Atatürk'ün cenaze namazı neden camide kılınmadı?

Alemci_Dayı

Profesör
Reaksiyon puanı
18
mustafaarmagan.jpg
MUSTAFA ARMAĞAN

Atatürk'ün cenaze namazı neden camide kılınmadı?

Hatta Atatürk'ün cenaze namazı kılındı mı? Anadolu Ajansı'nın haberine bakılırsa evet, kılındı. O sırada ajansın muhabiri olarak töreni takip eden Cemal Kutay'a göre de kılındı, başkalarına göre de. İyi ama neden herhangi bir görüntü yok ortada? Madem kılındı, tek bir fotoğraf karesi olsun neden esirgendi milletten? Sessuzluk.

Bir adım daha atalım ve artık sorulmasının zamanı gelen, o ucu zehirli soruyu soralım: Atatürk'ün cenaze töreni boyunca neden hiçbir dinî simgeye yer verilmedi?

Şimdi bunu sordum ya, birtakım işgüzarlar buradan kim bilir kaç demet nane devşirecekler. Vay, Atatürk'e dinsiz dedi, falan filan. Yahu burada ölmüş bir Atatürk'ten söz ediyoruz. Kendi cenaze törenini kalkıp kendisi düzenleyecek değildi ya. Törenin birinci derecedeki sorumluları, o sırada cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü ile Başbakan Celal Bayar ve bir de Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak'tır. Görünüş böyle. Ancak her üçünün de cenaze namazı camilerde kılınmıştı ve 'dinsel simgeler' şöyle ya da böyle eşlik etmişti son yolculuklarına.

O zaman tekrar soralım o zehirli soruyu: Atatürk'e bu 'ladinî' cenaze törenini kimler düzenledi? Dolmabahçe Sarayı'ndaki tabutunun etrafına o kocaman 6 adet meşaleyi kimler dikti? (Güya Cumhuriyet Halk Partisi'nin 6 okunu sembolize ediyordu bunlar. 'Meşaleler ebediyete kadar yanacaktır', diyordu zamanında yayınlanan bir dergi.)

cenaze1.jpg

Baksanıza, az kalsın, cenaze namazı dahi kılınmayacakmış. Annesi gibi dindar biri olduğu belli olan Atatürk'ün kızkardeşi Makbule Hanım, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Hasan Rıza Soyak'ı sıkıştırıp da, "Ağabeyimin cenaze namazı hangi camide kılınacak?" diye sormasa onu bile gürültüye getirecekleri anlaşılıyor. Bunun üzerine Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Börekçi'ye durum sorulmuş, o da namazın camide kılınmasının şart olmadığını söylemiş: "Onun cenaze namazı" demiştir Börekçi, "tertemiz hale getirdiği bütün vatanda bu farizanın yerine getirilebileceği her yerde kılınabilir."

Anadolu Ajansı Muhabiri Cemal Kutay 19 Kasım 1938 günü yaşanan o görüntülenemeyen sahneyi şöyle anlatır:

"Dolmabahçe Sarayı'ndaki hazırlıklar erkence başlamıştı. Büyük ölünün son ihtiram (saygı) nöbetini bekleyen yaverleri ve dostları, büyük üniformalı subaylar, vali ve belediye reisi, bu hazırlıklara nezaret ediyorlardı. (...) İçeride merasim başlamadan, ailesinin talebi ile büyük ölünün namazı kılınmak suretiyle hususi merasim yapılıyor. Tekbir Türkçe verilmiş, namazı İslam Tetkikleri Enstitüsü direktörü Ord. Prof. Şerafettin Yaltkaya tarafından kıldırılmıştır."

Hakkı Tarık Us ise kendi çıkardığı "Kurun" gazetesindeki yazısında ilginç bir ayrıntıya yeniden dikkatimizi çekiyor. Atatürk'ün çok sevdiği bilinen Hafız Yaşar, sandukanın başında "Türkçe ezan" okumuştur. Muhtemelen namaz sonunda da Türkçe telkin verilmiş ve yine Türkçe tekbirler getirilmiş olmalıdır.

