Akraba Evliliği

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan emelden
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

findukfaresi

Dekan
Reaksiyon puanı
73
akraba evliliği yapmış ailelerin çocuklarının sağlıklı olmama gibi bir riskleri var bu doğrudur ama bu sadece risktir kesin değildir o yüzden akraba evliliği yapan kesimi kınamamak lazım bence o da onların yaşam tarzı diyelim artık zaten yüzde yüz sağlıksız deformiteli çocuk dünyaya gelecek olsa tecrübelerle sabitleneceği için kendileri de yanaşmazlar böyle bir evliliğe...

ailede genetik bir hastalık yoksa akraba evililiklerinin de sakıncası yoktu bence
ama evlenmeden önce bir gen analizi ve eğer nikah ve gebelik gerçekleşmişse uygun endikasyonlar da varsa prenatal tanıya gidilmelidir

kan uyuşmazlığı ile de genlerin bir alakası yoktur akraba eviliği eritrobalstosz fetalis yapmaz

buda benim fikrim

Kriptograf

Profesör
Reaksiyon puanı
0
hocam mesaj fazlaca terim içeriyor :) allahtan konuya aşinayız yoksa prenatal tanının ne olduğuyla başlayacak bir google araması ardından kendimi latince bir sözlükte eritrobalstosz fetalis demeye çalışırken yakalayacaktım... :)

*SiRiNe*

Dekan
Reaksiyon puanı
2
Elmacık konunun tartışmaya dönmemesi için son olarak şunu söyliyicem.

Bildiklerimin hiç biri kulaktan dolma bilgiler değil birebir konuştuğum uzman ve prof.dr.lardan duyduklarım. =)

Sanrım kaçırdığımız bir nokta var kardeşim.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Şirine ablacım, bizim proflar dahil, konuya girip de yorum yazan arkadaşlar dahil, hepsinin söylediği başka, senin söylediğin başka. Hani desem ki bu sadece senin fikrin, hayır değil, çünkü bu bilimsel ve kesin bir konudur, herkesin fikirinin başka olması doğru değildir.

Kan uyuşmazlığı babanın kanıyla ilgilidir demişsin, hayır tamamen anne kanının çocuğa antikor üretmesiyle ilgilidir. Akraba evliliklerinin sakatlıklara sebep olduğunu söyledin, oysa tıp "hayır bu sakatlıklar bir kaç basit iğneyle önlenebilir, korkmanıza gerek yok" diyor, diğer hastalık risklerini arttıracağını söyledin hatta kaçınılmaz bir son olduğunu söyledin; şiddetle akraba evliliğine karşı olan doktor ve proflar bile bunun "kaçınılmaz bir son" olduğunu değil, bilakis önceden yapılacak bir kaç testle önlenebileceğini söylüyorlar.

Hatta carpuscollosum isimli tıp öğrencisi üye de aynen bunları söyledi, tıp dersleri almış biri olarak ben de bunları söylüyorum.

Sonuçta ablacım söylediklerin tıbbi açıdan geçersiz şeyler. Bu konuda ya sen yanlış biliyorsun ya da bize tıbbi biyoloji dersleri veren genetik hocalarımız. Yine de ısrarla benim söylediğim doğru diyorsan kaynak istiyorum ablacım; örneğin kan uyuşmazlığının babanın kanından kaynaklandığını ıspat eden bir kaynak gösterirsen özür dileyeceğim.

*SiRiNe*

Dekan
Reaksiyon puanı
2
Elmacık bu sefer yazdıklarını hepsini okumadım çünkü sıkıldım Eğer çiftlerde risk varsa akraba evliliğinin bu riski artırdığını söyledim hee unutmadan doktorlar bunları söylerken ve daha bir çok şeyi kendilerine yanılma payı bırakıp tıpta hiçbirşey %100 değildir demeyi de ihmal etmiyorlar... Umarım ben yanılıyor ve yanlış biliyorumdur hiç önemli değil. Kimseyi söylediğime ikna etmek zorunda değilim.

