Bilgisayar ve Tasarruf

greystone

Öğrenci
Katılım
12 Nisan 2009
Mesajlar
47
Reaksiyon puanı
3
Puanları
8
Bu başlık çok ciddi ve önemli nedeni ise ufak yüzdelerde tasarruflardan değil %80 ‘e kadar çıkan basit tasarruf önemlerini söyleyeceğim. İlk başta teknoloji kullanmak için cimrilik etmeyin. Bu cimrilik size zararlar verebilir. Ucuz alternatif teknoloji ürünleri yerine kaliteli ve uzun ömürlü ürünler satın alın. Ucuz ürünler sizi kısa yolda bırakıp size ek bir maliyet çıkarıp işinizi aksatıp sizi zaman kaybı yaşatıp büyük bir engel olabilir.

Bir şirket sahibi veya çalışanı olduğunuzu varsayarsan kaliteli ve uzun ömürlü ürünler ucuz ürünlerden abartılı ücretleri yok aralarında çoğu zaman fazla fark bile yoktur. Örneğin ofis içi bir bilgisayar kullanımı için Masaüstü veya Dizüstü bilgisayarın arasında fazla fiyat farkı yoktur. Dizüstü bilgisayarın Masaüstü bilgisayara göre avantajları çok fazladır. Masaüstü bilgisayarların ofis kullanımında avantajı yok sayılır ve daha fazla güç tüketir avantajı ise yedek parçasının daha ucuz ve kolay bulunması diğer bir avantajı ise daha rahat kullanım sağlaması. Toplama bilgisayar yerine Marka bilgisayar almanızı öneririm. Bunun nedeni açıkça ne yazık ki ülkemizde yeteri bilgi ve tecrübeye sahip olmayan bilgisayar satıcıları var. Kaliteden daha çok kâr etmeyi düşündüklerinden ucuz ve kalitesiz parçalardan sisteminizi oluşturuyor. Bu ucuz ve kalitesiz parçalar bir süre çalışsa bile bilgisayarınızı garanti dışı kalacak şekilde hasar görmesine sebep olabilir. Eğer illaki toplama bir bilgisayar alacaksanız bu yazıda yazılanlardan bahsedin. Söyledikleriniz katılıyorsa o satıcıya güvenebilirsiniz eğer agresif ve ters bir tepki verdiyse kesinlikle ürün almamanızı öneriyorum. Bu kişi çok yakın arkadaşınız olsa bile satın almayın hatta başka yerden aldığınız açıkça belirtin. En azından o satıcıyı düşündürür ve bu konuda eğitim almaya çabalayabilir sizinde o kişiye bir katkınız olabilir.

Dizüstü bilgisayarlar ise sadece bir LCD ekran kadar güç harcar, dikkat edin buna bilgisayarın kendisinin yani kasanın güç tüketimi dâhil değil. Dizüstü bilgisayarlar taşınabilir olduğundan size büyük avantaj ve tasarruf sağlar. Örneğin Dizüstü bilgisayarınızı evde, seyahat de, yolculukta ve istediğiniz yerde kullanabilir ve internete girebilirsiniz ve buda evinize başka bir bilgisayar alıp maliyetten ve istediğiniz her yerde kullanım imkânı da zamandan tasarruf sağlıyor. Bir toplantıda Projektör, LCD TV v.s. cihazları anında Dizüstü bilgisayarınıza bağlayıp sunumlarınızı gösterebilirsiniz.

Dizüstü bilgisayarların dezavantajları ise sıvı teması ve fiziksel darbelerde garanti dışı kalması. Özellikle sıvı temasından yetkili servislerin sizden Dizüstü bilgisayarınızın bedelinin yarısını talep etmeleri fakat bir firma tüm bunları garanti dâhiline almaya başladı ve yeni ürünlerin sıvı ile temas sağlanması daha da zorlaştırılıyor. Dizüstü bilgisayarların adı üstünde uzun süre dizüstünde kullanılması da sakıncalı bu size rahatsızlık verebilir ve kalıcı rahatsızlıklara sebep verebilir. Bir Masaüstü bilgisayar klavyesini 10$ ücret ile satın alınabilirken, Dizüstü bilgisayarlarda ise 40 ila 100$’a ulaşan rakamlara çıkıyor. Fakat bu durum Dizüstü bilgisayarda talep yükseldiği için yedek parça fiyatları da düşüyor. Hatta bir üretici firma kendi Dizüstü bilgisayarları için üretilen klavye’yi 10$’a satmaya başladı. Dünyada Netbook (küçük dizüstü) ürünlerin çıkmasıyla birlikte Dizüstü bilgisayar satışları masaüstü bilgisayar satışlarını geçmiş durumda.

