Backorder işlemleri ve Backorder süreci

Bu konuyu okuyanlar

Omerov

Müdavim
Katılım
1 Aralık 2012
Mesajlar
1,046
Reaksiyon puanı
53
Puanları
48
Alan Adı sektöründe ICANN’in belirlemiş olduğu prensip ilk gelen alır mantığı ile oluşturulan bir sistemdir. Backorder kelime anlamı olarak ‘Ön sipariş’ demektir.Domain sektöründe ise Backorder bir çeşit Ön Kayıt sistemidir.Belirli bir ücret karşılığında başvuru yaptığınız backorder firması düşecek olan domaini düşer düşmez yakalar ve sonradan domaini sizin hesabınıza transfer eder.Bu ücret her firmaya göre değişmektedir.Genel olarak Backorder domain sektöründe çok farklı bir iş kolu yaratmayı başarmış düşen domaini otomatik almak mantiğina dayalı bir sistemdir.

Backorder nasıl yapılır ? Backorder yapan firmalar hangileridir ? Türkiyede backoder sistemini kullanabilen firmalar varmıdır ? Domain için backorder hizmeti alırsak domaini kesin olarak kayıt ettire bilirmiyiz ?Bu soruları cevaplamaya çalışalım

Domainler Ne Zaman Düşer Başlıklı yazımızda domainlerin düşme süreçlerlinden bahsetmiştik.Bu sürecin sonuncusu olan Pending Delete sürecine giren domainler backorder sitelerinde listelenirler.Bu süreçten sonra Backorder firmaları domaini yakalamak için adeta yarış halindedirler.Alan Adı tamamen silindikten sonra domaini yakalayan ilk firma domaini sizin adınıza kaydini gerçekleştirir ve sonradan domain sizin hesabınıza transfer edilir.Eğer aynı firma üzerinden bir kaç kişi aynı domain için backorder yapmışsa domain açık arttırmaya çıkarılır ve en yüksek teklifi veren kişinin hesabına aktarılır.Bu süreçler firmalara göre değişiklik göstere bilir.Örneğin bazı firmalar aynı domain için 2 farklı backorder yapılmasını kabul etmiyorken bazıları da domain düşer düşmez kendisi açık arttırma usulü ile satışa çıkarmaktadır.

Backorder işlemi için öncelik her zaman domainin düşmeden önceki kaydının yapıldığı firmadadır.Örnek olarak Backorder yaptırmak istediğiniz domain GoDaddy firmasına kayıtlı ise Backorder hizmetini de bu firmadan almanız domaini yakalama açısından üstünlük teşkil etmektedir.

Yurtiçi ve Yurt dışı Backorder firmalarına örnek verecek olursak,yurtiçi firmalardan Yoncu.com ve Natro.com.

Yurtdışında GoDaddy,Dropcath.com,snapnames.com,Pool.com gibi siteleri örnek vere biliriz.Bunların dışında domain kayıt firmalarının anlaşmalı olduğu Backorder firmaları mevcuttur.Backorder yapmadan önce bu firmalar ve domain düşme süreci iyi takip edilmelidir.Gelişen altyapı ve sistemlerle birlikte domain düşme yakalama işi saniyeler bazında hesaplandığı için iyi bir Backorder firması ile çalışmalısınız.

Backorder Nasıl Yapılır ?

Backorder hizmeti firmalara göre değişmekle birlikte ortalama 20-70 dolar arası değişmektedir.Peki bu ücreti gözden çıkarmaya değer mi ?

Eğer ciddi anlamda iyi bir domain bulmuşsanız ve kayıt etmek istiyorsanız Backorder yaptırmanız sizin için isabetli olacaktır çunki tüzel kişilerin backorder’a girmeden domaini yakalama ihtimali oldukça düşüktür.Bunun sebeplerine gelecek olursa yukarıda bahsettiğimiz gibi gelişen teknoloji ve altyapı ile beraber iyi bir domaini almanız için sizin gibi diğer kişi ve firmalar ile yarış halindesiniz ve saniyeler söz konusudur.Backorder yapmak için firmanızı seçtikten sonra gerekli kayıt işlemleri ve ücret işlemleri yapılarak ve domain düşme süreci takip edilir.

Backorder işlemleri ve dikkat edilmesi gerekenleri açıklamaya çalıştık.Sizler de konu hakkındaki sorularınızı web sitemiz üzerinden yorum kısmından bize sora bilirsiniz.Detaylı Backorder Firmaları Analizi yazımızda görüşmek üzere.Herkese bol kazançlı domainler dilerim
Kaynak: Dusen Domainler - Domain Haberleri - Domain Blog
 
Üst