- Katılım
- 5 Kasım 2007
- Mesajlar
- 9,864
- Reaksiyon puanı
- 255
- Puanları
- 1,263
Tagan'ın kasa üreten kolu olan Aplus kalıplar dışına çıkan bir kasaya daha imza attı. Firmanın adını daha önce CS-Blockbuster modeliyle duymuştum. Blockbuster'un özelliği SFF yapılı olması, az yer kaplaması ve sapından tutup taşınabilmesiydi. LAN partiler için ideal olan Blockbuster, sitede tanıttığımız SilverStone SUGO-SG01 kasayı andırıyor. AMD'nin Spider Platform lansmanı sırasında testler için ayrılmış salonda yaklaşık 30 tane hazır sistem vardı. Bunları görür görmez kasanın markası ne diye araştırmaya başladım. Epey heybetli ve hoş görünümlü kasa CrossFire sistem içermesine rağmen inanılmaz sessiz çalışıyordu. Kasanın Aplus CS-El Diablo olduğunu öğrendikten sonra Tagan'dan inceleme için göndermelerini rica ettim. Sağolsunlar kasayı ve hatta bir de Tagan güç kaynağını gönderdiler. Güç kaynağını anlatan yazıysa bir iki güne sitede olacak.
El Diablo'nun İspanyolca anlamı Şeytan demekmiş. Kasa için söyleyebileceğimiz ilk söz kocaman ve ağır olduğu. Kutulu haldeyken 14 kilogram geliyor. Yer sorununuz var mı bilemem ama büyük olması çok hoşuma gitti. Çünkü montaj çok kolay oldu ve kabloların saklamak için çok fazla alanla karşılaştım. Öncelikle kasanın öne çıkan yanlarına ve teknik özellik tablosuna bakalım. Bunlar firmanın sitesinde verdiği bilgiler:
* 0.8 mm kalınlıklı çelik malzeme
* 26 x 54 x 60 cm boyut
* 12 kilogram ağırlık
* 250 mm genişlikli hız ayarlı ön fan
* 330 mm genişlikli hız ayarlı yan fan
* Arkada 120 mm genişlikli fan için yuva
* 5 x 5.25 inç harici yuva (vidasız montaj)
* 1 x 3.5 inç harici yuva (vidasız montaj)
* 6 x 3.5 inç dahili yuva (vidasız montaj)
* PS/2 ve Mini-Redundant PSU desteği
* Bağlantı paneli (2 x USB 2.0, FireWire, mikrofon, kulaklık)
* Su soğutma sistemine hazır yapı
Paketten kasa dışında kullanma kılavuzu, vidasız montaj için gerekli olan plastik aparatlar, I/O paneli, buzzer, fan bağlamak için 4 plastik tutamaç ve anakart bağlantı vidaları çıkıyor. Bağlantı aparatları gerçekten de işe yarıyor. İster disk, ister optik sürücü olsun sağa ve sola birer plastik aparat tutturduktan sonra yuvaya itmek yetiyor. Çıt sesini duyunca cihazın sabitlendiğini anlıyorsunuz. Dört fan aparatı arka panele 120 mm fan takmak isteyenler için düşünülmüş. Amacı vida olmadan montaj yapabilme imkanı vermek. Bu alandaki fan bağlantısı için plastik conta kullanılmış. Görevi titreşimi emmek ve kasa gürültüsünü azaltmak.
Kasanın önünde yer alan 250 mm genişlikli büyük fan iç kısma serin hava çekme görevini üstleniyor. Fanın hızını değiştirebilir veya tamamen kapatabilirsiniz. En yüksek dönüş hızı 800 devir olduğundan tam devirde 32 dBA ses çıkarıyor. Bu esnada 150 CFM hava üfleyebiliyor. Hız kontrolüyle oynayarak sessiz olduğu seviyeye getirme şansınız var. Fanın üstünde görülen şeffaf logo bilgisayar çalışınca yanan mavi ışığı içeriyor. Hemen altındaki yassı alansa disk kullanım anında yanan mavi ışığı içeriyor. Ön kapağın sağından tutup açınca sürücü yuvaları beliriyor. 5 x 5.25 inç ve 3.5 inç yuva oldukça yeterli. Bunların kapaklarını da vidasız çıkarabiliyoruz. Sağ ve soldaki yuvalara parmak sokup sıkıştırmak yeterli. Görüldüğü gibi güç ve reset butonları bu kısımda. Kıyaslama olsun diye 120 mm fanla yanyana da çektim. Normalde en büyük fanlardan biri olan 120 mm fan yavru gibi kaldı.
Kasanın solu bir dünya rekoruna imza atıyor. Burdaki fanın genişliği tam tamına 360 mm. Öndeki fan gibi hız kontrolü ve kapatma özelliği var. Yine öndeki fan gibi çalışırken mavi ışık saçıyor. Devir kontrolüyle dönüş hızı 50 - 600 devir arası değiştirilebiliyor. En düşük hızda dönüşünü görmeniz lazım
Hıza göre hava akımı 90 - 205 CFM arasında değişiyor. Yani ciddi bir hava akımı yaratma potansiyeli var. Doğrudan işlemci ve ekran kartına serin hava üfleyebiliyor çünkü sol kapak elekli biçimde tasarlanmış. Hıza göre gürültü değeri 22 - 30 dBA olabiliyor. Hızı ayarlayıp oldukça sessiz kılabilirsiniz. Sol ve sağ kapakta A+Case yazan alanlar da mavi ışık saçıyor. Bunların kapama butonu yok. İstemeyen kasa içinden fişini bağlamayabilir.
