Akkuyu cenneti cehenneme döndü

Görkeem

Profesör
Reaksiyon puanı
3,389
2015’te temeli atılan Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı, cennet koyu çorak bir araziye çevirdi. CHP’li Antmen, “Bugün ağaç katliamı yaşandı, yarın insan katliamı yaşanacak” uyarısı yaptı.

11akkuyu1-2_16_9_1592700373.jpg

Mersin'in saklı cennet koyu Akkuyu, nükleer santral projesiyle birlikte şimdiden çöle döndü. Ağaçlar kesildi, doğa tahrip edildi, yeşil kalmadı. 2015'de temeli atılan Akkuyu Nükleer Santrali bir doğa katliamını da beraberinde getirdi. Nükleer santral, Rus Rasatom şirketince yapılıyor. Şirket ürettiği elektriği 15 senelik alım garantisi ile Türkiye'ye satacak. Santral Türkiye'nin elektrik üretiminin yüzde 6'sını karşılayacak.

CEHENNEME ÇEVİRDİLER

Akkuyu'nun inşaat öncesi ve şimdiki fotoğraflarını paylaşan CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, şunları kaydetti: “Akkuyu cennet gibi bir bölgeydi. Şimdi cehennem oldu. Sanki burada nükleer bir patlama yaşanmış. Daha da geç olmadan bu inşaatı durdurun. Nükleer reaktörün yerleştireceği bölüm iki kere çatladı ve yeniden yapıldı. İnşaat sahasının yapıldığı alanın altı su kaynaklarıyla dolu. En ufak bir depremde çok büyük bir felaketle karşı karşıya kalabiliriz. Bugün ağaç katliamı yaşandı, yarın insan katliamı yaşanacak.”

21szt11b_ant_yeni_siyah.jpg

Görkem Say

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
25,592
Kaz dağları:
kaz-daglari-maden-arama-1564984221.jpg

Samsun'da altın araması amacıyla başlatılan Şahin dağları:
kazdaglari-ndan-sonra-sira-sahin-daglari-nda-629825-5.jpg

Güvercinlik koyunda kazara(!) çıkan yangın sonrası bölgede otel inşaatı:
11.jpg

Bu bölgenin yeşillendirileceği belirtilmişti bu arada.
1_txI49Cg30fTsMkPiD5BLYA.jpg

Koskoca Rumeli Hisarı'nın içerisine yapılan Mescit:
rumeli-hisarina-mescit-yapildigi-iddiasi-1.jpg

Cennet Cehennem obruklarına yapılan asansör:
5ee0cbcd554287165c1b7c56.jpg

Maliyeti 10 milyon TL olarak açıklandı.

Kuzey Ormanları:
orman.jpg

Fatsa'da siyanürler altın aranırken:
fatsa-siyanur.jpg

Yazık günah gerçekten.

H1ÇK1R1K

Doçent
Reaksiyon puanı
386
2015’te temeli atılan Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı, cennet koyu çorak bir araziye çevirdi. CHP’li Antmen, “Bugün ağaç katliamı yaşandı, yarın insan katliamı yaşanacak” uyarısı yaptı.

11akkuyu1-2_16_9_1592700373.jpg

Mersin'in saklı cennet koyu Akkuyu, nükleer santral projesiyle birlikte şimdiden çöle döndü. Ağaçlar kesildi, doğa tahrip edildi, yeşil kalmadı. 2015'de temeli atılan Akkuyu Nükleer Santrali bir doğa katliamını da beraberinde getirdi. Nükleer santral, Rus Rasatom şirketince yapılıyor. Şirket ürettiği elektriği 15 senelik alım garantisi ile Türkiye'ye satacak. Santral Türkiye'nin elektrik üretiminin yüzde 6'sını karşılayacak.

