Bilgisayar Açılırken Hdd ışığı ve Dvd ışığı Yanıyor ve Çok Geç Açılıyor

Serhat Şahinler

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Herkese İyi akşamlar.benim sorunum şu.biraz detaylı anlatayım.anakartım asus m2n sli deluxe , hdd sata 250 gb samsung , ram ddr2 1 + 1 gb,dvd-r asus,işlemci amd 5200+ 2,6ghz ,cooler master 620w psu, ekran kartım msi nvidia 8600 gts ( bozuldu )...

oyun oynayabilmek için gittim bugün r7 260x ekran kartı aldım.taktım makineye format attım.sorun yok gibi görünüyor ancak bana göre büyük bir sorun var.sorunum ise şu.bilen arkadaşlar ne olur yardım etsin öğlenden beri uğraşıyorum kafayı yemek üzereyim.geçen ay a kadar ekran kartım bozulmadan önceye kadar bilgisayar tıkır tıkır çalışıyordu.ama ekran kartım bozulmadan hemen önce bilgisayarı açarken birden ne olduysa bilgisayar geç açılmaya başladı.format attım aynı değişen birşey yok.bilgisayarı açıyorum normalde 5-6 sn de windows yazısı çıkıyordu.şu anda 2 kere dvd nin ışığı yanıyor sonra 2 kere hdd nin ışığı.4-5 kere bunu tekrarladıktan sonra açılıyor.oda system boot fail hatası ile.mecburen f1 e basıyor devam ediyoruz.dedim ki ekran kartı çok güç çekiyor.dedim 6 pin kabloyu direk psu ya bağlayım.direk ona bağladım sorun halen devam ediyor.

yaptıklarımı anlatayım.ramleri söktüm silgiyle sildim,içindeki bütün sata kablosu dahil değiştirdim,dvd yi iptal ettim,bad sector vardır dıye hd tune pro ile tarattım,kasanın içini temizledim.ısınma problemi yok 40 derece işlemci zaten açılmasa hiç açılmaz.senelerdir birşey yoktu bir anda oldu.bios u default ettim.pili çıkarttım tekrar taktım.sabahtan beri uğraşıyorum anlayacağınız.ben merak ediyorum neden hdd okumaya çalışırken bir yandan dvd okumaya çalışır.bios ta hdd 1 dvd 2 de.ne yaptıysam bu sorunları yapamadım.yani girişteki F1 hatası ve bu açılma sorunu.yardımlarınızı bekliyorum.sabaha kadar burdayım :)

MR.Anonymous

Dekan
Reaksiyon puanı
498
Geçmiş olsun araştırıyorum bakalım birşey çıkarsa

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
Bu sorun bios pilinden kaynaklı bios pilini değiştirin sorun büyük ihtimal düzelir. Ekran kartını çıkar diğer ekran kartını tak öyle bir dene aynı şeyleri yaşacayak mısınız. Onboarda tak diyeceğim ama onboard yok o kartta. Tam olarak ne kadar gecikme yaşıyorsunuz. Birde F1'e bastığın o hatayı buraya foto olarak atar mısınız ? Kartı taktığından beri mi bu hatayı veriyor ?

MR.Anonymous

Dekan
Reaksiyon puanı
498
Bu sorun bios pilinden kaynaklı bios pilini değiştirin sorun büyük ihtimal düzelir. Ekran kartını çıkar diğer ekran kartını tak öyle bir dene aynı şeyleri yaşacayak mısınız. Onboarda tak diyeceğim ama onboard yok o kartta. Tam olarak ne kadar gecikme yaşıyorsunuz. Birde F1'e bastığın o hatayı buraya foto olarak atar mısınız ? Kartı taktığından beri mi bu hatayı veriyor ?
Galiba bozulmadan öncede yapıyordu. Çünkü bozulmadan hemen önce yaptı demiş.

