Amazon Tarihçesi & Hakkında

Bu konuyu okuyanlar

BHA

Müdavim
Emektar
Katılım
16 Aralık 2015
Mesajlar
1,808
Reaksiyon puanı
2,135
Puanları
113
Amazon_com_tr_Logo._CB1198675309_.jpg


Amazon.com markasının tarihçesi

Ürün satışı yapabilmek ya da bir üründe markalaşabilmek, kuşkusuz hizmet satışı yapabilmeye veya o hizmette markalaşabilmekten çok daha zordur. Amazon.com hizmet alanında markalamış ve ismini dünyanın her bir köşesinde duyurmayı başarabilmiş bir alışveriş sitesidir. Dünyanın bildiği ve tanıdığı bu platform nasıl oldu da bu denli markalaştı? İşte cevabı…

Amazon Tarihçesi – Kuruluşu
Jeff Bezos, Amazon.com sitesini 1994 yılında Washington’daki garajından kurmuştur.

Nick Hanauer ismindeki bir işadamı ise, Bezos’un fikrine inanmış ve bu girişimciye 40,000$ vermiştir.

Amazon.com online olmaya karar verdiğinde, ziyaretçiler için görünümü çok çok sade ve çekicilikten bir hayli uzaktı. Bu durum, daha kurulum aşamasında işin sallantılı başlamasına neden olmuştu.

Amazon.com markasının tarihçesi
Amazon.com çok geçmeden kendine bir yatırımcı daha bulur. Bu sefer sahneye Tom Alburg çıkar ve 1995 yılında Amazon’a 100.000$ yatırır. Bu sayede, şirketin daha iyi görünümlü bir web sitesi oluşturmasına yardımcı olmuş olur.

İnsanlar Amazon’dan kitap satın almaya başladığında, Jeff Bezos sadece Washington’dan değil tüm ülkeden müşterileri olduğu için endişelenmekteydi. Jeff Bezos insanların bu platforma yeniden geri gelebilmeleri için yalnızca bir kitapçı olmaması gerektiğini ve daha fazlasını ortaya koyması gerektiğini biliyordu. Bu uğurda bir karar aldı ve bu kararı Amazon’un başarıya kavuşmasına büyük katkı sağladı. Bu karar; kitap satın alan müşterilere, kendi kitap eleştirilerini yazma opsiyonunun eklenmesiydi. Böylece insanlar Amazon’a sadece bir şeyler satın alma yeri olarak ziyaret etmiyor, bu platformu online topluluk olarak da benimsiyorlardı.

Amazon.com markasının tarihçesi – Son Durumu
Yıl 1997 olduğunda, Amazon.com 15.7 milyon dolarlık gelir elde etmişti ve yine aynı yıl halka açılmıştı. 1998 yılında ise; Amazon satış listesine yeni ürünler eklemişti (yazılım, elektronik, video oyunları, oyuncaklar, ve ev gereçleri). 1999 yılının sonunda ise; Amazon satışta milyar dolarların üstüne çıkmıştı. Kar hiç bitmeyecekmiş gibi görünüyordu. Ne var ki işler sanıldığı gibi gitmedi ve 2001 yılında Amazon 1.4 milyar dolar mali zarar raporladı bu rapor sonucunda ise 1000’in üzerinde çalışanını işten çıkarmak zorunda kaldı. Jeff Bezos vazgeçmek istemiyordu ve bu amaç doğrultusunda; başka şirketlerin ürünlerini Amazon’da online satmak için anlaşma yapmaya karar verdi. Bu fikir işe yaradı. Fikrin uygulamaya geçtiği o günden beri Amazon.com yeniden filizlendi ve şu an faaliyetini dünyanın en popüler online satış mağazası olarak devam ettirmektedir.​
 
Üst