Apple'ın Gerçek Problemi

Bu konuyu okuyanlar

filtrekahve

Doçent
Emektar
Katılım
21 Ocak 2009
Mesajlar
641
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Apple'ın CEO'su Steve Jobs'un sağlık sorunları firmanın gelecek planlarıyla ilgili ciddi bir problem elbette. Ama firmanın oturup kafasını yormasını gereken konu çok farklı: Netbook'lar...

Steve Jobs, Apple'ın hemen her büyük organizasyonunda yeni ve yenilikçi bir ürün sunmayı alışkanlık haline getirmişti. Ama Jobs, sağlık problemleri nedeniyle Haziran ayına kadar dinlenmeye çekildiğinden kısa vadede büyük bir lansman beklenmiyor. Ayrıca büyük firmalar kriz nedeniyle küçülme adımları atarken Jobs'un ortalıklarda görünememesi de Apple'ı zorlayan bir diğer etken. Ama asıl problem kriz nedeniyle insanların yeni ürün alırken moda olup olmadığı ya da özelliklerinden çok fiyatına bakmaya başlaması.

macbooks1232634443.jpg

MacBook ailesine küçük kardeş gelecek mi?

Bilgisayar üreticilerinin 2008'i daha kötü geçirmemelerinin önemli sebeplerinden biri netbook olarak adlandırılan mini dizüstü bilgisayarlara gösterilen rağbet. Bu ürünler, özellik olarak minimum ihtiyaçları karşılarken bunu da uygun fiyatlarıyla daha cazip hale getirmeyi başardı. İşte Apple'ın problemi de burada başlıyor.

Fiyat Rekabeti Apple'ı Zorlayabilir

ABD'deki fiyatları baz aldığımızda netbook'larla Apple'ın ürünleri arasında ciddi bir fiyat farkı olduğu görülüyor. Örneğin Acer'ın Aspire One modelleri Amazon.com'da 300 dolar civarında fiyatlarla satılıyor. Apple'ın ürün yelpazesinin ortalaması ise daha yukarılarda. Örneğin netbook ölçülerine yakın bir model olan 13.3"lik MacBook'u alabilmek için 1000 dolar civarı bir parayı gözden çıkarmanız gerekebiliyor.

Apple Ne Durumda?

Steve Jobs, her ne kadar sağlık problemleriyle boğuşsa da Apple boş oturuyor değil. Firma, şu sıralar kendi netbook'unu hazırlamak için başta nVidia olmak üzere çeşitli üreticilerle çalışmalarını sürdürüyor. Satışlar konusunda da çok endişe edilecek bir durum bulunmuyor firma için. 27 Aralık 2008'de sona eren ve dün açıklanan 2009 yılı ilk mali çeyreği verilerine göre (ABD'de mali yılların tarihleri normal takvimden farklıdır) 10.17 milyar dolarlık bir gelir elde etmeyi başarmış durumda. Bu da bir önceki yılın aynı döneminde elde edilen 9.6 milyar doların daha yukarıya taşınabildiğini gösteriyor.

Sayılarla Apple Ne Sattı?


Apple, ilk çeyrek döneminde 2,5 milyon Macintosh bilgisayar, tam 22 milyon 727 bin iPod ve 4 milyon 363 bin iPhone satmayı başardı. Steve Jobs durumdan hoşnut olsa gerek. Evinde dinlenirken yaptığı yorum bunu gösteriyor: "Apple, tarihinde ilk kez bir çeyrekte 10 milyar doların üstünde gelir elde etmeyi başardı. Üstelik, bunu ekonominin dalgalı olduğu bir ortamda gerçekleştirdi."
 
Üst