Bilgisayar Topladım Bilgi Almak İstiyorum

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan frhtkcbl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

frhtkcbl

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
Merhabalar.

Geçtiğimiz günlerde bir bilgisayar topladım.

Özellikleri:
Gigabyte b450 Aorus Elite anakart
Msi Rtx 2060 Super 8GB 256 Bit
Ryzen 7 3700x İşlemci + Kendi fanı
16 GB ram
Kasa ise tam emin değilim fakat sanırım bu: KASA AVANTRON GAMING 192-7 350W-400W PSU-4XRGB FAN-KUMANDALI-1X3.0 USB Bilgisayar Kasası AVANTRON (Benimkinde 500 veya 550w yazıyordu sanırım.)

Öncelikle donanımdan pek anlamadığımı belirteyim. Öğrenmek istediğim konular;

Windows 10'un kendi bulduğu driverlar yeterli midir?

Zira ben bilgisayarı kurulu almıştım fakat takıntılı bir insanım. Kendim formatlayıp temiz bir kurulum yaptım. Driver olarak sadece ekran kartının sitesinden indirdiğim driveri kurdum. Geriye kalan herşeyi Windows 10 kendi kurdu. Sonrasında Driver booster programı ile güncelleme yaptım.

Bu şekilde bilgisayarı sorunsuz kullanıyorum fakat dün Rainbow Six'i ultrada oynarken bilgisayarın biraz fazla ısındığını farkettim. Bir ölçüm yapmadım. El yordamı ile sanki fazla ısınmıştı. Açıkcası ne kadar ısı normal onu da bilmiyorum fakat sanki ben format atmadan önce bu kadar ısınmamıştı. Aslında bundan da emin değilim çünkü fazla bir deneme fırsatım olmadı.

Aldığım yer ayrıca bana bios'u güncellemem gerektiğini de söylemişti. Acaba ısınma bu güncellemeler ve driverların eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir mi?

Eğer cevap evet ise sitedeki hangi driver dosyalarını yüklemem gerektiğini de bilmiyorum.

İlgili sayfa: http://www.gigabyte.com.tr/products/page/mb/b450_aorus_eliterev_10#support-dl

Ayrıca işlemci driveri da varmış sanırım. Bunu da kurmadım: https://www.amd.com/en/support/cpu/...-ryzen-7-desktop-processors/amd-ryzen-7-3700x

Ayrıca bu ısınmalar kaç dereceye kadar normal?

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
driver ile ısınma olmaz. Bios değişikliklerinde, ısınma durumları bazen olabilir. Bu da anakartın işlemciye verdiği otomatik voltaj değerinin, bazen ,bioslar ile farklılaşması/değişmesi yüzündendir.

işlemcinizin oyunda kaç derece olduğunu bi bakın. MSI AFTERBURNER programı ile görebilirsiniz. Kurması zor ve zahmetli gelecekse, cinebench R 15 testini yapın. Test çalışırken coretemp veya hwmonitör programı da açık olsun. işlemcinin çıktığı max. sıcaklığı bildirin.

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,250
Merhabalar.

Geçtiğimiz günlerde bir bilgisayar topladım.

Özellikleri:
Gigabyte b450 Aorus Elite anakart
Msi Rtx 2060 Super 8GB 256 Bit
Ryzen 7 3700x İşlemci + Kendi fanı
16 GB ram
Kasa ise tam emin değilim fakat sanırım bu: KASA AVANTRON GAMING 192-7 350W-400W PSU-4XRGB FAN-KUMANDALI-1X3.0 USB Bilgisayar Kasası AVANTRON (Benimkinde 500 veya 550w yazıyordu sanırım.)

Öncelikle donanımdan pek anlamadığımı belirteyim. Öğrenmek istediğim konular;

Windows 10'un kendi bulduğu driverlar yeterli midir?

Zira ben bilgisayarı kurulu almıştım fakat takıntılı bir insanım. Kendim formatlayıp temiz bir kurulum yaptım. Driver olarak sadece ekran kartının sitesinden indirdiğim driveri kurdum. Geriye kalan herşeyi Windows 10 kendi kurdu. Sonrasında Driver booster programı ile güncelleme yaptım.

Bu şekilde bilgisayarı sorunsuz kullanıyorum fakat dün Rainbow Six'i ultrada oynarken bilgisayarın biraz fazla ısındığını farkettim. Bir ölçüm yapmadım. El yordamı ile sanki fazla ısınmıştı. Açıkcası ne kadar ısı normal onu da bilmiyorum fakat sanki ben format atmadan önce bu kadar ısınmamıştı. Aslında bundan da emin değilim çünkü fazla bir deneme fırsatım olmadı.