Bu kırıntı kabilinden bilgiler şöyle bir manzara doğuruyor gözümüzde:

Makbule Hanım ağabeyinin cenaze namazı kılınmadan gömüleceğinden endişelenerek müdahale etmiş ve namazın kılınmasını istemiştir. Bunun üzerine dışarıda bir camide, muhtemelen en yakında bulunan Dolmabahçe Camii'nde cenaze namazının kılınması gündeme gelmiş, ancak "bazıları" buna, laikliğe aykırı düşeceği endişesiyle karşı çıkmışlar ve sarayda kılınmasını istemişler, Diyanet'ten de "caizdir" fetvası alınınca "sayısı mütevazi olan" bir cemaat ile (kaç kişi olduğunu bilmiyoruz, 10-15 kişi olduğu tahmin edilebilir) Türkçe ezan ve tekbirlerle kılınan cenaze namazının ardından dua edilmiş ve böylece dinî tören tamamlanmıştır.

Ancak bu sırada bütün fotoğraf makineleri ve varsa kameralar kapattırılmış ve herhangi bir görüntü alınmasının titizlikle önüne geçilmiş olduğunu hatırlatalım. Elimizde böyle bir fotoğraf olsaydı laiklik elden mi giderdi? Anlamak zor hakikaten.

Halbuki Atatürk'ün en yakın silah arkadaşlarından Fevzi Çakmak ve İsmet İnönü'nün son anlarında ve cenaze namazlarında açıkça 'dinsel simgeler' yer bulabilmiş ve hiç de laiklik elden gitmemiştir.

Buyurun, torunu Gülsün Bilgehan anlatsın bize İnönü'nün son anlarını:

"Aile fertleri, koruma polisleri, yakınlar sırayla yanına girip, sessizce Kur'an okuyorlardı.(...) Mevhibe Hanım kefen ve cenaze gereçlerini almıştı, yıllardır sandığında saklıyordu. Hocalar gerekli dini işlemleri yaptılar, koruma polisleri ve yakınların yardımıyla kütüphanede bekleyen tabuta yerleştirdiler. (...) Hareket etmeden önce hoca cemaate bir konuşma yaptı ve bahçe kapısına doğru omuzlarda tabutla yol alındı [ve] cenaze namazının kılınacağı Maltepe Camii'ne doğru uzun bir yürüyüş başladı."

Atatürk'e dinî motifleri de olan bir cenaze töreni düzenletmeyen İnönü'nün kendi cenazesinde normal bir Müslüman'a yapılması mutad olan son görevlerin eksiksizce yerine getirildiğini görünce şaşkınlığımız daha da artıyor.

Peki Fevzi Çakmak'ın cenaze töreni? Onunki zaten bir askerin değil, bir evliyanın cenaze töreni gibidir. Üzerine Kâbe örtüsü serilmiş, tabutu yüz binlerin elleri üzerinde taşınmış, İstanbul sokakları o gün Arapça tekbirlerle tam 7,5 saat boyunca inlemiş ve cenaze, Eyüpsultan Mezarlığı'na, şeyhinin yanı başına dualarla gömülmüştür.

En yakın silah ve çalışma arkadaşları böyle dinî törenlerle gömülürken, neden aynı tören Atatürk'ten esirgenmiştir? Şöyle yüz binlerin katılacağı muazzam bir cenaze namazı görüntüsü, onu bu milletin kalbinin daha derinlerine yerleştirmez miydi? Ve hâlâ devam edip giden "Atatürk dinsiz miydi?" tartışmasına bir son nokta konulmuş olmaz mıydı?

