Atatürkçülük bu mu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Ottomanzo

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Başkası anlatsa inanmakta zorlanırdım ama kendim izledim.

CHP Grup Başkanvekili şöyle diyordu dünkü Meclis oturumunda.

“Sabah tıraş olurken TRT 3’ü dinliyordum, spiker yayına keyifli bir sabah dileyerek başladı... Böyle bir günde keyifli sabah olur mu?”

“Böyle bir gün” dediği Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün yetmiş birinci ölüm yıldönümü olan 10 Kasım günüydü.

Bu milletvekili “sol” bir geçmişi olan, araştırmalar yapmış, kitaplar yazmış biri.

Bir klasik müzik kanalının spikerinin dinleyicilerine “keyifli” bir sabah dilemesini kınıyor çünkü 10 Kasımlarda hep birlikte acı çekmesi gerekiyor bu ülkenin.

Her 10 Kasım gününü donduracağız hayatımızda, o gün gülmeyeceğiz, eğlenmeyeceğiz, sevişmeyeceğiz, fıkra anlatmayacağız, şaka yapmayacağız, bir müzik parçasını “keyifle” dinlemeyeceğiz.

Muhalefet partisinin halkına önerdiği bu.

Bunun, hayatta bir karşılığı var mı?

İnsanlar gerçekten bir ölümün 71. yıldönümünde, o ölümün ilk günündeki acıyı aynen duyarak yaşayabilirler mi?

Yeryüzünde, “tarihî” bir liderinin ölümünün 71. yıldönümünde “yas” tutan bir ülke biliyor musunuz?

Ben böyle bir ülke bilmiyorum, bilen varsa bana söylesin.

Böyle bir şey sadece Türkiye’de yaşanıyorsa, bunun bir nedeni olmalı.

İngilizleri ülkesinden savaşarak çıkaran ve Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk başkanı olan General Washington’ın Amerikan tarihindeki önemi Atatürk’ün Türkiye tarihindeki öneminden az mıdır?

Azsa, niye az?

Az değilse, niye Amerikalılar ölüm yıldönümlerinde “yas” tutmuyorlar da bize “keyifli” müzik dinlemek bile yasak oluyor?

Amerikalılar çok mu nankör?

Sanırım fark, bu liderlerin tarihteki önemlerinin farklılığından kaynaklanmıyor.

Fark, bu liderlerin “geçmişteki” değil “bugünkü” öneminden doğuyor.

Amerika’da hiç kimse Washington’ı “bugünkü” siyasi tartışmalarda “kendi görüşünü” savunmak için kullanmaz ama Türkiye’de bir kısım insan “kendi görüşlerini” Atatürk’ün arkasına saklanarak savunmak ister.

Atatürk’ü “tarihî bir lider” kimliğinden çıkarır, onu günlük bir politikanın bir parçası haline getirir.

Ama bunu yaparken bir şeyi unutur.

Siyaset, tartışmak demektir, Atatürk’ü “günlük siyasetin” parçası haline getirdiğinizde onu da günlük tartışmaların bir parçası yaparsınız.

Ya da hem Atatürk’ü siyasete sokar hem de onun “tartışılmasını” yasaklamaya çalışırsınız.

O zaman, Atatürk’ü “tabulaştırmak”, “insanüstü” bir varlık haline getirmek, ona neredeyse “kutsal biri” muamelesi yapmak zorunda kalırsınız.

Atatürk, “kutsal” biri mi?

“Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” diyen birini beğeniyorsanız, seviyorsanız, onun çok önemli olduğuna inanıyorsanız, onun düşüncelerini kendinize “mihmandar” seçiyorsanız, “ilimin en hakiki yol gösterici” olduğuna da inanmak zorundasınız.

İlimde, “kutsallığın” yeri var mı?

Atatürk’ü “kutsallaştırmaya” çalışanlar ya onun ne dediğini bilmiyorlar ya da ciddi bir çarpıtmayla onu kendilerine siyasi bir kalkan yapmaya uğraşıyorlar.

Ben, ikincisinin daha muhtemel olduğunu düşünüyorum.

Asla Atatürk’e “ilimin” ışığında bakmıyorlar.

