Atatürk Hakkında Bilinmesi Gereken 30 Şey

WaterBoy

Profesör
Reaksiyon puanı
5
1. "ATA" LAFINI SEVMEZDİ

"Atatürk" hitabını ilk kez dönemin Türk Dil Kurumu Başkanı bir konuşmasında kullanmış, Mustafa Kemal de çok beğenerek soyadı olarak almıştı. Kendisine " Ata " diye hitap edilmesinden hiç hoşlanmazdı.

2. EN SEVDİĞİ YEMEK

Manastır Askeri Lisesi yıllarından kalan bir alışkanlıkla hayati boyunca en sevdiği yemek kuru fasulye ve pilav olarak kaldı. Tatlıya düşkün değildi ama cani istediğinde çok sevdiği gül reçelini tercih ederdi.

3. EN BÜYÜK HAYALI DÜNYA TURUNA ÇIKMAKTI

Ömrü yetseydi bir dünya turuna çıkıp Türk dili ve tarihi üzerindeki çalışmalarını genişletmek en büyük hayaliydi.

4. BAŞUCU KİTABI "ÇALIKUŞU" YDU

Binlerce kitabi vardı. Ama bunların arasında bir tanesini hayati boyunca hatta cephede bile başucundan ayırmadı. Reşat Nuri Güntekin'in ünlü Çalıkuşu" romanını hep yanında taşır, her gün rasgele bir yerinden açar, birkaç sayfa okurdu.

5. KABUL SALONUNDA Kİ AT YAVRUSU

Atlardan sonra en sevdiği hayvan köpekti. "Fox" adini verdiği köpeği, Gazi`nin yatağının ayak ucunda uyurdu. Hayvanlara düşkünlüğü o dereceydi ki bir gün misafirlerinin de görebilmesi için yeni doğmuş bir tayla annesinin Çankaya Köşkü kabul salonuna getirilmesini bile emretmişti.

6. TAM BİR SALON ADAMI

En sevdiği dans valsti. Müzik zevki çeşitlilik gösteriyordu. Klasik Bati müziği dışında Anadolu ezgilerini de severek dinlerdi.

7. GÖMLEKLERİNİN TÜMÜ BEYAZDI

Gömleklerinin hepsi beyazdı. Bu gömlekler ilk yıllarda İsviçre`de özel olarak dikilirken sonra yerli malı kullanma kampanyasına öncülük edebilmek için Beyoğlu`nda bir terziye diktirilmeye başlanmıştı.

8. DOLABINDA LACİVERT'E YER YOKTU

Takım elbiselerinin tasarımlarını hep kendisi çizerdi. Lacivert takım giymeyi sevmezdi.

9. ÖLÇÜLERİ

Boyu 1.74 idi. Hayatinin son dönemlerine kadar 76 olan kilosu hastalığının ilerlemeye başlamasıyla 46'ya kadar düşmüştü. 43 numara siyah rugan ayakkabı giyerdi.

10. RUMELİ ŞİVESİ

Özenli ve temiz bir Türkçe konuşurdu. Ancak bazı kelimeleri Rumeli şivesiyle telaffuz ederdi.

11. HAZİN BİR HİKAYE

Hayatında bir dönem çok önemli yer tutan Mustafa Kemal`in evlenmesinden sonra hayatına trajik bir şekilde son veren Fikriye Hanim`in mezarının nerede olduğu bilinmiyor.

12. CUMHURBAŞKANLIĞINDAN SIKILIYORDU.

Hayatinin çoğunu geçirdiği savaş cephelerinden sonra Cumhurbaşkanı olarak geçirdiği yıllar ona bir tecrit yaşantısı gibi geliyor, çok sevdiği halkından ve sade bir vatandaş yaşamından uzaklaştığını düşünüyordu.

13. PAPA`NIN TEMSİLCİSİNE ELBİSE

Kıyafet Kanunu çerçevesinde tüm din adamlarının dini kıyafetleriyle sokağa çıkmaları yasaklanınca, Monsenyör Roncalli`ye kendi terzisi Kemal Milaslı eliyle bir koleksiyon hazırlattı.

14. KENDİSİ TIRAŞ OLMAZDI

Sabah kahvaltılarıyla arası hiç hoş değildi. Yataktan kalkar kalkmaz odasındaki divanin üzerine bağdaş kurarak oturur, günün ilk kahvesini sigarasını içerdi. Bir özelliği de kendi kendine tıraş olmamasıydı.

15. DÜZEN TAKINTISI VARDI

Evlerde bile eğri duran eşyaları düzeltmeden rahat edemezdi.