Kendi yaşadığımı bilir onu söyler onu savunurum.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Doğrudan sıkılanı görmem ilk değil ablacım, o yüzden problem yok. :)

amesfa

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
153
Sıkılmadınızmı tartışmaktan ???

moz

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Sayın Elmacık;

Söylediklerin doğru evet kan uyaşmazlıklarından dolayı sakat doğum olması yasınamaz ve bilimsel bir gerçek her ne kadar %90 gibi bir oran bana pek mantıklı gelmesede neyse bu istatislik farklı bir konu. Yalnız bir olguyu atlamişsin; akraba evliliklerinde genetik yatkınlık diye bir olay var oada şu ki; amca cocukları teyze çocukları gibi kişilerin genetik ve DNA yapıları birbirine yakın oldukları için bu bir problem teşkil ediyor. Böylece evleiliklerinden doğacak çocukların kan uyuşmazlığından ziyade genetik yatkınlıktan dolayı sakat doğum oranı yükseliyor.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Moz kardeşim, dediğim gibi, istatistikler sizin düşündüğünüz gibi değil. Öyle bile olsaydı, bunlar önceden teşhis edilebilir. Elimizde imkan varken neden tıptan kaçıyoruz anlamadım? Üstelik de bunu "tıp" adına yapıyoruz. Bilinçli olmak, gelişen bilime ayak uydurmakla olur. Bilim diyor ki, bu tür "genetik yatkınlıklar" önceden tespit edilebilir hatta mümkünse engellenebilir. O halde sorun nerede?

ist_eco

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Neden? Bizim 7 sülale aşiret hepsi akraba evliliği amca oğlu dayı oğlu v.s v.s hiç birinde de sakat veya engelli veya özürlü cocuğu yok hepsinin de en az 4 5 6 tane cocukları var bende amca kızımla evliyim ve çok tatlı ve şeker bi kızım var Ben inanmıyorum akraba evliliğinden özürlü cocuk doğduğuna alakası bile yoktur Allahta kimseye göstermesin akraba evliliği olmasın diyorsunuz peki kimle evlencek ailesine uygun oturup kakmasını aileye ayak uydurcak bu zamnada kız nerden bulcam benim abim 9 yıl boyunca istanbulda bi kızla çıktı en sonunda evlencem dedi iyi dedik nişanlandırdık buınları abim askere gitti bizim sülale aşiret olduğu için her yerde adamlarımız var askere gitti abim baktım hergün bi yerden haber geliyor bu kız gece sat 3 te durakta gördük ne işi var orda bu zamanda doğru düzgün kız bulmak çok zor sevgiler.
ohaaaaa.way anasını bee benim kızım olsa ve kardeşimin oğlu ona evlenmek için baksa.tüm sülalemin köküne kibrit suyu dökerim.varsın olmasın böyle çarpık ilişkiler yak gitsin tüm sülaleyi.

moz

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Elmacık kardeş konu dağaldı mevzu bu tür olumsuzlukların tespiti ve engellenmesi mevzusu değil. Konu akraba evliliklerinde genetik yatkınlık risk olup olmadığı ha bu olay önlenir önlenmez bu ayrı mevzu.
Ayrıca yakın akrabadan bir örnek vereyim; 2 çocuk kaybetti bu akrabamız. 3 veya 4 yaşına gelince ölüyorlar ölüm nedeni olarak vücudun direncini yitirmesi ve nezle dahi olsa ölümcül bir virüs gibi davranıp öldürmesi. Maalesef tıbben buna bir teşhis konulamadı ayrıca doğduklarında bilinen tüm tesler yapılmasaına rağmen çocuklar öldü daha sonra oaln 2 çocuk yaşadı birisi mongol 13 yaşında, 4.Çocuk 17 yaşında ve hiçbir problemi yok. Akrabamız amca oğlu ile evli. Sonuçta spesifik bir örnek.

Ayrıca beni tıbba inanmayan bilimsellikten uzak biri olarak görmen ve/veya tanımlamana çok üzüldüm. Öle olsa içim yanmaz hani yani.!!!

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Moz kardeşim, sen kendin söylüyorsun "teşhis konulamadı" diye. Yani akraba olmayaydılar o zaman da teşhis konamayacaktı. Riski arttırdığı bir tahmindir, binlerce allel arasından denk gelecek bir olayın tahminidir, tıbben çok fazla geçerliliği kalmamıştır; yine de teoride risk yaratabileceği doğrudur; ancak teşhis edilemiyorsa takdir edersin ki henüz hastalığın karakteristiği bilinmiyor demektir; o yüzden de bunu gözü kapalı bir şekilde akraba evliliğine bağlamak doğru değildir.

Nice hastalıklar türüyor şimdi yeni yeni; televziyonlarda gazetelerde görüyoruz; foruma da sık sık bu tip haberler konuluyor, bu ilginç ve teşhisi veya tedavisi olmayan hastalıklı çocukların anne babaları da akraba değil.

zelenga

Profesör
Reaksiyon puanı
18
ohaaaaa.way anasını bee benim kızım olsa ve kardeşimin oğlu ona evlenmek için baksa.tüm sülalemin köküne kibrit suyu dökerim....

Ne için baksın yanii. Gönül eğlendirip çekip gitsin mi..Hayret yahu :mrgreen:

annttiigs

Profesör
Reaksiyon puanı
24
Bildiğim kadarı ile akraba evliliğinde risk daha çok kan bağı anne tarafından geliyorsa artıyor.
Gel görki bu işler sadece bilimle bitmez :) Sevdimi alır gider. Akrabaymış falan bunlar o anda vız gelip tırıs giden şeyler :)

regedit

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Akraba evliliği hakkındaki düşünceleriniz nedir? :innocent:

bence bu derece uzun tartışmaların sorumlusu @emelden, düşünceleriniz yerine evet-hayır tarzında sorsaymış bu kadar insan birbirine girmeyecekti :D

SDN de insanlar birbirini kırmadan da tartışabiliyor bunuda görmüş olduk :happy:
ayrıca bu konuda anket eksik galiba:excl:

Serkannd

Profesör
Reaksiyon puanı
12
hani aşk engel tanımazdı ???

prooge

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Peki ben ne yapmalıyım?

arkadaşlar bütün yazılar yorumları okudum ama bu konuya değinilmemiş

ben akrabamı seviyorum ona aşığım onunla evlenmeyi düşünüyorum oda aynı şekilde

1. derecelik akrabalığımız yok 3 veya 4. kuşaktan akrabalığımız varmış bunu biz bilmioduk sonradan öle olduğunuz bize sölediler

peki şimdi sizce ne yapmalıyız bunları göze almalımıyız?yada ilerde olabilecek çocuğumuzun sakat doğma riski nedir? dinen yasak bi durum yok okudum araştırdığım kadarıyla ama burda yazılanları okuyunca moralim gerçkten çok bozulduu????

MegaWolt

Profesör
Reaksiyon puanı
42
Bence yanlış, çünkü akraba evliliklerinde büyük oranda çocuğun engelli doğma riski var. Kendilerine acımıyorlarsa çocuğu düşünsünler. Dünyada insan çok akraba olmazsa başkası olur.

emelden

Dekan
Reaksiyon puanı
8
bence bu derece uzun tartışmaların sorumlusu @emelden, düşünceleriniz yerine evet-hayır tarzında sorsaymış bu kadar insan birbirine girmeyecekti :D

SDN de insanlar birbirini kırmadan da tartışabiliyor bunuda görmüş olduk :happy:
ayrıca bu konuda anket eksik galiba:excl:

Suçlu ben oldum iyi mi? :D

Belli ki ortamı yumuşmak istedin sağol ama senin de yazdığın gibi herşey gayet yolunda, seviyeli bir tartışma ortamı. :innocent:

ist_eco

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bildiğim kadarı ile akraba evliliğinde risk daha çok kan bağı anne tarafından geliyorsa artıyor.
Gel görki bu işler sadece bilimle bitmez :) Sevdimi alır gider. Akrabaymış falan bunlar o anda vız gelip tırıs giden şeyler :)
yahu yapmayın gözünüzü seveyim.bunlar nasıl kan bağıdır yahu.hayvanlar bile yavruları belli bir yaşa girince yanlarından kovuyor birbirleri ile çiftleşmesinler diye.hiç mi belgesel izlemessiniz.bir hayvan nasıl oluyorda bunu akıl edebiliyorda biz insanoğlu olarak bunu akıl edemiyoruz

zelenga

Profesör
Reaksiyon puanı
18
yahu yapmayın gözünüzü seveyim.bunlar nasıl kan bağıdır yahu.hayvanlar bile yavruları belli bir yaşa girince yanlarından kovuyor birbirleri ile çiftleşmesinler diye.hiç mi belgesel izlemessiniz.bir hayvan nasıl oluyorda bunu akıl edebiliyorda biz insanoğlu olarak bunu akıl edemiyoruz

DİKKAT! kardeşler evlenmiyor...akrabalar evleniyor... bunda ne var

ist_eco

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
DİKKAT! kardeşler evlenmiyor...akrabalar evleniyor... bunda ne var
tamam beyler ben pes ediyorum kim kimin kuzenine göz koyarsa koysun cahil gelmiş cahil gidecek bu nesil umarım gelecek nesil böyle olmaz.tabii hepsi özürlü olmassa.bu arada unutmayın kuranda akraba evliliğne yasak var ve 7 nesil geçmeden uzerınden o akrabalık bagı kopmaz

palam

Doçent
Reaksiyon puanı
4
ya arkadaşlar aakraba evliliği denen kuzenleri kapsamaz ki. birinci derece yakınlar akraba evliliğine girer. kardeşler, hala,amca teyze dayı falan. şuyumun bununun çocuğu akraba evliliği olarak geçmez. yani islamiyetçe öyle. bir engel yok. bu devirde hala denecek kısmını ben anlayamadım bazı yorumlardaki. herhalde akraba ile 1. derece akaba ayrımı yapılmadığından böyle bir devir uyarlaması yorumu yapılmış..

zelenga

Profesör
Reaksiyon puanı
18
tamam beyler ben pes ediyorum kim kimin kuzenine göz koyarsa koysun cahil gelmiş cahil gidecek bu nesil umarım gelecek nesil böyle olmaz.tabii hepsi özürlü olmassa.bu arada unutmayın kuranda akraba evliliğne yasak var ve 7 nesil geçmeden uzerınden o akrabalık bagı kopmaz

nasıl yasak :wacko:
Kur'an-ı Kerîm'de evlenemeyecekler belirtilmiş ve bunların dışındakilere izin verilmiştir ki bu evlenemeyecekler arasında amca çocukları (cousins) yoktur yani..>>>
ayrıca tartışmıyoruz.bilgi paylaşıyoruz sanırım..(aşağıdaki yoruma cevap: )

findukfaresi

Dekan
Reaksiyon puanı
73
hala bu konuyu mu tartışıyorsunuz
eğer aranızda bir akrabasını seven onunla evlenmek isteyen varsa gitsin doktora gen analizi yaptırsınlar hamile kaldıklarında da prenatal tanı (doğum öncesi tanı) uygularlar
böylece hiç bir şüphe kalmaz zaten anne karnında tedavi diye de birşey var...

tartışmaya gerek yok bence

tudRoY

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Emelden konunun başına akraba evliliğinden kastettiğin şeyi yazar msıın? bazı çok ileri zekalılar halen anne çocuk ilişkisi zannediyor da ya da erkek kız kardeş ilişkisi.

ıslamaköfte

Asistan
Reaksiyon puanı
4

kardeşim benim bildiğim kadarıyla bu özellik sadece asya bozkurtlarında var. bunlar kardeş, kendi çocuğu hatta hala teyze gibi akrabalarıya bile çiftleşmezler. ama diğer hayvanlarda böyle bir aile veya akraba ayrımı yoktur.

OReiS0 bu durum tamamen genlerle alakalı böyle bir irsk taşıyan genler akraba evliliği yaptıkları sürece sakat veya herhangi bir hastalığın oluşması kaçınılmaz bir son. Ayrıca bu illa sakatlık olmaz zorunda değil bazı durumlarda hastalık kendini çok daha sonra belli ediyor... Bu konu da uzman bir doktora danışmanı tavsiye ederim.

kaçınılmaz son olduğuna katılmıyorum. sadece risk artar. sanırım akdeniz anemisi hakkında bir programda böyle bir oran verilmişti. akraba olmayanlarda hastalık riski 2 milyonda 1 iken akraba evliliklerinde bu oran 100 binde 1'e düşüyordu. sebebi bu tür hastalıklı genlerin genelde çekinik kalması. anne-babadan birinde varsa diğerinde yoksa büyük ihtimalle hastalık ortaya çıkmıyor. ama akraba evliliklerinde her ikisinde de bu hastalıklı genin olma ihtimali yüksek olduğundan baskın çıkma ihtimali fazladır.

moz

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Peki ben ne yapmalıyım?

arkadaşlar bütün yazılar yorumları okudum ama bu konuya değinilmemiş

ben akrabamı seviyorum ona aşığım onunla evlenmeyi düşünüyorum oda aynı şekilde

1. derecelik akrabalığımız yok 3 veya 4. kuşaktan akrabalığımız varmış bunu biz bilmioduk sonradan öle olduğunuz bize sölediler

peki şimdi sizce ne yapmalıyız bunları göze almalımıyız?yada ilerde olabilecek çocuğumuzun sakat doğma riski nedir? dinen yasak bi durum yok okudum araştırdığım kadarıyla ama burda yazılanları okuyunca moralim gerçkten çok bozulduu????

Prooge kardeş;
Sen kafani salim tut Elmacı arkadaşım her ne kadar beni bilimsellikten uzak tıbba inanmayan biri olarak tanımladı ise de bazı husularda ona hak veriyorum. Sen risk almamk için gerekli olan testleri yap. Problem var mı yok mu onu öğren var ise çözümünü ara. Ha baktin hiç bir problem gözükmüyor gönül rahtlılığı ile evelenip mutlu ol. Fakat genetik veya DNA faktörlerden dolayı bir problem varsa. ve tedavi ve/veya önleme şansın yoksa bence riske girme biliyorum çok zor ama sevgini kalbine göm senin eşinin ve sakat doğabilecek çocuklarını düşün.

emelden

Dekan
Reaksiyon puanı
8
Arkadaşlar konumuz çok dağıldı. Teşekkürler yorumlarınız için fakat;

Kilit!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...