Alkol ve sigaraya zam

kingofsword

Asistan
Reaksiyon puanı
1
çok iyi oluyor çünkü içki ve sigara gerçekten vücuda çok zararlı, neticesinde insanlar kanser ve benzeri hastalıklara yakalanıyorlar hatta sadece kendileri değil çoluk çocuğu da etkileniyor. hadi sigara içen ölsün gebersin desen bile şöyle bir durum var ki kanser hastalarının ilaçlarının hepsi yurt dışından geliyor ve aşırı pahalı. yani ciddi manada servet ilaca gidiyor. o yüzden bence içki sigara gibi ürünlerden bir de sağlık vergisi alınması lazım
ancak söyle de bir durum var ki, içki ve sigaranın fiyatının artmasıyla kaçak içki ve sigaranın kullanımı artıyor, özellikle kaçak sigaranın gelirinin nereye gittiği malum,
o yüzden fiyatı çok yükseltmekte çözüm değil
bence insanlar teşvik edilmeli, küçük yaşta çocuklara ve gençlere sigaranın zararları anlatılmalı

Daha önce paylaştım ama tekrar paylaşıyorum:
http://www2.potsdam.edu/hansondj/Controversies/1088441583.html

Bu makale New York Üniversitesinden David J. Hanson tarafından yazılmıştır ve Makul miktarlarda alınan alkolün kalp rahatsızlarından diyabete ve kemik erimesine kadar birçok hastalığa iyi geldiğini ispatlamaktadır.

Yurt dışına gitme imkanınız olduysa alkollü içeceklerdeki fiyat farkını mutlaka görmüşsünüzdür. Türkiye' de alkolden %300 e varan vergiler alınıyor zaten. Alkol içermeyen başka bir içecekte vergi oranı %5-10 u geçmiyor.

Burada asıl nokta alkol alanlara bakış açısı. Her alkol alan sabaha kadar kafayı çekmiyor ki. Ara sıra arkadaşlarıyla bir araya gelip 1-2 kadeh bişey içen adamın kime ne zararı var? Sabaha kadar içen adama vergi filan işlemez. Bulur bir yerden yine içer. Şöyle bi baktığınızda bu zamların ideolojik olduğu açıkça ortada değil mi?

webmasteryolcu

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Zamları sevmem fakat böylesine kötü alışkanlıklara zam gelsin en azından %1 oranında kullanım azalır

Uranos

Profesör
Reaksiyon puanı
15
Zamları sevmem fakat böylesine kötü alışkanlıklara zam gelsin en azından %1 oranında kullanım azalır

Nereye azalıyor ya içtigim sigara 4.5 liraydı başladıgımda şimdi 7.5 tl hala içiyorum.Zam geldi diye de bırakanı görmedim.

Daha ucuz sigaraya yada kaçaga yöneliyor bazısı sadece.

IuTKuI

Profesör
Reaksiyon puanı
4

Açıkçası ben yapılan zamların insanları düşünerek yapıldığını sanmıyorum.
Ve [MENTION=262256]Uranos[/MENTION]'un dediği gibi zam arttıkça kaçak oranı da aynı oranda artıyor. Sigara için ne yapılabilir düşünmek gerek. Fakat zam bunun için bir çözüm değil.

Rena

Asistan
Reaksiyon puanı
2
abdullah gül'ün de dediği gibi: "insan gerçekten hayret ediyor ya." ilk sayfadaki yorumları okudum da... "alkol'e zam gelsin, sigara'ya zam gelsin. arkasındayım bu konuda devletin. bıraksınlar sigarayı" demek ne kadar kolaymış. sigara'yı sağlığa zararlı gördüğünüz için kullanmıyorsunuz değil mi? anlaşılıyor. biz sigara içenler olarak, "sigarayı bir rahatlama yöntemi" olarak görüyoruz ki kullanıyoruz. zaten, insan bir soruyor "sigara içip de erken ölmek istemeyen, daha fazla acı çekmek istemeyen insan var mıdır?" diye.

bırakmalısınız artık bu "bize dokunmayan yılan bin yaşasın." mantığını. benzine zam geldiğinde, biz de çıkıp "araba kullanmayın arkadaş o zaman. otobüse binin. taksiye binin. gideceğiniz her yere geç kalın." mı diyelim? ev fiyatları çok fazla arttığında, "sokakta kalın! ne gerek var eve?" mi diyelim? ya da ne bileyim, sebze meyve fiyatları arttığında -şu an olduğu gibi-, "yemeyin. aç kalın. yemek istiyorsanız iki tane, gerekirse üç tane iş yapın." mı diyelim?

allah aşkına, bugün ben alkol ile sadece ama sadece kendimi zehirliyorum. arabalarda kullandığınız benzin'in dünyaya verdiği zararı hiç düşündünüz mü peki? yani, ben kendimi kendi ellerimle zehirlediğimde yanlış yapıyorum; siz koskoca dünyayı zehirlediğinizde yanlış yapmıyorsunuz. doğru, haklısınız.

nantenami

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
emin olun şeker ve doymamış yag kullanımı alkol ve sigaradan daha zararlı insanlığa
ve şunu unutmamalıyız baskı çözüm değildir sen zam yaparsan kaçak artar ,ev yapımı alkol takılır insanlar baskı ile engelleyemezsin ....!!!