16. HOŞGÖRÜLÜ LİDER

Köylünün birinin gazete kağıdına sardığı tütünü içmeye çalışırken eli yanmış, "Alın bunu kendi içsin" diyerek Atatürk`e küfretmişti. Mahkemeye çıkarılacaktı. Atatürk olayı dinledikten sonra "Onu mahkemeye vereceğinize doğru dürüst sigara içmesini temin edin" dedi.

17. SİGARA PAZARLIĞI

Hastalığının başlangıcında kendisini muayene eden Dr.Fissinger günde kaç paket sigara içtiğini sormuş, Atatürk "sekiz" demişti. Doktor bunu günde bir pakete indirmesi gerektiğini söyleyince gülümseyerek cevap vermişti :" Ben zaten bir paket içiyorum. Bundan sonra bunu sizin izninizle yapacağım".

18. "BU NASIL HALKÇILIK?"

Bir sabah milletvekilleri ile trene binmişti. Kondüktörün milletvekillerinden bilet parası almamasına şaşırmış nedenini sormuştu. Trenin milletvekillerine bedava olduğunu örgenince epey sinirlenmiş, "Ne de güzel halkçılık ama" demişti.

19. "LAİKLİK ADAM OLMAKTIR!"

İlk mecliste bir oturum sırasında üyelerden biri laikliğin ne manaya geldiğini anlamadığını söyleyince Gazi çok sinirlenmiş ve elini kürsüye vurarak bir din bilgini olan üyeye cevap vermişti : "Adam olmak demektir hocam, adam olmak! "

20. KURBANLARI BAĞIŞLARDI

Gittiği yurt gezilerinde kendisi için kurban edilen hayvanlara bakamaz böyle durumlarda sırtını döner yada kesilmelerini engellerdi.

21. YABANCI DİLE MERAKI

Askeri lisede öğrenmeye başladığı Fransızca'yı sonraki yıllarda geliştirdi. Zengin bir kelime bilgisi vardı. Konuşurken araya Fransızca sözcükler de eklerdi.

22. FASULYESİNE POKER

Kumardan hoşlanmaz ama arkadaşlarıyla fasulyesine poker oynardı. Oyun sonunda kazandıklarını iade ederdi.

23. KAN GÖRMEYE DAYANAMAZDI

Cephelerde düşmanla göğüs göğüs'e savaşmış biri olarak en ilginç özelliği savaş meydanları dışında kan görünce fenalaşmasıydı.

24. KULAKLARI DUYAN TEK KİŞİ

Fransız tarihçisi Herriot Ankara`ya geldiğinde Gazi`nin kulaklarının duyuyor olmasına şaşırmış anılarında bunu espirili bir dille anlatmıştı :"T.C`de bir tane kulakları duyan kişi var onu da Cumhurbaşkanı yapmışlar".

25. BİR RİCASI

Bir gün halk arasında dolaşırken kara çarşaflı bir kadına rastlamış, "Hafız Hanım benim hatırım için başındaki örtüyü açar mısın ?" diye sormuştu. Kadın çarşafını açarak, Atatürk' ün ellerini öptü.

( * http://arsiv.hurriyetim.com.tr/hur/turk/99/05/06/yazarlar/15yaz.htm

* Ali Kılıç; Kemal Arıburnu, Ayyaldız Matbaası- Ankara 1960 ‘Atatürk Anekdotlar, Anılar’, s: 197 )

26. BİLARDO VE YÜZME

Sportmen kişiliği vardı. Her gün at biner , yüzmeye gider ve bilardo oynardı.

27. EN BAŞARILI DERS.

Eğitim hayatı boyunca en basarili dersi matematikti. Pozitif bilimlere ilgisi hayati boyunca sürdü.

28. YAĞCILARA GEÇİT YOK

Yağcılara çok kızardı. Bir akşam sofrasında kendisine gereksiz şekilde iltifat eden Abdülhak Hamit`e müdahale etti.

29. SON YILBAŞI GECESİ

1937`yi 1938`e bağlayan son yılbaşı gecesini Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras ile baş başa geçirmişti. O gece dolabındaki bazı elbiseleri bakana hediye etmişti.

30. KÖŞKTEKİ GÜVERCİNLİK

Kuşları çok severdi. Çankaya Köşkü`nde özel bir bakicinin ilgilendiği güvercinliği vardı.

