Arch ile hangi WM

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan orcnd
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
Selamlar.
Bu Arch linux'a bayağı sardım. kurulumunu iyice öğrendim fakat bu window manager olayında takıldım.

aslında mantık olarak eksik olan yerler var. mesela fluxbox openbox gibi şeyler ile gnome, kde aynı şeyi mi yapıyor. openbox kurunca gnome yada kde eklemek şart mı gibi şeyleri henüz kavramış değilim.

bunun yanında kdm yada gdm dışında oturum yöneticisi yokmudur ?

programlama amaçlı kullanılacak sistemde hangi wm'yi tavsiye edersiniz ?

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
kde ve gnome bir pencere yöneticisi değil masaüstü platformudur.
bunların kendi kütüphanelerinin olması qt/gtk içerisinde her türlü programı ve paketiyle tam donanımlı olmalarını sağlar
dolayısıyla bunlardan başka hangisini seçersen seç az çok yine bu masaüstlerinin altyapısına ihtiyaç duyacaksın(şu an durum böyle, ileride başka platformlar da oluşabilir mesela xfce, lxde ve e17 bu yolda ilerliyor)
openbox ve fluxbox ise sadece pencere yöneticileridir
kdm gdm en iyileri mesela xdm var rezalet :D
kdm ve gdm'yi beğenmediysen temalarını www.kde-look.org ve www.gnome-look.org adreslerinden değiştirebilirsin.
ben openbox ile kde'yi aynı anda kullanmanı öneririm.

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
kde kullanmak istemiyorum pek performans kaygısı yüzünden. özellikle pardusta kde4'ü gördükden sonra çok soğudurm. gerçi arch için kdemode adında özelleştirilmiş bir kde versiyonu mevcut. onu deneyebilrim.

şu masaüstü platformu ile pencere yöneticisi olayını kavradım. ve anladığım kadarıyla openbox bana gnome'un varsaylılan wm'sine göre çok ciddi bir performans artışı sağlayamaz. bu durumda gnome üzerinden ilerleyecem .

xfce deneme şansım oldu pek hoşuma gitmedi. zaten xfce kullansam programlar için yine gnome'a ihtiyacım olacak.

gdm kdm konusunda ise beğenmemek değil de sadece merakdan sordum. yoksa çoktan kurdum gdm yi :)

özetle openbox, fluxbox gibi sistemlerin basit tema sistemleri dışında ciddi bir getirisi yok sanırım ?

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
aslında pencere yöneticilerinin sandığından biraz daha performans getirisi var.
pencereler önemlidir, koskoca windows niye ismini pencereler koymuş :D
mesela openbox kullanmak görselliği bir miktar düşürmesine rağmen hızı hissedilir derecede arttırıyor.

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
bu durumda terchimin gnome + fluxbox yönünde yapıcam. openbox'ı seçmiyor olmamın nedeni kurulumunun daha zor olması. fluxbox 1-2 adımda hazır hale gelirken openbox için ayarları elle yapmak gerekiyor. bir sürü dağıtım denedim ama bir dağıtımı adım adım oluşturmak bir başka zevk imiş.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
real, adam programlama için diyor. :)

GNOME kullan geç sen. En temizi o. Ya da XFCE filan. Eğer KDE ağır geliyor diyorsan ve GNOME'u da çok sade buluyorsan (varsayılan hali ile) LXDE'yi dene.

---------- saat 01:01 eklendi ---------- önceki mesaj saat 01:00 eklenmişti ----------

Pencere yöneticisi olarak da ona uygununu seçersin zaten. Önemli olan temeli.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
KDE, Arch üzerinde çok güzel çalışıyor, hiç KDEmod falan işlerine girmene gerek yok.

Tabi diğer ortamlarda çok güzel çalışıyor, çok sade hafif olsun diyorsan XFCE, orta olsun dersen GNOME, hem görsel olsun, hem çökmesin, hemde performansta zorlamasın dersen KDE'de sorun yok derim. :)

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
görsellik hiç umrumda değil. o fluxbox'ın basit ama değiştirilebilir temaları benim için fazlasıyla yeterli. kde'nin güzel çalışmasından öte o güzel plasma'yı kullanamadıkdan sonra diğerlerine göre pek avantajı kalmıyor.

bunun dışında LXDE kurduğumuzda gnome yada kde için yazılmış programlarda herhangi bir performans kaybı olurmu.

aslında aynı sorunun benzerini ayrı bir başlıkda sormak istiyordum.
javada yazılmış linux programlarının open suse'de daha performanslı çalışmak gibi bir ihtimali varmı ?

amacım kendim için en optimize linux'ı oluşturmak olduğu için soruyorum

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Kendim arch kullandığım için belki biraz taraflı kalabilirim ama buraya gelene kadar birçok dağıtımı kullanarak geldim. Uzun süredir de burada kaldım, çünkü burası rahat, sorunsuz ve en güncel. Örneğin Arch'a gelene kadar KDE'den nefret eden ben burada KDE'yi bırakamıyorum...

LXDE'ye kadar düşmeyin XFCE kullanın derim, Arch'ta fazladan performans isteyip, yorulmak istemeyenler genelde XFCE'yi tercih ediyorlar. Yine de daha birçok uzun süreli kullanıcısının online bulunduğu freenode üzerindeki archlinux.tr kanalından da tavsiye alabilirsiniz. :)