Çünkü Atatürk, kendi “fikirlerinin” yetmediği noktada onlara “destek” olacak, onları eleştirilerden koruyacak “kutsal” bir muska onlar için.

Parlamento’da, Kürt açılımının ya da demokratik açılımın Atatürk’ün ölüm yıldönümünde konuşulamayacağını söyledi muhalefet partileri.

Neyi Atatürk’e saygısızlık olarak gördüler?

Yirmi beş yıllık savaşı bitirecek olan “Kürt açılımı” acaba “yurtta sulh” ilkesine hangi noktada aykırı?

Ben Atatürkçü değilim, onun zamanında yaşamış olsaydım herhalde onu ve arkadaşlarını değil, “demokrasi” isteyen grubun fikirlerini kendime yakın bulurdum.

Ama Atatürk’ün “tarihî bir lider” olarak gereken saygıyı görmesini, tarihî gerçekler ışığında değerlendirilmesini, hatalarının belli bir saygı çerçevesinde tartışılmasını isterim.

Türkiye’yi acı çekmekten kurtaracak çok önemli bir “barış açılımını” Atatürk’ün adıyla engellemeye çalışmak bana pek “saygılı” bir davranış gibi gözükmüyor.

Eğer “barış” konusunda fikirleriniz varsa söyleyin hep birlikte dinleyelim ama kendi fikirsizliğinize onu alet etmeyin bence.

Siz onun adını böyle kullandığınızda Atatürk’ü, hiçbir fikri olmayan, her değişime karşı çıkan, saçma sapan demagojilerle vakit geçiren bir insan grubuyla “özdeşleştirmeye” kalkıyorsunuz.

Unutmayın ki adının arkasına saklanmaya çalıştığınız insanın pek çok hatası vardı ama hiçbir zaman sizinki gibi çaresiz bir ucuzluğun adamı olmadı, fikirlerini söylerken kimsenin arkasına saklanmadı.

Kendi fikrini kendisi gibi söyledi.

Kaynak

eray045

Rektör
Reaksiyon puanı
250
ahmet altan denen gazeteci(!) git sen istediğin gibi istediğin gün seviş...
amerikalılarla karşılaştırmış bak sen..
amerikalıların bir milliyeti , doğru düzgün bi milli duygusu vamıki kurtarıcısını ansın..
kendisi ne kadar Türk bilinmez ama Türk örf ve adetlerinde vardır ölüye saygı..
sen bu milli duyguları hissedemediğinden ne yazarsan yaz artık kızmıyorum sana ahmet altan..

Militarist

Dekan
Reaksiyon puanı
130
3-5 cümle okuduktan sonra makalenin kaynağını tahmin ettim. Dış kaynak!!

bodrumlu

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Cevabı Atilla ilhan'ın önsözünü yazdığı; Doğan Avcıoğlu, Niyazi Berkes, Uğur Mumcu, Şevket Süreyya Aydemir, Mehmet Ali Aybar ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Atatürkçülük üzerine yazdıklarını içeren Atatürkçülük nedir adlı kitapta kolayca bulunabilecek sorudur. ahmet altan gibi hamur kıvamında kolayca şekil alabilen bir adamı okuyup bilgi almak yerine daha derli toplu kaynaklardan kolayca öğrenilebilir Atatürkçülük hakkında bir kaç şey. anlayana tabi.

gvn

Profesör
Reaksiyon puanı
19
gerceklik payı var millet sıkıştımı atatürkücülüğpün arkasına sıgınıyor atatürkçülük demek solculuk mu oluyor?

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Güzel yazı, söyleyebilecek sözü olmayanlar, daha önce söylenmişleri tekrar etmekten kendini

alamayanlar, papağan gibi aynı şeyi tekrar ederken bozuk plak edasıyla cızırtı çıkaranlar,

sesini herkesin duyduğu ama kendisinin kulakları sağır olduğu için bağırarak konuşanlar,

milli ve manevi duyguları olmayan, paranın kutsallığında vatan-millet kavgaları ile

ortalığı karıştırıp suyu bulandıranlar, gerçekleri görmek ve duymak istemeyenler son

olarakda tarihe bakmayan ve ders almayanlara gitsin bu yazı.