Dizüstü veya Masaüstü bilgisayar hangisini alacaksanız ilk önce kalite ve uzun ömürlü olmasını birinci kriteriniz haline getirin. İkinci bir konu ise bütçenize göre değil de yapacağınız işe göre bilgisayar satın almanız. Ofis kullanımında ve bahsettiğim kullanımlarda 600–700$ seviyesinde Dizüstü veya Masaüstü bilgisayar yeterlidir. Bu fiyatın 2 misli bir üründe ofis için aynı işi yapabilir 600–700$ seviyesindeki bilgisayarda aynı işi yapabilir. Eğer üründeki ek bir özellik iler ki yıllarda işinizi görecekse tabiî ki abartılı bir fiyatı örneğin 2–3 bilgisayar kadar fiyatı yoksa almalısınız. Çünkü ilerleyen yıllarda o ek özellik standart hale gelecektir ve önceki yıllarda aldığınız bilgisayarın fiyatında olacak üstelik daha iyi özelliklere sahip olacak. Dizüstü veya Masaüstü karar sizin…

Eğer sadece internetten dosya indirmek amaçlı bilgisayar kullanıp 24 saat açık tutuyorsanız düşük güç tüketimli netbook ve nettop bilgisayarlarda kullanılan bileşenlerden sistem oluşturup %70 ila % 80 arasında tasarruf sağlamış olursunuz.

CRT dediğimiz eski tip tüplü ekranlar yerine pahalı olsa da LCD ekran satın almalıyız. Çünkü 17" CRT ekran 100–150 watt arası güç tüketirken 19" LCD ekran 35–50 watt arası güç tüketiyor. Buda %50 ila %75 tasarruf sağlayıp aradaki farkı zamanla amorti edebiliyoruz.


Yazıcılarla ilgili bir sorunda çok fazla çıktı alan insanlar bir şeyin farlığından habersiz mürekkep püskürtmeli fazla çıktı alımında hiçte ekonomik olmayan yazıcıları kullanıyor. Siyah bir kartuş ile en fazla 150–200 çıktı alınabiliyor tekrar doldurabiliyor fakat kartuş tekrar dolumda bozulabiliyor ve iki kartuşun bedeli bir mürekkep püskürtmeli yazıcının bedeli ile nerdeyse aynı. Çok çıktı alıp defalarca kartuş dolduran veya değiştirmek yerine mürekkep püskürtmeli yazıcı değil Lazer Jet tonerli yazıcılar alınmalıdır. Hem daha hızlıdırlar üstelik standart bir Lazer Jet yazıcı toneri ile 2000–3000 sayfa çıktı alabilirsiniz. Toner tekrar doldurabilir kartuş kadar dolumu ucuz olmasa en kötü performansı ile 10 katı daha fazla çıktı almanızı sağlar.

Bir kartuş dolum bedeli ortalama 5 liradır bir toner dolum bedeli ise 20 lira ortalamadır kartuşun bozulmadığını ve sürekli dolumu olacağını varsayarsak %60 tasarruf sağlamış oluyoruz. Üstelik tonerde kartuşta olan elektronik şerit olmadığından dolum sırasında bozulma ihtimali yoktur. Sadece eskiyen ve kirlenen tonerin mekanik parçaları iz bırakabilir. Bu sorunu da toner dolumu yapan kişiler makul bir ücretle düzeltebilirler hatta dolum sırasındada bakımı ve temizliği zaten yapıyorlar. Benim gibi yılda 100 çıktı bile almayanlar için ise mürekkep püskürtmeli yazıcılar yeterli olacaktır. Mürekkep püskürtmeli yazıcılar fotoğrafta çıkartabiliyorlar ama buda bir lüks çünkü maliyeti 60 kuruş’a geliyor. Fotoğrafçıda ise aynı fotoğrafı 25 kuruşa çıkartabilirsiniz. Sanırım bu örnek durumu kısaca açıklıyor.

Eğer ofisinizde hem tasarruflu bir lazer jet yazıcıya, bir faks makinesine, bir tarayıcıya ve bir fotokopi makinesine ihtiyacınız varsa bunu tek bir cihaz ve basit bir telefon ile yapabilirsiniz. Üstelik hiçbir bilgisayar açık olmadan kendi sunucu görevini yapabiliyor. Oturduğunuz yerden kendi bilgisayarınızdan faks gönderip alabilirsiniz. Üstelik termal faks kâğıdı veya karbon kâğıt almanıza gerek yok.Fotokopileriniz çok temiz ve daha düşük maliyetli olabilir.Bu yazıcıların adı ise Çok Fonksiyonlu Fakslı Ağ Lazer Jet Yazıcısı 400$’dan başlayan fiyatlarla satılıyor.


