Aşçılık hakkında

Bu konuyu okuyanlar

Enshima

Öğrenci
Katılım
4 Kasım 2017
Mesajlar
67
Reaksiyon puanı
15
Puanları
8
Aşçılık hakkında bilgisi olan aydınlatabilir mi? Antalya'da yaşıyorum lise öğrencisiyim gastronomi okuyup antalyada bi otelde veya restaurantda işe girebileceğimi düşünüyorum sonuçta antalyadayım. Fakat maaşlar vs hakkında bilgi verebilecek var mıdır başlangıçta ne kadar alıyoruz, ne kadar iş bulabiliyoruz vs... ve aşçılık konusunda şu an neredeyse hiç bilgim yok üniverstede yeteri bilgi veriyolar mı eksik kalır mıyım?
 

iMaKaNDi

Doçent
Katılım
10 Kasım 2016
Mesajlar
531
Reaksiyon puanı
251
Puanları
63
Aşçılıkta farklı bir bakış açısı katayım sana; gemilerde aşçılık yapabilirsin. Benim gemimde 2100$ alıyordu aşçı. Bu adam menemen yanına pilav koyuyordu sen düşün artık.

Senin görevin (çoğu şirket ve gemide aynıdır): öğlen ve akşam yemeği. Elindeki kumanya bilgisi, meyve sebze et bakliyat ıvır zıbır aklına ne gelirse. Bayramda seyranda güzel güzel börek kek meze kurabiye yapmak ? hafta sonları genelde mangal olur düzenli olarak. Köfte sucuk tavuk vs. Ayrıca pizza pide lahmacun yapımı. Tatlılar önemli mesela. Karides kalamar ve birçok balığı pişirmeyi soslar hazırlamayı bilmek. Kuzine (mutfak) temizliği, ocak fırın tencereler vs. Çoğu şirkette kamarot oluyor bulaşıkları masaları o hallediyor. Birde kumanyanın durumuna göre istek listesi hazırlayıp veriyorsun.
 

Livia sas Junius

Zuckerschnute
Katılım
24 Ocak 2020
Mesajlar
1,547
Reaksiyon puanı
1,557
Puanları
113
Yaş
37
@kendim ve @BHA

fethiye ve antalya'da yaşıyorum, uzun süre şeflik yaptım.

yerinde olsam mutfağa çırak ya da bulaşıkçı olarak girerim yaz döneminde. mümkünse yoğun ve büyük bir yere girerim. mutfağın stresi ve ağırlığını görmeden karar vermeni tavsiye etmem. hatta girebiliyorsan tipik bir restorantdan ziyade a la carte restoranta falan gir.

çünkü gün gelecek koca adam/kadın olsan bile ağlamak istediğin hatta ağladığın zamanlar olacak :D profesyonel mutfak çok farklı bir şey.

bu göz korkutma ya da boş bir tavsiye değil. sevmesem ben kendim yapmazdım bunlara rağmen. ayrıca karar verdiysen sos öğren, hiçbir şey bilemesen sırf sos bil. ingilizcen de bal kaymak gibi olsun.

para sıkıntısı yaşayan bir aşçı/şef görmedim. buraya yazmaya bile çekindiğim bahşişler de var.
 

SHKFTT

Asistan
Katılım
25 Temmuz 2018
Mesajlar
339
Reaksiyon puanı
217
Puanları
43
Yaş
25
Aşçılık hakkında bilgisi olan aydınlatabilir mi? Antalya'da yaşıyorum lise öğrencisiyim gastronomi okuyup antalyada bi otelde veya restaurantda işe girebileceğimi düşünüyorum sonuçta antalyadayım. Fakat maaşlar vs hakkında bilgi verebilecek var mıdır başlangıçta ne kadar alıyoruz, ne kadar iş bulabiliyoruz vs... ve aşçılık konusunda şu an neredeyse hiç bilgim yok üniverstede yeteri bilgi veriyolar mı eksik kalır mıyım?
Boşuna 4 sene gastronomi okumana gerek yok üni sınavına girdikten sonra 2 senelik aşçılık bölümünü bitirip aldığın diploma ile ister kendi restourantını açarsın istersen şefliğe kadar yükselebilirsin tabi zaman gerekiyor
 