Serhat Şahinler

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
öncelikle anlayışınız ve cevaplarınız için çok teşekkür ederim.kartı takmadan öncede bu hatayı yapmaya başladı birden oldu.bilgisayar açılıyor ama neden böyle donanım hatası vererek açılıyor.yani sanki 2 uyumsuz parça var gibi.onu araştırıyorum ama bulamadım bende.hemen fotoğrafları çekip atıyorum hocam.inş yardımlarınız dokunur.

aimnil

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
961
1) sorun dvd de mi ? Öncelikle dvd-r nin içinde dvd kalmıs mı ona bakın . sonra biostan boot ayarlarını değiştirip 1. olarak hdd yi secin sistemi çalıştırın .
2) sorun hdd mi ? Pc açıldıktan sonra anlamsız donmalar mause dolma işaretleri kilitlenmelere maruz kalıyo musunuz? Basit rutin şeylerde hatalar alıyomusunuz ?
3) sorun ekran kartında mı ? Ekran kartını sökün sistemi yeniden çalırsıtırın.
4) sistem kaynaklı mı ? Format esnasında C yi biçimlendirdiniz mi ? yada çift sistem kurmus olabilir misiniz?
5) benim tahminim ekran kartının güncel driverlerini indirin sorun buyuk ihtimalle budur.
6) Kasa da kısa devre problemi olabilir.
Ayrıca power watt degeri yeterli ama diger ekran kartının bozulması beni power in bozulmaya basladıgı konusunda şüphelendiriyor Poweri ne zman almıstınız ? Yeni bi sistem değil anladıgım kadarıyla sisteminiz, benim de basıma gelmişti teker teker tum parcalar gitti . Size tavsiyem yeni aldıgınız kartta bozulmadan yeni bi bilgisayar toplamınızdır. Ben zamanında inat etmiştim çok ugrastım verdigim paralar da cabası . sistemin bi ömrü var ve bu ömür tükenince birini yapsan öbürü gidiyo umarım anlatabilmişimdir.

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
öncelikle anlayışınız ve cevaplarınız için çok teşekkür ederim.kartı takmadan öncede bu hatayı yapmaya başladı birden oldu.bilgisayar açılıyor ama neden böyle donanım hatası vererek açılıyor.yani sanki 2 uyumsuz parça var gibi.onu araştırıyorum ama bulamadım bende.hemen fotoğrafları çekip atıyorum hocam.inş yardımlarınız dokunur.

Şimdi uyuyacağım yarın elimden geldiği kadar yardımcı olurum.

Lazzz

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,278
Bu sistem ile ekran kartından tam randıman alamazsın.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
psu'da sorun olabilir vermesi gereken gücü veremiyor sanki onu ölçebilen birilerine göster tabi herşeyi söküp onbord vga ile biosa girebiliyormusun bak herşey hdd,dvd-rw ve ekran kartı ramsiz ve cpusuz görüntü alamazsın.

Serhat Şahinler

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
sizin dediğiniz herşeyi yapmıştım daha önce.yani herşey sizin belirttiğiniz gibi.bu power lar kısa devrede kendini kapatıyor.hatta elektrik kesintisinde power direk kapatmıyor kendini enerjiyi depolar gibi makine 4-5 saniye sonra kapanıyor.ben bi ara dedim statik var diye sanırsam ama okudum öğrendim power ın özelliğimiş.bios pilini denemk lazım aslında.hocam randıman sıkıntım değil ki.ben sistemimde arıza var diye uğraşıyorum.phenom x4 bulamadım bende mecburen buna kaldım.şimdilik masraf etmeyim diyorum seneye alırım anakart ve işlemci.ben bu ekran kartını almadan çok araştırdım.r7 250 alcaktım verilen 230 lira gddr3 kart için yazık gibi geldi bende bunu aldım.ram 4gb olcak biraz daha iyi olur.oynucağım oyunlarda aman aman birşey değil ve ultra da oynucak monitörüm yok.normal crt kullanıyorum.konuyu saptırmayımda varmı başka düşüncesi olan bu konu hakkında

aimnil

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
961
Vallahi ana kartın nvidia chip set bi çakışma olabilir ekran kartı amd oldugu için ama en güncel ekran kartı driverini de indirdiysen sorun olmaması lasım aklıma da baska bişey gelmio . bios piliyle alakalı deildir pilsiz de calısır sonucta :s ii geceler umarım bulursun.

