Bakan'a Arsenik Çağrısı

BaRY

Profesör
Katılım
27 Aralık 2007
Mesajlar
1,635
Reaksiyon puanı
12
Puanları
38
Aziz Kocaoğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın, İzmir’in suyunu tahrik edici sözlerle polemik konusu yaptığını savundu, “81 ildeki sonuçları açıkla” dedi

Oranlar düştü, daha da düşecek
“KARŞIYAKA, Bornova ve Çiğli dışında İzmir’in diğer bölgelerinde en küçük problem yok. Bu üç kesime, arsenik sınır değeri litrede 10 ile 17 mikrogram arasında değişen su veriliyor. 13 Temmuz’dan sonra Güzelhisar Barajı’ndan alınacak suyla bu oran daha da düşecek. Yeni arıtmaların devreye girmesiyle 4 ay sonra da hiç sorun kalmayacak.

Karalama kampanyası yürütülüyor
SAĞLIK Bakanı, ‘Ankara Belediye Başkanı hakkında yayınlar yapılıyor. Peki İzmir’in suyu ne olacak? Bu görmezden geliniyor’ diyor. Tahrik içeren sözleri, bulunduğu makamın ağırlığıyla bağdaştıramadık. Ankara aklanıyor, İzmir karalanıyor. İzmir’in sonuçları 48 saatte açıklandı. Diğer illerdeki arsenik oranları da açıklasın.

Mesnetsiz salvo atışları
BAŞBAKAN Erdoğan’ın 22 Temmuz seçimlerinden sonra yaptığı “İzmir’i istiyorum” sözlerinden sonra AKP, bir kampanya başlattı. Siyasi açıdan bu anormal değil. Yapılanlar siyasetin kuralları içerisinde olmalı. Başkanların ileri geri konuşup, mesnetsiz salvo atışları yapıyor.”

SON DURUM

İZSU ve Sağlık Müdürlüğü’nün 2 Temmuz’da ortaklaşa yaptığı tahliler sonucu, semtlere göre sudaki arsenik oranları şöyle:

Alsancak (Karakol): 1.7
Alsancak (Hocazade): 1.3
Balçova (Hüseyin Öğütcen Cad): 3.4
Bayraklı (Hakan Uysal Cad): 11.9
Bornova (İtfaiye): 11.6
Bostanlı (Şadi Hoşses Cad): 16.8
Buca (Erdem Cad): 0.8
Çiğli (Havaalanı Cad): 12.1
Egekent 2 (Yıldız Sitesi): 12
Gaziemir (Önder Caddesi): 0.8
Güzelbahçe (İstikbal Cad): 5.4
Görece (Nihat Serter Cad): 0.8
Hatay (237 Sokak): 1.9
Hatay (İnönü Cad): 2.3
Karabağlar (4012 Sokak): 1.7
Karşıyaka (Zübeyde Hanım Cad): 12.9
Narlıdere: 2
Örnekköy (7401 Sokak): 14.4

ÖZGÜR İRADENİZLE KARAR VERİN
“KARŞIYAKA, Çiğli ve Bornova’daki suyun içilip içmemesi konusunda herkes kendi özgür iradesiyle karar vermeli. Bu su, 2008’in Ocak ayına kadar litrede 50 mikrogram arsenik standardına göre içildi. Dünyada yapılan araştırmalarda litrede 10-50 mikrogram arsenikli su kullanımının sağlığa zararlı olduğuna dair belge, literatürde bilgi yok. Hep 50 mikrogramın üzeri için var.”

Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı di­ğer şe­hir­le­ri de açık­la­sın

Baş­kan Ko­ca­oğ­lu, Ba­kan Ak­dağ’a ya­nıt ver­di. “An­ka­ra’nın su­yu ak­la­na­cak, İz­mir’in su­yu ka­ra­la­na­cak si­ya­si kam­pan­ya­sı yü­rü­tü­lü­yor. Ba­kan­lık sa­de­ce İz­mir’in de­ğil, 81 ilin ar­se­nik de­ğer­le­ri­ni açık­la­sın” de­di

Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Aziz Ko­ca­oğ­lu, İz­mir’in iç­me su­yun­da Kar­şı­ya­ka, Çiğli ve Bor­no­va böl­ge­le­ri­ne su sağ­la­yan ba­zı ku­yu­lar­da ku­rak­lık­la ar­tış gös­te­ren ar­se­nik de­ğer­le­ri dı­şın­da, in­san sağ­lı­ğı için en kü­çük bir prob­lem ol­ma­dı­ğı­nı açık­la­dı. Söz ko­nu­su yer­ler için ge­rek­li ön­lem­le­ri al­dık­la­rı­nı söy­le­yen Ko­ca­oğ­lu, Tür­ki­ye’nin pek çok ken­ti­nin su­yun­da ay­nı so­ru­nun ol­du­ğu­nu bil­dik­le­ri­ni be­lirt­ti. Baş­kan Ko­ca­oğ­lu, Sağ­lık Ba­ka­nı Re­cep Ak­dağ’ı, 81 ken­tin su­yun­da­ki ar­se­nik oran­la­rı­nı açık­la­ma­ya da ça­ğır­dı.
Ko­ca­oğ­lu, ku­rak­lık ne­de­niy­le ya­şa­na­bi­le­cek ola­sı su­suz­luk ve ku­zey ye­ral­tı kay­nak­la­rın­da tes­pit edi­len ar­se­nik­le il­gi­li al­dık­la­rı ön­lem­le­ri Ah­met Pi­riş­ti­na Kent Ar­şiv ve Mü­ze­si’nde ger­çek­leş­tir­di­ği ba­sın top­lan­tı­sın­da açık­la­dı. Top­lan­tı­nın kon­fe­rans sa­lo­nu ye­ri­ne “Kent ve Sağ­lık” te­ma­lı ser­gi­nin yer al­dı­ğı ser­gi sa­lo­nun­da ya­pıl­ma­sı dik­kat çek­ti. Baş­kan Ko­ca­oğ­lu, ko­nuş­ma­sı­nın ba­şın­da, kü­re­sel ısın­ma­nın ne­den ol­du­ğu ku­rak­lık, çev­re­sel kir­len­me, ta­rım­sal ilaç­la­rın bi­linç­siz kul­la­nı­mı ve tek­to­nik yer ha­re­ket­le­ri­nin ye­ral­tı su­la­rın­da­ki ar­se­nik oran­la­rı­nı dö­nem­sel ola­rak ar­tı­rıp azal­ta­bil­di­ği­ni kay­det­ti.

3 mikrograma düşecek
Ku­rak­lık­la bir­lik­te İz­mir’in ye­ral­tı su­la­rın­da di­ğer tüm de­ğer­le­rin ay­nı kal­ma­sı­na kar­şın ar­se­nik ora­nın­da ar­tış gö­rül­dü­ğü­nü ifa­de eden Baş­kan Ko­ca­oğ­lu, su­da 23 Ocak 2008’e ka­dar ka­bul edi­le­bi­lir de­ğer olan lit­re­de 50 mik­rog­ram ar­se­ni­ğin, ye­ni ka­bul edi­len 10 mik­rog­ra­ma doğ­la yol­lar­dan dö­nüş­tü­rül­me­si­nin müm­kün ol­ma­dı­ğı­nı, ye­ni ya­tı­rım­la­rın şart ol­du­ğu­nu bil­dir­di. Ko­ca­oğ­lu, Kar­şı­ya­ka ve Bor­no­va’ya lit­re­de 10-17 mik­rog­ram ara­sın­da de­ği­şen oran­lar­da su ve­ril­di­ği­ni, 13 Tem­muz’dan son­ra Gü­zel­hi­sar Ba­ra­jı’ndan alı­na­cak suy­la ka­rış­tı­rıl­dı­ğın­da bu­nun da­ha da dü­şe­ce­ği­ni vur­gu­la­dı. Baş­kan Ko­ca­oğ­lu, en geç 4 ay için­de, il­ki 45 gün­de dev­re­ye gi­re­cek arıt­ma sis­te­miy­le Gök­su ve Sa­rı­kız su­la­rı­nın arı­tı­la­rak, ar­se­nik ora­nı­nın en faz­la 3 mik­rog­ra­ma dü­şü­rü­le­ce­ği­ni ve ken­te bu böl­ge­ler­den su ve­ri­le­ce­ği­ni de söy­le­di.