Aldığım yer ayrıca bana bios'u güncellemem gerektiğini de söylemişti. Acaba ısınma bu güncellemeler ve driverların eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir mi?

Eğer cevap evet ise sitedeki hangi driver dosyalarını yüklemem gerektiğini de bilmiyorum.

İlgili sayfa: http://www.gigabyte.com.tr/products/page/mb/b450_aorus_eliterev_10#support-dl

Ayrıca işlemci driveri da varmış sanırım. Bunu da kurmadım: https://www.amd.com/en/support/cpu/...-ryzen-7-desktop-processors/amd-ryzen-7-3700x

Ayrıca bu ısınmalar kaç dereceye kadar normal?
İşlemci değil anakartın çipsetinin düzgün çalışması için o sürücü. UEFI kurdunuz değil mi Windows' U? Yani anakartın logosu ile mi açılıyor? Ayrıca ısınma olayını MSI Afterburner ile ölçün. Ve şu sürücü güncelleme programlarını kullanmayın.

frhtkcbl

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
İşlemci değil anakartın çipsetinin düzgün çalışması için o sürücü. UEFI kurdunuz değil mi Windows' U? Yani anakartın logosu ile mi açılıyor? Ayrıca ısınma olayını MSI Afterburner ile ölçün. Ve şu sürücü güncelleme programlarını kullanmayın.

Yukarıda bir kaç link vermiştim. Hangi sürücüden bahsettiğinizi anlamadım. Evet UEFI ile kurdum. Eve gidince ısıyı bir ölçeceğim. Teşekkürler.

554950

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,861
Prime 95 ile test yap ve sıcaklıkları core temp ile ölç.

554950

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,861
İşlemcin yanıyor aynı zamanda GPU da yüksek sayılır büyük ihtimal kötü kasa sebebiyle.

frhtkcbl

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
İşlemcin yanıyor aynı zamanda GPU da yüksek sayılır büyük ihtimal kötü kasa sebebiyle.

Kasanın önünde 3 arkasında 1 fan var. Bu yüzden midir gerçekten? Daha bir kaç günlük bilgisayar. Bütün keyfimi kaçırdı maalesef.

WhatsApp Image 2020-03-05 at 20.00.49.jpeg
WhatsApp Image 2020-03-05 at 20.00.49.jpeg

554950

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,861
Aslında işlemci voltajı fazla gibi de geldi neyse @met 35 'in gelmesini bekleyin daha iyi.

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
İşlemcin alev topuna dönmüş.:(

Herkesin çok beğendiği bu ryzenin stok soğutucuları, hiç de öyle değil. Ha,belki düşük işlemcilerinde iş görebilir ama 3700X ve üzeri işlemcilerde bu soğutucular ,anca bu kadar.

Yine de bi seçeneklerimizi zorlamakta fayda var. Biosa girip,işlemci voltajına bi bakarmısın. Ayrıca cpuzdan ve hw monitördende bak. Cpuzdan bi süre bekle. Dalgalanma olabilir. En yüksek değer lazım.

frhtkcbl

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
İşlemcin alev topuna dönmüş.:(

Herkesin çok beğendiği bu ryzenin stok soğutucuları, hiç de öyle değil. Ha,belki düşük işlemcilerinde iş görebilir ama 3700X ve üzeri işlemcilerde bu soğutucular ,anca bu kadar.

Yine de bi seçeneklerimizi zorlamakta fayda var. Biosa girip,işlemci voltajına bi bakarmısın. Ayrıca cpuzdan ve hw monitördende bak. Cpuzdan bi süre bekle. Dalgalanma olabilir. En yüksek değer lazım.

Öncelikle ilgine çok teşekkür ederim. Peki ya ekran kartının sıcaklığı normal midir?

Umarım doğru yeri çekmişimdir.

WhatsApp Image 2020-03-05 at 21.52.12.jpeg

Cpuz değerleri de bu şekilde. Eğer Core Voltage kısmını sorduysanız 1.400 küsürlere kadar çıkıyor.

Ek Açıklama 2020-03-05 215623.png

Fakat bu değerleri oyun sırasında değil masaüstünde aldım.

Son düzenleme:

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
1,40 biraz fazla. Ama boşta 0.996 lara kadar düşebilmesi en azından biraz olumlu.

Siz ,offset voltajı kullanın bu durumda. Eksi olarak ,0,05 volt bi düşürün. Offset olduğu için tüm oynamaları etkiliyecek. Yani en yüksek halinden de ,en düşük halindende de ,0,05 volt daha düşük çalışacak. Bi görelim. Daha sonra 0,10 ile de deneriz duruma göre.

frhtkcbl

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
1,40 biraz fazla. Ama boşta 0.996 lara kadar düşebilmesi en azından biraz olumlu.

