• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
gp_615210.jpg

Avatar gibi üç boyutlu filmlere dikkat!

Uzmanlar rekor kıran Avatar gibi üç boyutlu filmlerin bazı izleyicilerde başağrılarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

1 milyar dolardan fazla gişe yapan James Cameron filmi Avatar, üç boyutlu filmlere talebi artırırdı ve hatta piyasayı yeni üç boyutlu televizyonlara yöneltti. Ancak uzmanlar görüntüleri uzun süreli üç boyutlu olarak izlemenin başağrısına yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Chicago'daki Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi'nde göz doktoru olan profesör Michael Roserberg, "Etrafta önemsiz göz sorunlarına sahip olan çok sayıda insan var. Sözgelimi ufak çapta kas dengesizliği gibi. Normal koşullar altında beyin bununla doğal yollarla başa çıkabilir. Yeni üç boyutlu filmler izleyicilere tamamen yeni bir algısal deneyim sunuyor. Bu yeni algısal deneyim daha fazla zihinsel çaba gerektiriyor ki bu da başağrılarını kolaylaştırıyor" diyor.

New York'taki Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi'nde göz ve nöroloji profesörü olan Dr Deborah Friedman da yeni üç boyutlu filmlerin beynin şimdi ihtiyaç duyduğundan daha fazla çaba göstermesini gerektirdiğini ve bu farklılığın bazı insanlarda başağrısına yol açacağını belirtiyor. Uzmanlar, üç boyutlu filmin izlenmesinden sonra başağrısının ne kadar yaygın olduğunu ortaya koyan bir araştırmanın henüz yapılmadığını da ekliyor.

(DIŞ HABERLER / GAZETEPORT)

spybot

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
630
Her şeyinde illa bir zararı olacak..:)

gezegen

Profesör
Reaksiyon puanı
38
beyin buna kendini alıştırsa iyi olur zira geri dönüş olacagını sanmıyorum

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Alışkınız başağrılarına zaten. :)

titanyum

Profesör
Reaksiyon puanı
7
yok öle bişey yaa ben bütün 3D lere gittim bişi olmadı

35_toll

Doçent
Reaksiyon puanı
12
Allahım ya. Milletin kafasını karıştırmak için elinden geleni yapıyor bu çok bilmişler.

Hello Kitty.

Rektör
Reaksiyon puanı
104
hani bir söz vardı tam hatırlamıyom :) birisi bilmem ne yapmış o da dağa küsmüş :) bu da onun gibi bişey :D

antilove

Profesör
Reaksiyon puanı
11
eski tip televizyon satıcılar bu işin sponsoru olmuştur

POWER

Rektör
Reaksiyon puanı
161
Boşverinnnn. Bişicik olmazzz! Olursa bana gelin doktora yönlendireyim :D

kaberdey

Profesör
Reaksiyon puanı
87
Sanal dünya her zaman beyin ve fiziksel motor işlevler arasında farklılık oluşturduğu için böyle sorunlara yol açması muhtemeldir.

Mesela FPS oyunlarda da Simülsyon Hastalığına (simulation sickness) neden olabilmektedir.

Simülsyon Hastalığı: Beyin hareket ettiğini düşünürken vücudun hareket etmemesi ve dengesizliklere neden olması.

SwateR

Rektör
Reaksiyon puanı
662
Gazetenin biri birgün 3D gözlük ve resim hediye etti.Bir bakayım dedim.2-3 dk baktım resimlere gözlükle.Sonra bir çıkardım.Gözlerim 5-10 dk kör gibi oldu.Etraf puslandı birden.Ya gözlükler dandik yada söylenenler doğru :)

The Dark Knight

Profesör
Reaksiyon puanı
77
Renk körüyseniz ve bazı göz bozukluklarımız varsa 3D filmlerin sorun çıkartacağı doğru. Ancak bu 3D teknolojisinin suçu değil sizin hastalığınız. Doktora görünün :)

llavinya

Dekan
Reaksiyon puanı
92
Gazete değilde sinemada 3D gözlük verdiler. :) Gözlüksüz daha iyi izleniyor. :)