Askeriye'de kıyafet devrimi başladı

Reaksiyon puanı
10,315
Askeriye'de kıyafet devrimi başladı

1415014964_ASKERYYE.jpg

Eski botlara göre Mehmetçiğe daha fazla hareket kabiliyeti sağlayan ve yüksek teknoloji ile üretilen yeni nesil askeri botlar TSK'ya teslim edildi. Böylece askeriyede değişim için alınan kararlardan ilki uygulandı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı, askerlere daha rahat ve zorlu iklim koşullarına daha dayanıklı bot üretilmesine karar verdikten sonra gerçekleştirilen Ar-Ge faaliyetleri sonucunda yeni nesil askeri botun sahip olması gereken özellikleri belirlendi. Botların dünya genelinde birçok ordunun da ekipman tedarikçisi olan YDS AŞ tarafından üretilmesi kararlaştırıldı.

Askerlerin sıklıkla yaşadığı "botun vurması”, “ayağı kavramama" gibi birçok sorununa da çözüm sunan yeni nesil botlar, Mehmetçiğin hareket kabiliyetini artırıcı şekilde tasarlandı.

Zorlu koşullara karşı daha dayanıklı olması için üretilen botlar, ayrıca eskilerine göre yaklaşık 300 gram daha hafif hale getirildi.

Botlar, nefes alabilir, su geçirmez ve darbeye dayanıklı olarak üretilirken, gelişmiş taban teknolojisi sayesinde yaz-kış da kullanılabilecek.

"Dünyanın en iyi botu diyebiliriz"

YDS AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Yakupoğlu, Mehmetçiğin yeni tip botlarla daha rahat edeceğini ifade ederek, "Yeni nesil botlar doğa botu sağlamlığında, spor ayakkabı rahatlığında. Dünyanın en iyi botu diyebiliriz" diye konuştu.

Botların uzun yıllar boyunca bozulmadan giyilebileceğini kaydeden Yakupoğlu, "Askerimiz yaz-kış tek botla görevini en iyi şekilde ifa edebilecek. Bu devlet açısından da bir kazanç. Botun iç tabanına uyguladığımız teknoloji sayesinde etkili bir yalıtım özelliği kazandırıldı" dedi.

Yeni botlar Kara Kuvvetleri Komutanlığı İkmal Maliye Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında yaklaşık 1 yıl süren Ar-Ge çalışması sonucunda geliştirildi. Önümüzdeki dönemde Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı tüm birliklerde siyah botun kaldırılarak bu renkte bot kullanımına geçilmesi planlanıyor.

RENK NEDEN DEĞİŞTİ

İkmal Maliye Okulu Muharebe Laboratuvarı Destek Grup Başkanı İkmal Yarbay Tamer Gökdemir, o dönem botun geliştirilmesi ile ilgili yapılan çalışmaları şöyle anlatmıştı:

"Gelişen teknolojinin ışığında Kara Kuvvetleri'nin kullandığı botlarda da ciddi atılım yapmaktayız. Halen kullandığımız ayakkabı, gore-tex astarlı bir bot. Bu botun özelliği soğuk iklim koşullarına uyumlu olmasıdır. Gelişen teknolojiyle beraber botların hava alma ve teri dışarı verme konusunda gelişmeler oldu. Bununla uyumlu bir bot geliştirdik. Bu bot dışarıya hava verebiliyor, hiçbir şekilde suyu almıyor, antibakteriyel özelliği, kaymama özelliği var. Yumuşak ve burnunda düşmelere karşı ayak parmaklarını koruyan bir sistem var. Topuk kısmında da destek sistemi var. Personel arazide gezerken gayet rahat şekilde, dört mevsim, dünyanın en iyi botunu giyerek dolaşabiliyor."