Fransızların bir sözü vardır : "Mezarlıklar vazgeçilmezlerle doludur." Atatürk'ü kullanıp

kemiklerini sızlatanları elbette tarih cezalandıracaktır. Yazıyı her kim yazmışsa farketmez,

doğru ve tarafsız yazdığı sürece...Atatürk olmasaydı nasıl siyaset yapılacaktı

bu memelekette düşünemiyorum doğrusu...

chemical

Asistan
Reaksiyon puanı
5
ahmet altan denen gazeteci(!) git sen istediğin gibi istediğin gün seviş...
amerikalılarla karşılaştırmış bak sen..
amerikalıların bir ırkı , doğru düzgün bi milli duygusu vamıki kurtarıcısını ansın..
kendisi ne kadar Türk bilinmez ama Türk örf ve adetlerinde vardır ölüye saygı..
sen bu milli duyguları hissedemediğinden ne yazarsan yaz artık kızmıyorum sana ahmet altan..

Ne yazıkki ülkemiz demokraside 80 darbesinden sonra gelişmedi, gelişemedi. Demokrasilerde kişiler değil fikirler hedef alınır. Yani birisi beğenmediğimiz bir fikri seslendirdiğinde ona Allah belanı versin senin ne biçim adamsın demek yerine bu fikrin kabul edilemez denmelidir. Kişiler 17. yüzyıl Fransasında hedef alınır, afaroz edilirdi. Demek istediğim Artık fikirlere tahammül etmeyi öğrenmeli savaşmaktan vazgeçmeliyiz.

Ayrıca güzel bir yazı olmuş. Atatürkçü olmadığını açıkça belirtmiş bu onun seçimi, kimseyi zorlayamayız. Ve 10 kasımda barış yapılmaya çalıştığını belirterek Atatürkü onurlandırmış. Yanlış anlamayalım bence. Meşhur Einstein in sözü Önyargıları parçalamak atomu parçalamaktan zor. Önyargılardan kurtulmalıyız...

mr_rain

Guru
Reaksiyon puanı
453
Kimin yazdığı önemli değil. Sonuna kadar doğru ve katılıyorum yazdıklarına

HoT_JaZz

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
O zaman herşeyi abd ile karşılaştıralım atatürkle General Washington ı karşılaştırıyorsunuz ya yaşam standartlarınıda bi karşılaştırın bakalım yermi bunu yapmak?

POWER

Rektör
Reaksiyon puanı
161
Yakında bu tür kaynakları oluşturan, kaynakları aktaran, aktarılmasına öncülük eden, buna alet olan ; yayınlanmasına izin veren, yayınlanmasına engel olmayan kişi/kişiler kurum ve kuruluşlar yargılanacak emin olun.... Nerden mi biliyorum? Biliyorum....

hussmen

Asistan
Reaksiyon puanı
5
Atatürk CeHaPe'ye tapulu sanki. Herşeyi Atatürk'e bağlıyorlar, resmen Atatürk sömürüsü yapıyorlar. Ayrıca bugünkü CehaPe Atatürk'ün kurduğu CHP değildir. Atatürk'ün kurduğu CHP 1982 yılında darbeciler tarafından kapatılmıştır. Bugünkü CeHaPe'yi ise 1992 yılında Deniz Baykal ABD'ye gidip geldikten sonra kurmuştur ve tamamen Atatürk sömürüsü yapmak için kurmuştur (ve İş Bankası'nın %28'i CHP'nin olduğu için) :blink:
İnanmayanlar araştırabilir. :yes:

SiyahBuzul

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Ben de katılıyorum ve katılmıyorum diyenleri oturup düşünmeye davet ediyorum.
Hala 10. yıl marşını söyleyen garib ülkem;

öyle üzülüyorum ki '!!!

Cumhuriyet Bayramında gösteriler sırasında ne çaldılar ??

Dikkat ettiniz mi ? 10. Yıl marşı ee sonra?
Sonra yabancı hit parçalar !!!

Öyle sıkıştırıyoruz kendimizi, öyle eziyoruz ki çalacaka 3-5 marşımız BİLE yok!