Oyun oynamak için bilgisayar yerine oyun konsolu kullanmakta %50 tasarruf sağlar.Üstelik daha sağlıklı olursunuz.Çünkü konsollarda ev içinde spor yapma imkanı bile var artık üstelik titreşimle heyecanlanıp yerinde duramıyorsunuz.Bilgisayarda ise çok hareketsiz kalıp uzun süre vakit geçiyoruz.Sizde kendi tasarruf buluşlarınızı yapabilirsiniz. Sadece bilgisayar ile ilgili değil tüm elektrikli cihazları nasıl tasarruflu kullanmanızı öğrenmek size %50 tasarruf sağlayabilir. Bu tasarruf ile uzun zamandır almayı düşündüğünüz bir şey satın alıp mutlu olabilirsiniz.

Öte yandan küresel ısınma ve doğanın tahribatı gibi etkenler sonucu insanların düştüğü gelecek kaygısı sonucu, kıt kaynakları etkin kullanmak ve tükenmesini önlemek üzere tasarruf konusunda küresel bir farkındalık giderek artmaktadır. Bu farkındalığı artırmaya yönelik resmi veya gayrı-resmi kurum ve hareketlerin sayılarında son yıllarda artış yaşanmakta, bu amaçla kurulan web siteleri tasarrufun gereğine dikkat çekmekte ve çeşitli tasarruf yöntemleri sunmaktadır.

Gelecek için tasarruf….

25.05.2009 Pazartesi / Bekir BOZTAŞ / bekirboztas@gmail.com





 

MoNsTeRaZoR

Doçent
Katılım
20 Mayıs 2007
Mesajlar
551
Reaksiyon puanı
2
Puanları
18
Çoğunu daha önceden bilsem de bilmeyenler için gerçekten faydalı bir yazı olmuş.Ellerinize sağlık...
 

korsan12

Doçent
Katılım
15 Ocak 2008
Mesajlar
506
Reaksiyon puanı
3
Puanları
18
Ellerine sağlık gerçekten nokta atışı yapmışın
 

tmpuser

Profesör
Katılım
3 Haziran 2009
Mesajlar
1,248
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Diz üstünün eksileri:

-Masaüstü gibi hor kullanamazsın :D

-2 saat içinde şarjın biter uzun süre kullanamazsın (şarjda kullansan bile pratik değil)

-maüstü bilgisayarın 24 saat açık kalabilir bir gün içinde ama dizüstü için sürekli şarjdan besleme yaparak açık tutmak mantıklı değil

-parça sıkıntısı var modifiye edemezsin

-masaüstü dizüstüne göre daha ucuzdur

-dizüstü ler genelde çok ısınıyorlar

-masaüstünü 10 sene kullan ama dizüstünü 10 sene kullanabilirmisin onu bilemem :D

aklıma gelenler bunlar

yani ilk etapta dizüstü cazip gibi gözüksede masaüstünün yerini tutmaz bence
 

7.43

Dekan
Katılım
11 Haziran 2008
Mesajlar
8,969
Reaksiyon puanı
332
Puanları
83
Diz üstünün eksileri:

-Masaüstü gibi hor kullanamazsın :D

-2 saat içinde şarjın biter uzun süre kullanamazsın (şarjda kullansan bile pratik değil)

-maüstü bilgisayarın 24 saat açık kalabilir bir gün içinde ama dizüstü için sürekli şarjdan besleme yaparak açık tutmak mantıklı değil

-parça sıkıntısı var modifiye edemezsin

-masaüstü dizüstüne göre daha ucuzdur

-dizüstü ler genelde çok ısınıyorlar

-masaüstünü 10 sene kullan ama dizüstünü 10 sene kullanabilirmisin onu bilemem :D

aklıma gelenler bunlar

yani ilk etapta dizüstü cazip gibi gözüksede masaüstünün yerini tutmaz bence

Kesinlikle.

Ayrıca dizüstü bilgisayarlar sağlık açısından uygun değil. Ekran, klayve ve fare biribirine çok yakın olduğu için çok küçük bir alana odaklanmak gerekiyor. Bu da çeşitli rahatsızlıkları beraberinde getiriyor.

Bir de dizüstünde kullanımı erkeklerde kısırlığa yol açabiliyor.
 

greystone

Öğrenci
Katılım
12 Nisan 2009
Mesajlar
47
Reaksiyon puanı
3
Puanları
8
24 saat pc kullananlar için elbette önermem laptop işi olan evdede bilgisayara ihtiyaçı olanlar için önerdim
 
Üst