Detaylı bakınca üstte hız kontrolünü ve altta fanın sağında açma-kapama butonunu görebilirsiniz. Ön fanın sağındakiler ön fanı, solundakilerse yan fanı kontrol ediyor. Fanları kaparsanız doğal olarak içlerindeki mavi LED'ler de kapanıyor. Fan hızını değişince mavi LED'lerin parlaklığı değişim göstermiyor. Kasanın ayakları gizli olsa da çevirince dışa doğru açılıyorlar. Çevirme yönüne göre ayakların kısa ya da uzun olarak dışa çıkmasını sağlayabilirsiniz. İyi bir fikir olduğu kesin.
Arka panelde fazla sürpriz yok. Kasanın yüksek oluşundan dolayı güç kaynağı takılan yerin üstünde kalan boşluğa dikkat edin. Güç kaynağınız modüler kablolu değilse fazla gelen kabloları rahatça bu alana tıkıştırabilirsiniz. Biraz daha dikkatli bakınca beyaz renk bir etiket görülüyor. Buna göre sadece PS/2 güç kaynağı değil Mini-Redundant tip güç kaynağı da takabilirsiniz. Arka panelde tek fan yuvası var. İsteyenler 120 mm genişlikli fan takabilir. Fan yuvasının alt ve üstünde kalan ikişer yuvarlak alan harici su soğutma sistemleri için düşünülmüş. Bunları açtık diyelim boruyu korumak için fitil olması gerekir ama kasadan çıkmıyor. Boruyu keserler mi, belli olmaz. Toplam 7 tane kart yuvası olduğu görülüyor.
Kasanın giriş çıkış paneli ilginç biçimde üste konmuş. Üstte olması iyi eğilmeden tak çıkar yapabilirsiniz ama neden ortaya koymuşlar anlayamadık. Bu yüzden dolayı kasa üstünü raf gibi kullanmak isterseniz tam verim alamayacaksınız. Masa altına koyuyorsanız yine iki büklüm olmanız gerekecek. Basit bir kapağı var. Açınca FireWire yuva, çift USB 2.0 yuvası, kulaklık çıkışı ve mikrofon girişi çıkıyor. 5.25 inç sürücü yuvasına takılan kart okuyucu vb alırsanız bu bağlantıları içerenlerden birini seçip vaziyeti kurtarabilirsiniz.
Şimdi sıra geldi dünya rekoru kırmış fanı görmeye. Sol ve sağ kapaklar kolayca açılıyor. Bunlarda ikişer tane parmak vida var. Daha sonra kapağı hafifçe sürüklemek yeterli. Kasa genelinde olduğu gibi kapaklar da hayli ağır. Sol kapağı her zaman özenle açmak gerekecek çünkü hem fan taşıyor hem de 3 kabloyla kasaya bağlanıyor. Bu fotoğrafta da 120 mm genişlikli fanı yanına koyduk ki farkı görün. Dev fana kasa kapağına dört vidayla tutturulmuş. Çalışırken titreşim, zıngırdama ya da uğultu yapmıyor. Görüldüğü gibi 5 mavi LED içeriyor. Toplam 3 bağlantı var. Biri kapaktaki mavi ışık için, diğer ikisi fan gücü ve hız kontrolü için tasarlanmış.
Kasa içinde gerekli olan aparatlar görülüyor. Ayrıca çok sayıda kablo var. Bir kısmı üstteki panel, bir kısmı fanlar ve hız kontrolü, diğer kısmı güç-reset butonu ve ışıkları ve kalanlar kapak ışıkları için gerekli. Üste bakınca panele ait kablolar görülüyor. Bu kısımda sıradışı bir özellik yok ama kablonun devamına bakınca bir ekleme noktası görüyoruz. Malum panel en üstte ve kasa yüksek. Anakartların çoğunda USB vb çıkışları en altta oluyor. Mesafe uzun olursa diyerekten ses kablosuna ekleme yapmışlar. Ses kablosunun HD Audio ve AC97 uyumlu iki ayrı fişi var.
Kasanın içi oldukça ferah ve bağlantı imkanları evrensel. Çok sağlam malzemeden üretilmiş olmakla birlikte bir de orta direk içeriyor. Bu kasayı daha da stabil kılıyor. Çok sayıda farklı anakart formatı için uygun bağlantı deliklerine yer verilmiş. Hatta küçük bir etiket farklı formatlar için kullanılması gereken delikleri numaralarıyla belirtiyor. Standart ATX için nereye vida ayağı takmak lazım hemen görebiliyorsunuz. Sağdaki disk yuvasının solundaki siyah plastik uzun kartları sabitlemek için düşünülmüş. Diğer fotoğrafta görülen küçük devreden iki tane var. Biri ön fan diğeri yan fan için ve görevleri hız kontrolüne imkan vermek. Molex fişle elektrik verdikten sonra küçük fişlerden birini hız kontrolcüsüne diğeriniyse fana bağlıyorsunuz. Kabloların üzerlerinde etiketlendirme var ve kafa karışması yaşanmıyor.
Özetlemek gerekirse
Kasa gerçekten farklı bir model ve olumlu not alıyor. Çok sayıda güzel özelliği var az da olsa eksik yanı var.
* +Eşsiz tasarım
* +Büyük ve hız kontrollü sessiz fanlar
* +Çok sağlam ve stabil
* +Kasa genelinde mavi renk aydınlatma
* +İki tip PSU kullanma imkanı
* +Tornavidasız kurulum kolaylığı
* +Ferah iç kısım
* +Su soğutma sistemi için uygun
* -Fanlarda filtre kullanılmamış
* -Giriş çıkış paneli biçimsiz yerde
* -Su soğutma sistemi deliklerine conta konabilirdi
Aplus El Diablo kasanın satışını Dijital Trend üstleniyor. 229$ son kullanıcı fiyatı bir kasa için yüksek görülebilir ama kasa gerçekten de sıradışı ve özel bir model.
Kaynak