BHA

Profesör
Emektar
Katılım
16 Aralık 2015
Mesajlar
1,808
Reaksiyon puanı
2,135
Puanları
113
Yemek yapmayı seviyorsan değil yemek yapmaya aşıksan eğer bu mesleği seç, yoksa bu işte hiç bir yere gelemezsin
 

Enshima

Öğrenci
Katılım
4 Kasım 2017
Mesajlar
67
Reaksiyon puanı
15
Puanları
8
Aslında aşçılığa yönelmemin sebebi aklımda başka sevebilecek bir meslek olmaması ve yemek yapmayı pek yapmasam da zevkli olduğunu düşünmek. İnternette okuduğum zaman otellerde çalışan açıların maaşlarının 3k civarı olduğuydu ondan dolayı meslekten biraz soğumuştum sen gel 4 sene oku ve asgari ücretten 1k fazla al? saçma geliyodu. Maalesef dediğiniz gibi aile konusu yüzünden bi yere çırak olarak girme vs olarak başlayamam üni de okuyup diplomayla bi otel*, restaurantta işe girme olarak düşündüm fakat bu işi yapan varsa maaş konusunu çok merak ediyorum. Bazıları asgeri ücretle başlarsın diyor bazıları 5k 10k diyor.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bu arada herkese çok teşekkürler çok yardımcı oldunuz çoğu konuda ? @iMaKaNDi @strazsa @SHFKTT @BHA
 
Son düzenleme:

Zxcvbm

Asistan
Katılım
21 Temmuz 2020
Mesajlar
328
Reaksiyon puanı
140
Puanları
43
Yaş
32
Eğer otelde iş düşünürseniz, geceniz gündüzünüz birbirine karışacak olur. Fazla vardiya yaptırırlar, haftanın bir günü tatil olsa bile akşamına işe çağırabilirler, genelde psikolojik sorunları oluyor bu meslekte insanların, baş aşçı kendisini aşırı üst sanar, havalanır. Mutfak bölümünde çalışmayı düşünüyorsanız, sakın komi ve bulaşıkçı ile başlamayı düşünmeyin, bildiğiniz ayak işlerini yaptırırlar o bölümde. Ezilerek bir yerlere gelemezsiniz mutfakta, işte ilk hamur yoğurmayı öğrensinde sonra ekmek yapmayı öğrenir gibi mantıklar, kafalar vardır, eski nesil düşünce olduğundan. İlk mutfak tecrübemi belgem bile olmadan, 2 bin kişilik otelde soğuk şefi olarak başladım. Başladığım yerde benim üstüm olan soğuk ustam bu konu ile ilgili bana çok detaylar verdi, en alt kademeden başlattırmak istemedi ama geçmişimde yemek yapmayı sevdiğimden, meraklı olduğumdan çok iyi bir şekilde yol almış oldum onun sayesinde. İki sene sonra sertifikalı, baş aşçı oldum, kimseyi ezmedim, kimseyi üstün görmedim, çok iyi yerlere gelmiş oldum. En son özel yat’ta aşçıydım daha az yorulup daha dolgun maaş alıyordum. Eski kız arkadaşıma sinirlenip, mesleği bıraktım. Antalyada bu mesleği yaptım ama burada dayanılmayacak, çekilmeyecek olay ocakların, fırınların yazın sıcağı çekilmez. Ayrıca zaman ile mutfaktan dolayı el sıcağa hassas olmuyor, bazısı çalışmaktan dolayı eli nasır tutup, sıcağı hissetmez durumda olur eli. Elim nasır tutmadı ama sıcağa dayanıklıydı, süreç geçtiği için artık elde sıcağa tepki veriyor normale döndüğünden
 

ahmetselimbaskan

Öğrenci
Katılım
28 Ekim 2018
Mesajlar
5
Reaksiyon puanı
1
Puanları
3
Yaş
34
Aşçılar yemek hazırlamak, pişirmek ve tabak hazırlamak için çeşitli ortamlarda çalışmaktadır. Restoranlar, barlar, otel restoranları, yolcu gemileri, Silahlı Kuvvetler ve sözleşmeli yemeklerde çalışabilirsiniz. Sorumluluklar ve iş unvanları, özel alanınıza, ürettiğiniz mutfağın türüne ve çalıştığınız yerin türüne bağlı olarak değişebilir.
Kaynak: eniyimeslekler.com/sef-ne-is-yapar-ve-maaslari-ne-kadar/
 
Üst