Aliexpress Tarihçesi & Hakkında

Bu konuyu okuyanlar

BHA

Müdavim
Emektar
Katılım
16 Aralık 2015
Mesajlar
1,808
Reaksiyon puanı
2,135
Puanları
113
alibaba-ve-aliexpress-alisverislerine-ek-vergi-geldi-4IE.jpg


Ünlü Çinli girişimci Jack Ma'nın kurucusu olduğu AliExpress, merkezi Çin'de olan Alibaba Group'un "Business to Consumer" yani "işletmeden tüketiciye" anlamına gelen bir e-ticaret girişimidir. Peki dünyanın pek çok ülkesinde kullanılan AliExpress'in hikayesi nedir?

Hayatı boyunca 10 kez Harvard Üniversitesi'ne başvurup onunda da reddedilen, okul hayatında başarılı öğrenciler arasına girememiş olan Ma, iş hayatına ilk atıldığı zamanlarda da bocaladı ve buna ünlü fast food zinciri KFC'de dahil olmak üzere başvurduğu işlerden sürekli olarak ret cevabı aldı. Bu sırada internetle tanışan Ma, başta ingilizce çeviri için bir internet sitesi kurdu. Ancak bu işinde de başarılı olamadı. Ardından yeni yollar düşünürken 17 arkadaşıyla birlikte Alibaba'yı kurmaya karar verdi.

İsminin hikayesi ilginç

Alibaba'nın isim hikayesi bir hayli ilginç. Jack Ma, Amerika'da yemek yediği restorantta, şirketin bilinen bir isme sahip olması gerektiğini düşünürken aklına "Ali Baba ve Kırk Haramiler" hikayesi geliyor. Birçok insana hikayeyi bilip bilmediğini soruyor ve olumlu cevaplar alınca bu ismin en iyisi olacağı düşünülüyor. İsmin alfabenin ilk harfiyle başlıyor olmasından dolayı arama listelerinde birinci olarak çıkacaklarını da bir artı olarak hesaba katıyor ve böylece şirketin adına karar veriliyor.

Jack Ma, Alibaba'yı 100 bin dolarlık sermaye ile ilk kurduğunda bu site insanların satılan ürünler hakkında bilgi edindiği ama satışın olmadığı bir platform olarak internetteki yerini aldı. Bu nedenle site içinde kendi ürün reklamlarını yapan müşteriler para kazanırken şirket, birkaç yıl boyunca para kazanamadı. Bu durumu değiştirmek isteyen Jack Ma "Ali Pay" ödeme sistemini oluşturdu. Alibaba.com ve AliExpress.com üzerinden alışveriş sistemi başladığında şirket Çin ve dünya arasındaki alışverişlerde kilit rolü üstlenmeye başladı.

Başlarda herkes olumsuz baktı

Başta bir çok Amerikalı yatırımcı bu işe olumsuz baksa da sonradan şirketin büyümesi eBay'in dikkatini çekti ve eBay, şirketi satın alma teklifinde bulundu ama Ma, kabul etmedi.

Alibaba Group'u bugün, dünyanın bir ucundan öteki ucuna 24 binin üzerinde çalışanı ve 10 binden fazla ortağı olan bir e-ticaret markası haline getiren Jack Ma, 2013'de şirketin CEO'luğunu üstlenmeyi bıraktı.

Jack Ma’nın "Ancak zorluklara karşı çabaladığımızda güneşi görebiliriz." sözü ise birçok girişimcinin motivasyon kaynağı sözler arasında yer alıyor.​
 
Üst