabit sürücünüzü temizlemek istiyorsanız, Windows'ta Disk Temizleme yardımcı programını kullanın ve kullanmadığınız tüm filmleri, müzikleri ve diğer dosyaları silin. Bilgisayarınız dayanılmaz bir şekilde yavaş çalışıyorsa, başlangıç programlarını kaldırmayı veya bilgisayarınızı sıfırlamayı deneyin. Bu işe yaramıyorsa donanımınızı yükseltmeniz gerekebilir.
6- Korunmayan Web'de Gezinme (Abidik kubidik siteler)
Herkes sizin gibi bilgisayar kullanırken sağduyulu olmayabilir. Meşru siteler bile kötü amaçlı yazılımlara bulaşabilir, bu sorunları size iletebilir ve dikkatli bir şekilde taramanız sizi kurtaramaz. Bilgisayarınızda antivirüs programları kullanmanız gerekebilir.
Neyse ki, Microsoft'un Windows Defender özelliği, birkaç yıllık öncesine kadar derecelendirme notu olarak kötü almasından sonra şuan için oldukça iyi durumda. Sadece bırakın ve işini yapsın. Bununla birlikte, ekstra koruma istiyorsanız, Malwarebytes Anti-Malware koruması ile biraz daha agresiftir ve Chrome ve Windows Defender'ın kaçırdığı pek çok şeyi yakaladığını duymuşsunuzdur. Ücretsiz bir sürümdür, yalnızca arada sırada bir tarama yaparsanız iyi olur, ancak ücretli sürüm, ekranınıza gelmeden önce potansiyel olarak zararlı siteleri engeller ve sizi koruma altına alır. Windows Defender gibi geleneksel bir antivirüs ile birlikte kullanıldığında, koruma konusunda oldukça iyi bir durumda olacaksınız.
Bunun üzerine, diğer temel güvenlik uygulamaları hala geçerlidir; yazılımınızı güncel tutun (hem Windows hem de kullandığınız programlar), iyi bir şifre yöneticisi kullanın ve kimlik avı dolandırıcılığını nasıl tespit edeceğinizi öğrenin. Bu önemsiz gibi görünebilir, ancak kötü amaçlı bir yazılım veya fidye yazılımı size zarar verebilir, dikkat etmenizde fayda var.
:: Okuduğunuz için teşekkür ederim. Bir beğeninizi alırım..
Hiçbir şey sonsuza kadar sürmez özellikle teknolojik ürünlerde ama iyi bir cihazınız varsa, bilgisayarınız birkaç yıl sizi idare edebilir. Eğer dizüstü bilgisayarınız yapmanız gerektiğini düşündüğünüzden daha erken bozulma eğilimi gösteriyorsa, bazı kötü alışkanlıklarla birlikte yardımcı olmanıza imkan var. Burada, bir şeyleri yanlış yaptığınızı fark etmeden bir PC'ye yapabileceğiniz en kötü şeylerden bazılarını sizlere derleyeceğim.
1- Dizüstü Bilgisayarınızı Yumuşak Bir Yüzeye Bırakma (ve Diğer Aşırı Isınma Sorunları)
Cihazımızın ısısı bizim için ölümcül bir düşman olarak görebilirsiniz. Bilgisayarınız çok ısınırsa, işlemcinizin, fanların ve pilin içindeki donanımın kullanım ömrünü kısaltabilir; bilgisayarınızın yüksek sesle ve cızırdamasına kadar sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.
Masaüstü bilgisayarlar için çözüm oldukça basittir; Tozları bir süre içinde bir miktar basınçlı hava ile temizleyin ve dolap içerisinden uzak tutun. Bilgisayarınız üzerinden havanın serbestçe akmasını, dar bir alanda sıkışıp kalmamasını sağlayın. Tozu zeminden uzak tutarak ve giriş fanlarınıza filtre koyarak da önleyebilirsiniz.
Öte yandan dizüstü bilgisayarlar biraz daha fazla dikkat gerektirir. Taşınabilirlikleri bir battaniyeye veya başka bir pelüş yüzeye koymak gibi birçok kötü alışkanlığa yol açabilir. Bu, dizüstü bilgisayarın altındaki hava akışını engeller (lastik ayaklar genellikle bir masayı kaldırır) ve potansiyel olarak dizüstü bilgisayardan (battaniyenin fan kanallarını kaplaması). Mümkünse, dizüstü bilgisayarınızı düz bir zeminde kullanın ya da en azından kucağınızın hava akımını engelleyebilecek battaniye ve diğer şeylerden arınmış olduğundan emin olun. Dizüstü soğutucu masaları, işlerin iyi kalmasını ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olacaktır.
