Beyaz ekmek kaldırılacak

Reaksiyon puanı
10,327
Kepekli ekmeklere de alışacağız

kepekli-ekmeklere-de-alisacagiz_219687_mansetByk.jpg

Başbakan Erdoğan, beyaz ekmeğin kaldırılacağını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Mirmahmutoğulları, "Nasıl ki şekersiz çay içmeye alışıyorsak, kepekli ekmeğin tadı da başta yadırganacak ama zamanla alışacağız" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 'Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası'nın açılışında beyaz ekmeğin sofralardan kalkacağını söyledi. Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında beyaz ekmek tüketen vatandaşın kepekli ekmeğin tadına alışıp alışamayacağı merak konusu oldu.

Tuzu azaltılmıştı

Sağlıklı Gıda Platformu üyeleriyle bir araya gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları da Türkiye'de günde 6 milyon ekmeğin israf edildiğini ve bunun 1,5 milyar liralık bir kayba neden olduğunu hatırlattı.

vedat-ortadaki.jpg

Tüm bunların yanında dünyada 1,5 milyar insanın gece yatağa aç girdiğinin altını çizen Mirmahmutoğulları, kepekli ekmeğin raf ömrünün daha uzun olduğunu bu nedenle israfın azaltılacağını söyledi. 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe giren ekmek yönetmeliğiyle birlikte ekmekteki kepek oranının artırılıp, tuz oranının azaltıldığına dikkati çeken Mirmahmutoğulları şöyle konuştu:

Vatandaş hazır olunca

"Biz belli periyotlarda toplumun kepekli ekmeğe alışma oranını ölçerek, halkımız hazır olduğunda beyaz ekmeği tamamen kaldıracağız. 1 Temmuz'dan bu yana 6 ay geçti ve insanların yeni ekmeklere yavaş yavaş alıştığını görüyoruz. Bu durum tıpkı çayı şekersiz içmek gibi. İlk başta kepekli ekmeğin tadı yadırganabilir ancak zamanla alışacağız. Biz toplumun sağlığını düşünerek böyle bir karar aldık."

Sağlıklısı tam buğday

Beyaz ekmeğin kaldırılmasına beslenme uzmanları da destek verdi. Diyetisyen Seda Uşarer, tam tahıllı ürünlerin kan şekerinin dengesini sağladığına dikkat çekti. Beyaz ekmeğin iştah açıcı özelliğe sahip olduğunu kaydeden Uşarer, "Beyaz ekmek obezite ve kalp hastalıklarını da tetikleyen bir besin" diye konuştu.

Ev hanımlarının da beyaz un yerine tam buğday unu kullanması gerektiğini ifade eden Uşarer, "Sağlıklı olan un tam buğday unudur" dedi.

Keyveni Kurumsal Hazır Yemek Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Çelik de yüksek oranda beyaz ekmek tüketiminin obeziteden şekere kadar çok sayıda hastalığa neden olduğunu söyledi.

Uzun süre tok tutuyor daha geç bayatlıyor

Sadık Çelik, kepekli ekmekle beyaz ekmek arasındaki farklılıkları sıraladı. Kepekli ekmeğin beyaz ekmeğe göre daha uzun süre tokluk hissi verdiğini kaydeden Sadık Çelik şu noktalara dikkat çekti:

sadik.jpg

- Beyaz ekmeğin yedikçe açlık hissini artırmasına karşılık tam buğday ekmeği kişiyi tok tutmaktadır.

- Kepekli ekmeğin içinde bulunan ruşeym ve kepekten ötürü de besleyiciliği üst seviyededir. Beyaz ekmeğin hazmı zor, tam buğday ekmeğinin ise kolaydır.

- Tam buğday unu çok daha ucuza ve çok daha az enerji maliyetleriyle üretilmektedir. Buna karşın beyaz ununun üretilmesi son derece zahmetlidir ve daha yüksek enerji giderlerine ve maliyetlere sebep olmaktadır.

1 Temmuz 2012'de yürürlüğe giren ekmek yönetmeliği ile uygulanacak değişiklikleri BUGÜN gündeme getirmişti.

kaynak

cperinaz

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Bi o kaldi ya vatandasa zarar veren...

Mai Nai

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
157
Tam tahıllı ekmeklerden vazgeçmeyin arkadaşlar.

mustang

Dekan
Reaksiyon puanı
34
Yaklaşık 5-6 senedir ben Beyaz Ekmek yemiyorum.
Ya Tam Buğday Ekmeği yada Kepekli Ekmek yiyorum.
Şimdi Beyaz Ekmek o kadar kötü geliyor ki bana,hiç lezzet alamıyorum.
Özellikle Bizim Bim'e Tam Buğday Ekmeği geliyor.Mükemmel bir ekmek.Az yiyip çabuk doyuyorsunuz,ve geç acıkıyorsunuz.
Şimdi Çocuklarımı alıştırmaya çalışıyorum bu Ekmeğe.
Direniyorlar ama alışacaklar.:)

ALPARS

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Obezite sorunumuz pek yok gibi ama önlem almaya değer.

Halk kepekli ekmeğe hazır değil ama fırıncılar şimdiden zama hazır ...

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
629
Ne yiyecez la ne ...

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
Tam buğday ekmeği yeyince köy ekmeği aklıma geliyor.

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
eğer zararlıysa kaldırsınlar aga. insanın iradesine bırakılınca "istediği için" olmasa bile tembellikten dolayı alışkanlıklarından vazgeçmiyor. sigara zamlarından dolayı sigarayı bırakmam örneği. :)

intricate

Profesör
Reaksiyon puanı
12
Çok severdim kendisini... :( Diğer kepekli ekmekleri yiyemiyorum ya.. benim için alışmak zor olacak.

D

Deleted member 312196

SDN Okuru
Beyaz ekmekten "vergi" geliri olsaydi kaldirmazlardi ama :)

erenberk

Rektör
Reaksiyon puanı
101
En fazla 2 haftada herkes alışır. Ben uzun zamandır beyaz ekmeği tüketmemeye çalışıyorum zaten. Eve tam buğday ekmeği alıyorum iki üç güne bir :)

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
493
kepekli alıyorum uno nun ekmeğini beni etkilemez :D

El Padrino

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
70
Bende 2 yildir sadece kepek ekmeği tuketiyorum.Onun oncesinde de ekmek fazla tuketmezdim zaten.Kepek ekmegi yedigimden beri beyaz ekmek yiyemez oldum.Cok basit ve tatsiz geliyor.Hazmi zor.Kilo yapiyor.Kepek ekmegi her yonuyle saglik dostu.Herkese tavsiye ederim.Cok guzel bi karar almislar.Tam bugday ve kepek ekmeginden baska ekmek olmasin hicbiryerde.

ashabulyemin

Profesör
Reaksiyon puanı
20
vatandaş ne yiyeceğini biliyorda denilen ekmek iki kat fiyatlı birde kaynak belirtseler

goodolddays

Dekan
Reaksiyon puanı
202
Beyaz ekmeğe vergi koyup tam buğday ve kepek ekmeğini vergiden muaf tutarak halkı sağlıklı olanı tüketmeye yöneltebilirler. Malum, son günlerde vergilerde gündemdeyken yapılabilir.

YeniJenerasyon

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bu tamamen saçmalık. Size ne benim ekmeğinden. Siz kepekli ya da tam buğday yemeniz beni niçin ilgilendirsin. Beni sizin ne yediğiniz ilgilendirmiyorsa benim ne yediğim de sizi ilgilendirmez. Yarın birgün "Kuru fasulyeyi yasaklıyoruz çok gaz yapıyor." demeleri gibi bir şey bu.

the grudge

Profesör
Reaksiyon puanı
49
ekmek yapma makinası alır beyaz ekmeği kendim yaparım... kepek ekmeği almam... :P

PetyrBaelish

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Kepek ve buğday ekmeği hiç sevmiyorum,yiyemiyorumda.

İllaki bir yerlerde yapılır.:P :D

pcwolf

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
33
Tam buğday unu çok daha ucuza ve çok daha az enerji maliyetleriyle üretilmektedir. Buna karşın beyaz ununun üretilmesi son derece zahmetlidir ve daha yüksek enerji giderlerine ve maliyetlere sebep olmaktadır.

Kepekli ekmek yaygınlaşınca bakalım ne olacak.
Ayrıca israf demeleri tamamen saçma, yapın ekmeği yuvarlak şekilde millet yarım ekmek yiyecekken bir ekmek alıp diğerini bayatlatmasın. Sonra tabi israf olur.
Staj yaptığım zaman yuvarlak ekmek oluyordu onu bile zor bitirdiğim oluyordu, bazıları yarım bırakıp yemekten sonra çayla azar azar bitiriyordu.
Ayrıca kepekli ekmek de hiç hoşuma gitmiyor, beyaz ekmeği acayip seviyorum. Ve o kadar kilo aldırıyor felan demişler de bende hiç etkisi olmadı.

TBM

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
358
sağlık için yapsınlar iyi olur

Czmi

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Bi o kaldi ya vatandasa zarar veren...
canim kardesim bir yerden baslamak gerek. birinden baslarsin ayni senin dedigini soylerler. baska bir seyin onunu kesersin yine ayni cevao
ben bu adimi sonuna kadar destekliyorum
icindeki maya adama napiyor bir arastirin

Ne yiyecez la ne ...
Ekmeğime dokunma!
Bu tamamen saçmalık. Size ne benim ekmeğinden. Siz kepekli ya da tam buğday yemeniz beni niçin ilgilendirsin. Beni sizin ne yediğiniz ilgilendirmiyorsa benim ne yediğim de sizi ilgilendirmez. Yarın birgün "Kuru fasulyeyi yasaklıyoruz çok gaz yapıyor." demeleri gibi bir şey bu.
Beyler lutfen biraz daha dikkatli dusunun. Inanin bana sizler gibi dusunuyordum. Babamda seker ve hipertansiyon var. haliyle yedigine ictigine dikkat etmekte. Tam tahil ekmegine basladiginda tattim ve begenmedim. 1 2 deneme sonra o kadar lezzetli geldi ki artik sicak olmadikca beyaz un ekmegini yemez oldum. Hadi tat kismini gecelim
Siz o ekmeklerde maya oldugunu biliyor musunuz?
Peki mayanin ne kadar zararli oldugunu ???
mayanin faydasi var ama biz toplumca asiri ekmek tukettigimizden bizlere kesinlikle faydali degil. Hepimin internet basindayiz lutfen kisacik bir arastiriniz ekmek mayasinin insana olan zararini LUTFEN

bLaCkSouL

Profesör
Reaksiyon puanı
8
canim kardesim bir yerden baslamak gerek. birinden baslarsin ayni senin dedigini soylerler. baska bir seyin onunu kesersin yine ayni cevao
ben bu adimi sonuna kadar destekliyorum
icindeki maya adama napiyor bir arastirin

Beyler lutfen biraz daha dikkatli dusunun. Inanin bana sizler gibi dusunuyordum. Babamda seker ve hipertansiyon var. haliyle yedigine ictigine dikkat etmekte. Tam tahil ekmegine basladiginda tattim ve begenmedim. 1 2 deneme sonra o kadar lezzetli geldi ki artik sicak olmadikca beyaz un ekmegini yemez oldum. Hadi tat kismini gecelim
Siz o ekmeklerde maya oldugunu biliyor musunuz?
Peki mayanin ne kadar zararli oldugunu ???
mayanin faydasi var ama biz toplumca asiri ekmek tukettigimizden bizlere kesinlikle faydali degil. Hepimin internet basindayiz lutfen kisacik bir arastiriniz ekmek mayasinin insana olan zararini LUTFEN

Konuya farklı açıdan bakarsanız öyle görünür tabi. İster sağlıklı ister değil. Dayatma yoluyla böyle bir şeyin yapılması asıl sıkıntı olan. Alıntıladığınız kişiler de büyük ihtimalle bu sebepten öyle yazdılar. Madem insanı yararlı olana alıştıracaksın o zaman öğreterek yap. Emirle, dayatmayla olmaz o işler.

the grudge

Profesör
Reaksiyon puanı
49
yuh mayaya zararlı diyen eleman çıktı... yan ürün yüzünden zararlı ilan ediliyor... komik durum...

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
GDO'yu arttıracağınıza kaldırın da perhizle lahana turşusu sıkıntısı olmasın.

Czmi

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Konuya farklı açıdan bakarsanız öyle görünür tabi. İster sağlıklı ister değil. Dayatma yoluyla böyle bir şeyin yapılması asıl sıkıntı olan. Alıntıladığınız kişiler de büyük ihtimalle bu sebepten öyle yazdılar. Madem insanı yararlı olana alıştıracaksın o zaman öğreterek yap. Emirle, dayatmayla olmaz o işler.

Sevgili dostum. Gelismis ulkelere bakalim. Ingiltere abd. Bircok sey yasak. Restorantlarda masalarin.ustunde tuz bile yok
Sen.simdi.onlara egitimi verilmedi diyebilir misin?
Burda da verildi. Ortaokullara anlatilmyisti.hatirliyorum
Saglik bakanligi uyarilar ve seminerler verdi.
Seffaf olmayi ogrenmedikce bizden.hicbirsey olmayacak
KAbullenmek.bazen zor gelir kardes

yuh mayaya zararlı diyen eleman çıktı... yan ürün yüzünden zararlı ilan ediliyor... komik durum...

Bu arada espiri anlayisin gozumden kacmadi, komikti ;)

kosasker

Profesör
Reaksiyon puanı
49
Bende çoğunlukla tam buğday ekmeği alıyorum. Beyaz ekmeğe göre de küflenmeden 1 gün fazla dayanıyor. Fakat beyaz ekmeğin gerçek anlamda yasaklanması biraz garip geldi.