Siz ,offset voltajı kullanın bu durumda. Eksi olarak ,0,05 volt bi düşürün. Offset olduğu için tüm oynamaları etkiliyecek. Yani en yüksek halinden de ,en düşük halindende de ,0,05 volt daha düşük çalışacak. Bi görelim. Daha sonra 0,10 ile de deneriz duruma göre.

Dediklerinizden hiç bir şey anlamadım diyeceğim ama daha fazla yardım etmezsiniz diye korkuyorum :)

Biosu biraz kurcaladım ama dediğiniz ile alakalı hiç bir şey bulamadım.

Şu videoyu buldum ancak:
Buradaki ilk core performance booost ayarını kapattığımda ısıda bayağı düşüş oldu. Aida 70 civarı gösteriyordu testte. Fakat diğer voltaj düşürme ayarları bulamadım.

Ayara en yakın bu sayfa sanırım fakat buradaki değerler sabit.

WhatsApp Image 2020-03-05 at 23.08.51.jpeg

Son düzenleme:

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
Yooo... ederim. :)

Biraz karışık yazdığımın farkındayım.Ve sizde anlamamakta haklısınız. Ama bu şekilde yazmayınca da,herşeyi kendime saklamış ,sadece komutlarla yönlendirme yapmış olacağımı düşünüyorum.Ki bu da ,bence yanlış olur. İşin teknik kısmını da söylemeliyim ve sizler herşeyi ile öğrenmelisiniz.

M.i.t menüsüne bi tıklayın ve açılan sayfanın fotosunu bi atın.

core boostu da şimdilik kapatmayın. İşlemcinin performansını düşürüyorsunuz.

frhtkcbl

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
Yooo... ederim. :)

Biraz karışık yazdığımın farkındayım.Ve sizde anlamamakta haklısınız. Ama bu şekilde yazmayınca da,herşeyi kendime saklamış ,sadece komutlarla yönlendirme yapmış olacağımı düşünüyorum.Ki bu da ,bence yanlış olur. İşin teknik kısmını da söylemeliyim ve sizler herşeyi ile öğrenmelisiniz.

M.i.t menüsüne bi tıklayın ve açılan sayfanın fotosunu bi atın.

core boostu da şimdilik kapatmayın. İşlemcinin performansını düşürüyorsunuz.

Size fazla zahmet vermeden, aldığım yere götüreyim dedim. Gidip konuştum, getir bir bakalım dediler. Ekran kartına yapabileceğimiz bir şey yok ama işlemciye sıvı soğutucu takarız dediler. Şimdi bilgisayarı bıraktım.

Şu aşamadan sonra dikkat etmem gereken bir husus var mı? Zira ilgili yer bana hiç güven vermedi. Babamın aklına uyup aldığım bir yer.

Öncelikle ekran kartının ısısı normal miydi? Sonuçta ona fazladan bir fan takılmıyor sanırım. En nihayetinde kendi fanlarıyla geliyor. Veya acaba işlemci ısısı yükseldiği için mi ekran kartına etki ediyor?

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
Acele ettin. . Sıvı soğutma olarak ne takacaklar ki acaba. O kadar çok çeşitleri var ki. Verdiğin para ne olacak. Fiatını hakkedek mi.
Sana buradan her konuda yardım edecektik ve edecektim. Aldığın yerin taktığı anakarttan bile belli. Ramler neydi acaba.

Neyse,makinayı getirince ,buraya yaz. O makinayı,bundan sonrası için , en stabil ve düzgün nasıl çalıştırırız,ne gerekiyorsa yaparız. :)

frhtkcbl

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
Acele ettin. . Sıvı soğutma olarak ne takacaklar ki acaba. O kadar çok çeşitleri var ki. Verdiğin para ne olacak. Fiatını hakkedek mi.
Sana buradan her konuda yardım edecektik ve edecektim. Aldığın yerin taktığı anakarttan bile belli. Ramler neydi acaba.

Neyse,makinayı getirince ,buraya yaz. O makinayı,bundan sonrası için , en stabil ve düzgün nasıl çalıştırırız,ne gerekiyorsa yaparız. :)

stabilitytest.png

Şuanki değerler aida da bu şekilde. Maksimum değer yüksek gibi ama anlık o değere çıkıp anında düşüyor.

Oyunda ise en fazla 75 civarlarında seyir ediyor. Sıvı soğutucu takıp kasayı değiştirdiler.

