Avrupadan küstah rapor

barttao

Asistan
Katılım
22 Ocak 2008
Mesajlar
423
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
301 değişikliği yeterli görülmedi
AP raporunda, Leyla Zana ile birlikte DTP üyesi 53 belediye başkanı hakkında dava açılması eleştirilirken, Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesinin değiştirilmesi de yeterli görülmedi. Küstah raporda, Ermenistan’a ambargonun kaldırılması ve bu ülkeyle sınır kapısının yeniden açılması istendi.


AP Dışişleri Komisyonu, dün iç işlerimize tam müdahaleyi içeren Türkiye raporunu kabul etti.Raporda, AKP’nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının sonuçlarından endişe duyulacağı” ifade edildi.


Avrupa’dan Türkiye’ye yönelik dayatmaların ardı arkası kesilmiyor. Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komisyonu, Hollandalı Hristiyan Demokrat parlamenter Ria Oomen-Ruijten tarafından hazırlanan küstah Türkiye raporunu kabul etti. Dün akşamki oylamadan, 53 “evet” 2 “hayır” ve 4 “çekimser” oy çıktı. Kabul edilen bir değişiklik önergesinde, “AKP’nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının sonuçlarından endişe duyulacağı” ifade edildi ve “Anayasa Mahkemesi’nin kararını, hukuk devleti ilkeleri, Avrupa standartları ve Venedik Komisyonu’nun, siyasal partilerin kapatılmasıyla ilgili ölçütlerine uygun alması” temennisinde bulunuldu. Kabul edilen diğer bir değişiklik önergesindeyse, “hükümete, reformları sürdürürken, demokratik ve laik bir Türkiye’de çoğulculuk ve farklılıklara saygı göstermesi” istendi ve “ülkenin çağdaşlaşması için hükümete ve tüm siyasal partilere, önemli adımlarda yapıcı bir uzlaşmaya gitmesi” çağrısında bulunuldu. Üniversitedeki başörtüsü yasağının kaldırılmasına da atıfta bulunulan ve oylamayla kabul edilen başka bir değişiklik önergesinde de, “üniversitelerdeki başörtüsü yasağının, geniş anlamda sivil toplumun görüşlerini temel alacak, geniş çaplı bir reform paketi içinde kaldırılmamasının halkın bir bölümünde endişe ve düş kırıklığı yaratması not edildi” ifadesi kullanıldı. Kabul edilen başka bir değişiklik önergesinde, DTP milletvekillerine ve belediye başkanlarına terör örgütüyle aralarına açık bir sınır koymaları istendi. Yine başka bir değişiklik önergesinde, Leyla Zana ile birlikte DTP üyesi 53 belediye başkanı hakkında, görüşlerini açıkladıkları gerekçesiyle dava açılması eleştirildi.


TCK’nın 301. maddesi
Türk Ceza Yasası’nın 301. maddesinin değiştirilmesi yeterli görülmeyen belgede, değişiklik yetifade özgürlüğü kapsamında yeni reformların yapılmamış olması eleştiriliyor. Taslak raporda, Ergenekon soruşturmasının kararlılıkla sürdürülerek örgütün “devlet organlarındaki tüm bağlantılarının ortaya çıkarılarak örgütle ilişkisi olanların yargıya teslim edilmesi” isteniyor. Vakıflar Yasası’nın çıkarılmasından duyulan memnuniyetin dile getirildiği taslakta, “AB Komisyonu’nun metni inceleyerek gayrimüslim azınlıklarca mülklerin yönetimi, satın alınması ve üçüncü kişilere satılmış olanlar dahil geri alınmasının mümkün olup olmayacağını araştırması gerekir” deniliyor.


Kürt sorunu!
Belgede, “Türk hükümetine, Kürt sorununun kalıcı çözümü amaçlayan siyasal inisiyatifin öncelikli olarak başlatılması çağrısı yapılır” ifadesine yer verilerek, DTP’li milletvekilleri ve belediye başkanlarından “demokratik Türk devleti içinde Kürt sorununa siyasal çözüm arayışına yapıcı biçimde dahil olmaları” isteniyor. Kadına yönelik şiddetle mücadelede Türkiye’nin sağladığı ilerlemeden övgüyle sözedilen belgede, “eşit muameleyle kadınların eğitim yapabilmeleri ve ekonomik açıdan güçlendirilmeleri Türkiye’nin daha fazla ekonomik kalkınması ve refahı açısından kritik önemdedir” deniliyor. Raporda, terör örgütünün önkoşulsuz olarak derhal silah bırakması isteniyor. Rapor, Mayıs ayında genel kurulda son olarak bir kez daha tartışıldıktan sonra oylanacak. (AA)


‘Ruhban okulu açılsın’
Raporda, Vakıflar Yasası’nın kabulünün ardından Türk hükümetinin, bu olumlu adımı değerlendirerek dinsel özgürlüklerle ilgili tüm yükümlülüklerini yerine getirmesi, bu kapsamda tüm dinsel toplululuklara faaliyetleri için gerekli yasal statü, ruhani görevlilerin eğitimi, hiyerarşik seçim ve ibadet yerlerinin inşası konusunda yasal çerçeve sunulması, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması ve “ekümenik patrik” unvanının kullanımına izin verilmesi gibi isteklere yer veriliyor.

Ermenistan’la diyalog istediler
Raporda, “Türkiye’ye karşı terörist eylemlerde topraklarının üs olarak kullanılmasına izin vermemeleri konusunda “Irak hükümetine ve Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetime çağrı yapılarak, bu kapsamda Türkiye ile Irak arasındaki diyalogdan memnuniyet duyulduğu belirtiliyor. Küstah raporda, “Türkiye’nin, ekonomik ambargoyu sona erdirerek Ermenistan ile sınır kapısını yeniden açması, Türk ve Ermeni hükümetlerinin geçmişteki olaylarla ilgili açık ve samimi tartışmaya izin vererek uzlaşma sürecini başlatması ve AB Komisyonunun bu süreci kolaylaştırması” çağrıları yapılıyor.

http://www.yenicaggazetesi.com.tr/haberdetay.php?hit=6719
 
Üst