El Diablo'nun İspanyolca anlamı Şeytan demekmiş. Kasa için söyleyebileceğimiz ilk söz kocaman ve ağır olduğu. Kutulu haldeyken 14 kilogram geliyor. Yer sorununuz var mı bilemem ama büyük olması çok hoşuma gitti. Çünkü montaj çok kolay oldu ve kabloların saklamak için çok fazla alanla karşılaştım. Öncelikle kasanın öne çıkan yanlarına ve teknik özellik tablosuna bakalım. Bunlar firmanın sitesinde verdiği bilgiler:
* 0.8 mm kalınlıklı çelik malzeme
* 26 x 54 x 60 cm boyut
* 12 kilogram ağırlık
* 250 mm genişlikli hız ayarlı ön fan
* 330 mm genişlikli hız ayarlı yan fan
* Arkada 120 mm genişlikli fan için yuva
* 5 x 5.25 inç harici yuva (vidasız montaj)
* 1 x 3.5 inç harici yuva (vidasız montaj)
* 6 x 3.5 inç dahili yuva (vidasız montaj)
* PS/2 ve Mini-Redundant PSU desteği
* Bağlantı paneli (2 x USB 2.0, FireWire, mikrofon, kulaklık)
* Su soğutma sistemine hazır yapı

Paketten kasa dışında kullanma kılavuzu, vidasız montaj için gerekli olan plastik aparatlar, I/O paneli, buzzer, fan bağlamak için 4 plastik tutamaç ve anakart bağlantı vidaları çıkıyor. Bağlantı aparatları gerçekten de işe yarıyor. İster disk, ister optik sürücü olsun sağa ve sola birer plastik aparat tutturduktan sonra yuvaya itmek yetiyor. Çıt sesini duyunca cihazın sabitlendiğini anlıyorsunuz. Dört fan aparatı arka panele 120 mm fan takmak isteyenler için düşünülmüş. Amacı vida olmadan montaj yapabilme imkanı vermek. Bu alandaki fan bağlantısı için plastik conta kullanılmış. Görevi titreşimi emmek ve kasa gürültüsünü azaltmak.