CEHENNEME ÇEVİRDİLER

Akkuyu'nun inşaat öncesi ve şimdiki fotoğraflarını paylaşan CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, şunları kaydetti: “Akkuyu cennet gibi bir bölgeydi. Şimdi cehennem oldu. Sanki burada nükleer bir patlama yaşanmış. Daha da geç olmadan bu inşaatı durdurun. Nükleer reaktörün yerleştireceği bölüm iki kere çatladı ve yeniden yapıldı. İnşaat sahasının yapıldığı alanın altı su kaynaklarıyla dolu. En ufak bir depremde çok büyük bir felaketle karşı karşıya kalabiliriz. Bugün ağaç katliamı yaşandı, yarın insan katliamı yaşanacak.”

21szt11b_ant_yeni_siyah.jpg

Hocam birde "Akkuyu nükleer santralinin temelinde çatlaklar var." deniyordu. O ne oluyor?

Görkem Say

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
25,592
Yıl olmuş 2020. Millet uzaya çıkıyor. Türkiye'de halen nükleer santral yok.

Ama muhalefet nükleer santral yapılmasını engelleme derdinde. Hemen doğa sever kesliyorlar başımıza.
15 yıl boyunca Akkuyu'nun üreteceği elektriğin yüzde 50’sine 12.35 sent/kWh üzerinden alım garantisi verildi. Bu da 35 milyar dolardan fazla bir fatura demek. Yıl olmuş 2020 diyorsununz, Türkiye yenilenebilir enerji potansiyelinin yüzde 20'sini kullanabiliyor daha. Ülkemizin mevcut şartlarda bir yılda üretebildiği enerji miktarı ortalama 85 megawatt iken, bu zamana bir yıl içerisinde görülmüş en yüksek tüketim 47 megawatt olarak hesaplanmış.

SmokeXD

Dekan
Reaksiyon puanı
1,876

Ama muhalefet nükleer santral yapılmasını engelleme derdinde. Hemen doğa sever kesliyorlar başımıza.
Yıl olmuş 2020 hala nükleer'de inat ediliyor denilmesi gerek bence. Güneş enerjisi konuşulurken tartışılırken biz niye 50 yıl öncesinin teknolojisiyle uğraşıyoruz demek lazım.

bilexsamet

Profesör
Reaksiyon puanı
2,415
Yıl olmuş 2020 hala nükleer'de inat ediliyor denilmesi gerek bence. Güneş enerjisi konuşulurken tartışılırken biz niye 50 yıl öncesinin teknolojisiyle uğraşıyoruz demek lazım.
Nükleer silah da 2. Dünya Savaşı'ndan kalma teknoloji.

Lazzz

Rektör
Reaksiyon puanı
3,278
Şöyle yapalım, nükleer santral istemeyenler kendini belirlesin ülkenin ithal ettiği elektrik miktarımızın ücretini onlar ödesin o zaman santral kurulmasın, nasıl fikir harika dimi.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Nükleer silah da 2. Dünya Savaşı'ndan kalma teknoloji.
Öneriniz nedir? Enerji ihtiyacımızı dış ülkelere bağlı mı kalalım ? İthal mi edelim?

aegeanfisk

Asistan
Reaksiyon puanı
106
Şöyle yapalım, nükleer santral istemeyenler kendini belirlesin ülkenin ithal ettiği elektrik miktarımızın ücretini onlar ödesin o zaman santral kurulmasın, nasıl fikir harika dimi.

Öneriniz nedir? Enerji ihtiyacımızı dış ülkelere bağlı mı kalalım ? İthal mi edelim?
Daha ağaçsız bir yere yapılabilir bence. Niye illa orası. Başka ülkelerde iç kesimlerede kurabiliyolar bizdede daha iç kesimlerde çorak deprem riskinden uzak bir yere kurulamazmıydı mesela.