Yazılarımın sonuna kıymık yerleştirmeyi seviyor muyum ne? Buyurun Abdülhalık Renda, Refik Saydam, Fevzi Çakmak, Kemal Gedeleç, Celal Üner ve Nevzat Tandoğan imzalı 'protokol'e. Aktarıyorum:

"Ebedi şef Atatürk Etnoğrafya Müzesi dahilinde muvakkaten yaptırılan medfene... 31 Mart 1939 Cuma günü saat 14.00'te konulmuştur." Nasıl? Biz 21 Kasım 1938'de konulduğunu bilmiyor muyduk Etnoğrafya Müzesi'ne? Aradan geçen 4 ay içerisinde Atatürk'ün naaşı neredeydi ki?

Artık orasını da siz düşünün. m.armagan@zaman.com.tr
09 Kasım 2008, Pazar​

KaynaK

ayhan.akyuz

Asistan
Reaksiyon puanı
1
atatürk köşesinde aynı konuda haber ilave yazımla vardır oku tavsiye ederim

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Provoke yazı...!
Mustafa Armağan bu ülkenin saygın tarihçilerindendir provokatör değildir...
GAZİ Mustafa Kemal'i siz Kemalistlerden çok daha iyi tanıyordur...
İsmet İnönünün anlattığı Atatürk ü değil Gerçek Atatürk ü öğrenmek için arada bir başka kaynakları da okuyun...

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Hemen zaman alıyorum yarın..:D:D
Kafan Zaman a takılmış anlaşılan...
Hayatımda zaman okumadım
Bu yazarı da zaman gazetesinden takip etmedim...
Bu yazarın onca kitabı var...
Hatta sizin Hıncal Uluç gibi bir Atatürkçü yazar TV de bu yazarın kitabını tanıtıp programdakilere hediye ediyordu...
Bir çok tarih kitabı var bu yazarın alır okursun ZAMAN okumak zorunda değilsin... dar düşünmeyin dar kalıplara bakıp insanları değerlendirmeyin...
Bir adamı siz yazdığı gazeteye göre değerlendiriyorsunuz...
Önce adamın sitesine bakın yazdığı kitaplara bakın ondan sonra değerlendirin...

http://www.mustafaarmagan.com.tr/kitaplari.php

meçhul_yolcu

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Atatürk ve Zübeyde Hanım haberleri;nedense neye ve kime hizmet ediyor anlamıyorum.dua ile Fatiha ile anılmıyor da lanet ediliyor.

Peygamberimiz (sav) "Bir arkadaşınız öldüğü zaman onu bırakın, onu gıybet edip ayıplamayın." buyurmuştur.(Ebu Davud, Sünen, Edeb, 49, c. IV, s. 275)

Abdullah b. Ömer'den rivayet edilen bir hadiste de "Ölülerinizin iyiliklerini, güzelliklerini anın ve kötülüklerini sarfı nazar edin." buyurmuştur. (Tirmizi, Sünen, Cenaiz, 33, c. II, s. 215; Ebu Davud, Sünen, Edeb, 49, c. IV, s. 275.)

edit: daha gelir bu ve bunun gibi haberler.yazık.

winstoncash

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Yahu burada Mustafa Armağan ne bir yorum yapmış, ne de Atatürk'ü veya Atatürkçüleri kötülemiş. Sadece cenaze merasiminde neler olduğunu, merasimin ne şekilde yapıldığını döneme tanıklık eden insanların ağzından aktarmış. Burada yazarı kötülemenin, provokatörlükle suçlamanın ne gereği var? Eğer yazarın anlattıkları doğru değilse getirirsiniz belgeleri, doğruları aktarırsınız. Yaşanan bir olayın doğru olup olmadığı kişiden kişiye değişmez ki! Cenaze namazı nerede kılınmış? Sarayda. Nasıl kılınmış? Türkçe. Bunun neresi provokatörlük??

gokhankayaci

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Atatürk ve Zübeyde Hanım haberleri;nedense neye ve kime hizmet ediyor anlamıyorum.dua ile Fatiha ile anılmıyor da lanet ediliyor.