Kasanın önünde yer alan 250 mm genişlikli büyük fan iç kısma serin hava çekme görevini üstleniyor. Fanın hızını değiştirebilir veya tamamen kapatabilirsiniz. En yüksek dönüş hızı 800 devir olduğundan tam devirde 32 dBA ses çıkarıyor. Bu esnada 150 CFM hava üfleyebiliyor. Hız kontrolüyle oynayarak sessiz olduğu seviyeye getirme şansınız var. Fanın üstünde görülen şeffaf logo bilgisayar çalışınca yanan mavi ışığı içeriyor. Hemen altındaki yassı alansa disk kullanım anında yanan mavi ışığı içeriyor. Ön kapağın sağından tutup açınca sürücü yuvaları beliriyor. 5 x 5.25 inç ve 3.5 inç yuva oldukça yeterli. Bunların kapaklarını da vidasız çıkarabiliyoruz. Sağ ve soldaki yuvalara parmak sokup sıkıştırmak yeterli. Görüldüğü gibi güç ve reset butonları bu kısımda. Kıyaslama olsun diye 120 mm fanla yanyana da çektim. Normalde en büyük fanlardan biri olan 120 mm fan yavru gibi kaldı.


Kasanın solu bir dünya rekoruna imza atıyor. Burdaki fanın genişliği tam tamına 360 mm. Öndeki fan gibi hız kontrolü ve kapatma özelliği var. Yine öndeki fan gibi çalışırken mavi ışık saçıyor. Devir kontrolüyle dönüş hızı 50 - 600 devir arası değiştirilebiliyor. En düşük hızda dönüşünü görmeniz lazım





Detaylı bakınca üstte hız kontrolünü ve altta fanın sağında açma-kapama butonunu görebilirsiniz. Ön fanın sağındakiler ön fanı, solundakilerse yan fanı kontrol ediyor. Fanları kaparsanız doğal olarak içlerindeki mavi LED'ler de kapanıyor. Fan hızını değişince mavi LED'lerin parlaklığı değişim göstermiyor. Kasanın ayakları gizli olsa da çevirince dışa doğru açılıyorlar. Çevirme yönüne göre ayakların kısa ya da uzun olarak dışa çıkmasını sağlayabilirsiniz. İyi bir fikir olduğu kesin.



Arka panelde fazla sürpriz yok. Kasanın yüksek oluşundan dolayı güç kaynağı takılan yerin üstünde kalan boşluğa dikkat edin. Güç kaynağınız modüler kablolu değilse fazla gelen kabloları rahatça bu alana tıkıştırabilirsiniz. Biraz daha dikkatli bakınca beyaz renk bir etiket görülüyor. Buna göre sadece PS/2 güç kaynağı değil Mini-Redundant tip güç kaynağı da takabilirsiniz. Arka panelde tek fan yuvası var. İsteyenler 120 mm genişlikli fan takabilir. Fan yuvasının alt ve üstünde kalan ikişer yuvarlak alan harici su soğutma sistemleri için düşünülmüş. Bunları açtık diyelim boruyu korumak için fitil olması gerekir ama kasadan çıkmıyor. Boruyu keserler mi, belli olmaz. Toplam 7 tane kart yuvası olduğu görülüyor.


