AMD işlemci OverClock Nasıl Yapılır?

furkan35xd

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Anakart: ga-m61pme-s2p
CPU: AMD Athlon X2 240 2.8Ghz 45nm Regor

Bu işlemciye nasıl overclock yaparım? İnternette araştırdığım kadarıyla AMD X2 serisi 3.5-3.8ghz ye kadar rahatlıkla overclocklanabiliyormuş. Ancak emin olmak istiyorum, işlemci normalde 45 derece civarı, oyundan çıkınca max 52 oluyor. Buna nasıl overclock yaparım?

http://i.hizliresim.com/EJ7pyq.jpg

Burada zaten 200 yazıyor cpu z de ise 2.8 ghz. Bunu nasıl hesaplıcam? Ayrıca kendim değer yazamıyorum, 300 e kadar seçebiliyorum.

CPU Clock Ratioda sadece 14x e kadar var daha fazlası yok sanırım kilitli.

Bu arada kendim 200 değerini 230 a kadar çıkartmayı denedim. İlk başta 205 yaptım cpuz de 2813 gözüktü. Daha sonra 215 yaptım cpuz 3013ghz dedi. 230 yaptığımda ise bilgisayar açılırken warning set cpu frequency to default yazıyordu birde f1 e basıp devam edebiliyordum, devam et dedim cpuz de 2813ghz yazıyordu biosu tekrar kontrol ettiğimde frekans değeri 230du yani frekansı değiştirmeme rağmen hiç bi değişiklik olmuyor artık. Nasıl çözebilirim bunu?

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Hocam overclock çok derin iştir çarpan kilidini en yükseğe getir frekansı da en yükseğe getir bence yeter.
230'a çıkmıyorsa sebebi voltaj yetmediğindendir, voltaj ayarlama kısmında en düşük yükseltme seçeneğinden başlayarak yükselt sonra tekrar dene.

furkan35xd

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Hocam overclock çok derin iştir çarpan kilidini en yükseğe getir frekansı da en yükseğe getir bence yeter.
230'a çıkmıyorsa sebebi voltaj yetmediğindendir, voltaj ayarlama kısmında en düşük yükseltme seçeneğinden başlayarak yükselt sonra tekrar dene.
Çarpan kilidini x14 yapmamla bi ilgisi var mı bilmiyorum ama, ilk başta 205 yaptım daha sonra 215 yaptım buraya kadar her şey güzel çalışlıyodu. 230 yaptıktan sonra pc açılırken warning set cpu frequency to default diye hata verdi. Artık kaç yaparsam yapayım bu hatayı veriyor yok mu bunun bi çözümü?

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Voltaj yetmiyor dedik ya, işte voltaj ayarlama varsa bios'ta onu yükselt yoksa overclock için tasarlanmış kilidi ve voltaj ayarları açık özel bioslar yükleyebilirsin ama çok derin konular.

furkan35xd

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Voltaj yetmiyor dedik ya, işte voltaj ayarlama varsa bios'ta onu yükselt yoksa overclock için tasarlanmış kilidi ve voltaj ayarları açık özel bioslar yükleyebilirsin ama çok derin konular.
Voltaj yetmiyor dediğinizi anladım onu demiyorum. İlk 215 yaptığımda stabil bi şekilde çalışıyordu. Artık 215 yaptığımda bil hata veriyor. İlk defa giriştim bu işe. Fazla anlamıyorum kusura bakmayın.

Edit: Bu dediğiniz bios olayı bi sıkıntı çıkartır mı? Voltaj ayarlarıyla oynarsam yakarım büyük ihtimal işlemciyi.

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Ben uzun süredir overclock yapmıyorum ama yıllar önce yaptığımda bilgisizlikle voltajı çok yüksek seviyeye çıkarttım.
Sonuç olarak bilgisayar açılmadı ve bios pilini çıkartıp resetlemek zorunda kaldım.
Yani yanma gibi bir durum olmaz, sistemin kaldıramayacağı bir ayar yaparsanız bilgisayar kilitlenir veya aniden kapanır, daha sonra bios pilini çıkarıp ve geri takıp ayarları sıfırlama yapmanız gerekir.

furkan35xd

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ben uzun süredir overclock yapmıyorum ama yıllar önce yaptığımda bilgisizlikle voltajı çok yüksek seviyeye çıkarttım.
Sonuç olarak bilgisayar açılmadı ve bios pilini çıkartıp resetlemek zorunda kaldım.
Yani yanma gibi bir durum olmaz, sistemin kaldıramayacağı bir ayar yaparsanız bilgisayar kilitlenir veya aniden kapanır, daha sonra bios pilini çıkarıp ve geri takıp ayarları sıfırlama yapmanız gerekir.

Bilgi için teşekkür ederim :)

pillibebek_

Profesör
Reaksiyon puanı
145
OC hakkında bilgin yoksa karışma derim. zarar verme olasılıgı var işin ucunda