Katılanlar olur, katılmayanlarda. Ben kendi fikrimi söyleyeyim.
Bu durum hiç düzelmeyecek.

mc92001

Doçent
Reaksiyon puanı
16

aynen.
papazda söylese,en azılı kominist veya terörist de söylese, doğru yine de doğrudur.
solculuktan vazgeçtiği için şu an solcuların hedefinde. doğru söylesede söylemesede yazdıkları hep yanlış olacak.
ayrıca
doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
TRT 3 'teki bir haber programının bir spikerinin her gün söylediği sıradan bir cümlesinin üzerinden hükümet saldırganlığı yapan kimseler ve onları sanki vatana çok hayırlı bir yapıyormuş gibi sahiplenenler, bu vatanın gerçek sahiplerine çamur atıyorlar.

Merak ediyorum doğrusu, şu milletvekili bugüne kadar hiç hayırlı bir iş yapmış mı? Hani böylelerine "işin yok mu senin" denir ya; bu arkadaş bankamatik vekili anlaşılan, böyle boş işlerle uğraştığına göre.

serdoan

Asistan
Reaksiyon puanı
4
hay ağzına sağlık bunu yazanın baştan sona noktasına virgülüne kadar hepsi doğru ölmüş adamı yerinde bile rahat bırakmıyorlar.bu dünyadan nice büyük insanlar geldi geçti ama hiç birine bu kadar sanki bir putperestmiş gibi adeta taparcasına bağlanılmadı bu dünyada tek ve sadece bir kişi insanoğlu için örnek teşkil eder oda bi tabiki alemlerin sultanı efendimiz sav dir gerisine ancak yaptığı şeylerden ötürü allah razı olsun denip bir fatiha okunmalıdır buda benim görüşümdür...

Militarist

Dekan
Reaksiyon puanı
130
Atatürk'ü birşeylere alet etmek dini birşeylere alet etmekten daha az günahtır heralde.

Bugün Atatürk'e saldıranların divan günü yakalarında Atatürk'ün 2 eli birden olacaktır. Buna dinim, kitabım, peygamberim, kanım kadar eminim!

arex2155

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bir yazar yazısında "10 kasımda koşup top oynadığım için disiplin cezası almıştım" dediğini okudum yani bu mudur arkadaşlar öyle her tartışmada atatürkün arkasına sığınma "ya arkadaş senin kendi fikrin yokmu " derler atatürkte bir insan atatürk cumhuriyeti kurdu tmm ama öldü ve bu cumhuriyet onun olduğu kdar bu halkındırda atatürk öldü ve bu ülke bu ülkeden yaşayan herkesindir bu saniyeden sonra atatürkün arkasına sığınmak bence boşuna çünkü halk koyun değil ve bir çobana ihtiyacı yok atatürkünde dediği gibi egemenlik kayıtsız şartsız milletintir atatürkün veya onun arkasında siyaset yapanların değil

eray045

Rektör
Reaksiyon puanı
250

yılmaz özdil doğru bişeyler yazdığında da sizi görmek istiyorum :)

10 kasımda milli yas ilan edelim gibi bir düşüncem yok
sadece bu insanlar art niyetli..
10 kasımın sıradan bir gün gibi olmasını istiyorlar..
bu adam(!)lerın geçmişi referans için yeterli..
şu yazdıkları içinde benimde katıldıklarım var olayın suyunu çıkaranlar elbet oluyorda bu adam(!)lar hiç samimi değil..
siz önyargımı dersiniz ne derseniz bu ülkede lafı dinlenecek en son adamlar altan kardeşler kalsa yinede lafına güvenilmez..

Ketumm

Doçent
Reaksiyon puanı
5
O zaman herşeyi abd ile karşılaştıralım atatürkle General Washington ı karşılaştırıyorsunuz ya yaşam standartlarınıda bi karşılaştırın bakalım yermi bunu yapmak?
arkadaşım burda bişey benim dikkatimi çekti neden Atatürk ün baş haarfi küçük te general washington ın bas harfi büyük bi cevap ala bilirsem sevinnirim

ATmaCA53

Profesör
Reaksiyon puanı
35
yılmaz özdil doğru bişeyler yazdığında da sizi görmek istiyorum :)

