Bilgisayarıma su döküldü (Acil yardım edin)

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan eakn
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

eakn

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arkadaşlar merhaba,
dün uyurken nasıl yaptıysam bilgisayarıma su dökülmüş.uyanır uyanmaz ilk işim elektrik kaynaklarını sökmek oldu.ardından bilgisayarı hemen ters çevirip içindeki suyu boşalttım ve bütün parçalarına kadar söktum.birkaç yerinde oksitlenme vardı onları temizledim.Aslında hiç umudum yoktu. 7-8 saat pirinçte beklettikten sonra soğuk hava ile kuruttum taktım ekran gelmedi.Ekran soketiyle oynayınca görüntü geldi.Tabi yatarken geri kapattım bilgisayarı ve sabah açtım yine görüntü yok.Şimdi anakartı söktüm,pirinç içinde yatıyor.Ne yapmalıyım oksitlenme falan göremiyorum.(ilk taktığımda elektirk dahi gelmiyordu. Açılışta da herhangi bip sesi fln gelmiyor.)
Teşekkürler.

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
Yağsız kontak spreyi al parçalarını onunla abartmadan yıka. Yıkadığın parçayı fırınla. Sadece işlemciyi fırınlama ama işlemciyede yağsız kontak spreyi sık. Parçaları yağsız kontak spreyiyle yıkadıktan ve fırınladıktan sonra anakartı boşta çalıştır kapat. Sonra işlemciyi tak kapat. Sonra rami tak kapat. Sonra başka monitör ile VGA girişinden görüntü almaya çalış. Geçmiş olsun

eakn

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
yıkadığım parçaları ayrı ayrı fırınlama gibi bir durumum yok.laptop tümleşik anakart var.Ayrıca ekrana görüntü değil elektrik gelmiyor.Fırınlama dediğin işlem bildiğimiz fırın heralde :) kaç dercede fırınlıycaz

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
yıkadığım parçaları ayrı ayrı fırınlama gibi bir durumum yok.laptop tümleşik anakart var.Ayrıca ekrana görüntü değil elektrik gelmiyor.Fırınlama dediğin işlem bildiğimiz fırın heralde :) kaç dercede fırınlıycaz

120 derecede 2 dakika fırınlasan yeter. Monitör bulup VGA kablosunu anakartın girişine taktığında görüntü alabiliyor musun ?

eakn

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
hayır.mönitörde bulamıyorum şuan çok saçma bir yerdeyim. anakarta ilk su döküldüğü zaman elektrik gelmiyodu.ilk müdaheleyi yapıp kruttuktan sonra elektrik gelmeye başladı halende geliyor.anakart sorunsuz bir şekilde çalışıyor.Sadece ekrana elektrik gelmedi onunda soketiyle oynayınca görüntüyü alıp bilgisayarı topladım.Sabah kalktığımda yine aynı drumumda ekrana elektrik gelmedi.durum bu yani.

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
hayır.mönitörde bulamıyorum şuan çok saçma bir yerdeyim. anakarta ilk su döküldüğü zaman elektrik gelmiyodu.ilk müdaheleyi yapıp kruttuktan sonra elektrik gelmeye başladı halende geliyor.anakart sorunsuz bir şekilde çalışıyor.Sadece ekrana elektrik gelmedi onunda soketiyle oynayınca görüntüyü alıp bilgisayarı topladım.Sabah kalktığımda yine aynı drumumda ekrana elektrik gelmedi.durum bu yani.

Ekran bölümüne su döküldü mü ?

eakn

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
yok ekran bölümüne dökülmemiş klavyenin altından sızmış su.işin garip tarafı dün gece 2-3 saat kullandım.hiç bir sıkıntı çıkmadı

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
yok ekran bölümüne dökülmemiş klavyenin altından sızmış su.işin garip tarafı dün gece 2-3 saat kullandım.hiç bir sıkıntı çıkmadı

Laptop marka model verir misiniz ? Ekran bağlantılarını iyice incelemem lazım

AkçakocaLı

Profesör
Reaksiyon puanı
95
Benimde Lenovo G510 ' a çay döküldü. Şu an laptop evde boşta ölü bir şekilde yatıyor !!! Anakartı değişecek muhtemelen.Hediye olduğu için boşa para harcamakta istemiyorum sonuçta çok iyi özellikli bir laptop değildi !! Yine de kıyamıyor insan. @Seyhoo önerin varsa beklemedeyim ...

eakn

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Anakartta bir problem olduğunu sanmıyorum ne kondansatörlerde nede bus larda sıkıntı közükmüyor.Eğer olsaydı zaten açılmazdı.Seninde için, açıp iyice temizlemen lazım eğer hiç açıp kurutmadıysan muhtemelen oksitlenme yapmıştırki buda kısa devre yaptırır.Açıp bi bak istersen

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
Benimde Lenovo G510 ' a çay döküldü. Şu an laptop evde boşta ölü bir şekilde yatıyor !!! Anakartı değişecek muhtemelen.Hediye olduğu için boşa para harcamakta istemiyorum sonuçta çok iyi özellikli bir laptop değildi !! Yine de kıyamıyor insan. @Seyhoo önerin varsa beklemedeyim ...

