Baz İstasyonları Taşınırsa İletişim Biter

Bu konuyu okuyanlar

CuMaAli

Müdavim
Katılım
6 Mayıs 2011
Mesajlar
1,332
Reaksiyon puanı
1
Puanları
38
ozturkler_baz_istasyonlari_tasinirsa_iletisim_biter13420851880_h901661.jpg

Turkcell Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler Haber 7'nin sorularını yanıtladı. Öztürkler baz istasyonlarının taşınmasının faturasının ağır olacağını söyledi! "Zam var mı" sorusuna cevap verdi!

Hakan Göksel'in söyleşisi

Turkcell Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler,Turkcell'in Tepebaşı'ndaki merkez binasında, Ekonomi Editörümüz Hakan Göksel'in GSM sektörüne ve Turkcell'e ilişkin sorularını cevapladı.

Öztürkler son dönemde data trafiğindeki baş döndürücü trafik artışını anlattı! Bazistasyonlarınınsağlık açısından tartışılmasını eleştirdi. Öztürklere göre "saç kurutma makinesini her gün başımıza dayarken ya da ekmek kızartma makinası kullanırken endişe etmiyoruz! Halbuki bunlar baz istasyonlarından daha tehlikeliler!"

Baz istasyonlarınınşehir dışına taşınmasının sonuçları için de net konuşan Öztürkler "Taşırsanız iletişim biter, hayat felç olur. Kamusal bir haktır ve bu hak insanların elinden alınamaz" dedi

Sektördeki karlılıklarla ilgili sorularımızı cevaplayan Öztürkler'e 'zam gelecek mi' sorusunu da yönelttik!

Matrak sorularımız da vardı! Özturkcell reklamı ile Öztürkler soyadının ilişkisini ve en beğendiği reklamı da anlattı...

GSM operatörleri için artık ses iletiminden ziyade akıllıtelefonlarla data hizmetleribüyük pay sahibi olmaya başladı! Rakamsal olarak elinizdeki son veriler nelerdir?

Bazı aklımdaki verileri aktarayım. Bizim toplam gelirlerimizin yüzde 25’i data’dan geliyor. Yıllar itibariyle oransal artış devam edecek. 35 milyon müşterimiz var ayda 11 milyon kişi 3G ve 2G’den internete erişiyor.

‘Network’ümüzde 4,5 milyon tane akıllı cihazlardan var! Kendi şebekemizde 11 milyon abone internete giriyor bunların 4,5 milyonu akıllı cihazlardan giriyor.

Penetrasyon anlamında baktığınızda yüzde 12-13 olan bu rakamın da yüzde 20 ye çıkmasını bekliyoruz. Biliyorsunuz, Temmuz 2009’da 3G kullanımını başlattık. O günden bugüne mobil data kullanımı trafiği 13 defa arttı. Trafik artarken bir taraftan da fiyatlar düşüyor.

DATA TRAFİĞİ SMS'İ İLK KEZ GEÇTİ

Bizim işimizde ses stabil oldu 2012 de ses değil mesajlaşma büyüyor yani SMS hala büyüyor ama mobil internet
gelirleri ilk defa son iki çeyrekte SMS’i geçti

En hızlı büyüyen işimiz mobil internet bir de mobil servisler tarafı var! Bu tip servislere çok önem veriyor olacağız hem mobil internet bağlantı konusu bizim için çok önemli hem de mobil servisleri daha iyi hale getirmemiz lazım.

İçlerinde gerçekten hayatı kolaylaştıran bireysel ve de kurumsalda servisler var. Teknoloji öyle hızlı gelişiyor ki internet televizyona giriyor böyle olunca da tabi programlamacılık, oradan sunduğunuz hizmet ve müşteri olarak sahip olduğumuz yelpaze 4 ekrana giriyor. Ve müşteri daha da şanslı hale geliyor talep ettiği içeriği istediği zaman istediği yerde alabilecek hale geliyor.