Görkem Say

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
25,592
Japonya gibi kara parçan küçük olur, güneş enerjin olmaz, yenilenebilir enerji potansiyelin azdır o zaman gider nükleer santral kurarsın. Eldeki yenilenebilir enerji potansiyelini kullanmadan gidip nükleer santral kurmak bana biraz garip geliyor. Hemde bu santral ilk etapta daha çok Rusya'ya hizmet edecekken. 2030'dan sonra güney bölgemizin yavaş yavaş çöl iklimine geçeceği, karadeniz bölgesinin ise akdeniz iklimine kavuşacağı bilindik bir gerçek. Türkiye temiz su açısından zengin bir ülke de değil. Bütün bunların üzerine bile bile bu kadar ormanı katletmek, üstüne yeni alanları ağaçlandırmamak büyük bir kayıptır. Bunu belki sizler-bizler anlayamayız ama torunlarımızın acı çekeceği de bir gerçek.

bilexsamet

Profesör
Reaksiyon puanı
2,415
Daha ağaçsız bir yere yapılabilir bence. Niye illa orası. Başka ülkelerde iç kesimlerede kurabiliyolar bizdede daha iç kesimlerde çorak deprem riskinden uzak bir yere kurulamazmıydı mesela.
Akkuyu değil de başka bir yere yapılsa, hiç ağaç kesilmese bile yine eleştirecek bir şey bulurlardı.
Çünkü herkesi memnun edemezsin.

aegeanfisk

Asistan
Reaksiyon puanı
106
Japonya gibi kara parçan küçük olur, güneş enerjin olmaz, yenilenebilir enerji potansiyelin azdır o zaman gider nükleer santral kurarsın. Eldeki yenilenebilir enerji potansiyelini kullanmadan gidip nükleer santral kurmak bana biraz garip geliyor. Hemde bu santral ilk etapta daha çok Rusya'ya hizmet edecekken. 2030'dan sonra güney bölgemizin yavaş yavaş çöl iklimine geçeceği, karadeniz bölgesinin ise akdeniz iklimine kavuşacağı bilindik bir gerçek. Türkiye temiz su açısından zengin bir ülke de değil. Bütün bunların üzerine bile bile bu kadar ormanı katletmek, üstüne yeni alanları ağaçlandırmamak büyük bir kayıptır. Bunu belki sizler-bizler anlayamayız ama torunlarımızın acı çekeceği de bir gerçek.
Ben muhalif biri olmama rağmen aslında nükleer enerjide düzgün ve doğru bir şekilde yapılırsa temiz bir enerji hatta baraj gibi yapılardan daha az bir tahribatı var. Hatta yanına birde nükleer atıkdan enerji üreten bir santral yaparsan gerçekden çok faydalı olabilir. Doğadan uzak bir yere kurulabilirdi bence burda yanlış olan o sonuçta ovalarımız falan dolu Türkiyede. Birde Japonya tamamda Rusya ne kadar güvenilir o tartışılır.

Akkuyu değil de başka bir yere yapılsa, hiç ağaç kesilmese bile yine eleştirecek bir şey bulurlardı.
Çünkü herkesi memnun edemezsin.
Bence eleştiren bir kesim olması her zaman güzel bir şey. Çünkü eleştirilen sürekli göz önünde olan bir iş açık vermemek için en mükemmel bir şekilde yapılır bence.

H1ÇK1R1K

Doçent
Reaksiyon puanı
386
15 yıl boyunca Akkuyu'nun üreteceği elektriğin yüzde 50’sine 12.35 sent/kWh üzerinden alım garantisi verildi. Bu da 35 milyar dolardan fazla bir fatura demek. Yıl olmuş 2020 diyorsununz, Türkiye yenilenebilir enerji potansiyelinin yüzde 20'sini kullanabiliyor daha. Ülkemizin mevcut şartlarda bir yılda üretebildiği enerji miktarı ortalama 85 megawatt iken, bu zamana bir yıl içerisinde görülmüş en yüksek tüketim 47 megawatt olarak hesaplanmış.
Hocam Akkuyu nükleer santralinin inşaatında, temelde çatlak olduğu tespit edilmiş. Fakat ona rağmen inşaatına devam ediliyor. Ne düşünüyorsunuz??