Peygamberimiz (sav) "Bir arkadaşınız öldüğü zaman onu bırakın, onu gıybet edip ayıplamayın." buyurmuştur.(Ebu Davud, Sünen, Edeb, 49, c. IV, s. 275)

Abdullah b. Ömer'den rivayet edilen bir hadiste de "Ölülerinizin iyiliklerini, güzelliklerini anın ve kötülüklerini sarfı nazar edin." buyurmuştur. (Tirmizi, Sünen, Cenaiz, 33, c. II, s. 215; Ebu Davud, Sünen, Edeb, 49, c. IV, s. 275.)

edit: daha gelir bu ve bunun gibi haberler.yazık.

Malesef Atatürk'ü dinsizlikle suçlayan "DİN"i düşünen arkadaşlarımız bu rivayetleri bilmiyorlar.. Aslında biliyorlarda neden se işlerine gelmeyen bir tarafı var ki anlamak mümkün değil.. Onları anlamak istemediğim gibi onlarda Atatürk'ü anlamasınlar bundan sonrada..

Yazılarımın sonuna kıymık yerleştirmeyi seviyor muyum ne? "Ot gelip S(Z)AMAN gitmek!!"

ayhan.akyuz

Asistan
Reaksiyon puanı
1
meçhul yokcuda gkayacıda işi çözememiş
10 kasıma başka yönden bakmak
Atatürkün emanetlerinin bekçiliğini!!!!!gerçek sahiplerine vermek gerçek Atatürkü tanıtmak ve bunun yalan talan düzenine alet edenlerle değilde halkla kucaklaşmasını sağlamak
bu gün yine masonlar din düşmanları bu olayı bahane ederek Atatürk le halkı arasındaki mesafeyi açmayı deneyecek yalandan ağlayıp gerçek olmayan bir Atatürkü yutturmaya çalışacak
hayır bu kabul edilemez atatürk sevgisi ve gerçek emanetleri dinsize masona komuniste ait değil bize aittir bundan sarfınazar ETMEYİZ

legolas4444

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16
Elbruz ve alemci dayı ..anladık Atattürkten nefret ediyorsunuz..O zaman ben size bir soru sorayım. Öve öve bitiremediğiniz Fethuıllah beyin neden bugüne kadar camide namaz kılarken çekilmiş tek bir görüntüsü dahi yok..Varsa söyleyinde bizde bilelim. Siz atatürkün her şeyine bu kadar dil uzatıyorsunuz, bu kadar kendi tarihinizden nefret ediyorsunuz, o zaman sevdiğiniz ve savunduğunuz imamınızın vaazları dışında namaz kılarken çekilmiş tek bir görüntüsü var mı söyleyin. Hangi cemaate şuana kadar imamlık yaptıda bir vakit namazı kıldırdı? Eğer siz bilmiyorsanız Fethullahın beyin yayın organı Zaman yazarlarına sorun bakalım onlar biliyorlar mı?

Alemci_Dayı

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Elbruz ve alemci dayı ..anladık Atattürkten nefret ediyorsunuz..O zaman ben size bir soru sorayım. Öve öve bitiremediğiniz Fethuıllah beyin neden bugüne kadar camide namaz kılarken çekilmiş tek bir görüntüsü dahi yok..Varsa söyleyinde bizde bilelim. Siz atatürkün her şeyine bu kadar dil uzatıyorsunuz, bu kadar kendi tarihinizden nefret ediyorsunuz, o zaman sevdiğiniz ve savunduğunuz imamınızın vaazları dışında namaz kılarken çekilmiş tek bir görüntüsü var mı söyleyin. Hangi cemaate şuana kadar imamlık yaptıda bir vakit namazı kıldırdı? Eğer siz bilmiyorsanız Fethullahın beyin yayın organı Zaman yazarlarına sorun bakalım onlar biliyorlar mı?

ATATÜRK ten nefret ediyormuşuz haddini bil , lafını bilde konuş ............