FİYATLAR YÜZDE 81 UCUZLADI

İşin aslında heyecan veren önemli kısmı bu 2009-2011 arasında megabayt başına yüzde 81 oranında fiyatlar ucuzlamış! Yani yeni bir teknolojiyi getirirken çok yüksek yatırım yapmak durumundayız.. Her yıl milyar TL’nin üzerinde yatırım yapıyoruz. Grup olarak fiyatlar düşüyor, kullanım artıyor dolayısıyla sürümden kazanıyoruz ama yeni teknoloji olmasına rağmen abone başı ödeme de düşüyor.

Ses varken herhangi bir telefon kullanma lüksüne sahip olmayan vatandaşların 3G ile birlikte görüntülü telefon ile onlarında telefon kullanmaya başladığını görüyorsunuz. Bu aslında muazzam bir şey! Mesela ben radyoyu ben cep telefonundan dinliyorum…

Yani teknolojiyi kullanarak farklı seçeneklerle daha zengin seçeneklerle izleyebiliyorum aslında rekabet artıyor ve çeşitlilik arttığı için bizim son kullanıcı olarak aldığımız kalite artıyor daha fazla seçeneğimiz var hiç kimse rehavete kapılamamalı daha çok çalışıp daha iyi ürünü geliştirmeliyiz!

SAÇ KURUTMA MAKİNESİ DAHA TEHLİKELİ!

Kapsama alanı konusu artık operatörlerin öncelikleri arasından çıktı! Uzun zamandır tartışılan ‘baz istasyonlarının sağlığa etkisi’ konusu var! Hatta yakın zamanda bir babanın baz istasyonlarının şehir dışına taşınması hakkında elde ettiği yargı kararı var! Bu konuda baz istasyonlarının sağlık açısından tartışılması konusuna nasıl bakıyorsunuz?

Bu Avrupalıların problemi biz bunları aştık artık bunları Amerika’da GSM Operatörlerinin toplandığı birlikte bu konuyu konuşmuyoruz bile! Çünkü yıllardan beri yapılan bilimsel araştırmalar var. Bu teknoloji artık çok yeni değil! Dünyada 80’li yıllardan beri uygulanan bir iletişimde önce analog gelmiş sonra dijital gelmiş dolayısıyla bilimsel olarak bu zararlıdır diye hiçbir şey yok!

Radyo dalgalarının yaratmış olduğu manyetik alan etkilenmelerine bakarsanız bir tablo üzerinde yani en düşük manyetik alanı yaratan cihazlar bu bizim radyo frekansları, yani baz istasyonları! Ondan sonra işte ultraviyole macrowave bu radyo tedavisinde kullanılan ışınlar beraberinde geliyor.

Çevremizdeki tek elektromanyetik enerji kaynağı, baz istasyonları değil. Elektrikle çalışan her cihaz, çevresinde bir elektrik alanı oluşturur. Baz istasyonları (10,23 V/m), gün içinde sıklıkla kullandığımız su ısıtıcısı (130 V/m), TV (30 V/m), müzik seti (90 V/m), buzdolabı (60 V/m), saç kurutma makinesi (40 V/m) gibi elektrikli ev aletlerinden hem çok daha düşük elektrik alan şiddetine sahiptir, hem de mesafe olarak daha uzaktadır.

Dolayısıyla yani bu konu Türkiye de fazla evhamlanarak ele alındı burada baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılması gibi teknik bir çözüm kesinlikle yok!

BAZ İSTASYONLARI TAŞINIRSA İLETİŞİM DURUR

Baz istasyonlarının şehir dışına taşınması genel olarak mobil kullanıcıları nasıl etkiler? Müşteriye yansıması ve operatörlere maliyeti nasıl olur?

Baz istasyonları şehir dışına çıkarılırsa iletişim durur. Buda kamusal bir hizmetin durdurulması anlamına gelir. Bunu da kimse istemez.