10 kasımda milli yas ilan edelim gibi bir düşüncem yok
sadece bu insanlar art niyetli..
10 kasımın sıradan bir gün gibi olmasını istiyorlar..
bu adam(!)lerın geçmişi referans için yeterli..
şu yazdıkları içinde benimde katıldıklarım var olayın suyunu çıkaranlar elbet oluyorda bu adam(!)lar hiç samimi değil..
siz önyargımı dersiniz ne derseniz bu ülkede lafı dinlenecek en son adamlar altan kardeşler kalsa yinede lafına güvenilmez..
yılmaz özdil yazısını incelersen hiç dikkate alınacak bir yazar olmadığını göreceksin işi gücü dalga geçmesidir, dalga geçen br yazardan inanasım gelmiyor.

Quadro

Doçent
Reaksiyon puanı
4
sonuna kadar okudum.. sonuna kadar katılıyorum ..

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92
Bence fotoğrafın tamamını görmeye çalışalım.

Bu ülkede Atatürk’ü kutsallaştıran ve onu arkasına alarak işlerini yürüten, ya da kendisini bu sayede daha az hedef yapan kişiler var,

Ama aynı grubun içinde Atatürk’e de onun değerlerine de günülden bağlı kişilerde var. Bizler genelde işimize gelen kısmı görür, yâda herkesi aynı görmeye çalışırız. Örneğin CHP'den biri Atatürk’ü kendi sistemine kanalize etmiş, onu arkasına alarak yapması gereken eylemleri yapmış, söylememesi gereken sözleri söylemiş olabilir. Ama aynı yoldan giden bir başka CHP'liyi dürüst olmasına rağmen, ne yazık ki aynı kefeye koyar öyle değerlendiririz. Bizim gözümüzde ikisi aynıdır ve pratikte ikisi de aynı şeye hizmet için çalışmaktadır. Oyda gerçek böyle değil...

Yine aynı olaya tersen baktığımızda CHP'lilerde "dinin" bir sümüğü aracı olarak kullanıldığını söyler. Ellerindeki bir kaç emareyi sürekli canlı tutarak "haklılıklarını" kanıtlamaya çalışır. Dinin istismar edildiği, siyasi rant haline getirildiği iddiası doğru olabilir. Ama bizler her " dindarı" aynı kefeye koyduğumuzda bunun mantıksal hangi boyutunu izah edebiliriz?

Kabul görmek için en çok kabul gören fikre sığınmak, onun bir parçasıymış gibi davranmak sadece bu ülkeye özgü bir şey değildir. Yazar CHP'nin kabul görmek için Atatürk'ün ardına sığındığını söylüyor. Bu söylem doğrudur. Ama her CHP'li aynı kefeye koymak ne kadar doğru olur? Bizler belki bir liderin 71. yıl dönümümde, lider bu gün ölmüş gibi aynı acıyı yaşamayabiliriz. Ama bir başkasının da aynı acıyı yaşamadığı söylemek ne kadar doğru?

legolas4444

Profesör
Reaksiyon puanı
16
bizim junior ahmet altan olan ottomanzo yine saçma yazılardan birini dha eklemiş. Hemde taraftan. Bu arada ottomanzo ben ahmet altanın yerinde olsam sana kesinlikle tarafta iş verirdim. hak ediyorsun bence.

MdbK

Doçent
Reaksiyon puanı
5
10 Kasım törenlerinde bir televizyon kanalının muhabiri 2 Amerikalı turist ile karşılaştı ve aralarında şuna benzer bir konuşma geçti.
Muhabir:
"Bu törenlerin neden yapıldığını biliyor musunuz?"

Turist 1:
"Atatürk"

Muhabir:
"Peki nasıl buldunuz törenleri, ne düşünüyorsunuz?"

Turist 2:
"İnanılmaz bir saygı var, çok etkileyici."
Sanırım bu herşeyi anlatıyor.

legolas4444

Profesör
Reaksiyon puanı
16
yılmaz özdil yazısını incelersen hiç dikkate alınacak bir yazar olmadığını göreceksin işi gücü dalga geçmesidir, dalga geçen br yazardan inanasım gelmiyor.