ATATÜRK HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKLİ 30 ŞEY

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
181
Bazı başlıklarla bazı içerikleri yer değiştirince feci sonuçlar çıkıyor ortaya. :)

Zibi$

Profesör
Reaksiyon puanı
2
17. SİGARA PAZARLIĞI

Hastalığının başlangıcında kendisini muayene eden Dr.Fissinger günde kaç paket sigara içtiğini sormuş, Atatürk "sekiz" demişti. Doktor bunu günde bir pakete indirmesi gerektiğini söyleyince gülümseyerek cevap vermişti :" Ben zaten bir paket içiyorum. Bundan sonra bunu sizin izninizle yapacağım"

Bunu anlamadım madem 8 paket demiş bir pakete düşür deyince niye 1 paket demiş ?

Phabio

Doçent
Reaksiyon puanı
6
Bazı başlıklarla bazı içerikleri yer değiştirince feci sonuçlar çıkıyor ortaya. :)

Lütfen açıklarmısın? Çünkü hiç hoş olmayan bir cümle kurmuşsun. Burada Seda Sayan veya Özcan Deniz'den değil, ATATÜRK'ten bahsediyoruz. Alay edercesine bir cümle kurup, sonuna gülen surat ekleyip, ne anlama geldiği belirsiz bir cümle kurman senin gibi bilgili, ufku geniş, hoşgörülü bir insana hiç mi hiç yakışmamış.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
181
Arkadaşlar, Mustafa Kemal ne diyor?

Beni gormek demek, zorunlu olarak yuzumu gormek demek degildir. Benim dusuncelerimi anliyor, duyduklarimi duyuyorsaniz, bu yeterlidir!

Oysa yukarıda yazılanlardan kaç tanesi Atatürk'ün bu sözüne uyuyor? Onun etine kemiğine yapışmışsınız. Onun fikirlerini konuşsanız asıl o zaman Atatürkçü olmaz mısınız?

ledzeppelinfan

Profesör
Reaksiyon puanı
0
peki sen anlıyor musun elmacık?
bu yukarıda yazılanlar tabiki bilinecek şeyler.bilinmese birşey olur mu?olmaz.isteyen istediğini okur.beğenmeyen okumaz gider.bir yabancı bana bunları sorduğu zaman mesela "sizin lideriniz in en sevdiği yemek nedir" diye, rahatlıkla cevap verebilirm.en azından o yabancının karşısında mahçup olmam.bugün amerika veya diğer gelişmiş ülkeler gibi olamıyorsak Ata'mızı az tanıdığımızdandır.onlar başlarının ucunda taşıyor kendi liderlerini.örnek alıyorlar.her tiyatro gösterilerinde öğrencileri liderlerini taklit ediyorlar.taklit dediğim kötü manada değil.biz böyle mi yapıyoruz.yoksa sürekli kurtuluş savaşında Atatürk olmadanda ülkeyi kurtarabilecek halkı mı canlandırıyoruz.halkın geçmişini mi araştırıyoruz.bu yazanlar sayesinde hiç görmediğim Ata mı hayalide olsa zihnimde canlandırıp görüşüyorum.yemeğini yerken.konuşurken.yürürken.çok mu duygusal oldum?sorun değil.zoruna giden varsa girmez konuyo.mesaj filan yazmaz.olur biter.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
181
bilinmese birşey olur mu?olmaz.

Atatürk "geçmişini bilmeyen geleceğine sahip olamaz" diyor. Senin bu söylediğin Atatürk'ün bu sözüyle çelişmiyor mu güzel kardeşim? Bak kendin de söylüyorsun:

gelişmiş ülkeler gibi olamıyorsak Ata'mızı az tanıdığımızdandır

O halde niye tanımaya çalışanlara kızıyorsun ki? Hem "bilmeyelim ne olmuş" diyorsun, hem de "bilmezsek gelişemeyiz" diyorsun. Çağlarcım, karar ver, bilelim mi bilmeyelim mi?

Bilmeliyiz, basitçe "ne olmuş yani" diye geçiştiremeyiz, tüm ülkemizi ilgilendiriyor çünkü.

