Bilgisayarcı adam işsiz kalmaz

Bu konuyu okuyanlar

istanbultelekom

Doçent
Katılım
15 Ekim 2008
Mesajlar
609
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
Bilgisayarcı adam işsiz kalmaz


Ekonomik krizin tüm dünyayı vurduğu şu günlerde ülkemizde de işten çıkarmalar başladı. Bilişim sektörü gibi temel ihtiyaçtan sayılmayan alanlarda çalışanlar, ne kadar uzman olurlarsa olsunlar maalesef bir masraf kalemi olarak görülüyorlar. Krizin hissedilmeye başladığı ilk anlarda kapının önüne konuluveriyorlar. Her biri bir dram, her biri üzücü hayat hikayeleri…
Ancak, bilişim uzmanları nispeten şanslı. Sahip oldukları bilgi birikimini ve yeteneklerini illa da bir şirket için kullanmak zorunda değiller. Hatta serbest çalışmaya, kendi işini yapmaya en müsait alanlardan birisi bilişim. Yeter ki, kendilerini geliştirmiş ve en azından temel seviyede İngilizce biliyor olsunlar.

Peki, diyelim ki başınıza olabilecek en kötü ihtimal geldi ve işinizden çıkarıldınız. Başka bir işe girmek de kriz sebebiyle zor. En azından sürekli bir işe girinceye kadar birşeyler yapmak lazım. Ne yapacaksınız?

Bu sorunun cevabını birkaç seçenekle verelim. Üstüne benzerlerini de siz ekleyin.
Öncelikle kesinlikle ümitsiz olmayın. Türkçemizde bu tür durumlarda ifade edilen ve bugünlerde sık duyduğumuz bir söz var: “Allah bir kapıyı kapatır, diğer kapıyı açar.” Diğer kapılara karşı inancınız ve ümidiniz tam olsun.
Gelelim yapılabilecek işlere…

Yeteneğinizi kiralayın
Özellikle bir yazılımcıysanız, sizin bilgilerinize para ödemeye hazır bir çok insan olduğunu bilin. Örneğin Rent A Coder sitesinde yaptırmak istediği işler için yazılımcı arayan kişiler açık azaltmalar düzenleyerek en uygun fiyat veren yazılımcıları seçiyorlar. İşlem şöyle gerçekleşiyor:

issizcoder.jpg


  1. Alıcılar işi yayınlıyorlar
  2. Yazılımcı fiyat teklifi yapıyor.
  3. Alıcının seçtiği kişi işi yapıyor. Bu sırada haftalık düzenli raporlar gönderiyor.
  4. Yazılımcı işi teslim ediyor.
  5. Alıcı onaylıyor.
  6. Yazılımcı parasını alıyor.
  7. Karşılıklı olarak birbirlerini değerlendiriyorlar.
Sitede bir yazılımcı için ipuçları, iletişim teknikleri, dokümantasyon için şablonlar içeren bir makaleler bölümü de var.
Bu konuda iş yapılabilecek diğer siteler şunlar:

Uzaktan çalışın
Uzaktan çalışma (telecommuting) özellikle Amerika’da çok popüler bir yöntem. Internet bağlantılarının iyi olması sebebiyle uzun yıllardır var ve popülaritesi gittikçe yükseliyor. Artık Türkiye’de de ADSL sayesinde uzaktan çalışmak verimli hale geldi.

issiztelecommuting.jpg


Bu yöntemde genelde iş ilanlarına başvuruyor ve kabul edilirseniz verilen işleri şirketin bir elemanı gibi çalışarak yapıyorsunuz. Çalışmanızı periyodik raporlarla şirkete iletiyorsunuz. Bazı işler yazılı, sesli ya da görüntülü bağlantı gerektirebiliyorlar. Ya da bazı işler için arada sırada şirkete gelmenizi isteyebiliyorlar. Ama genelde evden çıkmadan iş yapabiliyorsunuz. Program yazmaktan teknik doküman hazırlamaya, test yapmaktan destek vermeye kadar bir çok alanda size uygun işler bulabilirsiniz.
Uzaktan çalışma ilanları bulabileceğiniz birkaç adres :

iPhone için uygulama yazın
Aslında bir yazılımcıya sadece iPhone için uygulama yazmayı tavsiye etmek dar bir kapsam sayılabilir. Ancak son dönemde en moda işlerden birisi bu. Ortak bir platform var, eğer yazdığınız uygulamayı kabul ettirebilirseniz hazır bir satış yeri var.
iPhone uygulamaları çok rağbet gördüğü için güzel bir gelir elde edebilirsiniz. Hatta isterseniz ücretsiz bir uygulama yazıp bağışlarla bile geçinebilirsiniz. Nitekim bir Türk yazılımcının iPhone’da olmayan kes/yapıştır özelliğini getiren ücretsiz uygulaması yüksek miktarda bağış almıştı.
iPhone uygulaması yazmak için işe yarayacak kaynaklar:

Ücretli destek verin
Geniş bant Internet’in yaygınlaşmasının en güzel yanlarından biri de uzaktan teknik yardım ve yönetim işlerini kolaylaştırması. Bilişim sektöründe bugün bir çok teknik sorun uzak bağlantılar yöntemiyle kolay ve masrafsız bir şekilde hallediliyor.

issizdestek.jpg


Uzman olduğunuz konularda, yardım ihtiyacı olan insanlara yazılı, sesli ve görüntülü bağlantı metotlarını kullanarak uzaktan ulaşabilir, sorunlarını çözebilir ve karşılığında ücret alabilirsiniz.
Mesela Crossloop.com sitesi bu tür bir teknik yardım topluluğu olarak hizmet veriyor. Uzman olduğunuz alanları ve müsait olduğunuz saatleri belirtiyorsunuz. Müşterileriniz size ulaşıp yardım talep ediyor. Siteden ücretsiz indirilebilen uzaktan yönetim programını kullanarak müşterinizin bilgisayarına müdahale ediyor ve sorununu çözüyorsunuz. Sitede uzmanlar hakkında başarı değerlendirmeleri yapılıyor. Böylece eğer insanları memnun edebiliyorsanız talibiniz de çok oluyor.
Benzer bir site de Experts Exchange. Bu sitede sorunlara verdiğiniz yazılı cevaplar sayesinde gelir elde edebiliyorsunuz. Google’ın benzeri amaçla kurduğu Google Answers sitesi 2 yıl önce kapandı ama sitedeki uzmanlar UClue.com’u açtılar. Yine bu sitede de uzmanlık alanınızdaki soruları cevaplayarak para kazanabilirsiniz. Yahoo’nun Answers sitesi ise gönüllü ve ücretsiz yardım esasına dayalı bir site. İsterseniz bu sitede cevaplar yazarak kazandığınız puanları reklamınız olarak kullanabilirsiniz.

Henüz benzer bir Türkçe site yok. Ama işte size iş fikri. İnsanlara para kazandırabileceğiniz böyle bir siteyi siz açın o zaman.
icon_wink.gif


Test Yapın
Geliştirilen yazılımlar ve web siteleri için üreticilerin bir test ekibi kurmaları her zaman mümkün olmuyor. UTest.com bu konuda yardımcı olmak üzere kurulmuş bir şirket. Siteye üye olan müşteriler, 150 ülkeden kayıtlı binlerce test uzmanına ürünlerini test ettirebiliyorlar.
Bir test uzmanı olarak UTest.com’a kayıt olabilir, bekleyen ürünleri test edip hata raporları girerek değerlendirme sonucuna göre ücret alabilirsiniz. Performansınıza ve ayırdığınız vakte bağlı olarak yüksek miktarda gelir elde etme şansınız var.
Site test uzmanlarına Mastercard uyumlu bir ödeme kartı gönderiyor ve kazandığınız parayı kart hesabınıza yatırıyor.

Yazı yazın
Eğer yazabilme yeteneğiniz varsa, nispeten daha az gelir getirecek ama zaman zaman “kısa günün kârı” sayılabilecek işler yapabilirsiniz. Türkiye’de ilk defa olarak Pilli sitelerinde başlayan bir uygulama ile makaleler yazıp okunma sayısına göre para kazanıyorsunuz. Bu yöntem hem sitelerdeki kaliteli içerik miktarını arttırıyor, hem de üyelerine ek bir gelir imkanı sağlıyor.
Pilli sitelerinde yazı yazarak nasıl para kazanabileceğinizi şuradan öğrenebilirsiniz. Hatta gelirinizi arttırmanızı sağlayacak ipuçlarını da bulabilirsiniz.
Ücretli makaleler yazabileceğiniz Türkçe içerik sitelerini arıyorsanız şuraya, İngilizce içerik sitelerini arıyorsanız şuraya tıklayabilirsiniz.

Reklamdan para kazanın
Bir web siteniz varsa ya da web sitesi hazırlayabiliyorsanız, reklamlardan para kazanmayı da deneyebilirsiniz. Son zamanlarda sitelerine aldıkları reklamlardan yüksek meblağlar kazanan insanları görmek mümkün. Gerçekten yüksek rakamlar var. Tabii gelir miktarı sitenizin ilgi çekmesi ile doğru orantılı. Özellikle de arama motorlarında arandığında ilk sıralarda gözükmesi popülerliği ve dolayısıyla da reklam gelirlerini arttıracak bir etken. Sırf bu amaçla SEO denilen bir alan oluştu bile.