WaterBoy

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Yazı gayet güzeldi,Yazar'ı bu konulara parmak attığı için tebrik ediyorum.Ayrıca bu yazıyı SDN'e taşıyan Alemci_Dayı'ya teşekkür ediyorum.

Bu yazıya provoke diyen arkadaşlara söylüyorum.Hayır bu yazı provoke yazısı falan değildir.Aksine Atatürk'ün daha iyi anlaşılması açısından yararlı bir yazıdır.

Bencede insanlar Ata'sını görkemli bir cenaze namazıyla ebedi aleme uğurlamalıydı...

Makale başlığından yorum yazma huyundan vazgeçmemiz gerekiyor..

Kolay Gelsin...

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338

Al işte...
Ben Gazi Mustafa Kemal i severim hayranıyım... bu ülke için ona minnettarım...
Beni tanıyan herkes benim Atatürk düşmanı olmadığımı bilir...
Sana burada kanıtlamak da zorunda değilim...

Fetullah Hoca ile en küçük bir yakınlığım samimiyetim sempatim yok...
Şu kalıplardan kurtulun... Herkesi düşman görmekten vazgeçin...
Ben normal bir Türk,iye vatandaşı olarak Gazi Mustafa Kemal i severim ülkemin kurucusu baş komutan olarak bilirim...

Ama Kemalist değilim...
Siz Kemalist olmayan herkes Atatürk düşmanı diyorsunuz :angry:
Atatürk babanızın malı değil...
Atatürk ün yakasını bırakın...
Bu ülke Gerçek Mustafa Kemali sizden değil Tarihten öğrensin...
Çünkü siz kendi zihninizde bir Atatürk yarattınız onu seviyorsunuz bazılarınız onu putlaştırdı tapmaya başladı ve bir başka kesminiz de herkes o sizin kafanızda yarattığınzı Atatürk e tüm toplumu taptırmaya çalışıyor...

Hayır Kardeşim Ben İsmet İNÖNÜ nün bize dayattığı bize öğrettiği Atatürk e tapmak zorunda değilim...
Ben gerçek Gazi Mustafa Kemal'i halktan olan Gazi yi bu ülkeyi kuran bize miras bırakan Gazi Mustafa Kemal i severim sayarım...

Bu ülkenin tüm değerlerini Atatürkçülük Kemalizm adı altında ayaklar altına alan İNÖNÜ ve onun uydurduğu ideolojiyi değil...

Gazi nin hayatında yapmadığı söylemediği her ne varsaAtatürk hayatta olsaydı bunu yapardı diye yaptınız yıllarca bu halkı Atatürkten soğuttunuz örnekteki gibi Cenaze Namazından bile mahrum bıraktınız!!!
Gösterin Bakalım Gazi Mustafa Kemal in var mı en ufak bir vasiyeti cenaze namazının kılınmaması üzerine...
Sizin Kemalizminiz size
Benim Sevdiğim saydığım minnet duyduğum bu ülkeninin kurucusu Mustafa Kemal bana...:angry::angry::angry:

neydiyaaunuttum

Doçent
Reaksiyon puanı
0
asıl provakatörlük bu yazıya tamamen porovoke demktir cünkü bu yazıda atatürkün şahsına yazılan tek bir söz yok asıl söz ondan sonra kalanlaradır.gayet doğru bi yazı bence neden kılınmamış kılındı ise atatükün attığı her adım resimlnirken neden bu an görüntülenmemiş bence suç neden sorusunu soranlarda değil bu sorunu cevabını vermek yerine üstünü kapatıp atatürkü ilahlaştıran zihniyettedir. o bi lah değil sadece bi insan hatalarıyla günahlarıyla zaaflarıyla bi insan kimse komutanlığına laf edemez ama gerceklerinde hasır altı etmek için neden sürekli "ona bakarsanız şuda şöyle" diye anlamsız cümleler kuruluyo kendisine bağlığım diyemiyorum hatta demiyorum sadece geçmişteki savasından dolayı dedelerime ve kendisine vefa borcum ve teşekürüm var ama bundan ötesi değil