AMD Bobcat, Intel Atom'u Köşeye Sıkıştırmak için Tasarlanıyor

Nemesis

Müdavim
Müdavim
Katılım
31 Ekim 2007
Mesajlar
7,765
Reaksiyon puanı
13
Puanları
218
Yaş
38
AMD'nin son üç ayı yaklaşık 1 milyar USD zararla kapaması ve bunun hemen ardından başkan Hector Ruiz'in istifası firmanın geleceği adına bazılarımızı endişeye sevketse de bu durum firmanın yeni ürünler tasarlamasına engel teşkil etmiyor. Eğer bundan sonra grafik işlemcisi segmentinde olduğu gibi işlemci tasarım bölümünden de yeterince başarılı ürünler gelirse, ki geleceğine inanıyoruz, birkaç ay içinde şirket yavaştan bir toparlanma sürecine girebilir. Nitekim AMD'nin yeni CEO'su Dirk Meyer'in dediklerine göre gelecek kasım ayında şirketten Intel'in Atom'una karşı okkalı bir cevap gelecekmiş.
Halen tasarım aşamasında olan işlemcinin kod adı "Bobcat" ve 64-bitlik tek bir çekirdeği var. Aynen Intel'in Atom ve VIA'nın Nano işlemcisi gibi sadece internet aygıtları ve netbook gibi düşük düzey bilgisayarlar için hazırlanan Bobcat 1 GHz hızında piyasaya sürülecekmiş. Bu ürün hakkındaki diğer teknik detayları da şöyle sıralayabiliriz:

  • 128KB L1 önbellek
  • 256KB L2 önbellek
  • 800MHz HyperTransport hızı
  • Entegre DDR2 kontrolcüsü (efektif 800 MHz'e kadar destek)
  • 812-pin
  • Zar boyutu 27 mm2
  • 8W TDP
Intel Atom işlemcilerinin L2 önbellek kapasitesi 512KB fakat entegre DDR2 kontrolcüleri yok. Öte yandan bu işlemcilerin en hızlı modelinin harcadığı maksimum güç 2.5W. AMD Bobcat 5.5W daha fazla harcayacak gibi görünüyor. Bunun nedeni de aşağı yukarı belli aslında. Silverthorne ve Diamondville çekirdekli Atom işlemciler 45 nm üretim sürecinden geçirilirken, Bobcat büyük bir olasılıkla 65nm teknolojisiyle üretilecek. Yalnız Intel'in kuzeyköprüleri AMD'nin ürettiği kuzeyköprülerinden çok daha fazla güç harcıyor. Bu durumda her iki platform benzer güç tüketimlerine sahip olabilirler.
Her şeyi bir kenara bırakalım, Intel'den hala yeterli sayıda ve çeşitlilikte Atom işlemcisi göremiyoruz. İşlemci devinin bu konuda bir sıkıntısının olduğu ortada çünkü Asus Eee PC'lerin çoğu halen Celeron M kullanıyor ve HP Atom'dan şimdilik vazgeçip eski VIA C7 işlemcisine sahip ürünlerini piyasaya sürmeye devam ediyor. Eğer AMD de benzer bir sıkıntıyla karşılaşmazsa ultra-mobil PC segmentinin yeni hakimi olabilir ancak görüş bildirmek için henüz çok erken. Bakalım zaman bizlere neler gösterecek.


Kaynak
 
Üst