issizseo.jpg


Peki siz nas
ıl reklamdan gelir elde edeceksiniz?
Google’ın Adsense programı şu sıralar en popüler ve en çok kazandıran reklam ortaklığı. Sitenize alacağınız reklamlara tıklandıkça hesabınızdaki para artıyor. Yalnız Google’ın kurallarının çok katı olduğunu belirtmekte fayda var. Bu işe girişmeden önce şu yazıyı okumanız tavsiye olunur.
Ayrıca sitenize alabileceğiniz diğer reklam kaynakları:

Kendi reklamlarınızı verin
Kriz zamanları girişimciler için fırsatlara dönüşebilir. Uzmanlık alanınızla ilgili hizmet reklamlarını Internet sitelerinde yayınlayarak kendinizi pazarlayabilirsiniz. Yazdığınız programı, yaptığınız web sitelerini, yazdığınız kitapları vb. her ne konuda bir şeyler ürettiyseniz, yüksek maliyetlere gerek kalmadan insanlara duyurabilirsiniz.
Internet reklamları için kullanabileceğiniz birkaç adres :

Kendi işinizi kurun
issizpatron.jpg


ve işte en son, ama hayatınızı en radikal biçimde değiştirebilecek önerimiz. Kendi işinizin patronu olun. Ekonomik kriz zamanları Türkiye’de hem en çok işyerinin kapandığı, hem de en fazla iş girişiminin yapıldığı dönemler. Zaten belki çalıştığınız yerde kafanızda çok güzel iş fikirleri vardı ama cesaretiniz yoktu. İşte şimdi bir işiniz de yok, kaybedeceğiniz ne var ki?
Önce benzerlerini sizin de bulabileceğiniz başarı hikayelerini okuyun. Sonra kendi işinizi yapmak için gereken bilgileri ve alabileceğiniz destekleri okuyun ve izleyin. Daha sonra da kolları sıvayın ve işe girişin.

Mesela linkibol.com’u kuran Volkan Özçelik’in yol hikayesi size bu konuda yardımcı olabilir. Yazıları tarih sırasına göre takip ederek geldiği noktayı ve yaşadıklarını görebilirsiniz.
Evet, gördüğünüz gibi “bilgisayarcı adam” (tabiri her iki cinsiyete uygun olarak kullanıyorum, siz kendinize uyarlayın) işsiz kalmaz. Eğer işsizliğiniz için oturup kendinize kahrediyorsanız, tahminen iş beğenmiyor ya da üşengeçlik yapıyorsunuzdur.
Yazıyı konuya uyacak bir fıkrayla bitirelim. Dursun Temel’le karşılaştığında;
- “Duydun mu?” demiş, “Cemal açlıktan hasta olmuş. Durumu hiç iyi değil.”
- “Olur mu öyle şey?” diye kızmış Temel. “Karadenizli açlıktan hasta olmaz. Neden kimseden yardım istememiş?”
- Utanmış.

- Bak gördün mü? Açlıktan değil utancından hasta olmuş.
Krizlerin ve işsizliklerin hiç yaşanmamasını ama başımıza geldiğinde bunun hayatımızın sonu olmamasını diliyoruz.


Kaynak
 

NikeSteeL

Dekan
Katılım
13 Mart 2009
Mesajlar
8,420
Reaksiyon puanı
131
Puanları
63
Bu Dediklerin Yazılımcılar için
Donanımcılar ne Halt Yesin Peki ?
 

yusufsan21

Dekan
Katılım
27 Eylül 2008
Mesajlar
6,978
Reaksiyon puanı
35
Puanları
48
Donanımcılar da servisçide 200 lira+akbil ile çalışsın. :)
 

Harzemsah

Öğrenci
Katılım
28 Haziran 2009
Mesajlar
65
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
"Allah bir kapıyı kapatır, diğer kapıyı açar". haber tam polyannacılar için olmuş :D
 

Rom.

Rektör
Emektar
Katılım
11 Aralık 2008
Mesajlar
15,332
Reaksiyon puanı
177
Puanları
63
Bu gibi iş fırsatlarını inşaallah ileride başaracağız :)
Makale için teşekkürler.
 

ozi_54

Öğrenci
Katılım
13 Ağustos 2009
Mesajlar
25
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
hep yazılımcı donanımcı puff oldu gıtııı
 

Karsak

Asistan
Katılım
1 Mart 2009
Mesajlar
185
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
Ben bu yazıyı yazan kişiyi(Bilal Akçay) yakından tanıyorum gerçekten onunla çay içmek keyiftir hele çar içerken edilen muhabbet vazgeçilmezzz bu adamı takip edin çok şey kazanırsınız
 

systemengineer

Asistan
Katılım
11 Ağustos 2009
Mesajlar
133
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Donanımda yazılımda derler ya Bmw nin ölüsü bile yeter :D bilgisayarında ölüsü bile cebinizi doldurur..bilgisayarcı dediğiniz zaman :D adamlar size şaşkın şaşkın bakıo.sen misin len :D nası yapıonuz şöle şeyler :D bide bana yapsana :D
 

enrooy

Profesör
Katılım
19 Mart 2009
Mesajlar
2,143
Reaksiyon puanı
14
Puanları
38
abi donanımcı işsiz kalmaz ;paylaştığınız bilgiler için teşekkürler
 