Ka­ra­la­ma kam­pan­ya­sı
Ko­ca­oğ­lu, Sağ­lık Ba­ka­nı Re­cep Ak­dağ’ın, “İz­mir be­le­di­ye baş­ka­nı ba­na res­mi ya­zı ya­zı­yor. Öl­çüm­de ar­se­nik yük­sek çı­kı­yor, ba­na 3 yıl sü­re ve­rin di­ye... Ben izah­ta güç­lük çe­ki­yo­rum” söz­le­ri­ni asıl ken­di­si­nin izah­ta zor­lan­dı­ğı­nı be­lirt­ti. 2007 ya­zı­na ka­dar hiç rast­lan­ma­yan ar­se­nik so­ru­nu için 2005’te baş­vu­ru yap­ma­la­rı­nın müm­kün ola­maya­ca­ğı­nı be­lir­ten Baş­kan Ko­ca­oğ­lu, Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı’nca ha­zır­la­nan İn­sa­ni Tü­ke­tim Amaç­lı Su­lar Hak­kın­da Yö­net­me­li­ği’nin “Mu­afi­yet­ler” baş­lı­ğı al­tın­da be­lir­ti­len 12’nci mad­de­ye gö­re ha­ra­ket et­tik­le­ri kay­det­ti. Ko­ca­oğ­lu, “Bi­zim ta­lep et­ti­ği­miz mu­afi­yet, ay­nı ba­kan­lık ta­ra­fın­dan çı­ka­rıl­mış yö­net­me­li­ğin bi­ze ver­di­ği do­ğal hak­tır. Ku­yu­lar­da­ki ar­se­nik ar­tı­şı­nın ilk işa­ret­le­ri­ni alır al­maz ha­re­ke­te ge­çen be­le­di­ye­miz, bu ko­nu­da bi­lim adam­la­rıy­la or­tak ça­lış­ma baş­lat­mış­tır. An­cak o dö­nem­de, ba­kan­lı­ğın adap­tas­yon için ön­gör­dü­ğü 3 yıl­lık mu­afi­yet sü­re­ci­nin de so­nu­na ge­lin­miş­tir. Ba­kan­lı­ğa yap­tı­ğı­mız baş­vu­ru­mu­zun ge­rek­çe­si de iş­te bu­dur” de­di.
Baş­kan Ko­ca­oğ­lu, “Sa­yın Ba­kan’ın, ‘An­ka­ra Be­le­di­ye Baş­ka­nı hak­kın­da ya­yın­lar ya­pı­lı­yor. Pe­ki, İz­mir’in su­yu ne ola­cak? Bu­nu top­lum tar­tış­mı­yor. Bu gör­mez­den ge­li­ni­yor’ şek­lin­de­ki tah­rik içe­ren söz­le­ri­ni de bu­lun­du­ğu ma­ka­mın ağır­lı­ğıy­la bağ­daş­tı­ra­ma­dık. An­ka­ra’nın su­yu ak­la­na­cak, İz­mir’in su­yu ka­ra­la­na­cak si­ya­si kam­pan­ya­sı yü­rü­tü­lü­yor. Bun­dan tüm so­rum­lu­la­rın el­le­ri­ni çek­me­si­ni is­ti­yo­ruz. An­ka­ra’nın ve İz­mir’in su­yu­nun oran­la­rı bi­li­ni­yor. An­cak di­ğer kent­ler­de­ki mil­yon­lar­ca ki­şi iç­ti­ği suy­la il­gi­li bil­gi sa­hi­bi de­ğil. On­lar da açık­lan­sın” di­ye ko­nuş­tu.
.................................................10000 KARAKTER SINIRLAMASI NEDENİYLE KESİNTİ, TÜMÜNÜ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ..............................................................

Bü­yük­şe­hir’den 10 ye­ni ön­lem pa­ke­ti
Göksu Havzası’na 4 ay içinde devreye girecek 2 bin litre/saniyelik arıtma kuruluyor.
Sarıkız’a kurulacak bin 200 litre/saniyelik arıtma, 4 ay içinde faaliyete geçecek. Halkapınar’daki bin 500 litre/saniyelik arıtma da aynı dönemde devreye girecek. İkisi de gerektiğinde bir başka yere taşınabilecek özellikte olacak. Devreye alındıklarında bu kaynaklardan verilen sudaki arsenik oranı 0-3 mikrogram düzeyine çekilecek.
İzmir’e şu anda su verilen Tahtalı ve Balçova barajlarıyla Halkapınar ve Pınarbaşı kuyularına ek olarak 13 Temmuz’dan itibaren 4 ay süreyle Petkim’in Güzelhisar Barajı’ndan da günde 600 litre/saniyelik arıtılmış su şebekeye aktarılacak.
Kapatılan Göksu ve Sarıkız sularının eksiği Tahtalı Barajı’yla takviye edilecek. Tahtalı’da pompaj sistemiyle alınamayan yaklaşık 14 milyon metreküplük dip suyu için yatırım başlatıldı.
Kenti besleyen iki ana su deposu Halkapınar ve Cumhuriyet arasındaki 2 metrelik kod farkının giderilmesi için by-pass hattı yapıldı.
Cumhuriyet Deposu’nu sürekli dolu tutabilmek amacıyla 15 Temmuz’da bitecek terfi hattı yapım çalışmasını başlatıldı.
Tam dolduğunda (305 milyon metreküp) kentin 3-4 yıl su sıkıntısı çekmeyeceği Tahtalı Barajı’nı doldurmak amacıyla tarım sulaması bittikten sonra kış aylarında bölgedeki tüm kaynaklar, kurulacak hatlarla gölete veya arıtmaya aktarılacak.
Menemen, Sarıkız, Halkapınar ve Pınarbaşı’nda toplam 21 yeni kuyu açılacak. Bu kuyulardan bin 200 litre/saniye su elde edilecek. Ayrıca Altındağ, Işıkkent ve Bornova’da belirlenen yeni kaynaklar artezyen çalışmaları sonrasında devreye alınacak.
DSİ’nin gelecek yıl su tutmaya başlayacağı Gördes Barajı’ndan İzmir’e su almak için yapılacak 110 kilometrelik isale hattının ilk 30 kilometresi tamamlanıp, su, 2 kilometrelik ilave hatla Sarıkız isale hattına bağlanacak. Yahşelli’yle Cumhuriyet kuyuları arasına yapılacak büyük arıtmayla da bölgedeki tüm sular konvansiyonel arıtmadan geçirilecek.
Sistemi deniz suyuyla besleyecek arıtma sistemi yapımı için de araştırma başlatıldı.

http://www.milliyet.com.tr/default....=ege&ArticleID=890855&Date=08.07.2008
 
Üst