ledzeppelinfan

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Atatürk "geçmişini bilmeyen geleceğine sahip olamaz" diyor. Senin bu söylediğin Atatürk'ün bu sözüyle çelişmiyor mu güzel kardeşim? Bak kendin de söylüyorsun

demişsin.e derdin ne ozman.niye anlamsız mesajlar yazıyosun.bunları bırakın.etine kemiğine yapmışmışsınız diyorsun.senin amacın nedir abicim?ne alıp veremediğin var bu adamla ya.iyi ki ölmüş ya Atatürk.senin gibileri görüp hergün öleceğine görmeden göçmüş gitmiş.ha şimdi ne kadar rahattır mezarında bilemem ama bunları görmesinden iyidir.bak benim kadar Ata'sını seven bir insana Ata öldüğü için şükrettirdin.düşün geldiğin noktayı.adamı zorla dinder çıkarmak deyimini okadar tamamlıyorsun ki.sen şimdi bide "Atatürk senin dinin mi?" diye anlamsız bişey yazarsın.Bak Allah'ın adını veriyorum Atatürk e az bişey saygın varsa onunla ilgili konulara mesaj yazma.bak ben siyasetten çekildim çünkü anlatmak istediklerimi anlamıyorsunuz.çünkü kurmuşsunuz kendinize bir taraf.sürekli söylediklerimle ben haksız kalıyorum.çünkü hep seven abi numarası yaparak insanları tek savunmasız bırakıyorsun.çünkü söylediklerimi anlatamadığım halde kimseyi kızdırmak istemiyorum.sende bu konulara yazma.sende biraz düşün.kimseyi kızdırma.ha bu benim haddim değil.sitenin sahibi değilim.senin kadar mesaj sayım yok.senden küçüğüm.ama eminim benim gibi düşünenlerde vardır.biraz düşün bu dediklerimi olur mu?

Moderatör Notu:
caglarcosgun' isimli üyemiz yazısından dolayı uyarılmıştır.

Phabio

Doçent
Reaksiyon puanı
6
Elmacık, çok özür diliyorum fakat bazı mesajlarında Atatürk'e müteşekkir olduğunu belirtmişsin. Fakat bu sözünün samimiyetine inanmıyorum. Atatürk'e karşı iyi hisler beslediğini hiç düşünmüyorum. Mesajlarını toplayıp, özetini alsak, ve bir metin oluştursak, tamamen Atatürk karşıtı bir metin oluşacağı şüphesiz. Eğer bu mesajada bir cevap verirsen, bu dediğimi yapar, mesajlarını derler toplar, resmen Atatürk karşıtı bir metin oluştuğunu ispatlamak isterdim fakat böyle bir girişimde bulunmam bile, çünkü söz konusu şahıs ATATÜRK.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
181
Phabio, abicim bir tahminde bulunmana gerek yok ki; ben zaten açıkça söylüyorum gizli değil ki benim söylediklerim. Atatürk'ün, vatana hizmet etmiş diğer insanlara karşı tavrını hiç beğenmiyorum. Yani her yaptığının doğru olduğunu düşünmediğim için bazı noktalarda kendisine gerçekten müteşekkirim, bunun dışında hoşlanmadığım siyasi çok tavrı var.

Ve söylediklerimin hepsi de belgeli şeyler abicim, Atatürk'ün kendi kaleme aldığı Nutuk'u da mı okumadınız hiç? Hiç birisi uydurma değil, hiç birisi de kendi fikrim değil. Lütfen Atatürk'ün kurtuluş dönemimizde görüştüğü siyasileri, askerleri, ülkeleri araştırın, neler görüştüğünü araştırın. Örneğin Rusya ile, Türki devletler ile, İran ile vs.

Kısacası Phabio kardeşim, bana karşı bir şey ıspatlaytacaksan başımın üstünde yerin var, ama bilmelisin, bunların hiç birini kafamdan uydurmuyorum, hepsi Atatürk'un Nutuk'u da dahil, tüm resmi belgelerde mevcut.

Ayrıca şunu da ifade edeyim, mnalilarry isimli arkadaşın dediği gibi, biraz abartıyorsunuz, şahsileştiriyorsunuz. Bu olay şahsi değil, tüm ülkemizi ilgilendiriyor; ve birisini takdir etmek, o kişiye karşı güzel hisler beslemeyi, o kişiyi sevmeyi gerekli kılmaz.

zelenga

Profesör
Reaksiyon puanı
18
oy oy..bu atatürkçü geçinenlere laf anlatması zorr..bu konu uzaaarr giderr

berckai

Profesör
Reaksiyon puanı
9
kanuniden sonra osmanlı hemen gerilememiştir duraklamaya girmiştir bunun nedenide yeteri kadar büyümesidir batıda avusturya-macaristan kuzeyde rusyaya doğuda iranın yarısını almıştır artık daha fazla toprak alma imkan ve kabiliyeti yoktur bu bakımdan kanuniden sonraki insanlara hemen yasakçı zihniyet yaftasını yapıştıramazsın osmanlı tarihine iyi bakın