Onu anlayabilmek kapasite ister. Sayfalar dolusu yazıp birşey anlatamamak sana göre marifetse o senin bileceğin iş. ama esas hüner az yazıyla en çok şeyi anlatabilmektedir. Onun için Yılmaz Özdil usta bir yazardır ve onu anlamak kabiliyet ister. Onun için sizlerden onu anlamanızı beklemiyorum.

iskoco

Profesör
Reaksiyon puanı
12
Başbakan çok doğru söyledi chp ye ATATÜRK KALKSA SİZİ MEZARA GÖMER dedi bu lafına %100 katılıyorum chp kendi çıkarlarına oynuyor onlarınki menfaatten başka HİÇBİRŞEY DEĞİL... benim 10 kasımın gene hergünkü gibi geçti ATAMIZI saygıyla andıktan sonra işimize gücümüze devam ettik bu zihniyetle chp olmaz...

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Eray hocam biraz abartıyorsun, 10 Kasım'da bütün TV ve radyo kanalları her gün olduğu gibi esenlikler, mutluluklar, neşeli günler.. dilerler dinleyicilerine ve izleyicilerine. Bu sıradan bir şeydir. Sabah akşam yatarken gezerken, sohbet ederken, kitap okurken vs hep Atatürk'ü düşünmeliyiz, ona ibadet filan mı etmeliyiz? Hani bir bakan veya benzeri söylese yine hak vereceğim de sıradan bir spikerdir bu, bütün kanallarda olan klişe bir söz söylemiş hepsi bu.

Bu millet ilahi olduğuna inandığı peygamberin ölüm gününü bile bilmiyor. Hatta peygamberin ağladığı günde (10 Muharrem) aşure bayramı yapıyor, peygamber evladının aç kaldığı günde millet oturup tatlı yapıyor şenlik filan düzenliyor. Sen dua et yine 10 Kasımı bayram olarak kutlamıyorlar. :) Kaldı ki peygamberine bile böyle davranan bir millet herhangi bir kutsallığı olmayan Atatürk'e ne yapmaz. :)

Sonuç olarak biraz empati yaparsan, eminim peygamberin vefat yıldönümünde "neşeli günler" dinleyen bir spikere kızan bir müslüman görseydin, eminim ona gerici, yobaz vs diye bağırır çağırırdın. Kaldı ki eğer birisinin ölüm yıldönümünde bu tür cümlelerden sakınılmaya Hz. Muhammed Atatürk'ten çok daha müstehaktır.

PRoMeTuS

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Bence fotoğrafın tamamını görmeye çalışalım.

Bu ülkede Atatürk�ü kutsallaştıran ve onu arkasına alarak işlerini yürüten, ya da kendisini bu sayede daha az hedef yapan kişiler var,

Ama aynı grubun içinde Atatürk�e de onun değerlerine de günülden bağlı kişilerde var. Bizler genelde işimize gelen kısmı görür, yâda herkesi aynı görmeye çalışırız. Örneğin CHP'den biri Atatürk�ü kendi sistemine kanalize etmiş, onu arkasına alarak yapması gereken eylemleri yapmış, söylememesi gereken sözleri söylemiş olabilir. Ama aynı yoldan giden bir başka CHP'liyi dürüst olmasına rağmen, ne yazık ki aynı kefeye koyar öyle değerlendiririz. Bizim gözümüzde ikisi aynıdır ve pratikte ikisi de aynı şeye hizmet için çalışmaktadır. Oyda gerçek böyle değil...

Yine aynı olaya tersen baktığımızda CHP'lilerde "dinin" bir sümüğü aracı olarak kullanıldığını söyler. Ellerindeki bir kaç emareyi sürekli canlı tutarak "haklılıklarını" kanıtlamaya çalışır. Dinin istismar edildiği, siyasi rant haline getirildiği iddiası doğru olabilir. Ama bizler her " dindarı" aynı kefeye koyduğumuzda bunun mantıksal hangi boyutunu izah edebiliriz?

bu bakış açını beğendim açıkcası asıl sorunun burada oldğunu görmek çok iyi.. umarım bir sürü insan senin gibi düşünmeye başlar. kurunun yanında yaşında yandığını görür..
buna ek olarak böyle insanların yani bir grubun içinde olupta o gruba kötü söz getirecekleri içeridekilerde sevmiyor...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...