554950

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,861
Sıvı soğutma ile de böyle mi? hangi soğutma ve kasa merak ettim sanırım anakartın soğutması yetersiz gibi geldi yani 75 derece kullanırsın da yükte uzun sürede pek de iyi olmaz.

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
Gene olmamış. Anlık 84 derece. En kalitesiz 120 mm lik sıvı soğutma takmışlar sanırım. Ne taktılar,kaç para aldılar.

frhtkcbl

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
Gene olmamış. Anlık 84 derece. En kalitesiz 120 mm lik sıvı soğutma takmışlar sanırım. Ne taktılar,kaç para aldılar.

Oradan ümidi kestim ben açıkcası. Çok kalitesiz bir yermiş. Soğutucuya elince Icaberg birşey demişti fakat modeli unuttum. 2 fanlı birşey taktı. Fatura kesmedi, işlemci fanını aldı 450 TL verdim.

frhtkcbl

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
Hay aksilik ,bak şu işe. 450 TL vermişsin bi de.Kasanın yan kapağı şeffaftır. Şu linkteki soğutucumu.Yani insan, sinir oluyor. :(

Gamepower Iceberg 240 CPU Sıvı Soğutma 240mm Fiyatı

Emin değilim maalesef. Kasayı kapatıp garanti bantı yapıştırmışlar bu sefer açmayayım diye.

Uzun bir süre voltaj düşürmek için internette gezinmediğim sayfa kalmadı zira sizin bahsettiğiniz ayarlamaları yapmak için. Fakat benim biosum dünyada tek sanırım :D

Kabataslak bir videosunu çektim ama ne kadar anlaşılır bilmiyorum :(

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
Çevre birimleri içine amd overclocking menüsünü koymuşlar. Ryzen master benzeri bi menü yapmışlar.Olmaması gereken bi menü.Şimdilik sadece precision boost overdriveyi disabled yap. Bi daha sıcaklıklara bakalım.
ama soğutucun kesin iş görmüyor.Onu bi şekilde iş görür halr getirmeliyiz. Görebilecekse ,kapasitesi yeterliyse tabi ki. hw MONİTÖR programı ile fan devirlerinin olduğu değerleri de bi at. Yani radyatör fanı ve pompa devrini görmemiz lazım.
tyardımcı programları içinde easy tuneyide indir ve kur. Fan devir ayarları için lazım olacak.

Son düzenleme:

frhtkcbl

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
Çevre birimleri içine amd overclocking menüsünü koymuşlar. Ryzen master benzeri bi menü yapmışlar.Olmaması gereken bi menü.Şimdilik sadece precision boost overdriveyi disabled yap. Bi daha sıcaklıklara bakalım.
ama soğutucun kesin iş görmüyor.Onu bi şekilde iş görür halr getirmeliyiz. Görebilecekse ,kapasitesi yeterliyse tabi ki. hw MONİTÖR programı ile fan devirlerinin olduğu değerleri de bi at. Yani radyatör fanı ve pompa devrini görmemiz lazım.
tyardımcı programları içinde easy tuneyide indir ve kur. Fan devir ayarları için lazım olacak.

BU şekilde daha çok ısındı maalesef :(

stabilitytest.png

Aida çalıştığı sırada HW Monitör verileri de aşağıda

Ekran Alıntısı.PNG

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
Eleman pompa soketi ile fan soketini ters takmış herhalde.Yan kapağı açıp ,kabloları nereye ,yani anakartın hangi soketlerine taktığını da görmemiz lazım. Ama açamıyorsun.
Arama imkanın varsa,beni cepten arayabilirsin.

frhtkcbl

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
WhatsApp Image 2020-03-11 at 21.27.40-1.jpeg

Yan tarafta ufak bir pencere var. Oklar ile işaretledim. Üstteki sıvı soğutucu, alttaki ise arka fan. Sıvı soğutucu girişinde CPU Fan, arka fanda ise Led CPU yazıyor.

met 35

Mak. Müh.
Reaksiyon puanı
9,079
Pompanın kablosununda girdiği bi yer olması lazım. Taktığı ramlerde gözüme ilişti. Nerden bulmuş o soğutucusuz ,eski model ramlari.

frhtkcbl

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
Ne siz sorun, ne de ben söyleyeyim :) Söz konusu bilgisayar olunca heyecandan biraz aceleci davrandım işte.

Kablolara gelince. orta kısımdan geçen iki kalın kablodan başka hiç bir kabloyu fan ile ilişkilendiremedim maalesef :(

Düzenleme: Ayrıca şuan full ayarlarda pubg oynuyorum. CPU 60, GPu 70 civarlarında seyrediyor. Acaba ben yanlış ölçümlüyor olabilir miyim?

Son düzenleme: