Android Bir Linux İse Neden Android'te Virüs Tehlikesi Var?

_FAUST_

Dekan
Reaksiyon puanı
1,612
Söylediin malesef imkansız. Virüsler programdır. Virüs çalışmaması demek hiçbirşeyin çalışmaması demek. O kadar askeri teşkilat, nükller santraller/deniz altları aptal mı da linux kullanıyorlar ? Misal amerakidaki nükleer denizaltılarda Cent OS kullanılıyor, türkiye askeri daireleri Debian kullanıyor, hava alanına git, orada da linux kullandıklarını görürsün. NASA Fedora kullanıyor. Virüsler tamamen yok edilemez ama bir miktar önlerine geçilebilir.
Hiçbir sistem güvenli değildir.Ama ne yalan söyleyeyim insan artık bıkıyor belli bir zaman sonra Win'den.

unsur

Asistan
Reaksiyon puanı
106
Eğer kullanıcı bilinçsizse hiçbir sistem güvenli değildir, bedava yada açık kaynak program yerine, paralı programları illegal kullanmak için internette gezinmek ne kadar güvenlidir. Hele bilgisayarcılar format attıktan sonra önce virüslü cracklerle antivirüs kurması olayı özetliyor sanırım. Her türlü illegal şeyleri alıp, kullanıp tek kuruş para verilmez, bu yüzden program maddi imkansızlıklardan gelişmediği için yine kötülenende programın kendsi olur.

Linux için çok az kullanıldığından virüs yok deniyor. Ancak keşke en az windows kadar kullanılsa. Çünkü program geliştiricisi fazla olur ve her hangi kötü amaçlı kod, çok ama çok daha kısa sürede fark edilip düzenlenir yani bir programa virüs kodu yazan kişi fark edilmemesi için dua eder diye düşünüyorum. Ayrıca izin verilmediği sürecede virüslü hiçbir şey kendiliğinden, istem dışı bulaşmaz. Yani aslında bana göre windowstan daha fazla kullanılması güvenilği çok daha iyi yerlere getirir.

Virüsün bulaşmaması için, önce kullanıcının illegal ortamlarda dolaşmamasına bağlı, bilinçli, nerede gezineceğini bilen kullanıcılara virüs asla bulaşmaz demiyorum ama çok tesadüfi bir şekilde bir iki yerde karşısına çıkabilir.

Android için geliştirilen uygulamalar genelde güvenilk olarak kontrol edilmeden sunulduğunu düşünüyorum. Bu kontrolsüz ortamda kötü amaçlı kodların dolanması normaldir, çünkü denetleyen kişi sayısı çok az. Çok fazla kullanılmasından virüs kaynamıyor, denetimsizlikten kaynaklı.

muratflash

Rektör
Reaksiyon puanı
510
Söylediin malesef imkansız. Virüsler programdır. Virüs çalışmaması demek hiçbirşeyin çalışmaması demek. O kadar askeri teşkilat, nükller santraller/deniz altları aptal mı da linux kullanıyorlar ? Misal amerakidaki nükleer denizaltılarda Cent OS kullanılıyor, türkiye askeri daireleri Debian kullanıyor, hava alanına git, orada da linux kullandıklarını görürsün. NASA Fedora kullanıyor. Virüsler tamamen yok edilemez ama bir miktar önlerine geçilebilir.
Yoo yoo inan ki çok doğru söylüyorum.
Mesela Apple yazılımları Apple ürünleri güvenli oldukları ile anılır. Neden güvenli Apple yazılım ve ürünleri biliyor musunuz?. Bu güvenlik firmalarına prim vermiyor çünkü. Benim paraya ihtiyacım yok arkadaş diyor. Benim mağazamda virüs mirüs olmaz diyor. Ben size pazar oluşturamam diyor kısaca.
Aynı şeyi Apple da yapsa Apple yazılımlarında mağazasında da virüs tartışması olur. Pazar olacak ki talep olsun talep olunca da arz olacak.

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
Sorum size yanlış gelebilir. İşletim sistemlerinin hepsinin virüslere karşı bir açığı olabilir. Ama PC'de Linux
güvenliyken ya da bu kadar güvenli olarak bahsediliyorken neden Linux tabanlı ya da bir Linux olan Android için bu kadar çok virüs tehlikesi vardır?
@eronis @utkuversus @__kadıköyRAP__ @Ben Kenobi @f.krtl1 @Sudo

Peki neden bir kişi her açtığı konuya seksen kişiyi etiketleme ihtiyacı hisseder. Bu kişilerin durumdan rahatsız olabileceği düşünülmez mi?

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Peki neden bir kişi her açtığı konuya seksen kişiyi etiketleme ihtiyacı hisseder. Bu kişilerin durumdan rahatsız olabileceği düşünülmez mi?
Kusura bakmayın. Bu arada sizi etiketlemedim.
Tamam. Anlaşıldı. Bu uyarınızı dikkate alacağım. İyi günler. :)

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Eğer kullanıcı bilinçsizse hiçbir sistem güvenli değildir, bedava yada açık kaynak program yerine, paralı programları illegal kullanmak için internette gezinmek ne kadar güvenlidir.
Crack'li VLC, Firefox arayan gördüm internette :(

Linux için çok az kullanıldığından virüs yok deniyor. Ancak keşke en az windows kadar kullanılsa. Çünkü program geliştiricisi fazla olur ve her hangi kötü amaçlı kod, çok ama çok daha kısa sürede fark edilip düzenlenir yani bir programa virüs kodu yazan kişi fark edilmemesi için dua eder diye düşünüyorum.
Bununla ilgili bir konu açmak üzereydim aslında :D

Yoo yoo inan ki çok doğru söylüyorum.
Mesela Apple yazılımları Apple ürünleri güvenli oldukları ile anılır. Neden güvenli Apple yazılım ve ürünleri biliyor musunuz?. Bu güvenlik firmalarına prim vermiyor çünkü. Benim paraya ihtiyacım yok arkadaş diyor. Benim mağazamda virüs mirüs olmaz diyor. Ben size pazar oluşturamam diyor kısaca.
Aynı şeyi Apple da yapsa Apple yazılımlarında mağazasında da virüs tartışması olur. Pazar olacak ki talep olsun talep olunca da arz olacak.
Yalnız bilmiyorsun sanırım aslında Apple Mac'ten tut iPhone'a kadar komple linux yazılımları kullanır, kendi program ve araçları var. App Store'un bizim çöp deyip 2016'da terkettiğimiz Ubuntu Software Center olduğunu biliyor muydun ? Emacs yaz terminal'den, GNU Emacs çıkar. Vim yaz bakalım ? Hatta Mac Linux ile kardeş sistem olarak anılıp FREEBSD tabanlıdır. FreeBSD (Berkley -üniversitesi- Software Distrobution) Richard Stallman ve diğer GNU/FSF vakfı üyelerinin emekleri ile tamamlandı ve var olmasının asıl sebebi patentlerdi. Performans olarak Linux'un çok altındadırlar. Biraz daha güvenli oldukları bazı aşırı tutkunları tarafından söylenir, doğruluğunu bilmiyorum ama aynı şeyleri kullanıp sadece kernel değişik olunca çok da güvenlik alanında bizim önümüzde olabileceklerini düşünmüyorum. Çünkü yazılımlarımız aynı. Aslına bakarsan Mac'e virüs sokmak (Bilerek sokmak) Linux'tan daha kolaydır, Linux'a virüs'ü bilerek sokmak Mac'ten karışık bir iştir.

Bir çok çizim programı Windows ile de çalışıyor ona göre eroinci.;)
Linux ile de çalışıyor 9. faust :P

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Oooo. :o :o VLC ve Firefox ücretsiz. Aslında Firefox sanki diğerlerine göre örneğin Opera ve Vivaldi Browser'a göre biraz daha yavaş gibi.
Bu yavaşlık bir-iki eklenti yükledikten sonra da oluyor olabilir. Bu yavaşlık sizce neyden kaynaklıdır?

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Oooo. :eek: :eek: VLC ve Firefox ücretsiz. Aslında Firefox sanki diğerlerine göre örneğin Opera ve Vivaldi Browser'a göre biraz daha yavaş gibi.
Bu yavaşlık bir-iki eklenti yükledikten sonra da oluyor olabilir. Bu yavaşlık sizce neyden kaynaklıdır?
Deddiğin gibi. Bazı eklentiler firefox'u yavaşlatıyor.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
chrome varken firefox'a gerek yok...
Chrome'u çoktan bıraktım. Sadece bir zamanlar Chromium kullanıyordum. Geçenlerde Opera kullanıyordum. Opera'ya alışmıştım. Fakat şimdi de Firefox ve Vivaldi kullanıyorum. Nedense Vivaldi bence çok şık gözüküyor. :)

Reaksiyon puanı
16,128
senkronize olayı gmail ve chrome'da daha iyi chrome,chromium forever.

küheylanTR

Doçent
Reaksiyon puanı
1,067
Chrome candır bir de Chrome Canary var mobilde denemiştim Chrome kendi hızını ikiye katlamış resmen şuan da kararsız ama bi tam sürüm çıksın hemen geçeceğim.Bu arada Chrome'un İOS versiyonu da açık kaynak olmuş :)

unsur

Asistan
Reaksiyon puanı
106
Oooo. :eek: :eek: VLC ve Firefox ücretsiz. Aslında Firefox sanki diğerlerine göre örneğin Opera ve Vivaldi Browser'a göre biraz daha yavaş gibi.
Aynen eklentilerle beraber firefox program olarak yavaşlıyor, artık ie hariç hemen her browsera bir şekilde eklenti desteği var. Misal ben, Firefox kağnı kadar yavaş bile olsa çok müşkül duruma düşmedikçe Chrome kullanacağımı sanmıyorum. Firefox'un eklentileri, Chrome ve chrome tabanlı tarayıcılarda da var ama Firefox ve opera ve safari arasında gidip geliyorum. Benim şahsi fikrim, Chrome Ferrari , Firefox Mercedes makam otomobili gibi geliyor bana, bu benim şahsi görüşüm. Ama Opera'ya ayrı parantez açmak lazım diye düşünüyorum.

Eronis

Nedense hiç şaşırmadım. Bu ülkede bilgisayar başına oturup HBYS (hastane bilgi Yönetim Sistemi) programı yazan ve kamu kurumunun bilgi işleminde çalışan üst düzey yetkili bilgisayarcıya!!!!! Mac Os'a ya da linux'e kurup çalıştırabilir miyiz programı? diye sordum. Tabiki çalışır ama önce linux'u masaüstüne kurmak lazım önce demesiyle, adama alık alık bakmam bir oldu. Bir diğeri meselede ise, neyseki linux'u duymuş ama hiç kullanmadan ve kurma gereksinimi bile duymadan bölümden mezunu olmuş, en az 7-8 programcı gösterebilirim sana. Bilgisyar satıcılarından bahsetmiyorum bile :))

küheylanTR

Doçent
Reaksiyon puanı
1,067
Nedense hiç şaşırmadım. Bu ülkede bilgisayar başına oturup HBYS (hastane bilgi Yönetim Sistemi) programı yazan ve kamu kurumunun bilgi işleminde çalışan üst düzey yetkili bilgisayarcıya!!!!! Mac Os'a ya da linux'e kurup çalıştırabilir miyiz programı? diye sordum. Tabiki çalışır ama önce linux'u masaüstüne kurmak lazım önce demesiyle, adama alık alık bakmam bir oldu.
"Allah Allah Linux'u kurmadan yapamazmıyız?" deseydin :D

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Bir diğeri meselede ise, neyseki linux'u duymuş ama hiç kullanmadan ve kurma gereksinimi bile duymadan bölümden mezunu olmuş, en az 7-8 programcı gösterebilirim sana.
Öğretmenlerin suçu. Microsoft Font'unu kullanan öğretmenler var. Öğretmenler Windows kullanıcısı olmuş. Sonra yarın bir gün bu adamların eline server emanet et yada kendi sitelerini yapsınlar bakalım napıyorlar ?

küheylanTR

Doçent
Reaksiyon puanı
1,067
Öğretmenlerin suçu. Microsoft Font'unu kullanan öğretmenler var. Öğretmenler Windows kullanıcısı olmuş. Sonra yarın bir gün bu adamların eline server emanet et yada kendi sitelerini yapsınlar bakalım napıyorlar ?
Okullarda hala Basic öğretiliyor :( :( İnsan dinlemek bile istemiyor her yere buton koyup "Me Close" yazıyor :(

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Okullarda hala Basic öğretiliyor :( :( İnsan dinlemek bile istemiyor her yere buton koyup "Me Close" yazıyor :(

O kadar harika dil varken C#, Objective C (Zaten bilmiyorlardır), Basic gibi dilleri öğretenlerin aklına...

Lisp yada Python öğretseler daha iyi.

küheylanTR

Doçent
Reaksiyon puanı
1,067
O kadar harika dil varken C#, Objective C (Zaten bilmiyorlardır), Basic gibi dilleri öğretenlerin aklına...

Lisp yada Python öğretseler daha iyi.
Aynen öyle hadi bi sebebi var diyelim her çocuk yapabilsin falan filan ama başlangıç dili bu olmamalı birde bilgisayar okuyan çocuklar Pardus'un eski sürümünü kullanıyor.Hiç dillerinden düşürmezler ama ülkemiz teknolojiye ayak uyduracak,yeni teknolojiler geliştireceğiz vs. böyle mi olacak bu iş?

unsur

Asistan
Reaksiyon puanı
106
Geçenlerde sitede gördüğüm bir olaydan da bahsetmeden geçmeyim. Biz halk olarak içine kendimi de düşünmeden dahil ediyorum. Özellikle Teknoloji cahiliyiz. Kendi kullandığımız en iyi, diğerleri berbat mantalitesine sahibiz. Kullandığımız bir şeyi savunmak için her türlü hakareti yapar, her türlü şiddete başvururuz.

Geçenlerde okudum Facebook Tv diye bir şey yapılması düşülüyormuş, bununda Apple Tv'ye rakip olabileceği sitece aktarılmış. Bizim Teknoloji dehası arkadaşlarda eğer yanlış hatırlamıyorsam, Samsung ve Lg gibi markalar varken Apple Tv'nin esamesi okunmaz, Tv üretiminde Samsung bir numara gibi birşeyler vardı sanırım. Adam Apple'ın, Televizyon üretiminde Samsung'un eline su dökemeyeceği gibi şeyler söylemiş. Aynı şey telefon içinde geçerli, androidçiler ve iosçular kullandıkları sistemi bilmeden, bir diğerine laf sokma yarışı halindeyiz. Sinek kadar bile olmayan bilgimizle dünya kadar fikir üreten bir milletiz. Bunu dile getirince, her türlü hakareti de yedim, hatta olay milleti aşağılayan, kendini beğenmiş gibi ufak sayılacak hakaretlere diğer sitelerde ve forumlarda da maruz kaldım. Ya Apple Tv'yi Televizyon zanneden zihniyete git araştır sonra yorum yap demek bile hakaret yemek için yetiyor açıkcası.
İnternet bilgi deposu ama %95'inin yalan yanlış, hastalıklı beyinlerin ürettiği, tamamen safsatayla dolu bilgileri, bizim gibi araştırmaktan yoksun, gördüğüne duyduğuna inanan ama asla sorgulamayan tembel insanlar için son derece tehlikeli bir yer bu internet.

Sudo

Asistan
Reaksiyon puanı
96
Virüse root yetkisi verirsen virüs etki eeder.O yüzden sistemi root yetkisiyle kullanmayın.

Reaksiyon puanı
16,128
Geçenlerde sitede gördüğüm bir olaydan da bahsetmeden geçmeyim. Biz halk olarak içine kendimi de düşünmeden dahil ediyorum. Özellikle Teknoloji cahiliyiz. Kendi kullandığımız en iyi, diğerleri berbat mantalitesine sahibiz. Kullandığımız bir şeyi savunmak için her türlü hakareti yapar, her türlü şiddete başvururuz.

Geçenlerde okudum Facebook Tv diye bir şey yapılması düşülüyormuş, bununda Apple Tv'ye rakip olabileceği sitece aktarılmış. Bizim Teknoloji dehası arkadaşlarda eğer yanlış hatırlamıyorsam, Samsung ve Lg gibi markalar varken Apple Tv'nin esamesi okunmaz, Tv üretiminde Samsung bir numara gibi birşeyler vardı sanırım. Adam Apple'ın, Televizyon üretiminde Samsung'un eline su dökemeyeceği gibi şeyler söylemiş. Aynı şey telefon içinde geçerli, androidçiler ve iosçular kullandıkları sistemi bilmeden, bir diğerine laf sokma yarışı halindeyiz. Sinek kadar bile olmayan bilgimizle dünya kadar fikir üreten bir milletiz. Bunu dile getirince, her türlü hakareti de yedim, hatta olay milleti aşağılayan, kendini beğenmiş gibi ufak sayılacak hakaretlere diğer sitelerde ve forumlarda da maruz kaldım. Ya Apple Tv'yi Televizyon zanneden zihniyete git araştır sonra yorum yap demek bile hakaret yemek için yetiyor açıkcası.
İnternet bilgi deposu ama %95'inin yalan yanlış, hastalıklı beyinlerin ürettiği, tamamen safsatayla dolu bilgileri, bizim gibi araştırmaktan yoksun, gördüğüne duyduğuna inanan ama asla sorgulamayan tembel insanlar için son derece tehlikeli bir yer bu internet.
appletv tvye bağlanan gelişmiş medya oynatıcı gibi bişey denebilir ama dandik,basit bişey de değil kullanışlı ama bana göre değil bize göre değil...

MrtAltg

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
12,109
muhabbet güzelde harbiden android linux türevi ise neden virüs bulaşıyor veya linux gibi stabil olamıyor ? bakınız mac ler ve ios lar onlarda linux türevi ana androidin yanında mersedes kalıyorlar ?

unsur

Asistan
Reaksiyon puanı
106
appletv tvye bağlanan gelişmiş medya oynatıcı gibi bişey denebilir ama dandik,basit bişey de değil kullanışlı ama bana göre değil bize göre değil...
aynen, apple tv 4. nesil sahibiyim zaten. Türkiye için yetersiz ama bu haliyle bile beni oyalamayı başarıyor, Türkiye mağazası o kadar yetersizken bile gayet başarılı bulduğum ürün. İşte adamlar, Apple Tv deyince Apple'ı televizyon da üretmiş ama kötüymüş gibi Tv üretiminde Samsung kadar olamadığını belirtmiş sanırım.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Kendi kullandığımız en iyi, diğerleri berbat mantalitesine sahibiz.
Sen Vim ile Emacs kullanıcılarını gör :D
cartoon284.png

Bazı insanlar biraz fazla inançlı olmayı seviyorlar. Benim yolum en iyi yol. Bu sadece ülkemiz değil, küresel bir şey. Bütün insanlar böyle. Kısaca takma kafana çünkü biz insanlar global olarak malız ! :D YAŞASIIINNN ! YİİHUUU !

Aynı şey telefon içinde geçerli, androidçiler ve iosçular kullandıkları sistemi bilmeden, bir diğerine laf sokma yarışı halindeyiz.
Ben ikisini de kullandım ve ikisinin de pozitif ve negatif yanlarını söylerim bu yüzden herkes tarafından nefret edilirim çünkü ikisinin de pozitif ve negatif yanlarını söylerim. Pozitifleri söylerken tek bir taraf ile konuşuyorsam harikayım, on numara bilgi sahibiyim, ben niye bilgisayar bölümü okumadım :D Ama diğerinin iyi yanını yada kendi kullandığı ürünün kötü yanını söyleyince suratının ifadesi değişir.

Bunu dile getirince, her türlü hakareti de yedim, hatta olay milleti aşağılayan, kendini beğenmiş gibi ufak sayılacak hakaretlere diğer sitelerde ve forumlarda da maruz kaldım.
Dediğini gerçekten anlıyorum, insanlarla baş etmesi zor. Ben artık cevap dahi cevap yazmıyorum, kim ne yaparsa yapsın diyorum.
--- Gönderi Güncellendi ---
muhabbet güzelde harbiden android linux türevi ise neden virüs bulaşıyor veya linux gibi stabil olamıyor ? bakınız mac ler ve ios lar onlarda linux türevi ana androidin yanında mersedes kalıyorlar ?
Çünkü Android'i son kullanıcı kullanıyor ve son kullanıcıya göre yorumluyorlar. Anlamadıkları şeyleri insanlar çok kurcalıyorlar, ne yaptın, sorun ne diyorsun, hiçbir şey yapmadım, bilmiyorum.

unsur

Asistan
Reaksiyon puanı
106
Haklısın ama bölümden kastım Üniversite. 2 yıllık Bilgisayar programcılığı ve diğer 4 yıılık bölümler. En samimi arkadaşım 4 yıllık mezun ve Mac'i sevmez (ama hiç kullanmadı). Linux'un sadece Ubuntu ve Pardus dağıtımlarını duymuş, Bir gün cafede otururken ve sistemler üzerine konuşurken Red Hat dedim, kızdı ve bir an şaşırdı. Red Hot Chili Peppers konumuzla ne alaka!! nidasıyla kopmam bir oldu.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Haklısın ama bölümden kastım Üniversite. 2 yıllık Bilgisayar programcılığı ve diğer 4 yıılık bölümler. En samimi arkadaşım 4 yıllık mezun ve Mac'i sevmez (ama hiç kullanmadı). Linux'un sadece Ubuntu ve Pardus dağıtımlarını duymuş, Bir gün cafede otururken ve sistemler üzerine konuşurken Red Hat dedim, kızdı ve bir an şaşırdı. Red Hot Chili Peppers konumuzla ne alaka!! nidasıyla kopmam bir oldu.
O zaman bu şarkı arkadaşına gelsin, tam onun ruh halini yansıtıyor sanırım :D
--- Gönderi Güncellendi ---
@unsur işte bu yazıyı görmeyi seviyorum :) Sanırım Red Hat'i ne kadar sevdiğimi anlatabilmişimdir :D

Screenshot_2017-02-03_21-06-49.png