Bedelli de yok, 12 ay da, 9 ay da!

Bu konuyu okuyanlar

N3CAT1

Müdavim
Emektar
Katılım
20 Nisan 2008
Mesajlar
6,609
Reaksiyon puanı
144
Puanları
63
Bakan Gönül, bedelli askerlik konusunu sürekli pompalayan bir bedelli lobisi olduğunu söyledi

asker-parali.jpg


Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, sık sık gündeme getirilen bedelli askerlikle ilgili kesinlikle bir çalışma bulunmadığını belirterek, bunu ülkede sürekli pompalayan bir bedelli lobisi olduğunu söyledi. Hürriyet'ten Metehan Demir'in haberine göre; Gönül, bedelliden tek tipe ve TSK’daki asker sayısına dek, yanlış anlaşılmaları giderecek kritik açıklamalarda bulundu. “9 ya da 12 ay gibi bir karar da yok” diyen Gönül şöyle konuştu:

Lobi yapıyorlar
“Defalarca söylenmesine rağmen maalesef konu sürekli gündeme getiriliyor. Bu konuda hükümet ile TSK arasında çok yakın bir koordine var. Başbakanımızın talimatları doğrultusunda TSK da çalışmalarını yürütüyor. Ama bunların içinde bedelli askerlikle ilgili bir çalışma yok. Bunu sürekli gündemde tutarak belki çıkabilir umudunu taşıyanlar, lobi yapanlar olabilir. Gizlice konuşuldu bile deniliyor. Ama böyle bir şey yok. Yakın ve orta dönemde de olmayacak.

Tek tip askerlik
Tek tip askerlik meselesi de çok ileri noktalara taşındı. Olan bugüne dek Genelkurmay Başkanlığı’mızın Başbakanımıza sunduğu, askerlik kaç aya düşerse, asker ihtiyacındaki açık ne kadar olur, yönünde bir çalışmadır. Çeşitli alternatifleri sundular. Mesela, zaman içinde TSK’da askere alım dengeleri de değişiyor. Yanlış hatırlamıyorsam gün geçtikçe sayıları arttığından, eskiden yüzde 2-3’lerde olan üniversite mezunu şimdi bir celpte oran olarak toplam içinde yüzde 25’lere tırmanmış. Bu da kısa dönem askerlik yapabilen asker sayısının artması anlamına geliyor. Ne oluyor, celplerde belirli bir dönem gerekli asker sayısı karşılanamıyor. Erkenden askerliğini bitiren artıyor. Uzun dönem sayısı eskisi gibi olmuyor. Açık meydana geliyor. İşte bütün bunlar üzerinde çalışılıyor.

12 ay kararı yok
Halen, yok 9 veya 12 ay gibi bir karar da yok. Hatta yakın dönemde de bu konuda bir adım atılacağını sanmıyorum. Popüler tartışmalara değil öncelikler, ihtiyaçlar kapsamında konulara artı eksileri ile bakılıyor. TSK’da zafiyet olmamalı. Ama üzerinde tabii ki uğraşılıyor. Zamanı gelince açıklanır. Hükümet en doğru kararı verecektir. Polislerin askerlik düzenlemesi ile ilgili de çalışmalar sürüyor. Ancak, burada tarafların talepleri var. Teker teker değerlendiriyoruz.

Asker sayısı
Genelkurmay’da halen Türk Silahlı Kuvvetleri’nde asker sayısının azaltılması ve teknolojinin arttırılması gibi bir çalışma var. Fakat bu bugünden yarın olacak bir iş değil. Halen Jandarma’da 200 bin olmak olmak üzere TSK’da 850 bine yakın asker var. Ama öyle asker sayısını hemen azaltamazsınız. Ülkenin başta doğusu olmak üzere engebelik arazi. Buralarda askere ihtiyacınız olacaktır. Başka unsurlar var. Herşey söylendiği kadar kolay değil.”

İddialar celpleri dalgalandırıyor
Hürriyet’in diğer kaynaklardan ulaştığı bilgilere göre ise son dönemde, “6 aylık kısa dönem askerliğin uzayacağı, uzun uygulamanın da (15 ay) kısalacağı” şeklindeki iddialar nedeniyle yakın celp dönemlerinde ciddi dalgalanmalar yaşanıyor. Üniversite mezunları bir an önce askere gidip uzamanın kendilerini etkilememesi amacıyla kısa döneme başvururken, lise ve altı mezunlar uzun dönemin kısalma ihtimalinden yararlanmak için hemen askere gitmek istemiyor. Öte yandan, bazı ailelerin de terör eylemlerinin olmadığı şu dönemde bir an önce askerliğini yapmaları amacıyla çocuklarını vatani göreve göndermek istedikleri de konuşuluyor.


Kaynak
 

TBM

Müdavim
Katılım
28 Ekim 2008
Mesajlar
6,587
Reaksiyon puanı
358
Puanları
83
ee kaç ay yani,tamamını okumadım yazının
 

N3CAT1

Müdavim
Emektar
Katılım
20 Nisan 2008
Mesajlar
6,609
Reaksiyon puanı
144
Puanları
63
Bedelli kesinlikle yok. 9 ay veya 12 aya düşmesi kısa vadede yapılabilecek bişey değilmiş. Polisler içinse askerlik yapmama çalışmaları sürüyormuş.
 

rozabay

Müdavim
Emektar
Katılım
4 Nisan 2009
Mesajlar
7,113
Reaksiyon puanı
34
Puanları
48
Dün televizyonda gördüğüm bir habere göre askerler artık garsonluk,aşçılık, müzisyen gibi dallarda çalıştırılmayacak ve sadece güvenlik konusunda görev yapacak. Eğer izlediğim haber doğruysa ve buna rağmen hala asker sayısı yeterli değil diyorlarsa bu iş yukarıda ki yazıda dediği gibi kolay değil demektir.
Ulen bende seviniyordum 12 aya düşüyor 3 ay yırtcam diye :D
 

N3CAT1

Müdavim
Emektar
Katılım
20 Nisan 2008
Mesajlar
6,609
Reaksiyon puanı
144
Puanları
63
Ya sorma :) Kardeşim de askerde şuan. Askerliğin düşmesi ile ilgili haberler bekliyordu.
 

TBM

Müdavim
Katılım
28 Ekim 2008
Mesajlar
6,587
Reaksiyon puanı
358
Puanları
83
askerlik kalkarsa polislere iyi bende polis olmak istiyorum çünkü
 

spybot

Müdavim
Emektar
Katılım
1 Kasım 2008
Mesajlar
47,206
Reaksiyon puanı
629
Puanları
113
Olmadi bu haber simdi.
 

ilahiyatci

Doçent
Katılım
22 Ağustos 2008
Mesajlar
577
Reaksiyon puanı
10
Puanları
18
zaytung'un bedelli haberi geldi aklıma şimdi. :D :D
 

LWMP

Doçent
Katılım
20 Mayıs 2009
Mesajlar
930
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
iyi oldu askerlık eskısı gıbı degıl
 

mendocino

Müdavim
Katılım
9 Ocak 2009
Mesajlar
11,032
Reaksiyon puanı
80
Puanları
48
en bastan beri diyorum bu yasalar gecmez diye.. bu kadar süre düsücek cikicak diye haberi yapiliyosa yalandır diye...askerlik süresi falan degismiycek olursa bi sözlesmeli er olayi gelir hepsi o..onunda gelmesi bikac yıl...
 
Üst