AMD FX 8350 Donma Problemi

^^exTReme^^

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Merhaba arkadaşlar.

Aşağıda özelliklerini belirttiğim bilgisayarın uzun ömürlü olması için soğutucu vs. tavsiyelerinizi bekliyorum.
Öncelikle kullanım amacını belirteyim; bilgisayarda dinamik analiz programı çalıştırıyorum.
Her bir analizin süresi 2 haftaya ulaşabiliyor. Yani bilgisayar 2 hafta boyunca aralıksız açık kalıyor ve bu süre boyunca işlemcinin %100üne yakınını kullanıyor.
Yalnız bilgisayarı kurduğumda beni düşündüren şey soğutucular yetersiz gibi geldi. işlemcinin üzerinde pentium 4 fanı büyüklüğünde bir fan var.
Açıkçası çalıştırmaya korkuyorum.
Sizce ek soğutma sistemleri eklemem gerekir mi?
(yarın fotoğraf da koyacağım)
CPU: Amd FX-8350 8-Çekirdek 4.0GHz AM3+ 125W Black Edit
MBOARD: Gigabyte 990FXA-UD5 990FX DDR3 1866 USB3.0 GLan
RAM 2x8GB DDR3 HyperX 2133 CL11
SSD Seagate 240GB 2.5 600 SSD 530/440 64MB (sistemi buraya kurdum)
HARDDISK 3TB Seagate 7200Rpm SATA3 64MB SV35 ST3000VX000
EKRN.KART Asus HD7790(128Bit)DirectCU V2 2GB GD5 DVI HDMI DP
KASA Raidmax SEIRAN 902MB Siyah(P.Hariç)
POWER 750W High Power 80+ Bronze Güç Kaynağı (H12S)

unsur

Asistan
Reaksiyon puanı
106
kasan eğer büyükse akasa venom voodoo tavsiyemdir . kasadan inannın soğuk hava üfürüyor ha sadece akasa değil kasanın büyüklüğü de önemli çünkü kasaya sığmazsa yan kapağı açmak zorunda kalabilirsin

^^exTReme^^

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
bilgisayarı çalıştırıyorum. %100 işlemciyle çalıştı saatlerce, sıcaklık en fazla 58 dereceyi gördü. sanırım ısınmayla alakalı bir sorun yok.

Yalnız başka bir sorum var; bilgisayar arada donuyor. dünden beri 2 defa dondu. mouse klavye çalışan programlar vs. herşey kilitlendi. reset atmak zorunda kaldım. bu donmanın sebebini nasıl anlayabilirim?

^^exTReme^^

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
çok teşekkür ederim abi eğer şu donma sorununu çözersem bu masrafı yaparım bilgisayara. şu halde para harcamak pek mantıklı gelmiyor.
Bilgisayar kilitlenince mavi ekran falan vermiyor. sadece görüntü mouse falan donuyor. ayrıca işlem de yapmıyor. acaba donanım çakışması olabilir mi?

Mert Ahmet

Dekan
Reaksiyon puanı
41
bazı anakartlar ram seçiyor başka ramle denyebilir misn ?

Ɲevermore

Profesör
Reaksiyon puanı
249
AMD benim bildiğim oyun için alınır. Intel yazılım için alınır yani senin Intel sistem yapman lazımdı sen çok yanlış yere gelmişsin kardeş :D

D

Deleted member 312196

SDN Okuru
Ben bilgisayara alti senedir harici fan takmadim. Ne isinma sorunu var ne de donma. Gereksiz yere toz cekiyor, baska bir ise yaradigini görmedim.

Bana sorarsaniz isinma degil de donanimsal bir sorun var. Verdigin degerler onu gösteriyor.

^^exTReme^^

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
şu anda ddr3 rami olan bilgisayar yok yakınımda. ama en son donmadan saniyeler önce işlemcinin sesinin yükseldiğini farkettim. belki o an için ısınma yapıyordur diye tahmin ettim ve biostan fan hızını full yaptım. bakalım bir daha donacak mı.

/xo/

Dekan
Reaksiyon puanı
226
AMD benim bildiğim oyun için alınır. Intel yazılım için alınır yani senin Intel sistem yapman lazımdı sen çok yanlış yere gelmişsin kardeş :D

Bana tam tersi gibi geliyor aslında :) Fx serisi tamam ucuz da, i7 de boru değil :D

Arkadaşım ana kartı Asus al, ram olarak da Corsair Vengeance ram serisi öneririm. Zira @Mert Ahmet in de dediği gibi bazı ana kartlar ram seçiyor.

karacaerc

Profesör
Reaksiyon puanı
18
şu anda ddr3 rami olan bilgisayar yok yakınımda. ama en son donmadan saniyeler önce işlemcinin sesinin yükseldiğini farkettim. belki o an için ısınma yapıyordur diye tahmin ettim ve biostan fan hızını full yaptım. bakalım bir daha donacak mı.
İşlemci 70 derecelere kadar gelmez, stock fanları çok iyi iş yapıyor. Aida64 gibi bir programla sensörleri inceleyebilirsin, ben açıkçası PSU dan şüphelendim. Hızlı bir voltaj düşürşe ya da arttırsa 125watt da çalışan işlemciyi sıkıntıya sokar. Dediğim gibi siz incelemelisiniz ardından yardımcı olamaya çalışırız ;)

^^exTReme^^

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
İşlemci 70 derecelere kadar gelmez, stock fanları çok iyi iş yapıyor. Aida64 gibi bir programla sensörleri inceleyebilirsin, ben açıkçası PSU dan şüphelendim. Hızlı bir voltaj düşürşe ya da arttırsa 125watt da çalışan işlemciyi sıkıntıya sokar. Dediğim gibi siz incelemelisiniz ardından yardımcı olamaya çalışırız ;)

abicim bu programı da kurdum hangi bilgiyi istersen koyayım buraya :) yeter ki sorunum çözülsün:)

^^exTReme^^

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Takıldığı sıralarda ısınma mı oluyormuş madem öyle :D bildiğim kadarı ile 70i geçince durduruyor.

peki benim donma olayı aşırı ısınmadan mı kaynaklanıyordur sence?

benim donmayı anlatayım kısaca:) bilgisayar kapanmıyor resetlenmiyor. ekranda görüntü var ama herşey kilitleniyor. mouse hareket etmiyor klavyede capslocka basıyorum ışığı yanmıyor.

Böyle bir donma işte:)

karacaerc

Profesör
Reaksiyon puanı
18
peki benim donma olayı aşırı ısınmadan mı kaynaklanıyordur sence?

benim donmayı anlatayım kısaca:) bilgisayar kapanmıyor resetlenmiyor. ekranda görüntü var ama herşey kilitleniyor. mouse hareket etmiyor klavyede capslocka basıyorum ışığı yanmıyor.

Böyle bir donma işte:)
Ben ram den olacağını düşünüyorum şiddetle. Ramleri tak çıkar. Hatta yerlerini değiştir. 1. de olanı 3 e 3 te olanı 1e tak. Sonra yeniden başlat. Ram timinglerinin de görselini atabilirsin aida64 üzerinden. Şimdilik aklıma bunlar geliyor

^^exTReme^^

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ben ram den olacağını düşünüyorum şiddetle. Ramleri tak çıkar. Hatta yerlerini değiştir. 1. de olanı 3 e 3 te olanı 1e tak. Sonra yeniden başlat. Ram timinglerinin de görselini atabilirsin aida64 üzerinden. Şimdilik aklıma bunlar geliyor

aradan 4 ay geçti hala çözemedik sorunu. bu sürede yaptıklarımı anlatayım. Bİlgisayarı servise gönderdim. daha iyi bir soğutma sistemi taktılar. (sorun ısınmayla alakalı değil) parçaları test ettiler. testte hepsi sorunsuz çıkıyor. ama bu parçaları bir araya getirince bilgisayar çalıştıktan birkaç saat sonra kilitleniyor.

ben anakartın kitapçığını inceledimde "2000 mhz ve üstü remlerde downgrade yapmanız gerekir" diyordu. ben de denedim olmadı.

başka bir bilgisayardan 1600 mhz'lik 4 gb rem getirip taktım bilgisayarıma. bu şekilde bilgisayar bir hafta sorunsuz çalıştı. bunun üzerine elimdeki 2133 mhz'lik remleri gönderdim yerine 1600 mhzlik ram istedim (2 adet 8gb kingston http://www.kingston.com/tr/memory/hyperx/genesis )

yeni gelen bu remleri taktığımda yine aynı sıkıntıyla karşılaşıyorum.

Mert Ahmet

Dekan
Reaksiyon puanı
41
aradan 4 ay geçti hala çözemedik sorunu. bu sürede yaptıklarımı anlatayım. Bİlgisayarı servise gönderdim. daha iyi bir soğutma sistemi taktılar. (sorun ısınmayla alakalı değil) parçaları test ettiler. testte hepsi sorunsuz çıkıyor. ama bu parçaları bir araya getirince bilgisayar çalıştıktan birkaç saat sonra kilitleniyor.

ben anakartın kitapçığını inceledimde "2000 mhz ve üstü remlerde downgrade yapmanız gerekir" diyordu. ben de denedim olmadı.

başka bir bilgisayardan 1600 mhz'lik 4 gb rem getirip taktım bilgisayarıma. bu şekilde bilgisayar bir hafta sorunsuz çalıştı. bunun üzerine elimdeki 2133 mhz'lik remleri gönderdim yerine 1600 mhzlik ram istedim (2 adet 8gb kingston http://www.kingston.com/tr/memory/hyperx/genesis )

yeni gelen bu remleri taktığımda yine aynı sıkıntıyla karşılaşıyorum.
anakartta problem olabilir o vakit, geri verip başka alın

^^exTReme^^

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Vay arkadaş
Aradan koca 5 sene geçmiş hala bu bilgisayarla cebelleşiyorum. Bilgisayar epeydir kör topal kullanılıyor/yatıyordu. Şu sorunun üzerine tekrar bir eğileyim dedim. google amcaya yazdım ve ne göreyim:):) ilk sırada "AMD FX 8350 Donma Problemi":) benden başka bu sıkıntıyı yaşayanlar da varmış bir bakayım dedim. bir ne ne göreyim:) 5 sene önce benim açtığım konu:)

Benzer problemi yaşayan olursa yarasına azcık merhem olur belki

Önce ilk sorunu özetleyeyim:
Bilgisayarı kutusundan çıkarıp çalıştırdım
Birkaç saat çalıştı dondu. Resetleyip tekrar tekrar denedim.
Bilgisayar açıldıktan 5 dk, 20 dk, 1 saat, 6 saat, 10 saat, 20 saat
kısacası pimi çekilmiş, patlayacağı kesin ama ne zaman patlayacağı bilinmeyen bir bomba gibi.
Üstelik bilgisayar yük altındayken de donabiliyor; tamamen boştayken

Bu süre içerisinde neler yaptım anlatayım:
1. aşama

Diğer bir bilgisayarımdaki 2x4GB KTD-XPS730CS ramleri taktım; sonuç yine aynı.
Bilgisayarcıya götürdüm. Ekran kartını değiştirmiş GT420 takmış (burada sorun bir nebze giderildi)
Bu noktadan sonra kör topal kullanmaya başlayabildim
(sene: 2016'nın sonu)
Tamirciden getirip açtığımda donma vs. olmuyordu. Ama üzerinde takılı RAM 8 gb iken 4GB kullanılabilir; 4GB de "donanıma ayrıldı" şeklinde görünüyordu. Tabi ben de öpüp başıma koydum. Bu şekilde geçen haftaya kadar kullandım.
Ben bilgisayarı Ansys, ls-dyna, abaqus gibi programlar ile analiz yapmak için almıştım.
Bu programlarda 2 çözüm yöntemi kullanıyorum: implicit çözüm; explicit çözüm. (explicit çözümde %100 işlemciyle ve az RAM kullanımıyla bilgisayar günlerce çalışıyor; implicit çözümde ise biraz reme yükleniyor, işlemci de 5 saniye %100, ardından 2 saniye içinde %50'ye kadar düşüp tekrar %100'e çıkıyor. bu döngü günlerce sürüyor.

Ekran kartı değiştikten sonra explicit çözüm yaparken hiç sorun yaşamıyorum. Ama implicit çözümde yine o kabus donmalar başlıyor analiz sırasında.
2. aşama
geçtiğimiz hafta tekrar bu donma işinin üzerine eğildim. Farklı bir anakart almayı düşündüm. Ama en çok tavsiye edilen msi anakartlarında bile amd işlemcilerle stabilite sorunları yaşandığını gördüm. en çok bahsedilenlerden biri ram uyuşmazlığıydı.
CORSAIR Vengeance (CMZ8GX3M2A1600C9) 8GB (2x4GB) DDR3-1600MHz CL9
Bu arada kulakları çınlasın ahmet mertin lafını dinlememişiz
bazı anakartlar ram seçiyor başka ramle denyebilir misn ?
Gigabyte'ın sitesinden bu anakartın desteklediği ramlardan birini 2. el aldım. (CORSAIR Vengeance (CMZ8GX3M2A1600C9) 8GB (2x4GB) DDR3-1600MHz CL9)
Yeni Remlerle deneme yaptım: Sonuç aynı, implicit analizlerde donuyor.
Memtest86 ile Ram testi yaptım: sağlam çıktı, Bios güncelledim: Sonuç aynı, implicit analizlerde donuyor.

Son olarak bir arkadaşımın XMP ayarlarıyla oynamam yönündeki baskılarına dayanamadım ve
XMP: disabled seçeneğini XMP: profile 1 olarak ayarladım. ramler 1600 mhz olarak ayarlandı.

[BGCOLOR=rgb(250, 197, 28)] SONUÇ: [/BGCOLOR][BGCOLOR=rgb(250, 197, 28)]SORUN DÜZELDİ [/BGCOLOR]

Çıkarılan ders:
1. AMD alacaksan bilgisayar işinden iyi anlayacaksın.

2. Format atabiliyorum diye bilgisayardan anlıyorum diye ortalıkta dolaşmayacakmışsın.
3. Cengiz Kurtoğlu - Yorgun yıllarım :)