Serhat Şahinler

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
yok hocam çakışma olasılığı imkansız.bu olayı 8600 gts varkende yaptı.şimdi bi tane elimde p3 var.onun bios pilini taktım sonra açtım direk ekran açıldı hiç ses dahi yapmadı.hiç beklemedi.direk geldi ekran.ama bu seferde cmos checksum error verdi.onun çözümüde pili değiştirip ayarları default yapmak diye biliyorum.yaptım bu sefer aynı hatayı tekrar verdi.bakalım yarın yeni pil alıp denicez.bu arada ana kart 2007 de çıkmış :)

aimnil

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
961
çok ilginç pilmiş demek he :D sorunun çözüldüğüne sevindim

Serhat Şahinler

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
pili değiştirdim ama yine aynı.ben sorunu bulamadım sonra gittim bilgisayarcı anlar belki diye.adam bana bios un cipi değiştirmem gerektiğini söyledi.onuda biri yazcakmış 100-150 lira tutar dedi.kendimde bir teknik servis olarak söylüyorum.eprom yazmak her babayiğidin harcı değil.bide bizim bu izmirde cok dolandırıcı var.bende eve geldim kendim bios güncelleme yaptım açılış hızlandı ama sanırsam en günceli yüklediğim için bu seferde format atamıyorum.sırasıyla bios güncellemelerini şimdi deneyeceğim eğer olursa çözümde bulmuş oluruz.olmazsada anakart çöp yapıp yeni anakart ve yeni işlemciye geçeceğim.elimdeki 5200+ işlemci ve ramleri satarım o zaman en azından ikisi 100 tl eder.bakalım görcez

Serhat Şahinler

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
bilgi paylaştıkça güzeldir.ben elimden geleni yapmaya çalıştım sizlerde sağolun.şu anda bilgisayar tam anlamıyla olmadı.ancak çok sıkıntı yarattı diye bende dedim bios a bi restart atayım birde ne göreyim bilgisayar tıkır tıkır açıldı ve en son sürüm olan sürümü yüklü şekilde.şu anda format kısmındayım daha bitmiş sayılmaz bittiği anda sizlere bilgi vereceğim

clients

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
36
Eprom fiyatına anakart alıyorsun zaten. İyi sallamışlar

Serhat Şahinler

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
sorma hocam bilmiyoruz sandı bende tartışmaya bile girmedim.7-8 lira eprom işlemciler.yazmak önemli o var.hergün uğraşıyorum onlarla iş dolayısıyla.şimdilik format devam ediyor :)
inşallah açar.ram alcaktım makineden soğudum 3-4 gündür.almıcam böyle kullancam 1-2 ay a sistemi değiştircem bunuda kenarı koycam.tabii sağlam kalırsa :)

Serhat Şahinler

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
hocam sen mutlu sonlara inanırmısın.ben hiç inanmadım ama bugün değişti kararım.tabii ki oldu.allah hepinizden razı olsun.yardımınız dokunsun dokunmasın anlatmanız bilgi paylaşmanız bile güzel.sorunları anlatayım ilk önce.ilk nasıl başladı anlatayım dikkali okusun arkadaşlar sorun herkesin başına gelebilir.ilk ekran kartım çalışmıyordu biraz bios a baktım herşey normal ama birden f1 hatası verdi.tabii ki başka ekran kartı taktık denedim.sonra dedim allah allah.ekran kartımın yanmasının sebebini ben çözdüm sayılır aslında.euro truck diye bi oyun var onu açarken ben direct x seçeceğime open gl seçtim çok kastı düzelir diye ellemedim birden görüntü gitti bi daha gelmedi.sonra dedim bu ekran kartı gitti.sonra götürdüm kasayı arkadaşa tek tek herşeyi denedik ekran kartını taktık makine açıldı.ama şu sorun çıktı.ilk açtığımda hdd ışığı 2 kere yanıyor sonra arkasında 2 kere dvd nin ışığı yanıyor 10 sn felan bunu tekrarlıyor yani 5-6 kere sonra ekran geliyordu.ekran kartı aldım.f1 hatası aldım cmos hatası aldım.bugün pili değiştirdim.direk en son sürümünü yükledim bios un.bu sefer disk boot hatası verdi.format atamıyordum.nasıl olsa kullanılamıyor gözüyle dedim anakart yanarsa yansın.çıkarttım jumperı bi yana taktım sonra geri yerine taktım yani bios reset attım.bi baktım en son sürüm duruyor.dedim makine iyice sapıttı.sonra cd yi taktım formata bi başladım format attı ekranıda gördük.ne f1 hatası var nede ilk dvd ve hdd okuma hatası.yaklaşık 45 sn de açılıyor bilgisayar.ama sonuç olarak oldu makine.jumper ı yerine taktım tabiiki reset attıktan hemen sonra.şimdilik çalışıyor gittiği yere kadar devam artık :)

