Beyin hastalıklarında ilaçsız tedavi dönemi

michuozawa

Guru
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,604
Reaksiyon puanı
493
Puanları
83
Üsküdar Üniversitesi dünya ortak aklının ortaya çıkarıldığı G20 Zirvesi’nde beyin haritası raporunu açıkladı. Üniversitenin araştırmasına göre depresyon ve şizofreni gibi beyin hastalıklarına kişiye özel manyetik ve elektriksel ışın tedavileri umut olacak.
201120151632054507667_2.jpg


Dünya liderlerinin buluştuğu Antalya’daki G20 zirvesinin en akılda kalacak konularından biri Beyin Haritalandırma araştırması oldu. ABD Başkanı Barack Obama’nın beynin sırlarının keşfedilmesi için 100 milyon dolarlık bütçeyle 2.5 yıl önce başlattığı ‘Brain Initiative/Beyin Girişimi Projesi’nin Türkiye ortağı olan Üsküdar Üniversitesi, alzheimer, parkinson, ALS gibi hastalıklara çare bulmak amacıyla yürütülen araştırmada gelinen son durumu G20 Sempozyumu’nda paylaştı. Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği Başkanı Dr. Babak Kateb’in yanı sıra uluslararası heyetin hazırladığı raporda iki konu dikkat çekti. İlki araştırmaya NASA ile birlikte mühendisler de dahil oldu. Diğeri ise geleceğin tedavilerinin ön haritası çizildi.


DEPRESYONA ÇÖZÜM
Araştırmalara göre beyin de tıpkı parmak izi gibi, algısı işleyişi, düşünce ve duygu yapısıyla kişiye özel. Beyinde 100 milyar nöron 1 trilyon nöronla bağlantılı. Bilim beyindeki gizli devrelere odaklandı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, başta bir numaralı beyin hastalığı olarak işaret ettiği depresyon olmak üzere pek çok soruna akıllı ilaçlarla birlikte kişiye özel manyetik, sonar ve elektriksel ışın tedavilerinin son vereceğini açıkladı. Hedef odaklı tedaviler aynı zamanda ilaçların yan etki riskini de ortadan kaldırıp iyileşme süresini hızlandıracak.

ŞİZOFRENİYE İMPLANTLA SON
Şizofreni, depresyon, alzheimer, parkinson, otizm, epilepsi, post travmatik stres bozukluğu gibi hastalıkların tedavilerinde beyin implantları gündemde. Rapora göre, sağırlık ve görme engeline kök hücre nakli, felce aspirin büyüklüğündeki mikroçipler son verecek. Öte yandan araştırmada beyin fonksiyonlarını bozan genetik mutasyonlar da tespit edildi. Şizofreni, otizm, bipolar bozukluk ve zeka geriliğinde DNA kodunun haritalandırılması
genetik tedavinin yolunu açtı.

TÜRK-ABD ORTAKLIĞI
Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği Başkanı Dr. Babak Kateb, beynin yüzde 20’sinin anlaşıldığını söylerken, 2015’de tamamlanması planlanan projende büyük yol kat edildiğini vurguladı. NASA’nın milyonlarca ışık yılı ötede galaksiler keşfedip astronotları tedavi ettiği teknolojilerini kullandıklarını anlatan Kateb, “Üsküdar Üniversitesi ile yaptığımız ortak araştırmanın raporunu Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne (NIH) gönderdik. Türk bilim adamları projeye inanılmaz katkı sağladı” dedi. Bugün genetik hastalıkların önceden teşhis edilmesini sağlayan GENOM projesinin 20 yılda tamamlandığını hatırlatan Kateb, “GENOM bire 140 kazandırdı. Başlangıçta bir testin maliyetinin 2 milyar dolar olması öngörülüyordu. Şimdi gen testleri 100 ila 400 dolara yapılıyor. Beyin Haritalama tekniği başladığında maliyetli olabilir, ancak gelecekte beyin hastalıklarının tespiti, önlenmesi ve tedavisinde herkesin ulaşabileceği bir yöntem ocak”
açıklamasını yaptı.

YEDİ KİŞİDEN BİRİ
Beyinle ilgili 600’den fazla hastalık olduğunu açıklayan Üsküdar Üniversitesi Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selahattin Gültekin, “Bugün 1 milyar kişi yani her 7 kişiden biri, beyin hastalığına sahip” dedi. Beyni araştırdıkça ne kadar az şey bildiğimizi anlıyoruz diyen Gültekin sözlerine şöyle devam etti: Böylesine karmaşık bir yapıyı çözmek için sadece doktorlar değil mühendisler, nöro bilimciler, psikiyatr, psikolog ve nöro cerrahlar da birlikte çalışmak zorunda.

akşam
 
Üst