Bunun dışında, dizüstü bilgisayarlar için de aynı kurallar geçerlidir: Sıcak yerlerde (güneşli bir günde bir araba içerisi gibi) bırakmayın ve bir süre sonra bir miktar basınçlı hava ile temizleyin. Tozsuz tutabiliyorsanız, bileşenleri uzun süre mutlu bir şekilde kullanabilirsiniz.
2- Dizüstü Bilgisayarınızı Dikkatsizce Kullanmak
Yine, masaüstünüzde rahatça oturmanın lüksüne sahipken, dizüstü bilgisayarlar her türlü darbeye maruz kalmaktadır. İnsanlar dizüstü bilgisayarını ekranından aldığını, bir taraftan menteşeyi çok fazla kuvvetle açtığını ve dizüstü bilgisayarın odanın diğer tarafındaki kanepeye attığını görebiliriz, belkide kendimiz bile yapmış olabiliriz. Hatta insanların kapalı bir dizüstü bilgisayarını içki masası yada çerez masası olarak kullandıklarını biliyoruz, Bu da cihazınıza zarar veren nedenlerden bir tanesi olarak görebilirsiniz.
Dizüstü bilgisayarlar taşınabilir olmak zorundadır ve bazıları oldukça dayanıklı olabilir - ancak daha fazla kötüye kullanırsanız, bir şeye zarar vermeniz daha olasıdır. En iyi ihtimalle, yıpranmış bir dizüstü bilgisayar menteşesi veya kasadaki bir çatlak ile uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Ancak dizüstü bilgisayarınız bir SSD yerine geleneksel bir eğirme sabit diskine sahipse, bilgisayarı fırlatıyor veya sallıyorsanız (özellikle de sürücü etkin durumda ise) diskin yüzeyine ya da diskin yüzeyine dokunmasına bile neden olabilir. Yaygın olarak görülmüş bir sorun değildir, ancak bu olursa, özellikle verilerinizi yedekleme yapmadıysanız, kötü bir sonuç ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Dizüstü bilgisayarınız pahalı bir mülktür; düzgün davranmanız da fayda var.
3- Pilinizi Sürekli Şarjda Bırakma
Sadece dizüstü bilgisayarınızın pilinin "sekiz saatlik pil ömrü" ile başlaması, sonsuza dek bu şekilde kalacağı anlamına gelmez. Piller zamanla azalır; cihazınızı ilk satın aldığınızda tam şarjla sekiz saat sürebilir, ancak birkaç yıl sonra bu süre yedi yada altı saate düşebilir. Bu düşüşten kaçınılmaz, ancak dizüstü bilgisayarınızı her zaman yüzde 0'a düşürdüğünüzde şarj etmeye kalkarsanız, gerekenden daha hızlı bir pil bozulma tepkisi alabilirsiniz. Pilinizin uzun süreli sağlığını uzatmak için, sığ deşarj yapmak ve sık sık yeniden şarj etmek en iyisidir. Bu konuda aşırı strese girmeyin, elbette ki - eğer bir uçaktaysanız ve çalışmanız gerekiyorsa, düzenli olarak şarj etmenin bir sakıncası olacağını düşünmüyorum çünkü yapacağınız iş bittikten sonra şarjdan çıkaracaksınız.
Daha ayrıntılı bir bilgi için lütfen bu konuya göz atabilirsiniz.
4- Elektrik Güvenliğini Göz Ardı Etme
Bilgisayarınız kayda değer miktarda güç çeker ve güç dalgalanmalarından zarar görmeye yatkındır, güç hattından gelen voltajdaki küçük ve geçici artışlar cihazınıza zarar verebilir. Bunlar elektrik kesintilerinden sonra, evinizde başka bir yüksek güçlü cihazı açtıktan sonra veya şehrinizdeki güç şebekesinden gelebilir. Bilgisayarınızın içindeki güç kaynağı bazı temel dalgalanma koruması içerir, ancak özel bir dalga koruyucudan daha uzun süreli bir koruma alırsınız.
Bunun, gerilim dalgalarına karşı koruma olmaksızın birden fazla çıkış sağlayan bir elektrik prizinden farklı olduğunu unutmayın. Her üç ila beş yılda bir de değiştirmenizde fayda var, çünkü bu koruma zamanla işlevini kaybetmektedir eğer eskiyse, sıfır koruma sunma olanağı vardır.
Dalgalanma koruyucusunun yüksek voltajlı dalgalanmalara (yıldırım gibi) karşı koruma sağlamayacağını, fakat sizi daha küçük dalgalanmalardan koruyabileceğini ve bilgisayarınızın ömrünü uzatabileceğini unutmayın. Harcayacağınız bir kaç liranız varsa, ani bir elektrik kesintisi sırasında PC'nizin kapanmasını ve veri kaybını önleyen bir pil yedeği içeren kesintisiz bir güç kaynağı (UPS) almak sizin için daha güvenli olabilir.