İş yapma durumunda olan kamusal bir ihtiyacı insani bir ihtiyacı ortadan kaldıramayız. Kaldırılacak bir karar
alırsa ‘bütün iletişim durur’ yani ‘hem dışarı çıkartalım hem iletişim devam etsin’ diye bir çözüm yok.

İletemezsiniz bir şeyi! Yani baz istasyonlarını iletişimin olduğu yere koymanız gerekiyor. Bizde öyle ihtiyaç ve beklentiler var ki son derece kapsamayı önemseyen ve hassas 35 milyon müşteri var! Birçok operatör iletişimde müşterilerini “bizde de artık kapsama var” diyerek ikna etmeye çalışıyorlar! Kapsamanın olabilmesi için baz istasyonları gerekiyor.

“Evimin her yerinde çekiyor ama arka odalardan birine gittiğim zaman sola sapınca orda hafif arada sırada kesiliyor” diyenlere yardıma koşmaya çalışıyoruz yani orada nasıl bir düzeltme yaparız diye… Dolayısıyla iletişim kesilmesi tabi ki makul bir durum değil. Van depreminde kesintisiz bir yardım sağladık ne kadar önemli hale geldi yüzlerce yardım mesajı atıldı!

Bunların bir kısmı enkaz altından atıldı . Aramalar yapıldı, enkaz altından ben buradayım diye mesajlar atıldı veya enkaz altındaki sinyallerden insanların koordinatları belirlendi. Tek 1 can değil 65 tane can kurtarıldı. Sadece Turkcell şebekesindeki sinyalizasyonun vermiş olduğu ipuçlarından ve oradaki yetkililere ilettiğimiz bilgilerden ulaşıldı. Bir can da çok kıymetli ama 65 can ne demek, insan hayatı paha biçilmez! Yani teknolojiyi böyle görmemiz lazım…

Ve kararlarımızın bilimsel olması çok önemli bilimsel araştırmalarda aksine hiçbir sakıncaya rastlamadık sağlık anlamında. Ben burada aslında kötünün iyisi gibi anlatmayı da sevmiyorum ama manyetik alan etkisinde voltmetre diye bir şey var.

Baz istasyonlarının etkisi 10 birim ise elektrikli battaniyenin etkisi 150’dir. Herkes her gün ütü kullanıyor, ekmek kızartma makinesi kullanıyor, televizyon açık… Saç kurutma makinası başınıza dayıyorsunuz her gün kullananlar var bunlara baktığınız zaman baz istasyonlarının etkisi 10 birim.

SİNYAL ŞİDDEDİ AVRUPA'NIN 4'TE 1'İ KADAR

Dolayısıyla burada korkulacak evhamlanacak durum yok! Bazen ne kadar çok baz istasyonu var diyoruz ama Almanya’dakinin 3’te 1’i kadar var Türkiye’de! Fransa baz istasyonlarının yarısı kadar var! Bizim düzenleyici kurumumuz BTK da bu konuda çok hassas ölçüm çalışmaları yapıyorlar ve denetliyorlar...
Avrupa’da baz istasyonlarından basılan enerjinin şiddeti 40 volt metre civarında! Bizdeki maksimum şiddet 10,23! Regülasyon baz istasyonu sinyal şiddetini 4’te 1’ e indirmiş yani.

KIYI SERİTLERİNDEKİ ROAMING'IN NEDENİ SİNYAL ŞİDDETİNİN DÜŞÜK OLMASI

Bu durum aslında bizim daha çok baz istasyonu koymamızı gerektiriyor daha fazla yatırımı gerektiriyor. Ama şiddetini azaltalım diye böyle bir uygulamaya gidilmiş! Ortalamaya bakarsanız şiddeti 3-5 yani en fazla 10...
Ege de kıyıda gezerken Yunanistan tarafınındaki şebekeleri görmenizin sebebi onların baz istasyonlarından sinyali 40 voltmetre bizim ise 10 voltmetre ile basmamız. Bizim verdiğimiz frekans çok daha düşük.

Bütün operatörler buna uyuyor! Sonra çevreye duyarlılık konusu var! Bu yüzden baz istasyonlarında bir ağaç modeli, binalarda bir aksesuar içerisinde uygulamalara başlıyoruz. Bunlar bazen kamuoyunda “zararlı oldukları için saklanmaya çalışılıyor” gibi algılanıyor! Altını özellikle çiziyorum, asla bunun için değil, göze daha iyi hitap etsin çevreye daha duyarlı uyumlu olsun diyedir, saklama amaçlı değil!

Baz istasyonları arasında rüzgar enerjisi ve güneş enerjisiyle çalışanlar var! Mümkün olduğu kadar o sistemlere geçmeye çalışıyoruz . Hidrojenle bile çalışanını yaptık! Kendi ürettiğimiz ürünlerin çevreye etkisini daha azaltabilecek neler yapabiliriz onu da araştırıyoruz.

GSM OPERATÖRLERİNİN REKABETİ TEHLİKELİ BOYUTA ULAŞTI

BTK, GSM sektöründe yaşanan rekabetin kar marjlarını iyice düşürdüğünü açıklayıp operatörleri uyarmıştı! Sizce sektör oyuncuları açısından rekabetin boyutu tehlikeli boyutta mı?

BTK çok haklı çünkü şu anda Türkiye deki kârlılık Avrupa’dakinin altında, marj olarak baktığınız zaman Turkcell şu an yüzde otuz civarında, diğer operatörlerin yüzdeleri 10 ile 15 arasında değişiyor!

Avrupa da bu ortalama yüzde 35! Biz Avrupa ve Amerika’ya göre daha kaliteli altyapı kurmuş durumdayız ve Türkiye iletişim kapsama ve kalitede bir numara! Bunu sadece biz söylemiyoruz. Bu yatırımla yapılıyor! Yani yurt dışındaki rakiplerimize göre biz daha fazla yatırım yapmışız! Bizim müşterilerimiz de ve Türkiye de daha iyi ve daha kaliteli hizmet alıyor.

BTK ve ilgili bakanımız da bunu söylüyor, şimdiye kadar iyi işler yaptık bundan sonra da yatırıma devam etmemiz lazım! Mesela ‘data trafiği’ 13 kat artmış daha fazla artmaya devam edecek! 20’ye kat 30’a katlanacak! Bu yüzden hem kapsamayı hem de kapasiteyi düşünmemiz gerekiyor.

Örneğin bizim çok geniş (veri) yollarımız var ama bu yollar dolarsa trafikte olduğu gibi hareket edemeyiz, devamlı yolları genişletmek durumdayız! Bunun içinde yatırıma devam etmeliyiz. Yatırımı kar elde ederseniz ​yapıyorsunuz. Bu yüzden makul fiyat ve o fiyat karşılığında en kaliteli hizmeti vermemiz lazım! Hep “en düşük, en düşük fiyat” deyip fiyatları düşürürsek sonunda da müşteriler hizmet alamaz hale gelir! Bağlantı kopuklukları, kalite düşüklüğü gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkar. O yüzden yatırımla dengeli doğru fiyat belirlemek lazım! Şirketin de kârda olması lazım ki bu karı yatırıma dönüştürebilsin!

TURKCELL ZAM YAPACAK MI?

Peki buradan hareketle bir zam hazırlığı mı var? Ya da bunun anlamı fiyatlara zam mı?

Bunun anlamı zam değil! Zaten, Türkiye’de fiyat mukayesesi yapacak olursak diğer gelişen ve gelişmekte olan pazara göre Türkiye’deki fiyatlar en düşük fiyatlar! Bu makul fiyatları korumamız lazım! Yine rekabetin verdiği endişeler var kampanyaları yapmaya cazip teklifleri sunmaya devam edeceğiz. Ama her şeyin bir maliyeti var, sıfır fiyat olmaz dolayısıyla o noktaya dikkat etmemiz lazım! Müşterilerimize “güçlü şirketler yatırım yapabilirler” algılatmamız gerekiyor. Amacımız yatırımları da daha iyi hizmete dönüştürmek!

ÖZTÜRKCELL REKLAMI SOYADINDAN MI ESİNLENDİ?

Sohbetimizi renklendirmek adına Öztürkcell reklamlari ile soyadınız arasında bir bağ var mı?

Bizde bir tane Öztürkler var bir tane de Öztürk var! Marketing bu fikri oluşturdu ama bizden yola çıkarak oluşturmadı ama biz de itiraz etmedik . Bence, o karakterle vermek istedikleri mesaja uygun bir şeyler düşünmüşler ve bu reklam çıkmış! Benım kararda bir etkim olmadı.

Onlar esinlenmediler ve benim bir teşvikim olmadı. Hoş bir espri gibi aramızda! Reklamlarımızda biz Turkcell’in fark yarattığı unsurları ön plana çıkarmaya çalışıyoruz!

Müşterimiz için iyi bir değer teklifimiz var. Tabi ki tarife reklamlarımız gibi bu çekim gücüyle, teknolojiyle ve 3G hızıyla, Van’la ilgili…

EN ÇOK HANGİ REKLAMI BEĞENİYOR

Sizin Turkcell reklamları arasında en çok beğendiğiniz reklam hangisi?

Bu sene içerisinde beni en çok duygulandıran ve heyecanlandıran reklamlardan biri Van Depremi ile ilgili olandı! Oradaki güzelliği Turkcell ve TEV gibi iki tane itibarlı kurumun bir araya gelmesi ve Milli Eğitim Bakanlığımızın desteği ve de müşterilerimizin katılımı ilk defa Türkiye’de bu kadar şeffaf bir sosyal sorumluluk projesi oluşturuldu.

Turkcell olarak kumbaraya biz 5 milyon TL koyduk. 4 milyon TL de topladık! Toplamda kumbarada 9 milyon TL var ve her kuruş hesabı verilebilir bir şekilde toplandı! Müşterilerimiz kumbaranın ve hizmetin gidişatını internet aracılığı ile izleyebiliyorlar!

Van’da Kalecik’teki arazi düzenlemesi bitti temeller atıldı! Çelik konstrüksiyon yerleştirilmek üzere! 185 öğretmen için ev yapıyoruz, 100 öğrenci için burs 100 öğrenci için yurt yapıyoruz ama burs sayımızda artacak ve 200 öğrenciye ulaşabilecek! Yani bu bütünsel proje bence çok önemli projelerden biriydi. Proje ekibini de ben çok beğendim!

Van depremi için öğretmenlerle çektiğimiz reklamı çok beğendim… Oradaki ihtiyacı öğretmenlerimizin durumunu yansıtan bir iletişim oldu. Bazı ünlüler de katıldılar, destek verdiler, çağrı yaptılar.

Kış şartları çok zordu biz bir ay evvel gittik! Tabi daha iyi şartlardalar şimdi ama çok zor günler geçirdiler. Çadır kalmadı biliyorsunuz herkes konteynırda inşaatların bitmesini bekliyorlar.

[email protected]
Kaynak: Haber7

http://www.haber7.com/ekonomi/haber/901659-ozturkler-baz-istasyonlari-tasinirsa-iletisim-biter
 

spybot

Müdavim
Emektar
Katılım
1 Kasım 2008
Mesajlar
47,206
Reaksiyon puanı
629
Puanları
113
Bu işin sonu iyi görünmüyor bakalım ..:)
 

blltlgn

Asistan
Katılım
7 Mayıs 2012
Mesajlar
176
Reaksiyon puanı
4
Puanları
18
baz istasyonu saç kurutma makinasında daha az etki oluşturuyormuş ilginç...
 

djvietnam

Müdavim
Katılım
5 Temmuz 2011
Mesajlar
3,306
Reaksiyon puanı
8
Puanları
38
alayı dolandırıcı bunların kanemiciler
 
Üst