Bilgisayarda ani yavaşlama sorunu

tengobey

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
Merhaba,

Sistem özelliklerim;
Intel core i7 6700 3.4 GHZ işlemci
CORSAIR 16 gb (2x8gb) DDR4 RAM
1TB HARDDISK - 240GB SSD
THERMALTAKE WATER 3.0 EXTREME SIVI SOĞUTMA
EVGA GTX970 4GB 256 BIT NVDIDIA GEFORCE EKRAN KARTI
GIGABYTE GA-Z170 GAMING K3 INTEL DDR4 ANAKART
THERMALTAKE CORE V31 80 PLUS 650W PENCERELİ KASA

YAŞADIĞIM SORUN
csgo, apex legends vb. online oyunlarda anlık olarak fps düşmesi (kasmalar yaşamaktayım) ayrıca kullanmış olduğum video edit programlarının render süreleri yaklaşık olarak iki katına çıktı. Benchmark testi yaptığımda hdd ve ram standartın altında performans aldığına dair uyarı verdi. Konuyu açma sebebimse benchmark testlerinin çok güvenilir olmadığına dair bilgiler topladım. HDD ve ramler üzerinde dururken hedefim tekrar yön değiştirdi diyebilirim.

NELER YAPTIM
Pc temizliği, sürücü güncellemeleri, termal macun yenilemeleri, ramlerin yerini değiştirmek vb. Şunu belirteyim, ramlerimin sadece yerlerini değiştirdim, bilgisayar yaklaşık 30 sn. güç aldıktan sonra kendisini kapatıp, tekrar yeniden başlatır hale geldi. Tekrar ramleri eski haline çevirince sorun düzeldi. Ramlerimin bozulduğunu düşünüyordum fakat sistem 16 gb rami gösteriyor bana. Sanırım bozulsaydı 8 gb olarak gösterecekti.

SONUÇ
Teknik anlamda yeterli bilgiye sahip değilim. Yardımlarınızı bekliyorum.

Dipnot: Bilgisayarımın SSD'sinde sadece windows kurulu, geri kalan tüm uygulamalarımı HDD üzerine kuruyorum. Steam oyunları, tasarım programları vb. Güvenmediğim sitelere giriş dahi yapmam. Güvenmediğim uygulamaları bilgisayarıma asla kurmam. Kısacası iyi bir pc kullanıcı sayılırım diyebilirim.

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
Bu tip birdenbire olan aksaklıklara, önce yazılımsal yönden bakmakta fayda var.Windowsu temizleyin,onu kaldırın bunu kurun falan gibi bi çok şeyi denemektense,temiz bi format ,çok daha sağlıklı olabiliyor.

PropHeTe

Profesör
Reaksiyon puanı
2,397
oyun ve uygulamalarınız için SSD yi tercih edin kurulumda en azından Hdd sorunun kaldırır (çok fazla kullandıklarınızı SSD ye kurun)

tengobey

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
Bu tip birdenbire olan aksaklıklara, önce yazılımsal yönden bakmakta fayda var.Windowsu temizleyin,onu kaldırın bunu kurun falan gibi bi çok şeyi denemektense,temiz bi format ,çok daha sağlıklı olabiliyor.
Aklıma gelen tek şey o oluyor benimde. Parça arızalanması en son isteyeceğim şey.

---- Mesajlar birleştirildi ----

oyun ve uygulamalarınız için SSD yi tercih edin kurulumda en azından Hdd sorunun kaldırır (çok fazla kullandıklarınızı SSD ye kurun)
ilk başta SSD üzerindeydi tam tarif ettiğiniz gibi. 256 gb olduğundan dolayı zamanla dolmaya başladı. Sisteminde ferah çalışması için ssd boşluğunun önemli olduğunu düşünüp, hdd üzerine taşıdım her şeyi. Yaklaşık 2 yıldır böyle çalışıyorum ancak son 1 aydır sistem verimsizleşmeye başladı. Sorunun kaynağı başka bir şey diye tahmin ediyorum.

Son düzenleme:

tengobey

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
yeni konu açıp, kirlilik yaratmak istemedim. Ekran kartımın fanları dönmediğinden msi after burner kullanıyordum uzun süredir. Sanırım pc performansını olumsuz etkileyen programı buldum. MSI AFTER BURNER'ı kapatınca herhangi bir sorun yaşamamaya başladım.

