Bilgisayarda MIDI ile bateri çalma

Bu konuyu okuyanlar

karacaerc

Müdavim
Katılım
14 Haziran 2009
Mesajlar
2,506
Reaksiyon puanı
18
Puanları
38
Merhabalar arkadaşlar, bu konuda interneette çok yetersiz kaynağa sahip olan bir konuyu açıklayacağım. Baterislerin evlerinin vazgeçilmezi elektronik davulların bilgisayarda nasıl kullanılacağını detaylı açıklayacağım. Üstelik pahalı bilgisayarlara, ekstra donanımlara gerek olmadan!
Gerekenler:
Çok çekirdekli bir bilgisayar
Ableton Live 8.0.1
Ezdrummer
USB çıkışı olan bir elektronik bateri
Bağlantı kablosu

Yapılması gerekenler:
Bateri modülü üzerinde bulunan muhtemelen kare çıkıştan bilgisayarımızın USB girşine kablo ile bağlıyoruz(15 lira civarında bulunabiliyor) Bu kablo ile USB hızı standardında MIDI verilerimizi programa ileteceğiz.
MIDI verileri nasıldır şeylerdir?

Aslında MIDI çok basit bir bilgidir. Örneğin baterimizde trampete vurduğumuzda bilgisayara şu şekilde bir bilgi gider, pad2 68. Tamam pad2 belli snare padimizin adı, 68 ne ki? O da vuruş şiddetimiz oluyor. Padlerin üzerindeki sensörler ne kadar sert vurduğumuzu güzelce anlayıp, küçük bir kod ile bigisayarımıza yolluyor yani...

Sırada işkence ve kaynak bulamadığım dedim kısım olan yazılım detayları:
Öncelikle Ableton Live programını kuruyoruz. Tabiki plug-in kullanmamıza izin vermiyor demo modunda. Orijinal hale getirdikten sonra laptop ya da masaüstümüzün kendi ses driverlarını kullanmak verimsiz olduğu için ASIO4ALL adlı driverı indiriyoruz. Bugünlerde 2.10 Türkçe sürümü bulunuyor. Tamamdır onu da indirdik, kurulum sırasında çevrimdışı ayarlar sekmesini işaretlemeyi unutmayınız!

Şimdi daldan dala gittiğimiz kurulumda Ezdrummer, addictive drums, superior drummer, BFD2 artık içinizden hangisi geliyorsa onu kuruyoruz bilgisayarımıza. Pek çok örneği var hepsini burda yazamam malesef :) tamamdır bunu da kurduk. Şimdi bir test yapalım;

Live programını açtığımızda sol tarafta alt başlıkları kontrol ettiğimiz bir yer var orda priz şeklinde bir buton var. Plug-in manasına gelen bu tuşa tıkladığımızda ezdrummer yazıyor mu? Yazmayabilir, normal.. Hemen Options-Preferences-File Folder sekmesine gidiyoruz Live programında. Şimdi bu sekme sayesinde birbirine entegre edicez yazılımları, plug-in bölümünde rescan diyoruz ve ezdrummer programının vst'lerini C diskimizde oluşmuş olan vst ler klasörünün içine atıyor otomatik. Eğer atmazsa ezdrummer vst lerini kendi program files'ında bulup yine bu klasörün içine atabilirsiniz

Daha testimiz bitmedi! Ezdrummer'ı açtık, Key istedi yazdık... Baterimize vurduk! Bir şey olmadı... Öteki padlere de vurun belki burduğunuzun MIDI notası tanımsızdır? Baterinin seslerini değiştirdiğiniz menüden MIDI notalarını da değiştiriyoruz. Her padi doğru davula atıyoruz. Bunlar 1-99 arasında değişik yerlerde değişik sıra ile olabilr... Deneyerek bulunuz.. Şimdi siz oynarken çok sinir bozucu bir şey farkettiniz! Davula vuruyorsunuz ama ses yarım saniye sonra geliyor! Bu ne kadar saçma, böyle çalarsanız ne metronom kalır ne bir şey! Şimdi bunu da çözüp her şeyi hazır hale getireceğiz.

Preferences menüsünden çıkmadınız değil mi? Şimdi o menüde Audio sekmesine girip driver type ASIO, Altındakini de ASIO4ALL seçiyoruz. Ancak şuan bateriye vurursanız ses gelmediğini farkedersiniz.. Malesef output yapamıyoruz. İnternet browser'ından tutun da winamp a kadar her şeyi kapatmalıyız. Tamam. Hardware setup yazan yere tıklayın bakalım ne görüyorsunuz? Realtek HD audio output ya da farklı bişiler bişiler sonra output yazan WDM uyumlu aygıt listesinde çarpı işareti var. İşte bu yüzden ses çıkmıyor. Bunu çoğu kişi atlıyor ama altındaki uyarıyı okumak yeterli. Aygıt meşgul! MS Sync kullanıyor! Hemen MIDI Sync sekmesine gidiyoruz. Orda Microsoft Wavetable Sync'i tamamen OFF yapıyoruz. En yukarda Outputlardan biri de o olmalı zaten. Sakın onu da unutmayın onu da e-drum yapın. Belki adı farklıdır da işte baterinizi şeçin. Artık ses geliyor. Ancak ya kalitesiz ya da gecikmeli geliyor olabilir. İnsan sesi 10ms ses farkını duyamaz. Bu sebeple hardware setupta Sample barını azaltıp arttırarak hem en kaliteli hem en hızlı sesi yakalayın. Ben 704 Sample ile kullanıyorum. Değer azalırsa ses çok kötü çıkar. Değer artarsa gecikme yaşarsınız

Bunları da hallettikten sonra benim aldığım değer 5.80ms idi. Oldukça iyi bir değer. Laptop olarak işlemcisi pek de güçlü olmayan Samsung ATIV 9 Lite kullanıyorum, CPU kullanım parametrresi(Programın sağ üst köşesinde) %30u geçmiyor. Oldukça yeterli yani. Eğer i3-i5 olan bir laptop olursa daha da iyi... Neticede sınırsız kaliteli ses arşivi ve gerçekçi dinamikler ile artık elektronik davulumuz, DW Collector serisi bir bateri çalıyormuşçasına güzel sesler verebilir bize. Bu kaynak umarım herkese yararlı olur :) çözmediğiniz durumları sorabilrisiniz ;)
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
elimde roland hd 1 var cubasede veya addictive drums ta kullanamıyorum midi seçimi yapıyorum ama tetiklemiyor ne yapmalıyım.
midi girişi 5pin baterinin ve aynı zamanda yamaha dd65 var elimde onunda in-out girişleri 5pin midi

kablom da bir ucu 5 pin diğer ucu usb
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
benim baterimin usp girişi çok deyişik 5 pin desem deyil üstünde usp yazıyor ama bildiğimiz dikdötgen usp girşinden deyil nedir acaba anlamadım
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
FL Studio üzerinden Addictive Drums'u çalıştırıyorum. Elektro baterimi Addictive Drums'a entegreledim. (Diyelim :) ) eve gidince uğraşacağım.. Peki vurduğum pad'leri piano roll'de nasıl görebilirim?

Yani özetle;

Addictive Drums seslerini, FL Studio üzerinden, elektro bateri çalarak, üzerlerinde oynama yapabilmek için, piano roll'de nasıl kaydedip görebilirim?
 
Üst