Uranos

Profesör
Reaksiyon puanı
15
abdullah gül'ün de dediği gibi: "insan gerçekten hayret ediyor ya." ilk sayfadaki yorumları okudum da... "alkol'e zam gelsin, sigara'ya zam gelsin. arkasındayım bu konuda devletin. bıraksınlar sigarayı" demek ne kadar kolaymış. sigara'yı sağlığa zararlı gördüğünüz için kullanmıyorsunuz değil mi? anlaşılıyor. biz sigara içenler olarak, "sigarayı bir rahatlama yöntemi" olarak görüyoruz ki kullanıyoruz. zaten, insan bir soruyor "sigara içip de erken ölmek istemeyen, daha fazla acı çekmek istemeyen insan var mıdır?" diye.

bırakmalısınız artık bu "bize dokunmayan yılan bin yaşasın." mantığını. benzine zam geldiğinde, biz de çıkıp "araba kullanmayın arkadaş o zaman. otobüse binin. taksiye binin. gideceğiniz her yere geç kalın." mı diyelim? ev fiyatları çok fazla arttığında, "sokakta kalın! ne gerek var eve?" mi diyelim? ya da ne bileyim, sebze meyve fiyatları arttığında -şu an olduğu gibi-, "yemeyin. aç kalın. yemek istiyorsanız iki tane, gerekirse üç tane iş yapın." mı diyelim?

allah aşkına, bugün ben alkol ile sadece ama sadece kendimi zehirliyorum. arabalarda kullandığınız benzin'in dünyaya verdiği zararı hiç düşündünüz mü peki? yani, ben kendimi kendi ellerimle zehirlediğimde yanlış yapıyorum; siz koskoca dünyayı zehirlediğinizde yanlış yapmıyorsunuz. doğru, haklısınız.

Bunları çok söylüyoruz da anlamıyorlar.

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
Güya sigara ve alkol içenlere ceza verdiklerini zannediyorlar ama o maddeleri tüketenlerin ailelerine zarar veriyorlar olan aile lere oluyor

fatihcamli

Doçent
Reaksiyon puanı
0
:yes: ver yansın kanka biz dalgamıza bakalım :clap:isyan etsende fayda etmez.. george giren açılmazzzz

mousz

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
kafam sıkıldığında elimi atabileceğim bi sigaram kaldı onuda alıcaklar sonunda

by_matrix

Doçent
Reaksiyon puanı
3
sigaraya zam geldiğinde oh iyi olmuş diyenler benzine zam gelincede seviniyorlarmı acaba ? adamlar ehliyetten kaçırdıkları parayı alkolden sigaradan alıcaklar şimdi

Fenomenon

Asistan
Reaksiyon puanı
0
bu nasıl bir mantıktır ya anlamak mümkün değil
hala burda kalmışlar alkolü ve sigarayı savunuyorlar
arkadaşım sen geberirsen geber de o işler öyle olmuyor
öncelikle çevrene de zarar veriyorsun, ben senin içtiğin sigaranın dumanını içime çekmek zorundamıyım
ikincisi sen ilerde kanser olacaksın devlet senin ilacına günde binlerce (yani eski parayla milyarlarca) para harcıyacak, eğer senin sağlık sigortan varsa 5 kuruş para edemiyeceksin ama bu para millettten çıkmış olacak
son olarak çok fazla boşa para harcanıyor, yine tekrarlıyorum milli servet

eğer burda sigarayı savunun bir kişi dahi olursa gerçekten çok yazık...ama sizinle muhatap olmaya dahi değmez

C.A.

Asistan
Reaksiyon puanı
3
türkiyede lüks arabaya biniyorsan lüks telefon kullanıyorsan lüks sigara içiyorsan cebinde ki kesinlikle haram paradır. Kim bilir hangi yetimin hakkıdır. Devlet politikasını bilmem ama benim arabam yok kullandığım telefon da 200tl etmez devletin verdiği 800tl maaş ile bunların uzaktan yakından yanından geçemediğim için ne benzin ne cep telefonundan alınan vergi ne ötv beni hiç ilgilendirmiyor.
Açık tütün için o zaman kardeşim alın 30tlye rahat rahat sarın için terör örgütünün sattığı sigarayı içmeyin

OnurFK

Profesör
Reaksiyon puanı
4
türkiyede lüks arabaya biniyorsan lüks telefon kullanıyorsan lüks sigara içiyorsan cebinde ki kesinlikle haram paradır. Kim bilir hangi yetimin hakkıdır. Devlet politikasını bilmem ama benim arabam yok kullandığım telefon da 200tl etmez devletin verdiği 800tl maaş ile bunların uzaktan yakından yanından geçemediğim için ne benzin ne cep telefonundan alınan vergi ne ötv beni hiç ilgilendirmiyor.
Açık tütün için o zaman kardeşim alın 30tlye rahat rahat sarın için terör örgütünün sattığı sigarayı içmeyin

kesin bir yargı kullanıyorsun haram paradır derken bunu söylerken genelleme yapma bence

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127

sigara'nın lüksü olmaz sigara gigaradır içimi güzel sigara var her koyun kendi ayağından asılır her sigara içen kendi sigara parasını kendi ödüyor kimsenin ona karışma hakkı yok parasıyla ne alacağı kişinin kendi işi kimseyi ilgilendirmez.

gs_kadir

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Ya arkadaş çok düşünüyodu devlet senin sağlığını.Geçin onu bir kere bütçe açık vermiştir ondan yaparlar.Ayrıca aa sigaraya zam geldi hadi bırakıyım diyen 2-3 kişi falan olur heralde en fazla içtiği sigaranın kalitesini düşürür olmadı kaçak içer

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
kaçak içenin yatacak yeri yok ucuza yönel kaçağa yönelme.

kingofsword

Asistan
Reaksiyon puanı
1
bu nasıl bir mantıktır ya anlamak mümkün değil
hala burda kalmışlar alkolü ve sigarayı savunuyorlar
arkadaşım sen geberirsen geber de o işler öyle olmuyor
öncelikle çevrene de zarar veriyorsun, ben senin içtiğin sigaranın dumanını içime çekmek zorundamıyım
ikincisi sen ilerde kanser olacaksın devlet senin ilacına günde binlerce (yani eski parayla milyarlarca) para harcıyacak, eğer senin sağlık sigortan varsa 5 kuruş para edemiyeceksin ama bu para millettten çıkmış olacak
son olarak çok fazla boşa para harcanıyor, yine tekrarlıyorum milli servet

eğer burda sigarayı savunun bir kişi dahi olursa gerçekten çok yazık...ama sizinle muhatap olmaya dahi değmez

Şu anlayış bi değişmedi gitti. Her içki içen bağımlı değil ki. Sigara ayrı mesela. Zaten kapalı alanlarda yasaklandı kimse burnunun dibine gelip içemez artık. Ara sıra arkadaşlarıyla bir araya gelip 1-2 kadeh bişey içen adamın sana ne zararı var? Her içki içen kanser mi oluyor? Ayrıca bu uygulamanın milletin sağlığı için yapılmadığı çok açık. Avrupadan işlerine gelen uygulamaları gözü kapalı alıp işine gelmeyenleri ellerinin tersiyle ittiriyor ve gerekirse posta koyuyorlar.

Son olarak bu milletin cebinden çıkan para ilaçlara gitmiyor. Kendine 4-5 tane uçak alan, kral gibi yaşayan adamlara gidiyor. O paranın yanında ilaç parası ne ki!

Fenomenon

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Şu anlayış bi değişmedi gitti. Her içki içen bağımlı değil ki. Sigara ayrı mesela. Zaten kapalı alanlarda yasaklandı kimse burnunun dibine gelip içemez artık. Ara sıra arkadaşlarıyla bir araya gelip 1-2 kadeh bişey içen adamın sana ne zararı var? Her içki içen kanser mi oluyor? Ayrıca bu uygulamanın milletin sağlığı için yapılmadığı çok açık. Avrupadan işlerine gelen uygulamaları gözü kapalı alıp işine gelmeyenleri ellerinin tersiyle ittiriyor ve gerekirse posta koyuyorlar.

Son olarak bu milletin cebinden çıkan para ilaçlara gitmiyor. Kendine 4-5 tane uçak alan, kral gibi yaşayan adamlara gidiyor. O paranın yanında ilaç parası ne ki!
hacı çok farklı yerlere çekiyorsun, ben daha fazla uzatmayacağım ancak sigara yüzünden yılda kaç kişi ölüyor, terörden daha illet bir bela bu sigara. işte diyorum ya senin mantığın yanlış, sigara zararlıdır. bana bunu savunma, birilerinin uçak alması da bilmem ne alması da bunu değiştirmez. eğer bana burda sigarayı savunursan haklı olsan bile ben seni muhatap almam. ilaç parası ne ki demişsin. sanki çok biliyon. 1 hastanın günlük maliyeti bin TLler ediyor, ülkede yüzbinlerce kanser hastasına milyonlarca TL harcanıyor

ayrıca bu uygulamalar "bu avrupalılar herşeyi biliyor hemen onlarda alalım" şeklinde alınmıyor. uygulama yapılıyor, karşı çıkan olunca da deniyor al işte avrupada da var, çünkü avrupa çok medeni ya o yüzden anladın mı. zaten medeniyet dediğin de nemenem bişeyse, adamlar yüzyıllarca afrikayı hatta tüm dünyayı sömürdü sömürmeye devam ediyor ama sorsan adamlar medeni

ve son olarak bu uygulama ne için yapılmış, bizim oralarda bir laf vardır siz asıl "öküz altında buzağı arıyorsunuz". sigaranın sağlığa zararlı olduğu aşikar, o yüzden sigara kullanımı azaltılmaya çalışılıyor. bundan nasıl başka sonuç çıkarıyorsunuz valla bana da öğretin çünkü sınavlarda falan belki işe yarar, bilmediğim sorularda farklı çıkarımlarla belki soruyu çözerim.

kingofsword

Asistan
Reaksiyon puanı
1
hacı çok farklı yerlere çekiyorsun, ben daha fazla uzatmayacağım ancak sigara yüzünden yılda kaç kişi ölüyor, terörden daha illet bir bela bu sigara. işte diyorum ya senin mantığın yanlış, sigara zararlıdır. bana bunu savunma, birilerinin uçak alması da bilmem ne alması da bunu değiştirmez. eğer bana burda sigarayı savunursan haklı olsan bile ben seni muhatap almam. ilaç parası ne ki demişsin. sanki çok biliyon. 1 hastanın günlük maliyeti bin TLler ediyor, ülkede yüzbinlerce kanser hastasına milyonlarca TL harcanıyor

ayrıca bu uygulamalar "bu avrupalılar herşeyi biliyor hemen onlarda alalım" şeklinde alınmıyor. uygulama yapılıyor, karşı çıkan olunca da deniyor al işte avrupada da var, çünkü avrupa çok medeni ya o yüzden anladın mı. zaten medeniyet dediğin de nemenem bişeyse, adamlar yüzyıllarca afrikayı hatta tüm dünyayı sömürdü sömürmeye devam ediyor ama sorsan adamlar medeni

ve son olarak bu uygulama ne için yapılmış, bizim oralarda bir laf vardır siz asıl "öküz altında buzağı arıyorsunuz". sigaranın sağlığa zararlı olduğu aşikar, o yüzden sigara kullanımı azaltılmaya çalışılıyor. bundan nasıl başka sonuç çıkarıyorsunuz valla bana da öğretin çünkü sınavlarda falan belki işe yarar, bilmediğim sorularda farklı çıkarımlarla belki soruyu çözerim.

Ben sana ne demişim sen bana ne diyorsun? Bir önceki yazımı bi kere daha oku. Ben ne zaman sana sigarayı savundum? Sigara yasağı konusunda hemfikiriz. Zaten sigara kapalı alanlarda yasak kimse burnunun dibinde içemez artık. Ben alkolden bahsediyorum. Şimdi önceki yazımı tekrar bi oku. Ona göre cevap ver.

tambjk

Profesör
Reaksiyon puanı
16

Kimse sıgara güzel, sağlıklı demiyor, tavsiye etmiyor zaten. Savunulan şey sıgara değil, insanların günah işleme ve kendi kararlarını verme özgürlüğü. Eleştirilen nokta devletin samimi olmayıp bütçe açıkları için sıgara, alkol ve benzin e bel bağlayıp milleti sömürmesi.

jestercat

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Bu zammın amacı sigara, alkol kullanımını azaltmak değil vatandaştan para yürütmek

S

SDN Okuru

SDN Okuru
gelsin ya kimsenin alamıcagı kadar olsun insanların sağlığı açısından çok iyi olur... :)

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
medeni ülke alkol ve sigaraya zam yaparak olunmaz herkesin tercihine saygı duyarak olunur sana ne kardeşim benim sigaramdan parasını ben veriyorum yada gönüllü tedarikçiler sağlıyor.

ashabulyemin

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Her seferinde aynı cevap ama ne yapalım zammın sağlıkla alakası yok yolunacak kazlardan hasad yapmak o kadar.Dini olarak yoruma gerek dahi duymuyorum cumhuriyet döneminden beri içki ve sigarada tekel kullanılıyor.eski bir istanbul deyişiyle noktalayalım eskiden istanbul evleri bahçeli tavuk gani yakaladığını kes ye kaçarlar biride kovuğa saklanır onu yakalyıp yersin ne alaka dimi ya müstühaktır tavuğa girdiği için kovuğa devamı var da siyasi olur