Bilgisayarımıza Asp Ve Php Server Kurm

myefsane

Dekan
Reaksiyon puanı
49
ilgisayarımıza Asp ve Php server kurmayı istiyorum bunu nasıl yapabilirim. Teşekkürler....

mila12

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
255
EasyPhp ile localhost olarak php'leri çalıştırabilirsin

RadoN

Dekan
Reaksiyon puanı
3
localhost diyosan ;
php için mila12'ninde dediği gibi easyphp programını kullanabilirsin.. içinde apache, mysql vs.. var

asp için IIS kurman gerekiyo.. bunuda XP Pro Sp2 de ve kurabilirsin.. kurulumu
için XP CDsini tak ve denetim masası>program ekle/kaldır>Windows bileşenleri ekle/kaldır>IIS seçeneğini işaretle ve ileri de.. kurlum tamamlanınca IIS tamamlanır...
Not: işletim sistemin linux ise ISS'ı doğal olarak çalıştıramazsın.. çinkü asp ve IIS windows tabanlıdır.. sayygılar

ikxan

Doçent
Reaksiyon puanı
1
ASP için IIS, Windows Cd'sinde var; PHP için apache server. Eğer apache server istemezen tek yerde çalışsın IIS'in üstüne PHP kodlarının çalışması için Microsoft FastCGI Extension for IIS kurabilirsin.

frei

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Eğer her iki serverı da kurarsan hangisiyle çalışmak istiyorsan diğer server hizmetini kapatman gerekir. PHP ile çalışırken IIS'i kapatmak için Bilgisayarım > Yönet > Hizmetler ve Uygılamalar > IIS > Web Siteleri > Varsayılan Web Sitesini seçip durdur veya pause düğmesine basman gerekir. Aynı şekilde PHP hizmetini kapatmak için örneğin EasyPHP'de sistem tepsisindeki ikona sağ tıklayıp servisi durdurmalısın. Zira aynı anda iki web sunucusu çalıştıramıyoruz.

myefsane

Dekan
Reaksiyon puanı
49
Teşekkürler arkadaşlar .....

harunca

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Kesin Çözüm. Sanırım Bu mesajım ile IIS 6 da aynı anda PHP ve ASP yi port değiştirmeden nasıl çalıştırabileceklerini arayanlar aradıkları cevabı bulmuş olacaklar.

Anlamadığım neden Apache Kuruyorsunuz ? veya diger 3.parti ve miadını doldurmuş yazılımları ? (Bazıları halen daha phptriad kurun diyorlar . nutkum tutuluyor :S dedem kullanıyordu yaw ?)
Hakkınızı yemeyeyim. halen daha windows 98 ve PWS kullanıyorsanız bişey diyemem :S )))

Kısacası Apache vb bir sürü ek yazılım kurmak gereksiz. sadece PHP kurularak ve iis den biri iki ayar yaparak sorun çözülebilir. Olay tamamen IIS ISAPI UYGULAMLARI ile alakalıdır. Bilgilerimizi tazelemediğimiz için 8 - 10 yıl önceden ( Taa pws Den kalan önyargılar ile ) ikisi aynı anda çalışmaz veya port belirtmek gerekli diyoruz. ISAPI hakkında biraz araştırma yapmanızı öneririm.

http://www.harunca.com/gerekli/php.rar
bunu indirin.

C sürücüsünde PHP adında bir klasör oluşturun. rar dosyasının içindekileri bu klasöre kopyalayın.

BUNLARI YAP Klasörü içinde nasıl yapacağınız yazılı. iki dosya kopyalıyorsunuz. iss den iki ayar. php de asp de aynı anda port falan girmeden çalışıyor.

IIS7 de bu sorunların hiçbiri yok tabi Win7 ye geçme zamanı geldi aslında.

(Paylaşımlarım kendi sunucumda oldugu için bazı kendini bilmezler paylaştığım site dışında dosyanın linkini başka forumlarda veriyorlar. ben isterim ki mesajı hangi siteye yazmışsam o sitenin linki verilsin. bazen dosya adını veya yerini değiştirebiliyorum. link çalışmazsa harunkaradag@harunca.com a mail atın. linki veririm.)

Ayrıca klasör içindeki açıklamaya eklemeyi unutmuşum. iis de malum varsayılan dosyalar default.asp index.html falan. index.php de olsun isterseniz iis ye girdikten sonra varsayılan sitelere sağ tıklayıp özelliklere girin , belgeler sekmesine tıklayın ve oradan ekleyin.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
@harunca, "Apache gibi miadını doldurmuş yazılımları niye kullanıyorsunuz" demişsin ama kardeşim IIS6 gibi miadını yıllar önce dolduran başka bir şey önermişsin.

İkincisi, Apache miadını doldurmaz, çünkü sürekli güncelleştiriliyor, dünyanın en çok kullanılan Web sunucusuna miadını doldurdu demek biraz fazla insafsızlık değil mi? :)

Konu epey eski, 2 yıllık bir konu, ama soru güncelliğini yitirmediği için yazıyorum, ayarla kurulumla filan uğraşamam direkt tıkla çalıştır sunucu istiyorum diyenler, sürekli geliştirilen güncel Xampp Lite indirebilirler; sadece 17MB dosya indirerek PHP, ASP, CGI/Perl çalıştıracak bir sunucu, aynı zamanda MySQL, FTP ve mail sunucusu, phpMyAdmin vb tek seferde hepsine sahip olacaksınız.

Apache için geliştirilen ASP modülü çok kararlı değil hala gelişim aşamasında o yüzden karmaşık ASP programları çalıştıracaksanız onun için şimdilik IIS en iyisidir, ama en az 7 numaralı sürümünü kurun. Tabi IIS kurarsanız, PHP'yi ayrıyeten kurmanız gerekecek, bir sürü ayar yapmanız gerekecek. Bununla birlikte phpMyAdmin gibi bir aracı da sonradan kurmanız lazım ve ayrıca IIS, .htaccess dosyalarını çalıştıramaz. Sonra MySQL'i de indirip kurmanız gerekecek. Perl çalışacaksanız onun için de ekstra bir ISAPI indirip kurmanız gerekiyor. Kısacası nerede tek tıklamayla bunların tümünü birden kurmak, nerede onlarca dosya indirip her birini ayrı ayrı kurup ayrı ayrı ayar yapmaya çalışmak.