Haber Apple’ın “Liquid Glass” Tasarımına Vista’ya Benzetmesi

SefaGrgn

İçerik Ekibi
İçerik Ekibi
Reaksiyon puanı
55
Apple’ın “Liquid Glass” Tasarımına Vista’ya Benzetmesi

Apple’ın yeni "Liquid Glass" (Sıvı Cam) estetiğine bakınca, Microsoft’un yıllardır eleştirilen Windows Vista tasarımı akıllara geliyor . Vista da zamanında cam benzeri efektler ve şeffaflıklar içeren “Windows Aero” tasarımıyla bilgisayar deneyimini dönüştürme iddiasındaydı. Bugün iOS 26 ve macOS Tahoe 26’da yer alan cam görünümlü uygulama simgeleri, Vista’nın parlak simgelerine oldukça benziyor. Ayrıca açılır menülerde kullanılan şeffaf arka planlar da Vista’nın saydam pencere çerçevelerini çağrıştırıyor.

Ancak temel fark şu Apple bu işi çok daha iyi yapıyor.
8e9ba910-4558-11f0-a5df-6c08398e04ab.webp
Microsoft, Windows Aero ara yüzüyle ilgi çekici bir fikirle yola çıktı ama Vista’daki uygulama başarısız oldu. Bunun başlıca nedeni, Vista’nın genel olarak sorunlu bir işletim sistemi olmasıydı. Windows XP’ye kıyasla çok daha yavaştı, bolca hata barındırıyordu ve sürücü desteği zayıftı. Ayrıca Aero efektlerini tam anlamıyla kullanmak isteyenlerin güçlü bir ekran kartına ihtiyacı vardı. Apple ise kendi ürettiği çiplerle iOS 26, iPadOS 26 ve diğer yeni yazılımlarına bu görsel efektleri sorunsuz şekilde entegre ediyor.

2013’te iOS 7 ile gerçek objelere benzetilen tasarımlardan uzaklaşıp, daha düz ve şık bir estetiğe geçmişti. iOS 26’daki simgeler ve menüler biraz daha parlak görünse de, genel olarak sistem bildiğiniz gibi çalışmaya devam ediyor. Aslında Apple’ın masaüstü işletim sistemlerindeki şeffaflık trendini 2001’de çıkan ilk Mac OS X ile başlattığını bile söyleyebiliriz; bu sistemde dock (uygulama çubuğu) parlak bir arka plana sahipti.

Bir kesim bu tasarımı “yoğun ve rahatsız” edici olarak tanımlarken, bir kesim ise yeni gelen bu görsel güncellemeni 2000’lerden kalma olduğu varsayımında. Aslında bu konuda bir kısım kullanıcı ise bu değişikliğin çok da gerekli olmadığını savunuyor. Neyse ki Apple, Erişilebilirlik Ayarlarından şeffaflık efektlerini ve hareketli öğeleri azaltma seçeneği sunuyor.

8c941530-4648-11f0-bbfe-a9132d988f36.webp

Uygulama simgeleri küçük mücevherler gibi görünüyor, dokunmak istiyorsunuz. İşletim sistemi genelinde kullanılan şeffaflık efektleri de neredeyse gelecekte holografik Apple cihazlarını kullanacağımızın bir ön izlemesi gibi.

Kullanıcılar safari tarayıcısının tam ekran deneyimi oldukça beğenmiş durumda. Sayfayı aşağı kaydırdığınızda alt kısımdaki adres çubuğu küçülerek kenara çekiliyor, ama yukarı kaydırdığınızda ya da üzerine tıkladığınızda tekrar beliriyor. Bu da kullanıcı deneyimini oldukça akıcı hale getiriyor.

Unutmamak gerekir ki arayüz değişiklikleri genelde ilk bakışta olumsuz tepkiler alır özellikle sadece ekran görüntülerinden ya da tanıtım videolarından değerlendirildiğinde. Yeni tasarımı kabullendikten sonra, ona farklı bir gözle bakmanız mümkün olabilir.

Apple’ın yeni işletim sistemlerinin sonbahar aylarında yayınlanması bekleniyor ve şirket genelde kullanıcı geri bildirimlerine hızlıca yanıt veriyor. Apple, Kontrol Merkezi’nin arka plan şeffaflığını azaltabilir ya da kullanıcıya Liquid Glass öğelerinin üzerinde daha fazla kontrol verebilir.

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,888
Vista nasıldı unuttum bile. İlk çıktığında hep özenmiştim, bilgisayarım desteklemedi. Hazır kurulu satın alanlar da hemen bir bilgisayarcıya gidip XP kurdurmuştu. Buna şaşmıştım ama genel olarak iyi yürümedi Vista. Kaderi de aynı olursa ağlamasınlar.