Karsak

Asistan
Katılım
1 Mart 2009
Mesajlar
185
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
Bende bilgisayar müh okuyorum olum bitti o iş artık işşiz çoğu bu yazıyı yollamak lazım şuanda bilgisyarsız yapılan bşrley var mı. taş ocakalarında teksktilde marangozda artık yeni makinaların hepsi bilgisayarlı daha söyliyim mi eğer aç kalacaksamda bilgisayarcı olarak aç kalayım :D
 

systemengineer

Asistan
Katılım
11 Ağustos 2009
Mesajlar
133
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
çakallık yapıp aç kaldı demesinler .. bilgisayarcı olarak aç kaldı desinler ;)
 

istanbultelekom

Doçent
Katılım
15 Ekim 2008
Mesajlar
609
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
Bende bilgisayar müh okuyorum olum bitti o iş artık işşiz çoğu bu yazıyı yollamak lazım şuanda bilgisyarsız yapılan bşrley var mı. taş ocakalarında teksktilde marangozda artık yeni makinaların hepsi bilgisayarlı daha söyliyim mi eğer aç kalacaksamda bilgisayarcı olarak aç kalayım :D


toprağam harikasın çok iyi dedin =)
 

Exploit Coder

Profesör
Katılım
15 Nisan 2009
Mesajlar
1,534
Reaksiyon puanı
26
Puanları
0
Doğru bilgisayarcı işsiz kalmaz haklısınız. Ama bizim halkımız bu konuda çok bilinçsiz.

Hikayemi anlatayım size.

Benim okulda bölüm seçmem gerekiyordu. Bilgisayar ( Bilişim Teknolojileri) bölümünü seçmek istedim. Okulum Anadolu Meslek Lisesi yani ben anadolu kısmında okuyordum 2 sınıf vardı anadolu olarak. Bilgisayar da bilgisayar dedim, arkadaşlarımda öyle.

Bizim müdür yardımcısı E.Ş. Bilgisayar bölümüne gitmek isteyen bütün öğrencilerin velilerini arayıp bilgisayar bölümünde iş olanağı yok vs vs. deyip öğrencileri Bilgisayarlı Muhasebe bölümüne yazdırttı. Bazıları aile zoruyla geçti bölüme bazıları fikir değiştirdi. Sonrada 15 öğrenci kaldık Bilişim bölümünü isteyen. Ve talep azlığını bahane ederek Anadolu kısmında Bilişim Teknolojileri bölümünü AÇMAMAYI başardılar, düz bölümde ise 1 sınıf açıldı .

Babamı 3 kere yolladım düz sınıfa geçip bilgisayar bölümü okumak için. 3. gelişinde oğlum dedi muhasebe okusan olmazmı dedi. Onuda kandırmaya çalışmışlar. İş yok vs vs. Olmaz dedim 4. sefer yolladım zorla geçtim. çok memnunum.

Benimlede konuştu müdür bey. Bilgisayar bölümünde iş yok neden bu kadar çok istiyorsun falan o şekilde konuştuk. Bir şey söyledi nefret ettim o adamdan. Sokakta yürüyen 10 kişiden 9 u bilgisayar kullanmasını biliyor sen ne yapıcan dedi. Bilgisayar kullanmasını bilmekle bilgisayarcı olmak veya bilgisayar mühendisi olmak aynı şeyler değil dedim.

vs vs


benim hikayemde bu zorla geçtim bölüme gayette memnunum.




Bir yazılımcı bir internet sitesi kurup üzerinden sipariş alarak bir ticari program yapıp satsa bile para kazanır.

Donanımcıda bir web site kurup bilgisayar toplama üzerine siparişler alıp evinde bilgisayar toplasa yine para kazanır.

Yolda yürürken terzi nin camında " Bilgisayar Formatlanır 20 TL" Görünce Biraz şaşırdım fakat bu da bana iş olanaklarınının sınırsız olduğunu teyid ettirdi :)
 

punisher_65

Profesör
Katılım
19 Temmuz 2008
Mesajlar
1,141
Reaksiyon puanı
10
Puanları
38
bende bilgisayar mühendisliği kazandım. bu sene kısmetse gideceğiz. umarım işsiz kalmayız :D
 

ogame22

Öğrenci
Katılım
13 Aralık 2008
Mesajlar
28
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Bende bilgisayar mühendisliği okuyom inşlh bunlar başımıza gelmez gzl bi şirkette çalışırız:D
 
Üst