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
hocam sen mutlu sonlara inanırmısın.ben hiç inanmadım ama bugün değişti kararım.tabii ki oldu.allah hepinizden razı olsun.yardımınız dokunsun dokunmasın anlatmanız bilgi paylaşmanız bile güzel.sorunları anlatayım ilk önce.ilk nasıl başladı anlatayım dikkali okusun arkadaşlar sorun herkesin başına gelebilir.ilk ekran kartım çalışmıyordu biraz bios a baktım herşey normal ama birden f1 hatası verdi.tabii ki başka ekran kartı taktık denedim.sonra dedim allah allah.ekran kartımın yanmasının sebebini ben çözdüm sayılır aslında.euro truck diye bi oyun var onu açarken ben direct x seçeceğime open gl seçtim çok kastı düzelir diye ellemedim birden görüntü gitti bi daha gelmedi.sonra dedim bu ekran kartı gitti.sonra götürdüm kasayı arkadaşa tek tek herşeyi denedik ekran kartını taktık makine açıldı.ama şu sorun çıktı.ilk açtığımda hdd ışığı 2 kere yanıyor sonra arkasında 2 kere dvd nin ışığı yanıyor 10 sn felan bunu tekrarlıyor yani 5-6 kere sonra ekran geliyordu.ekran kartı aldım.f1 hatası aldım cmos hatası aldım.bugün pili değiştirdim.direk en son sürümünü yükledim bios un.bu sefer disk boot hatası verdi.format atamıyordum.nasıl olsa kullanılamıyor gözüyle dedim anakart yanarsa yansın.çıkarttım jumperı bi yana taktım sonra geri yerine taktım yani bios reset attım.bi baktım en son sürüm duruyor.dedim makine iyice sapıttı.sonra cd yi taktım formata bi başladım format attı ekranıda gördük.ne f1 hatası var nede ilk dvd ve hdd okuma hatası.yaklaşık 45 sn de açılıyor bilgisayar.ama sonuç olarak oldu makine.jumper ı yerine taktım tabiiki reset attıktan hemen sonra.şimdilik çalışıyor gittiği yere kadar devam artık :)

Okudum anlamaya çalıştım ama hala sorunu şu çözdü diyebileceğim bir yer yok :) Sorununun çözüldüğüne sevindim burda herkes yardımsever elimizden geldiğincede yardımcı olmaya çalışıyoruz. Fakat bios sürümü yükselttiğinizde sonra bios sıfırladığınız zaman eski sürüme geri dönmez. Sanırım bios update + format sorunu kökten çözmüş gibi duruyor. Tekrar geçmiş olsun bu arada jumperlerle fazla oynamamanızı tavsiye ederim :thumbup1:

clients

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
36
Demekki mutlu sonlar oluyor. Uğraşınca :) geçmiş olsun

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
bazı elektronik cihazlar canlı gibi sahibine gıcık kapabiliyor bizde dark evopad m7200 var sahibinin elinde şarj bile olmuyor mesela...
bu amd'li pc'de böyle olmalı ...