H1ÇK1R1K

Doçent
Reaksiyon puanı
386
Nükleer santrallerde Çernobil'deki gibi olaylar yaşanmadıkça güvenilir ve çok güçlü bir enerji. Tüm dünya kullanırken Türkiye gibi enerji ithal eden bir ülkenin kullanmaması saçma.
Hocam Çernobil kasıtlı yapıldı.
Neden mi? Çünkü, santralin gücü 200 MWe'ye kadar düşürülmüştü. Fakat, bir santralin 1200 MWe altında çalışmaması gerekir. Güç düşünülünce de, reaktör çekirdeği 4500 C°'lara kadar çıktı ve gerisini biliyorsunuz.

M

Murat Burç

SDN Okuru

Hükümet çıldırmış gibi hidroelektrik santrali yapıyor. Yapsın da. Onlar varken nükleer santrale ne gerek var? Hidroelektrik santraller çok başarılı şekilde elektrik üretiyor zaten.

aegeanfisk

Asistan
Reaksiyon puanı
106
Konumu tartışılabilir ama dediğim gibi santrale ihtiyaç var.
Eğer doğru ve düzgün bir şekilde yapılır ve her şey yolunda giderse bence de daha olumlu olur ama ben açıkçası Rusyaya güvenmiyorum. Sonuçta Heslerde yenilenebilir ama karadenize verdiği tahribat ortada. Bence birde nükleer atıktan enerji üreten santral üretilirse çok çok yararlı olur.

Görkem Say

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
25,592
Ben muhalif biri olmama rağmen aslında nükleer enerjide düzgün ve doğru bir şekilde yapılırsa temiz bir enerji hatta baraj gibi yapılardan daha az bir tahribatı var. Hatta yanına birde nükleer atıkdan enerji üreten bir santral yaparsan gerçekden çok faydalı olabilir. Doğadan uzak bir yere kurulabilirdi bence burda yanlış olan o sonuçta ovalarımız falan dolu Türkiyede. Birde Japonya tamamda Rusya ne kadar güvenilir o tartışılır.

Bence eleştiren bir kesim olması her zaman güzel bir şey. Çünkü eleştirilen sürekli göz önünde olan bir iş açık vermemek için en mükemmel bir şekilde yapılır bence.
Benim en takıldığım nokta o zaten. Bu kadar ağacın katledilmesi iyi değil. Yoksa daha temiz bir araziye yapılsa kesinlikle bu kadar eleştirmezdim. Aynı uygulama Sinop santrali için de uygulanıyor. Bu da Sinop'da santralin kurulacağı bölge.

gist-manset-107.jpg

Hadi ağaçlar kesildi, bari başka bölgeye yenileri dikilse yine bir şey demeyeceğim. Ağaçlar kesildiğiyke kalıyor sadece.

Görkem Say

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
25,592
Hocam Akkuyu nükleer santralinin inşaatında, temelde çatlak olduğu tespit edilmiş. Fakat ona rağmen inşaatına devam ediliyor. Ne düşünüyorsunuz??
O konu hakkında pek bilgim yok. Ancak çatlağa rağmen bilerek inşaatın devam edeceğini sanmıyorum kesinlikle.

aegeanfisk

Asistan
Reaksiyon puanı
106
Benim en takıldığım nokta o zaten. Bu kadar ağacın katledilmesi iyi değil. Yoksa daha temiz bir araziye yapılsa kesinlikle bu kadar eleştirmezdim. Aynı uygulama Sinop santrali için de uygulanıyor. Bu da Sinop'da santralin kurulacağı bölge.

Ekli dosyayı görüntüle 105372

Hadi ağaçlar kesildi, bari başka bölgeye yenileri dikilse yine bir şey demeyeceğim. Ağaçlar kesildiğiyke kalıyor sadece.
Bu konuda 100de 100 size katılıyorum ben yeniden dikilmesine de karşıyım ora hiç bozulmamalıydı.

M

Murat Burç

SDN Okuru
Hala yetersiz ve doğaya çok zarar veriyorlar. Türkiye hala enerjisinin büyük bir kısmını fosil yakıtlardan üretiyor.
Hükümet hidroelektrik santrallerini sayısını katladı. Toplam elektriğin %20'sini üretiyorlar daha da yapıyorlar.
Nükleer de hidroelektrik de zarar veriyor. Kaldı ki yeni hidroelektrik santrallerde çok daha doğadostu inşaat yapılıyor.
Nükleer santralin riskini almaya değmez, rusun ipiyle kuyuya inilmez. Rus bu rus. Güvenilir mi?
Yukarıda maliyet hesabı yapılmış. Bu işin bize maliyet olarak avantajı da yok, yok gibi birşey. Elektrik garantisi vermişiz adamlara dalga mı geçiyorsunuz?

Görkem Say

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
25,592
O halde elektrik ithal ediyoruz. Hatta doğalgazdan bile elektrik üretiyormuşuz.
İthalat olayının nasıl işlediğini anladığınızı sanmıyorum Yoksa böyle bir yorumda bulunmazdınız. Birçok ülke enerji ithal ediyor zaten. Buna ABD'de dahil. Avrupa'da enerji ithalatı yapmayan tek ülke Norveç. Yani bu ithalat durumunu sıfıra veya ihracat durumuna indirgemek çok zor. Bunun için doğalgaz veya petrol rezervlerinizin çok olması lazım(Bknz Norveç ve Rusya). Olay ithalatı azaltıp makul seviyelere indirmek zaten. Bunun da yenilenebilir enerji ile büyük oranda halledilebileceğini düşünüyorum. En azından ikinci santrele gerek yok bence.

Astrea Virgo

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
15,464
Sırf ağaç kesmek için bir sürü saçma sapan sebebler.

VlamDraak888

Öğrenci
Reaksiyon puanı
13

Ülkede o kadar yenilenebilir enerji varken neden nükleere taktığınızı anlayamadım? ona harcanacak parayla güneş paneli tarlası kurulabilir böylece doğa zarar görmez enerji üretiriz.

KaTaRaN

Profesör
Reaksiyon puanı
2,515
Bu ülkenin her yeri cennet gibi Akkuyu ya santral yapılabilir. Kaç kişi gittinki akkuyuya? Altın arama işine karşıyım bu arada. Bir de anlamadığım nokta bu ülkede yıllarca yer altı kaynaklarımızı çıkaramıyoruz 2023 diye propaganda yapıldı ne zaman bir maden aransa bu sefer de doğa severler(!) Çıkıp burayı bitirmeyin diye propaganda yapıyor. Millet doğal kaynak diyor siz güneş enerjisi tarlası yapsanız nice olur oranın hali güneş görmeyen toprak düşünün... Şimdi ona da laf gelir çorak arazi diye. Laf anlatmakla bitmez. Yapılsın kardeşim millet enerji bir ihtiyaç daha da artıyor

bilexsamet

Profesör
Reaksiyon puanı
2,415
Ülkede o kadar yenilenebilir enerji varken neden nükleere taktığınızı anlayamadım? ona harcanacak parayla güneş paneli tarlası kurulabilir böylece doğa zarar görmez enerji üretiriz.
Nükleer santral ile güneş panelinin ürettiği enerji aynı mı? O zaman da ağaçları kesip güneş paneli tarlası mı kuralım yani?

Szayel

Profesör
Reaksiyon puanı
1,147

Aahhahahaha :)) iyi güldüm.

Acaba konya ovası boyunca güneş paneli ne kadar geri dönüşü olurdu ?. Tabi elektrik stoğu da ayrı bir dert.
İlk önce fazla kullanımı engelleyelim. Şu doğu taraflarında sisteme karşı gelen kim varsa elektriklerini kessinler. Kaçak yoldan iş yerlerine, evlere çekilen elektrikten bahsediyorum.

Öte yandan konu içinde doğaya kurmayalım diyen olmuş. Da nereye kuracaklar şehrin merkezine mi ? Konyaya kurayım desen su çekildi, fay durumunu da bilmiyorum şahsen deprem için. Vardır bir bildikleri sonuçta kimsenin arazisi değil biri rant elde etmiyor.