Son olarak, dizüstü bilgisayarlar taşınabilir olduklarından dolayı biraz daha fazla dikkat gerektirir. Bir masaüstünün güç kablosu yıllarca sabit bir şekilde durabilirken, dizüstü kablonuz her yere girer ve bükülmeye, duvardan sert yanlara ve diğer yanlış kullanımlara maruz kalırlar. Bu sadece kabloyu güvenilmez hale getirebilir, yangın tehlikesi yaratabilir, bu nedenle şarj cihazını daima kablodan değil fişten duvardan çekin ve çok sıkı bir şekilde sarmayın.
5- Gereksiz Bakımların Yapılması
Windows XP günlerinde, donanım sınırlı olduğunda ve bilgisayarlar yavaşken, bilgisayar bakımı bir fark yaratmış olabilir. Ancak bu günlerde kullanılmayan ve geçici dosyaları silmeniz, size fark edilebilir bir hız artışı sağlamayacaktır. Birçok "PC Temizleme" yardımcı programı, sizi ürün satın almanız için zorlayacaktır, ancak illa temizleme programı kullanmak istiyorum derseniz CCleaner kullanabilirsiniz.
Ayrıca, bazı "bakım" türleri aslında zararlı olabilir. Kayıt defteri temizleyicileri hemen hemen hiç fayda sağlamazlar, ancak ihtiyacınız olan bir kayıt defteri girdisini silerse, aslında büyük sorunlara neden olabilirler. Benzer şekilde, Windows 10'u "casusluk" dan durdurma iddiasında bulunan bu yeni "gizlilik" uygulamaları, nedenini bilmeden bazı özelliklerinizi silebilir. İnternet üzerinde buna benzer nedenlerden dolayı kafası karışmış insanlarla dolu, sadece bu araçlardan birinin hatası olduğunu bulmak için Google'da arama yapmaktalar. Windows 10'un ayarlarını birazcık kurcalarsanız söz konusu ayarları bulabilir ve gerekli temizliğinizi yapabilirsiniz.
Sabit sürücünüzü temizlemek istiyorsanız, Windows'ta Disk Temizleme yardımcı programını kullanın ve kullanmadığınız tüm filmleri, müzikleri ve diğer dosyaları silin. Bilgisayarınız dayanılmaz bir şekilde yavaş çalışıyorsa, başlangıç programlarını kaldırmayı veya bilgisayarınızı sıfırlamayı deneyin. Bu işe yaramıyorsa donanımınızı yükseltmeniz gerekebilir.
6- Korunmayan Web'de Gezinme (Abidik kubidik siteler)
Herkes sizin gibi bilgisayar kullanırken sağduyulu olmayabilir. Meşru siteler bile kötü amaçlı yazılımlara bulaşabilir, bu sorunları size iletebilir ve dikkatli bir şekilde taramanız sizi kurtaramaz. Bilgisayarınızda antivirüs programları kullanmanız gerekebilir.
Neyse ki, Microsoft'un Windows Defender özelliği, birkaç yıllık öncesine kadar derecelendirme notu olarak kötü almasından sonra şuan için oldukça iyi durumda. Sadece bırakın ve işini yapsın. Bununla birlikte, ekstra koruma istiyorsanız, Malwarebytes Anti-Malware koruması ile biraz daha agresiftir ve Chrome ve Windows Defender'ın kaçırdığı pek çok şeyi yakaladığını duymuşsunuzdur. Ücretsiz bir sürümdür, yalnızca arada sırada bir tarama yaparsanız iyi olur, ancak ücretli sürüm, ekranınıza gelmeden önce potansiyel olarak zararlı siteleri engeller ve sizi koruma altına alır. Windows Defender gibi geleneksel bir antivirüs ile birlikte kullanıldığında, koruma konusunda oldukça iyi bir durumda olacaksınız.
Bunun üzerine, diğer temel güvenlik uygulamaları hala geçerlidir; yazılımınızı güncel tutun (hem Windows hem de kullandığınız programlar), iyi bir şifre yöneticisi kullanın ve kimlik avı dolandırıcılığını nasıl tespit edeceğinizi öğrenin. Bu önemsiz gibi görünebilir, ancak kötü amaçlı bir yazılım veya fidye yazılımı size zarar verebilir, dikkat etmenizde fayda var.
:: Okuduğunuz için teşekkür ederim. Bir beğeninizi alırım..

Son düzenleme: