Bilgisayara 15 webcam bağlama

rewi.zaman

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
tüm sdn foruma selamlar. bilgisayara 15 webcam bağlayabilirmiyiz yada en fazla kaçtane bağlayabiliriz? (bilgisayar mac mini i5 düşünüyoruz). bu kameraların tümü bir yazılımla çalışıyor olacak hatta gerektiğinde foto çekiyor olacaklar. şimdiden teşekkürler...

--- Mesaj Güncellendi ---

fikri olan yok mu?

ReDo

Rektör
Reaksiyon puanı
91
Fikri olan olsa yazardı kardeş,şuan sabah forum durgun.
Akşama kadar gelir fikirler.

Rejii

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Banada Sağlam bi Program Lazım Web cam ile Video kaydı yapıcak Odada bütün gün açık kalıcak yardımcı olabilcek varmı ?

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Her şey yazılımda biter. Teoride bilgisayara webcam bağlama sınırı yoktur, 100 tane istesen yine bağlarsın.. Önemli olan bunları manipüle edebilecek yazılımı yapmandır.

rewi.zaman

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Her şey yazılımda biter. Teoride bilgisayara webcam bağlama sınırı yoktur, 100 tane istesen yine bağlarsın.. Önemli olan bunları manipüle edebilecek yazılımı yapmandır.
süper, dün bir teknosa çalışanına sordum anakartı kaldırmaz dedi, böyle bir sorun oluşmazmı? hani kaldırma kaldıramama meselesi...macmini i5 düşünüyoruz hani konfigrasyonu belli, bu makina kaldırırmı?

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
dvr sistemi kur. pci dvr kartlarından alıp istediğin gibi kullanırsın. ayrıca 15 tane webcami bağlasan bile o kasmaktan bir şey yapamazsın.

daha performanslı bir pc toplayıp(minimum i5) içine dvr kartı almanı öneriyorum.

dvr kartı olarak şöyle bir şey işini görecektir

v0ld3m0rt1s

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Saçmalamış teknosa çalışanı :) Öyle bir terimi ondan duyuyorum. Söylemek istediği muhtemelen USB Kontrolcüsünün desteklemeyeceğiydi :) ama USB kontrolcüsü bildiğim kadarıyla o sayıdan fazlasını destekliyor ama sana çok miktarda USB çıkışı lazım. Şimdi tek portda çok fazla HUB kullanamazsın çünkü her USB 5 watt elektrik veriyor. Malum webcam prize bağlanmıyor ve çok sayıda webcam'de tek USB üzerinden problem yaşanabilir.:) En iyisi 2-3 tane USB PCI kart alıp oluşabilecek herhangi bir güç sorununu çözmek en iyisi olur.

USB 3.0 da durum nedir bilmiyorum bi aralar güç desteği 100 watt'a kadar çıkacak diye birşey vardı ama ne oldu bilmiyorum :)

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Elektrik dışarıdan beselenebilir. Örneğin 10 'lu bir USB çoklayıcıyı harici bir elektrik adaptörü ile destekleyebilirsiniz.

rewi.zaman

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
dvr sistemi kur. pci dvr kartlarından alıp istediğin gibi kullanırsın. ayrıca 15 tane webcami bağlasan bile o kasmaktan bir şey yapamazsın.

daha performanslı bir pc toplayıp(minimum i5) içine dvr kartı almanı öneriyorum.

dvr kartı olarak şöyle bir şey işini görecektir
ben bu kartı biraz araştırdım şimdi, 32 kameraya kadar takabiliyoruz galiba, peki geliştirilen bir yazılımla bu kameralardaki bilgi okunabilirmi? sorumu daha açık sormak istiyorum: ben karekod okumak istiyorum ve bunu okuyacağım bazı yerlerde kamera sayısı 15 olabilir..ilk mac mini dememin nedeni sistemin daha sorunsuz çalışabileceğini düşündüm, tabiki çok kaçık olmayan bir pc toplayabiliriz..

çok soru sordum biliyorum ama çevremde bu işleri bilebilecek biri yok,ve giresundayım, istanbula 3 ayım var.yoksa bir kapıyı çalar tüm sorularımı sorardım . affoluna ...

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
Bu iş için en güzel çözüm ip camera. Ben şu an kullanıyorum. Kamera modeli olarak ta Foscam tercih edebilirsiniz (150-200TL arasında) . Her yöne hareket edebiliyor. Hareketi takip edebiliyor (Yazılım sayesinde) . Yazılımı için de ispy diye bir yazılım kullanıyorum o da ücretsiz. Sınırsız kamera ekleyebilirsiniz. Network üzerinde olması avantaj.
Diğer yöntemlerde bilgisayarınıza kadar direkt kamera kablosu çekmeniz gerekecek.

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
ben bu kartı biraz araştırdım şimdi, 32 kameraya kadar takabiliyoruz galiba, peki geliştirilen bir yazılımla bu kameralardaki bilgi okunabilirmi? sorumu daha açık sormak istiyorum: ben karekod okumak istiyorum ve bunu okuyacağım bazı yerlerde kamera sayısı 15 olabilir..ilk mac mini dememin nedeni sistemin daha sorunsuz çalışabileceğini düşündüm, tabiki çok kaçık olmayan bir pc toplayabiliriz..

çok soru sordum biliyorum ama çevremde bu işleri bilebilecek biri yok,ve giresundayım, istanbula 3 ayım var.yoksa bir kapıyı çalar tüm sorularımı sorardım . affoluna ...

karekod okumak için böyle bir sisteme gerek yok. android cep telefonları ile okutup wi-fi lan üzerinden ana makineye aktarabilirsin.

rewi.zaman

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
karekod okumak için böyle bir sisteme gerek yok. android cep telefonları ile okutup wi-fi lan üzerinden ana makineye aktarabilirsin.
ama bir sürü cep telefonu kullanamam ki..bu bir proje, ticari bir şeyler yapmaya çalışıyoruz arkadaşımla.daha profesyonel birşeyler olmalı,ama bugün forumdan öğrendiklerimle kafamda bazı şeyler daha netleşti,elektriğini dışardan alan bir usb çoklayıcı yada dvr kartla webcamları bir yere bağladıktan iş o webcamlardaki görüntüyü okuyacak,karekodu okuyacak bir yazılıımda bitiyor, YANILIYORSAM YADA HAYALPERESTLİK YAPTIĞIM BİR KISMI VARSA UYARIN LÜTFEN...

emre24

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Güvenlik kamerasımı yapıcaksın 15 tane webcam'ı?

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
ama bir sürü cep telefonu kullanamam ki..bu bir proje, ticari bir şeyler yapmaya çalışıyoruz arkadaşımla.daha profesyonel birşeyler olmalı,ama bugün forumdan öğrendiklerimle kafamda bazı şeyler daha netleşti,elektriğini dışardan alan bir usb çoklayıcı yada dvr kartla webcamları bir yere bağladıktan iş o webcamlardaki görüntüyü okuyacak,karekodu okuyacak bir yazılıımda bitiyor, YANILIYORSAM YADA HAYALPERESTLİK YAPTIĞIM BİR KISMI VARSA UYARIN LÜTFEN...

karekod için kamera kullanmak pire avlamak için ormanı yakmak gibi bir şey. 15 farklı kamerayı takip edebilmek için zaten en az 1000,1200 liralık bilgisayar gerekicek. ayrıca bu bilgisayara iyi bir soğutucu gerekicek, ayrıca sağlam bir harddisk lazım çünkü 15 kameranın oluşturacağı hareket standard harddiskler için biraz fazla. ayrıca 15 tane kameranın harcıyacağı enerjide sisteme yansıyacak. tam güçte çalışacak bilgisayarda ciddi elektrik tüketimi sağlayacaktır.

15 tane android telefonla çözersen bu işi cihazları kablosuz kullanabiliceksin. ayrıca işlem web serverler üzerinden anında kontrol edilebilir olacaktır. http protokolünü kullanman halinde yazılımı oldukça basit olacaktır. sunucu konusunda çok esnek olabilirsin. istersen o mekana çok basit bir pc kurabilirsin istersen yıllık hosting kiralayıp 20 lira gibi bir paraya sunucunu kurabilirsin. bunun yanında enerji tüketimi diğerinin 10 katından bile daha düşük olacaktır.

maliyet açısından 15 telefon daha pahalıya geliyor gibi görünsede uzun vadede enerji tüketiminden dolayı daha avantajlı hale gelecektir.

v0ld3m0rt1s

Asistan
Reaksiyon puanı
3
karekod için kamera kullanmak pire avlamak için ormanı yakmak gibi bir şey. 15 farklı kamerayı takip edebilmek için zaten en az 1000,1200 liralık bilgisayar gerekicek. ayrıca bu bilgisayara iyi bir soğutucu gerekicek, ayrıca sağlam bir harddisk lazım çünkü 15 kameranın oluşturacağı hareket standard harddiskler için biraz fazla. ayrıca 15 tane kameranın harcıyacağı enerjide sisteme yansıyacak. tam güçte çalışacak bilgisayarda ciddi elektrik tüketimi sağlayacaktır.

15 tane android telefonla çözersen bu işi cihazları kablosuz kullanabiliceksin. ayrıca işlem web serverler üzerinden anında kontrol edilebilir olacaktır. http protokolünü kullanman halinde yazılımı oldukça basit olacaktır. sunucu konusunda çok esnek olabilirsin. istersen o mekana çok basit bir pc kurabilirsin istersen yıllık hosting kiralayıp 20 lira gibi bir paraya sunucunu kurabilirsin. bunun yanında enerji tüketimi diğerinin 10 katından bile daha düşük olacaktır.

maliyet açısından 15 telefon daha pahalıya geliyor gibi görünsede uzun vadede enerji tüketiminden dolayı daha avantajlı hale gelecektir.

Soğutucu ne için gerekecek ? Nasıl bir alakadır bu ? Standart HDD'ler için fazla değil sonuçta HD görüntü olmayacak ki gönrüntü kaydıda olmayacağı için yüksek kapasiteye de ihtiyaç yok. 50-100 mb/sn yeterli olur. 500-600 Wattlık PSU fazla bile gelir. Her HUB'a 2 kamera takılsa 20 kamera 50 Watt çekecektir. Ayrıca bilgisayarın çok pahalı olmasına gerek yok. Birde Mac'i bence tercih etme yazılım konusunda Windows kadar yardımcı olamaz. Windows'da çok daha fazla çeşit var ayrıca Kodladtıracak olsan daha ucuz olur Windows için.

15 Tane Android telefon çok pahalıya gelir 3000-4000TL'yi rahat geçer. Web üzerinden kontrole bence ihtiyaç yok. Yalnız şunu unutmamak lazım kameralar bir miktar kaliteli olması gerek. FPS biraz yüksek olmalı ki hızlıca karekodu algılayabilsin. 40-50 TL lik webcamler iş görür diye düşünüyorum. 1200 TL PC + 750 TL kamera masrafı + 100-150TL PCI USB ve HUB ~2100TL gibi bir miktar oluyor. Yazılımı ayrıca kodlattırıp PC'yi biraz daha iyi bileşenlerle alırsan 2500 TL yi bulur...

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
Soğutucu ne için gerekecek ? Nasıl bir alakadır bu ? Standart HDD'ler için fazla değil sonuçta HD görüntü olmayacak ki gönrüntü kaydıda olmayacağı için yüksek kapasiteye de ihtiyaç yok. 50-100 mb/sn yeterli olur. 500-600 Wattlık PSU fazla bile gelir. Her HUB'a 2 kamera takılsa 20 kamera 50 Watt çekecektir. Ayrıca bilgisayarın çok pahalı olmasına gerek yok. Birde Mac'i bence tercih etme yazılım konusunda Windows kadar yardımcı olamaz. Windows'da çok daha fazla çeşit var ayrıca Kodladtıracak olsan daha ucuz olur Windows için.

15 Tane Android telefon çok pahalıya gelir 3000-4000TL'yi rahat geçer. Web üzerinden kontrole bence ihtiyaç yok. Yalnız şunu unutmamak lazım kameralar bir miktar kaliteli olması gerek. FPS biraz yüksek olmalı ki hızlıca karekodu algılayabilsin. 40-50 TL lik webcamler iş görür diye düşünüyorum. 1200 TL PC + 750 TL kamera masrafı + 100-150TL PCI USB ve HUB ~2100TL gibi bir miktar oluyor. Yazılımı ayrıca kodlattırıp PC'yi biraz daha iyi bileşenlerle alırsan 2500 TL yi bulur...

daha önce yaptıysan ve tecrübene güvenerek söylüyorsan tamam kabulümdür ama rakamlar üzerinden tahminde bulunuyorsan bence yanılıyorsun. hd görüntü olmasına gerek yok fakat belli bir kalitede görüntüye ihtiyaç var. 15 tane orta kallitede kameranın oluşturacağı yük büyük boyutlarda olacaktır. öyle dandik bir bilgisayarda da çözülebilecek bir şey değil. hele ki dediğin gibi yüksek fps'lerde işlem yapılacak olursa her karede barkod aranacağı için işlemciyi çok yoracaktır. harddisk konusunda ise haklı olduğumu ispatlayacak tecrübeler yaşadım. hosting işinde standart pc harddiskleri ile iş yapanlardan bu tarz şeyleri duymaya alışığım.

cep telefonu kullanmanın işin programlama kısmındada avantajları var. ilki cihazın sürekli açık kalmasına gerek olmadığı için enerji kazancı ve cihazın yıpranmasının azalması söz konusu. ayrıca sonucu ekrandan görebildiğiniz için kodun düzgün okunup okunamadığını anlayabilirsiniz. qr kodu okumak android'de yazılım açısından çok basit bir işlemdir. bu adreste görüldüğü üzere işin android kısmı çok basit. sunucu kısmı ise ondan daha basittir.

hepsi bir kenara o kadar çaba harcayıp 10 yıl öncesinin sistemini kurmak insanın kendine eziyetinden başka bir şey değil

v0ld3m0rt1s

Asistan
Reaksiyon puanı
3
daha önce yaptıysan ve tecrübene güvenerek söylüyorsan tamam kabulümdür ama rakamlar üzerinden tahminde bulunuyorsan bence yanılıyorsun. hd görüntü olmasına gerek yok fakat belli bir kalitede görüntüye ihtiyaç var. 15 tane orta kallitede kameranın oluşturacağı yük büyük boyutlarda olacaktır. öyle dandik bir bilgisayarda da çözülebilecek bir şey değil. hele ki dediğin gibi yüksek fps'lerde işlem yapılacak olursa her karede barkod aranacağı için işlemciyi çok yoracaktır. harddisk konusunda ise haklı olduğumu ispatlayacak tecrübeler yaşadım. hosting işinde standart pc harddiskleri ile iş yapanlardan bu tarz şeyleri duymaya alışığım.

cep telefonu kullanmanın işin programlama kısmındada avantajları var. ilki cihazın sürekli açık kalmasına gerek olmadığı için enerji kazancı ve cihazın yıpranmasının azalması söz konusu. ayrıca sonucu ekrandan görebildiğiniz için kodun düzgün okunup okunamadığını anlayabilirsiniz. qr kodu okumak android'de yazılım açısından çok basit bir işlemdir. bu adreste görüldüğü üzere işin android kısmı çok basit. sunucu kısmı ise ondan daha basittir.

hepsi bir kenara o kadar çaba harcayıp 10 yıl öncesinin sistemini kurmak insanın kendine eziyetinden başka bir şey değil

Benimde biraz şüphem vardı ve kullanmadığım 2.0 megapixel bir webcam'im vardı ve çıkardım driverını 64 bitlik zor olsada bu iş olacak mı diye merakımdan bulup yaptım :)

QuickMark adlı ücretsiz QR Code, 2D Code ve 1D code okuyucu bir program bulup indirdim. Webcamın yakın mesafeya odaklanması için üzerindeki yerden ayarını yaptım. 2D kodu çok seri bir şekilde hızlıca okudu bende şaşırdım :) Kaliteli bir webcam'e bile ihtiyaç yok ayrıca program birden fazla açılabiliyor ve 1'den fazla aygıta destek veriyor. Ayar panelinde değiştirilebilir bir aygıt yeri var.

Herneyse ben bunu yaptım. Kodu okuduktan sonrada süreli kaydetme seçeneği var. Bir program yardımıyla da kaydedilen yer okutulup artık ekrana ne basıtırılacaksa veya amaç neyse bilmiyorum yapılır.

HDD konusunda ise ben yeterli görüyorum yalnız arkadaşın içine sinecek ise Hybrid Diskler daha iyi olur. İşlemci olarak AMD x6 tercih edilebilir. Dediğiniz gibi yük çok binecekse ki çok zannetmiyorum.

Ben sadece yol gösteriyorum burada böyle böyle yaptım diye. Arkadaşın takdiri artık nasıl yaparsa ona kalmış birşey :)

rewi.zaman

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
v0ld3m0rt1s ve orcnd gerçekten harikasınız, çok teşekkür ediyorum, bir sürü şey öğrendim ama en önemlisi bunları okurken konunun bende daha bir şekillenmesi oldu. şimdi daha bir ümitvarım, teşekkürler, tabi daha başka şeyler de varsa öğrenmek iyi birşey :D, alabilirim şahsen...

ha bide yorum yapan, yardımcı olmaya çalışan herkese teker teker teşekkür ediyorum, sizlerde harikasınız :laugh::clap:

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
Bilgisayarına 15 ve daha fazla Webcam bağlaman mümkün. Ancak olası sorunlar asıl bundan sonra başlıyor.

-Webcamlerin hepsi aktif olduğunda görüntülerin PC'ye aktarımındaki bant genişliği önemli. Anakartlarda genelde 1 yada 2 USB kontrolcüsü bulunur. Biri çipsete dahil olan diğeri ise harici usb yongası ile karşılanan. Yongalar toplamda ne kadar bant genişliğini sunuyor? Daha düşük görüntü kalitesi kullanarak ve FPS'yi düşürerek bunun önüne geçebilirsin. Tabi başka yollarıda mevcut.

-Görüntüleri kaydetmen gerekiyor mu? gerekiyorsa iki seçeneğin var. Görüntüleri işlemciyi yormadan kaydetmek için ham olarak sıkıştırmadan kaydetmelisin. Bunun için hızlı hardisklere ve epey yüksek alana ihtiyacın olacak. Eğer sıkıştırarak kaydetmen gerekiyorsa işlemcin ve ekran kartında önemli.

-Karekod çözümünü anlık yapman gerektiğinden görüntüleri kaydetmen gerekmeyebilir. Kodu anlık çözer geçersin ancak çözücü yazılımın işlemci kullanımı önemli. -Webcamlerin yepsini yönetecek, karekodu çözecek bunları işleyecek yazılım en önemlisi. Eğer ticari bir projede kullanacaksanız 15 tane kamerayı bir şekilde temin edip (satın alın vey internet kadfeden ödünç alın) olayı görün. Webcam için enerji sağlamak en kolayı. Tabi en önemlisi test ederek görmek belki eski bir bilgisayar bile bu projeyi rahatlıkla kaldırabilir.

v0ld3m0rt1s

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Çok daha iyi bir program buldum. Çok hızlı ve hatasız okuyor :) Video ekliyorum :) O kadar yansıma olmasına rağmen performansı gayet güzel :)

[video=youtube;wIXiYRSyD98]http://www.youtube.com/watch?v=wIXiYRSyD98[/video]
@rewi.zaman

Şimdi programı kontrol ettiğimde %10 civarı CPU kullanımı gördüm. İşlemcim AMD Phenom II x2 550. Intel i5 ile problem yaratmayacağını düşünüyorum :) Bir de yukarıda "Mode:" şeklinde 2 tane kırmızı buton olan yer var. 2D code için 2. yi seçince daha hızlı okuyor. Video da seçili olan QR kod içinmiş :)

rewi.zaman

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bilgisayarına 15 ve daha fazla Webcam bağlaman mümkün. Ancak olası sorunlar asıl bundan sonra başlıyor. -Webcamlerin hepsi aktif olduğunda görüntülerin PC'ye aktarımındaki bant genişliği önemli. Anakartlarda genelde 1 yada 2 USB kontrolcüsü bulunur. Biri çipsete dahil olan diğeri ise harici usb yongası ile karşılanan. Yongalar toplamda ne kadar bant genişliğini sunuyor? Daha düşük görüntü kalitesi kullanarak ve FPS'yi düşürerek bunun önüne geçebilirsin. Tabi başka yollarıda mevcut. -Görüntüleri kaydetmen gerekiyor mu? gerekiyorsa iki seçeneğin var. Görüntüleri işlemciyi yormadan kaydetmek için ham olarak sıkıştırmadan kaydetmelisin. Bunun için hızlı hardisklere ve epey yüksek alana ihtiyacın olacak. Eğer sıkıştırarak kaydetmen gerekiyorsa işlemcin ve ekran kartında önemli. -Karekod çözümünü anlık yapman gerektiğinden görüntüleri kaydetmen gerekmeyebilir. Kodu anlık çözer geçersin ancak çözücü yazılımın işlemci kullanımı önemli. -Webcamlerin yepsini yönetecek, karekodu çözecek bunları işleyecek yazılım en önemlisi. Eğer ticari bir projede kullanacaksanız 15 tane kamerayı bir şekilde temin edip (satın alın vey internet kadfeden ödünç alın) olayı görün. Webcam için enerji sağlamak en kolayı. Tabi en önemlisi test ederek görmek belki eski bir bilgisayar bile bu projeyi rahatlıkla kaldırabilir.

görüntüleri kaydetmem gerekmiyor, ama başka şekilde olayı çözmeye yaklaştım,teşekkürler...

xcvcxz

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
U2ew2UJJQX4guvyD_500.jpg

anakartımda 16 tane usb port var içtekiler ile birlikte. 6 tane usb kamera bağlı, 1 tane barkod okuyucu, 1 tanede kablosuz (klavye+mouse). 8 tane boş yer daha var. bu boş yerlerin herhangi birine bir cihaz taktığımda cihaz "aygıt ve yazıcılar" bölümde gözüküyor ama üzerinde ünlem oluyor ve çalışmasına izin vermiyor. ilk takılı 8 tane cihazdan birini çıkardığımda son taktığım usbli cihaz çalışıyor. neden 16 tane portum sağlıklı çalışmıyor.

birde resimdeki ilk 2 girişe usb webcam takıyorum. altındanki 4 girişe de webcam taktığımda bu 4 lü giriş de sadece iki tanesi çalışıyor. geriye kalan 2 tanesini de aşağıdaki farklı yerlere takmak zorunda kalıyorum. neden ilk 6 sında çalışmıyor.

ben 16 usb porta da webcam takmak istiyorum.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
sanırım arkadaş böyle birşey yapmak istiyor youtube watch?v=SNnaOH61Blg

xcvcxz

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
sanırım arkadaş böyle birşey yapmak istiyor youtube watch?v=SNnaOH61Blg

hayır amacım barkod okutmak değil. bir kasaya 16 tane usb web cam takarak sorunsuz çalıştırabilmek ve bu sayede güvenlik kamerası sistemi kurmak.

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Bir soru:
Bu kameralar bilgisayardan metrelerce uzakta çalışacak, bu kameralar o kadar uzun kablolar ile çalışacak mı?

(Benim fikrim çalışmaz, o yüzden yazdım.)