Renk seçimi, Türkiye coğrafyası dikkate alınarak dizayn edilen nanoteknoloji ürünün, kamuflajla uyumlu olarak yapıldığını anlatan Yarbay Gökdemir, "Doğada siyah renk aslında yoktur. Doğadaki renklerin içinde üzerimizdeki kamuflajı incelerseniz kahverengi, bej ve yeşil renkleri var. Bu renklere en yakın, uyum sağlayacak haki renk olduğunu yaptığımız çalışmalar sonucunda belirledik" demişti.

KaynaK

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
2 sene sonra askerlik defterini kapatsınlar tam olsun :)

Mai Nai

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
157
ne kıyafeti ne devrimi? 6 ayda ayağımın şeklini değiştirdi verdikleri bot. millet önceden 18 ay, 15 ay giyiyordu. şimdikiler daha şanslı gerçi ama 12 ay o tuhaf botlara dayanmak zor. tabanlıklar olmasa hepten ayvayı yemiştik.

sdelta

Profesör
Reaksiyon puanı
145
ne kıyafeti ne devrimi? 6 ayda ayağımın şeklini değiştirdi verdikleri bot. millet önceden 18 ay, 15 ay giyiyordu. şimdikiler daha şanslı gerçi ama 12 ay o tuhaf botlara dayanmak zor. tabanlıklar olmasa hepten ayvayı yemiştik.

Katılıyorum 6 ayda ayaklarım ne hale geldi, işkenceydi resmen.

EnverYigit

Profesör
Reaksiyon puanı
11
Aralığa kadar yetişir mi acaba :D En iyisi tabanlık alayım gelmez felan..

Reaksiyon puanı
16,128
ilginç benim ayaklar sağlammış hiç sorun olmadı sadece çok ağırdılar çarşıda spor ayakkabı giyince daha hızlı koştuğumu fark etmiştim...

Karargaht

Dekan
Reaksiyon puanı
112
Ama şu bi gerçek, askerdeki botlar kadar sağlam bi "giyecek" daha henüz tanımadım :D

mazruf

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
1,117
2009 Ocak'ta bitti askerliğim, botun izi halen ayağımda durur.

Kurt Cobain

Profesör
Reaksiyon puanı
90
Bu haber güzelmiş. Bundan sonra askere gidecekler bi nebze daha rahat edecekler.

Aretios

Profesör
Reaksiyon puanı
3
zorunu askerlık kalkmalı bı yere gırdıgınde darma duman edecek askerler yetıstırılmelı mermı sesını duydugunda tasın altına kacar koylu mehmet avukat alı öğretmen yusuf savcı ömer vb. istisnalar hariç .....

MasterFather

Profesör
Reaksiyon puanı
59
bir botu kıyafet devrimi olarak sunanlar utansın.şaka gibi bir memleket.:D

Halkulvad

Profesör
Reaksiyon puanı
53
Ben askere gidene kadar ne değişiklikler olur ki?

mr_rain

Guru
Reaksiyon puanı
453
Yerli üretim bot, kamuflaj ve piyade tüfekleri, devrim diye sunmak için yeterlidir..

Aedon

Profesör
Reaksiyon puanı
330
Şekli şemalide fena değilmiş, bişeye benzemiş bu sefer

Reaksiyon puanı
16,128
kaç para ? ve nerde satılıyor? alsak süper olur.

malatya

Profesör
Reaksiyon puanı
6
harbi devrim yapmışlar.ama botun rengini değiştirmişler bu bile devrim oluyor bu ülkemizde.:)

008taki

Asistan
Reaksiyon puanı
1
botu döve döve adam etmiştim elektrik sopasıyla. epey ezdikten sonra ayağım rahatladı. Bir de ruganlara çözüm bulurlarsa süper olur.

firtinax

Asistan
Reaksiyon puanı
7
Yeşil boya da çıkarırlar inşallah.

clients

Profesör
Reaksiyon puanı
36
bot deyip geçmeyin 12 ay onun içinde dağ tepe bayır çıkacaksın yeri gelip yastık olarak kullanacaksın. ayaklarınız sizin en değerli mücevheriniz