Serhat Şahinler

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
sorun çok saçma bir sorun yaklaşık 12-13 yıldır bilgisayarla uğraşırım hiç böyle bir sorun yaşamadım ve kaç kişiye bilgisayar topladık hiç böyle saçma hata görmedim.sorun halloldu ama neden olduğunu bulamadım.ama bunu yaparak çözdüm orası ayrı.birde bu site haricindeki çoğu forumlar iyi değil.insanlar gerçekten yardım etmek istiyor.diğer bi kaç yerde moderatörler sanki dünyayı kurtarmış havasında.artık herkes bilgisayar topluyor paran olsun yeter.amd intel olayına gelirsek bence ikiside kafa kafaya gidiyor.birde yeni bir teknoloji çıkmış ben yeni gördüm öyle bakınırken.geforce da sli desteği amd de crossfire desteği vardı ya onu geçen seneden itibaren adamlar beraber yapmışlar.yani artık amd ve geforce ekran kartları köprüleniyormuş :)

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
bazı elektronik cihazlar canlı gibi sahibine gıcık kapabiliyor bizde dark evopad m7200 var sahibinin elinde şarj bile olmuyor mesela...
bu amd'li pc'de böyle olmalı ...
Evet birde şu var çalışır halde olan anakartlara parmak sürdüğün zaman bazı transistör devreleri bozuluyormuş buna bizzat kendim şahit oldum anakartın görüntü yongasının hemen alt tarafında bir kısmı parmakladığım zaman görüntü gidiyordu bilgisayarı yeniden başlatmak zorunda kalıyordum. Anakarta çalışıyor haldeyken çok parmak sürmemek lazımmış demek ki

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
Evet birde şu var çalışır halde olan anakartlara parmak sürdüğün zaman bazı transistör devreleri bozuluyormuş buna bizzat kendim şahit oldum anakartın görüntü yongasının hemen alt tarafında bir kısmı parmakladığım zaman görüntü gidiyordu bilgisayarı yeniden başlatmak zorunda kalıyordum. Anakarta çalışıyor haldeyken çok parmak sürmemek lazımmış demek ki

insan elektrikli o elektrikli sonuç statik elektrikten etkilenme sonucu böyle oluyor eski teknolojilerde dokununca mort olan chipler de vardı onları lehimlemek bile özen isterdi...

Serhat Şahinler

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
transistör parmakladığın zaman sadece kısa devre koruması ile kapatıyor.sonuçta akımı fazlalaştırıyor.şöyle düşün...
mesela bi tane 10 metre uzunluğunda ip düşün alttan üstten bağlı sabit.buna suyu ver en üstten ip kaybolur su akıyor gibi akar ve düm düz akar.sen ipe dokunursan suyun ivmesi değişir kuvveti azalır.transistöre bastırınca ivmesi bozuluyor akımını kaybediyor.önemli olan kondansatör leri fazla ellememek.çünkü onlar daha narin yapıya sahip.arkadaş demiş mesela dokununca mort olan chipler vardı diye.mesela hala o sistem araba ampullerinde var.içinde transistör var.sen dokununca ampule direk bozuluyor oda statikten dolayı işte. dipnot : transistör montajını hiç sevmem :)

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
transistör parmakladığın zaman sadece kısa devre koruması ile kapatıyor.sonuçta akımı fazlalaştırıyor.şöyle düşün...
mesela bi tane 10 metre uzunluğunda ip düşün alttan üstten bağlı sabit.buna suyu ver en üstten ip kaybolur su akıyor gibi akar ve düm düz akar.sen ipe dokunursan suyun ivmesi değişir kuvveti azalır.transistöre bastırınca ivmesi bozuluyor akımını kaybediyor.önemli olan kondansatör leri fazla ellememek.çünkü onlar daha narin yapıya sahip.arkadaş demiş mesela dokununca mort olan chipler vardı diye.mesela hala o sistem araba ampullerinde var.içinde transistör var.sen dokununca ampule direk bozuluyor oda statikten dolayı işte. dipnot : transistör montajını hiç sevmem :)

Haklısın, eski anakartlardaki açık devre bobinleri ellemek vardı onları unutmuşuz onlar tam tehlikeydi. Hatta cazgırlık yaparlardı

Serhat Şahinler

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
elektrik ve elektronik gerçekten tehlikeli.daha geçenlerde rezistans tan çarpıldım.termik denen bi parça var termostat görevini görüyor.normalde çıplak elle ellememem lazımdı.müşteriyle konuşurken dalgınlığıma geldi 1 saat kolum uyuşuk gezdim