Batarya yerine elektrikli yol!

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Otomobil üreticisi Volvo, gelecekte yolları kaplaması beklenen elektrikli araçlar için bataryayı gereksiz kılacak bir teknoloji üzerinde çalışıyor. ‘Yolları şarj cihazına dönüştürmeyi’ planlayan teknoloji, kablosuz şarj imkanıyla araçlara kesintisiz elektrik sağlamayı amaçlıyor.

130619_volvoroad.hlarge.jpg

Elit sınıf için spor model elektrikli araçlar üreten Tesla Motors, lityum iyon bataryalardan kurtulmak için yollar ararken, Volvo bir dahiyane bir fikirle bir adım öne geçmeyi planlıyor.

İsveçli enerji şirketi Alstom ile proje geliştiren Volvo, elektrikli araçların kullanacağı yola iki güç kablosu döşemeyi planlıyor. Böylece araçları hareket halindeyken aynı anda şarj olmaları sağlanacak.

İsveç’in Hällered test pistinde 400 metrelik bir yola kablolar döşeyen Volvo, ilk denemesinde bir kamyon kullandı.

130619_volvo.jpg

Gizmag sitesinin haberine göre, akım toplayıcı bir cihaz bulunduran kamyon, yoldaki enerji hatları üzerinde ilerlerken 750 V elektriği aldı ve elektrik su soğutmalı ısıtıcı ünitesine aktardı.

İlk denemede dizel motorlu FH12 kamyonu kullanan Volvo, yoldaki elektrik kablolarının sadece araçlar üzerlerinden geçerken akım ileteceğini belirtti. Şirket, gelecekteki denemelerde doğrudan elektrik motorlu bir araç kullanacak. Uzun dönemde elde edilecek başarı, elektrikli araçlarda batarya kullanımına son verebilir.

ntvmsnbc

cuhadar

Doçent
Reaksiyon puanı
13
Evin önüne park edip elektrik alamayacak olan ve uzun süre çalışmayan aracı da artık itekleriz. Ben sevdim iyi bir şeye benziyor.

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Türkiye'de yoldan kaçak elektrik çekerler, faz-nötr al götür.

kkoray

Profesör
Reaksiyon puanı
36
başarılı olabilceğini düşünmüyorum fakat gayet güzel fikir