Arkadaşın yaptıklarını yap normalde elektronik parçaların suya allerjisi yok yeter ki devre elemanlarında elektrik akımı varken kısa devre yapmasın. Yani fiş takılıyken su vs. dökülmesin.

AkçakocaLı

Profesör
Reaksiyon puanı
95
Arkadaşın yaptıklarını yap normalde elektronik parçaların suya allerjisi yok yeter ki devre elemanlarında elektrik akımı varken kısa devre yapmasın. Yani fiş takılıyken su vs. dökülmesin.
Laptopu söktüğüm de anakart üzerinde oksitlenme , paslanma vs. görmedim. İstersen bi ara söküp fotosunu atayım..

eakn

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
[MENTION=374341]Seyhoo[/MENTION] var mı bir onerin.

bekotechno

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
çıplak gözle görünemeyecek kadar küçük noktalarda oksitlenme oluşur, onları sen çıplak gözle ve ya resimle zoom la göremezsin.. ancak mikroskopla tesbit edilir hem kurutmak için fırınlanma yapılmaz onun için özel bir temizleyici kimyasal adı bende kalsın... sen onu en yakın uzman bir teknikservise götür kadıköy vapur iskelesi karşısı yazıcı oğlu işhanı..... ben bu işleri bıraktım ancak bu kadar yardımcı olabilirim..

AkçakocaLı

Profesör
Reaksiyon puanı
95
çıplak gözle görünemeyecek kadar küçük noktalarda oksitlenme oluşur, onları sen çıplak gözle ve ya resimle zoom la göremezsin.. ancak mikroskopla tesbit edilir hem kurutmak için fırınlanma yapılmaz onun için özel bir temizleyici kimyasal adı bende kalsın... sen onu en yakın uzman bir teknikservise götür kadıköy vapur iskelesi karşısı yazıcı oğlu işhanı..... ben bu işleri bıraktım ancak bu kadar yardımcı olabilirim..
Öncelikle reklam yapmana gerek yok arkadaşım :mrgreen: Zaten hediye bir laptop için taaa Düzce'den kalkıp İstanbul'a gidemem.Çöpe atarım laptopu daha iyi....

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
[MENTION=441782]eakn[/MENTION],

Ekrandan anakarta bağlanan kablo 3 pin mini connector mu yoksa flex kablo mu ? Modeli araştırdım istediğim bilgiyi edinemedim.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Yağsız kontak spreyi olduğunu zaten yukarda belirttim. Mikroskopla bakmaya gerek yok oksitlenme varsa zaten oksitlenmeyi temizliyor. Fırınlama kurutmak için yapılmaz zaten

AkçakocaLı

Profesör
Reaksiyon puanı
95
@eakn,

Ekrandan anakarta bağlanan kablo 3 pin mini connector mu yoksa flex kablo mu ? Modeli araştırdım istediğim bilgiyi edinemedim.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Yağsız kontak spreyi olduğunu zaten yukarda belirttim. Mikroskopla bakmaya gerek yok oksitlenme varsa zaten oksitlenmeyi temizliyor. Fırınlama kurutmak için yapılmaz zaten
Şöyle söyleyeyim ; Yağsız Kontak Spreyi dediğin malzeme çalıştığım iş nedeniyle her yerde bulabileceğim bir malzeme fakat fırın olayını pek çözemedim.

eakn

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
20150228_133320.jpg
@Seyhoo sanırım 2 pin mini connector
20150228_133320.jpg

eakn

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Sana zahmet o girişleri takacağın yerin fotoğrafını atar mısın ? Modelin aynısının detayları internette yok çünkü

Kardesim 2 3 saat icinde atabilirim.su an kontak sprey ariyorum.

FBK

Doçent
Reaksiyon puanı
7
genel sıvı temasları için şunu söyleyebilirim. en önemli entegreler genelde bga tip oldukları için onların alt bacak bağlantılarını temizlemek tam anlamıyla mümkün değil. @Seyhoo nun dediği gibi anakart iyice fırınlanmalı. kuruduktan sonra tiner le iyice temizlenmeli. tiner kendiliğinden kuruduğunda yağsız kontak spreyle birlikte tekrar yıkanıp fırınlanmalı. bu işlem bir kaç defa tekrar etmeli. ısı derecesi 150 dereceyi geçmemeli. testler anakarttan bağımsız işlemci ve ramlerle yapılmalıdır. ben profesyonel olarak saf su ile banyo yaptırıp oda sıcaklığında kuruttuktan sonra bu durum çözülüyor fakat sıvı temasları ölümcül arızalara yol açabiliyor.

anakart üzerinde oluşan kısa devre sonrası I/O (ite,ene,nuvaton) entegresi bu tür durumlara ilk tepki veren entegredir. çünkü anakart sabit voltajı önce io üzerinden geçer sonra isl entegresine aktalarılır.

sen bu işlemleri yaptıktan sonra anakartın hala çalışmazsa bu konuda yapılabilecek fazla bişey yok. mosfetlerinden yada entegrelerinden birini kesinlikle kaybettin. profesyonel bir yardım almanı öneriri iyi günler dilerim

celalettinaktas

Doçent
Reaksiyon puanı
34
Ucretsiz ariza tespiti yapan firmalar var. Kargola baksinlar en azindan derdini ogrenirsin.