Kasanın giriş çıkış paneli ilginç biçimde üste konmuş. Üstte olması iyi eğilmeden tak çıkar yapabilirsiniz ama neden ortaya koymuşlar anlayamadık. Bu yüzden dolayı kasa üstünü raf gibi kullanmak isterseniz tam verim alamayacaksınız. Masa altına koyuyorsanız yine iki büklüm olmanız gerekecek. Basit bir kapağı var. Açınca FireWire yuva, çift USB 2.0 yuvası, kulaklık çıkışı ve mikrofon girişi çıkıyor. 5.25 inç sürücü yuvasına takılan kart okuyucu vb alırsanız bu bağlantıları içerenlerden birini seçip vaziyeti kurtarabilirsiniz.


Şimdi sıra geldi dünya rekoru kırmış fanı görmeye. Sol ve sağ kapaklar kolayca açılıyor. Bunlarda ikişer tane parmak vida var. Daha sonra kapağı hafifçe sürüklemek yeterli. Kasa genelinde olduğu gibi kapaklar da hayli ağır. Sol kapağı her zaman özenle açmak gerekecek çünkü hem fan taşıyor hem de 3 kabloyla kasaya bağlanıyor. Bu fotoğrafta da 120 mm genişlikli fanı yanına koyduk ki farkı görün. Dev fana kasa kapağına dört vidayla tutturulmuş. Çalışırken titreşim, zıngırdama ya da uğultu yapmıyor. Görüldüğü gibi 5 mavi LED içeriyor. Toplam 3 bağlantı var. Biri kapaktaki mavi ışık için, diğer ikisi fan gücü ve hız kontrolü için tasarlanmış.



Kasa içinde gerekli olan aparatlar görülüyor. Ayrıca çok sayıda kablo var. Bir kısmı üstteki panel, bir kısmı fanlar ve hız kontrolü, diğer kısmı güç-reset butonu ve ışıkları ve kalanlar kapak ışıkları için gerekli. Üste bakınca panele ait kablolar görülüyor. Bu kısımda sıradışı bir özellik yok ama kablonun devamına bakınca bir ekleme noktası görüyoruz. Malum panel en üstte ve kasa yüksek. Anakartların çoğunda USB vb çıkışları en altta oluyor. Mesafe uzun olursa diyerekten ses kablosuna ekleme yapmışlar. Ses kablosunun HD Audio ve AC97 uyumlu iki ayrı fişi var.


Kasanın içi oldukça ferah ve bağlantı imkanları evrensel. Çok sağlam malzemeden üretilmiş olmakla birlikte bir de orta direk içeriyor. Bu kasayı daha da stabil kılıyor. Çok sayıda farklı anakart formatı için uygun bağlantı deliklerine yer verilmiş. Hatta küçük bir etiket farklı formatlar için kullanılması gereken delikleri numaralarıyla belirtiyor. Standart ATX için nereye vida ayağı takmak lazım hemen görebiliyorsunuz. Sağdaki disk yuvasının solundaki siyah plastik uzun kartları sabitlemek için düşünülmüş. Diğer fotoğrafta görülen küçük devreden iki tane var. Biri ön fan diğeri yan fan için ve görevleri hız kontrolüne imkan vermek. Molex fişle elektrik verdikten sonra küçük fişlerden birini hız kontrolcüsüne diğeriniyse fana bağlıyorsunuz. Kabloların üzerlerinde etiketlendirme var ve kafa karışması yaşanmıyor.

Özetlemek gerekirse
Kasa gerçekten farklı bir model ve olumlu not alıyor. Çok sayıda güzel özelliği var az da olsa eksik yanı var.
* +Eşsiz tasarım
* +Büyük ve hız kontrollü sessiz fanlar
* +Çok sağlam ve stabil
* +Kasa genelinde mavi renk aydınlatma
* +İki tip PSU kullanma imkanı
* +Tornavidasız kurulum kolaylığı
* +Ferah iç kısım
* +Su soğutma sistemi için uygun
* -Fanlarda filtre kullanılmamış
* -Giriş çıkış paneli biçimsiz yerde
* -Su soğutma sistemi deliklerine conta konabilirdi
Aplus El Diablo kasanın satışını Dijital Trend üstleniyor. 229$ son kullanıcı fiyatı bir kasa için yüksek görülebilir ama kasa gerçekten de sıradışı ve özel bir model.
Kaynak