Bu programı neden kurmuştum? Yeni teknolojiyi bilmediğimden ekran kartı fanlarım pc açılışında çalıştıktan sonra duruyordu. Oyun esnasında ısınmasına rağmen otomatik devreye girmiyordu. Şimdi sorum şu: Ekran kartımın fanları belli ki bozuk değil. Acaba ayarlarında veya biosda otomatik devreye girmesi kapalı olabilir mi? Tam olarak ne yapmam gerekli bu durumda bilgi sahibi olanınız varsa çok mutlu olurum.

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
Precision diye EVGA nın bi yardımcı yazılımı var. Bu yazılım,overclock ve fan devrine manuel olarak, tüm müdahalelere erişim sağlattırabiliyor.
Birde ayar olarak/fabrikasyon, kart,60 derecelere kadar fanları dönmüyor diye biliyorum. Ama oyunda mutlaka her kart bu sıcaklığı zaten aşar. Yani fanların dönmesi lazım. Program ile sıcaklığa göre fan devrini siz ayarlayın. Bakalım daha erken ,fanların devreye girmesi lazım yani.

Son düzenleme:

tengobey

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
Precision diye EVGA nın bi yardımcı yazılımı var. Bu yazılım,overclock ve fan devrine manuel olarak, tüm müdahalelere erişim sağlattırabiliyor.
Birde ayar olarak/fabrikasyon, kart,60 derecelere kadar fanları dönmüyor diye biliyorum. Ama oyunda mutlaka her kart bu sıcaklığı zaten aşar. Yani fanların dönmesi lazım. Program ile sıcaklığa göre fan devrini siz ayarlayın. Bakalım daha erken ,fanların devreye girmesi lazım yani.

Cevap verdiğiniz için teşekkür ediyorum öncelikle. Takibini yaptım, strese soktum pcyi. Ekran kartı otomatik olarak fanları devreye sokuyor dediğiniz gibi. Ama sanırım stabil bir çalışma sistemi var, yani pc sınırlarına ulaştığında bile aynı hızda dönüyor (fan sesi çıkmamasından dolayı böyle söylüyorum) Bahsettiğiniz tarzda harici bir program kullanmam daha mı sağlıklı olur sizce? Yoksa fabrikasyon çıkışa güvenip böyle devam mı edeyim?

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
Yok ,dönüyorsa hiç müdahale etmeyin.O tip programlar genelde, ya fan devrini olması gerektiğinden azaltıp,ses olayını engellemek veya tam tersi,karta overclock yaparsan ,daha iyi soğutsun diye ,devrini arttırmak için ,kullanılır.

Yani ,fabrikasyon ayarlarında kalması ,şu an size uygun olan durum. :)

Son düzenleme:

tengobey

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
Yok ,dönüyorsa hiç müdahale etmeyin.O tip programlar genelde, ya fan devrini olması gerektiğinden azaltıp,ses olayını engellemek veya tam tersi,karta overclock yaparsan ,daha iyi soğutsun diye ,devrini arttırmak için ,kullanılır.

Yani ,fabrikasyon ayarlarında kalması ,şu an size uygun olan durum. :)

Peki o zaman sorunum kalmamıştır, teşekkür ediyorum tekrar.

tengobey

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
PC'yi formatladım, windows 10 kurdum (orjinal) ssd ve hdd olmak üzere ikisini de tamamen formatladım. Tüm driverlarımı güncelledim, tüm oyun ve programları tekrar kurdum. Sorun hala devam ediyor maalesef. Konuyla ilgili sistemde herhangi bir sorun görünmüyor velakin. Bu sorunu bilgisayarcıya götürmeden halletmem için bir fikri olan var mıdır? Yardımlarınızı bekliyorum.

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
Render süreleri falan uzadıysa,işlemcinizde sıcaklık sorunu ile hız düşürme vs. olabilir. Yani kas gücü kaybı yaşıyorsunuz gibi,sanki.
Bi cinebench r15 testi yapıp,sonucuna bakalım,puan olarak.